Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    735
Член од
14 август 2018
Мислења
4.824
Поени од реакции
10.696
@Vanlok
5.5 години бил заробеник откако го заробиле!

Значи у реду е, и јас сум за русите и се..
Ама дај кредит кај што треба да дадеш! За просеравање го имаме Стрикото, и цела НАФО екипица.
Малку објективност!

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.795
Поени од реакции
34.049
Не кажав дека МекКејн во ВСВ бил заробеник. Само ја посочив сличноста, ги стрелале ама преживеале и потоа на позиции.
Или ти за нешто друго зборуваш. Тогаш се плашам дека не те разбирам.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.824
Поени од реакции
10.696
Не кажав дека МекКејн во ВСВ бил заробеник. Само ја посочив сличноста, ги стрелале ама преживеале и потоа на позиции.
Или ти за нешто друго зборуваш. Тогаш се плашам дека не те разбирам.
Не бе Ванчо, не се буни!
Ти се подјебнуваше за наводното воено искуство, и те фаќам жив! Да! Биле на фронт стварно! Да, се бореле! Некои од нив биле и ранети, некои заробени!
За америчката елита зборувам!

Денешниве генерации и онака се со мочка правени…

Макед0нер

Red Devil
Член од
7 март 2012
Мислења
757
Поени од реакции
642

Семејство фабови.

Третата е фаб-3000. До неа од десно е Фаб-5000. Последната е Фаб-9000.
Омг ма незнам која одбрамбена линија било како да е утврдена ке го издржи налетов на бомбиве

Член од
9 октомври 2022
Мислења
2.401
Поени од реакции
6.617
Заебана работа дроновиве чим влагаат лабаво 1500 километра без софистицирана руска ПВО не ги перцепира.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.274
Поени од реакции
15.396
@gjoko-mkd Колку што знам ти се разбираш во вакви работи, дали можеш да процениш од око колкава е штетата, дале е сериозно или нешто што би се средило за релативно брзо време?

Нема шанса ....ова е командниот центар и све е уништено. Околу самата турбина-стоти дел од милиметарот да е изместена осовината, мора све ремонт да се прави, а не па бомба да ја удри. Истото важи и за генераторот, цевководите, котелот(кој е термички заштитен, и ако е заштиотата напукната, треба да се менува)

Или генерално...све треба да се извади, и да се инсталира нова опрема. таква опрема нема на пазарот, треба да се нарача, ако е друг производител(орогиналниот вероватно е руски), треба да се проектира, изработи и инсталира. Тоа над 3 години работа и многу пари(над 300 мил.евра)

Член од
17 август 2011
Мислења
10.265
Поени од реакции
18.225
Нема шанса ....ова е командниот центар и све е уништено. Околу самата турбина-стоти дел од милиметарот да е изместена осовината, мора све ремонт да се прави, а не па бомба да ја удри. Истото важи и за генераторот, цевководите, котелот(кој е термички заштитен, и ако е заштиотата напукната, треба да се менува)

Или генерално...све треба да се извади, и да се инсталира нова опрема. таква опрема нема на пазарот, треба да се нарача, ако е друг производител(орогиналниот вероватно е руски), треба да се проектира, изработи и инсталира. Тоа над 3 години работа и многу пари(над 300 мил.евра)
Komandniot centar, toa na slikata, ne e komplicirano da se zameni. Toa se prakticno monitori.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.274
Поени од реакции
15.396
Komandniot centar, toa na slikata, ne e komplicirano da se zameni. Toa se prakticno monitori.
Да, но имаше и слики дека е погодена и машинската хала, и таа е пепел направена. Обично комаднниот центар е на еден кат повисоко НО со оптичка видливост до машинската хала. Тоа е нешто како командниот центар да е на балкон, а дворот да е машинската хала. ако е едното погодено...и другото е страдано со гаранција

Член од
17 декември 2019
Мислења
2.462
Поени од реакции
4.215
Onaa fab9000 kako ke ja kacis be na ona malono avionce.. Ke treba so boing 747 da ja isfrlat :D

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.705
Поени од реакции
42.293
Да, практично монитори се. Цела контролна соба со километри инсталации. Настрана што и генераторите се пепел направени.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.795
Поени од реакции
34.049
Нема проблем. Koга ќе победи САД Украина, они ќе направат и фабрика за монитори. После само ќе ги заменат мониторите. :unsure:

Член од
17 август 2011
Мислења
10.265
Поени од реакции
18.225
Да, практично монитори се. Цела контролна соба со километри инсталации. Настрана што и генераторите се пепел направени.
Ti kontrolna si videl samo na simsons, ne objasnuvaj.
Автоматски споено мислење:

Да, но имаше и слики дека е погодена и машинската хала, и таа е пепел направена. Обично комаднниот центар е на еден кат повисоко НО со оптичка видливост до машинската хала. Тоа е нешто како командниот центар да е на балкон, а дворот да е машинската хала. ако е едното погодено...и другото е страдано со гаранција
Ako ostetile turbina toa e drugo, ama slikata ne bese od tamu. Kako i da e ova nema da se poprava dur ne zavrsi vojnata, ama ima drugi nacini za da si obezbedat energija.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.705
Поени од реакции
42.293
Ti kontrolna si videl samo na simsons, ne objasnuvaj.

Ako ostetile turbina toa e drugo, ama slikata ne bese od tamu. Kako i da e ova nema da se poprava dur ne zavrsi vojnata, ama ima drugi nacini za da si obezbedat energija.
Пепел е направено све, Харков нема струја, народот се иселува масовно од тој дел.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.838
Поени од реакции
36.875
@Ne_sum_ja е експерт за овие работи. Според него може да се изведе за 2 недели
Не можам да ја разберам целта на оваа кампања.

Лани зимата Русија спроведе неколку месечна кампања со скоро постојани напади на електро дистрибутивниот систем на Украина. Напаѓаа клучни далноводни, трафостаници и слично ствари со цел да ја остават Украина без струја.

Немаше успех таа кампања зашто Украина успеа да се снајде и доволно брзо да ги замени, па спречи крај на целиот систем.

Сеа овие напади мене ми изгледаат дека се на производствените капацитети или нивни делови, кои не знам како би вродиле со плод, кога Украина и да не може да произведе - ќе увезе струја.

Па во споредба со ФАП-ојте, во право си, ова е играчка.
Различно оружје за различни цели е ова.

Тие легендарни ФАБ-ови се не наведувани бомби на кои Русија им склопи опрема за поголем домет и навигација.

Такви пософистицирани системи за ненаведувани бомби или смарт бомби САД и западните земји имаат развиено и користат преку 30 години.

Тоа што Русија требаше вакви алатки да прикрпува за време на војнава, доволно зборува за состојбата на развивање нова технологија во Руската авијација

Kajgana Shop

На врв Bottom