Бугарско државјанство (процедура и потребна документација)

Член од
23 март 2024
Мислења
8
Поени од реакции
7
„zdravo,imam izguben star dokument od pradedo mi znam data na raganje...
dali postoi nacin da pronajdam dokument od negob nekako (bil bugarski vojnik)samo toa znam“

Bugarski Vojno-istorijski arhiv je u gradu Veliko Trnovo. Obrati se njima pismeno i navedi što više podataka za pradedu. Odgovoriće ti pismeno ali poslaće odgovor u Bugarsku (na navedenoj od tebe adresi - ne šalju van zemlje). Njihova usluga košta otprilike od 20 do 30 leva. To plaćaš kod preuzimanja pošiljke u bugarskoj pošti.

Член од
30 мај 2018
Мислења
83
Поени од реакции
68
Jas im prativ mail so podatoci od dedo. Mi vratija deka nasle i deka za dokumentot treba da platam i da im pisam adresa na koja sakam da mi go pratat dokumentot. Plativ vo uni banka vo makedonija i mi go dostavija na domasna adresa vo makedonija. Im prativ slika od uplatnica i plativ vo evra. Mozi i vo bg da platis ako imas nekoj tamu poevtino e. Ako ne najdat nisto za predokot samo ke ti vratat na mail deka ne nasle nisto. Ova bese 2021 godina proveri dali ima izmeni. Mora da znajs koj datum na raganje e vnesen vo voenata kniska oti mozi da ima nesovpaganje so makedonaki dokument. Ako znajs mesto na raganje, ceta, vod, godina vo koja bil vojnik, vo koj grad se pisi im. Idealno e sekoj podatok koj e vnesen vo voena kniska da im go pisis, pretpostavuvam toa e zagubeniot dokument. So srekja

Член од
17 септември 2019
Мислења
70
Поени од реакции
67
Jas im prativ mail so podatoci od dedo. Mi vratija deka nasle i deka za dokumentot treba da platam i da im pisam adresa na koja sakam da mi go pratat dokumentot. Plativ vo uni banka vo makedonija i mi go dostavija na domasna adresa vo makedonija. Im prativ slika od uplatnica i plativ vo evra. Mozi i vo bg da platis ako imas nekoj tamu poevtino e. Ako ne najdat nisto za predokot samo ke ti vratat na mail deka ne nasle nisto. Ova bese 2021 godina proveri dali ima izmeni. Mora da znajs koj datum na raganje e vnesen vo voenata kniska oti mozi da ima nesovpaganje so makedonaki dokument. Ako znajs mesto na raganje, ceta, vod, godina vo koja bil vojnik, vo koj grad se pisi im. Idealno e sekoj podatok koj e vnesen vo voena kniska da im go pisis, pretpostavuvam toa e zagubeniot dokument. So srekja
Dzabe kje prakjate ako ne znaete tocno kade sluzel.

Член од
3 декември 2023
Мислења
13
Поени од реакции
16
Бев вратен на финална од околу 9 март, од 1 Април ми се смени статусот на Положително, а брат ми доби указ.
Дали некој знае колку време ќе треба да чекам и јас за указ?
(Брат ми чекаше од 22 Декември до 01 Април од Положително до указ.)
Двајцата сме бр.103**/2021 еден по друг.

Поздрав

Член од
4 октомври 2017
Мислења
178
Поени од реакции
127
Другари може некој да ми прати или слика едно полномошно на бг за пасош. Ми треба зс да сопругата ме ополномошти да одам само јас во бг и да поднесам за децата. Е сега и двајцата имаме вг пасош, мислам интоа минтреба. Ако некој знае нека даде совет ве молам. Фала

Член од
21 октомври 2016
Мислења
527
Поени од реакции
677
Нека не ве лажат по пораки дека ќе ви средат за стар документ, чиста превара !!!

Sent from my SM-N770F using Tapatalk

Член од
17 јануари 2023
Мислења
11
Поени од реакции
17
„zdravo,imam izguben star dokument od pradedo mi znam data na raganje...
dali postoi nacin da pronajdam dokument od negob nekako (bil bugarski vojnik)samo toa znam“

Bugarski Vojno-istorijski arhiv je u gradu Veliko Trnovo. Obrati se njima pismeno i navedi što više podataka za pradedu. Odgovoriće ti pismeno ali poslaće odgovor u Bugarsku (na navedenoj od tebe adresi - ne šalju van zemlje). Njihova usluga košta otprilike od 20 do 30 leva. To plaćaš kod preuzimanja pošiljke u bugarskoj pošti.
Cao, meni su prosle godine tu potvrdu poslali na adresu u Srbiji.

Член од
25 јануари 2023
Мислења
3
Поени од реакции
0
Dobar den dobri luge. Sakam da postavam prasanje, dokolku nekoj imat izvadeno bugarska vozacka dozvola.
Koja e momentalnata procedura, i kolku pari koshtat.
Dokolku nekoj imat informacija neka spodelit!
Ako ne e neshto smeneto, treba da zivees 6 meseci vo bugarija, barem taka bese noviot zakon.
Dokolku nekoj znae poveke, neka ne izvesti, i jas sakam da promenam B kategorija ama posledniot posrednik sto go prasav mi rece deka mnogu tesko.

Kajgana Shop

На врв Bottom