Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    752
Член од
28 август 2013
Мислења
4.499
Поени од реакции
13.780
Добро, остави го кинжалот, Што ќе речеш за ова?

Тер прашувам затоа што цело време ги браниш нивните потези-постапки-политики, дали и ова е во ред според твојот вредносен систем.......
Овакви треба да ги пратaт да горат во пеколот.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.656
Поени од реакции
35.530
Не се сеќавам дали беше во Доњецк или Москва али на промоција на книга (?) на блогер кој ја документираше војната беше разнесено во воздух кафулето каде што се оддржуваше настанот и десеттина луѓе беа убиени.
Ако не се лажам девојка му врачи поклон биста полна со експлозив.

Неколку терористички акти имаат досега извршено, па не гледам зошто не би биле они нарачателите и на ова што се случи завчера. Некои од извршителите може и стварно биле ИСИС борци но побитен е нарачателот. Плус за ИСИС е јавна тајна дека се алатка на западните служби.

А по социјалниве мрежи гледам дека не губат време да поттикнат меѓуетничка омраза во Русија.
Таа девојката што му подметна бомба на новинарот, и што се правеше луда дека не знаела дека му носи бомба, потоа се испостави дека е директно поврзана со агенти на СБУ. Топтан со снимки/фотографии, повеќе од солидни суми финансиски средства, итн.

Ќерката на Дугин (новинарка), загина од бомба поставена од жена агент на СБУ. Има снимка каде се гледа како ја поставува бомбата, а потоа е уапсена на ЕУ граница.

Грузиски шофер е наместен да вози камион полн со експлозив, кој потоа далечински е детониран на кримскиот мост. Не успеаја ни озбилно да го оштетат мостот, ама успеаја да ги убијат родителите на девојче кое се гледаше на снимки како ползи преку мртвите родители да излезе од запалениот автомобил. Имаа несреќа да бидат блиску до камионот во моментот на експлозијата (го претекнуваа, има снимка од целиот настан).

Има уште дузина и повеќе примери, и само некој со скроз затворени очи (како @Ne_sum_ja или @Human ) може да се прави неук/глуп дека Украина има и тоа каква докажана историја на тероризам. Тоа е дури и без да го земеме во обзир масакрот во Одеса, 10+ години убивање цивили во Доњетск со артилерија, касетна муниција, и далечинско поставени мини. Дури и без убивањето цивили во регионите на Белгород и Крим. И без куп други примери.
Автоматски споено мислење:

4. Траело многу кратко, далеку од саат време, како и секој терористички напад, затоа бираат места на густа акумулација на луѓе, јер за најкратко време се максимизира ефектот и жртвите. Плус, како и што направиле овие, бегањето им е со мешање во толпата што бега, у тој целосен хаос буквално невозможно е ништо да се направи јер тогаш сеуште не се ни знаат информации за идентитетот, бројот, мотиви, намери, методи, тактики итн.
Акцијата била координирана и со стотици јавувања од burner симови насекаде низ Москва. Со цел да го дисперзираат одговорот на властите и да има време пожарот да се распали. Нормално и да им дадат време на терористите да избегаат.
Автоматски споено мислење:

Ja seuste ne mozam da sfatam kako nema nieden policaec vo blizina na Molot pa da se konfrontira so ovie.. gi gledam na video si odat slobodno si pukaat.. setoa toa traelo minimum saat vreme.. pa kaj nas vukljebina za 5-10 min doagja interventna odma stom prijavis nekoe sranje na ulica ne pak vo mall.. Nesto smrdi tuka.. Se si mislam deka vnatresno e ova iscenirano za da ima pogolema mokj i odvrzani race Putin..
Убиени се сите во првите секунди на нападот. Уште еден показател дека нема врска она „на Телеграм ни држеа лекции за воени акции, и ни платија пола милион рубљи (5К долари)... Буквално треба за jajца да ги бесат, не само електроди во шyпак да им бутаат. На крај секако ќе пропеат. Сега или за некоја недела/месец па дури и година. Реков уште пред увото дека Русите за ова буквално ќе им идат medieval на шyпaкот.

Последно уредено:
Член од
17 декември 2019
Мислења
2.780
Поени од реакции
4.763
Како што кажав у претходен пост, еве доказ колку луѓето не разбираат што значи терористички напад и колку е тешко скоро невозможно да се спречи или интервенира. И ок е тоа да не го знае обичен народ, така треба и подобро е, у спротивно ќе живее во перпетуал страв (што е по дефиниција намерата на тероризмот како алатка).

1. Молот имал обезбедување, тие први се елиминирани. Отпосле е лесно да се каже абе зашо немало полиција таму, ко божем знаеле дека баш тогаш и баш таму ќе има удес. Не е така, 24 часа има места на собири и други потенцијални мети за терористи, физички не е можно да се покријат сите одеднаш во секој секунд од денот, неделата, месецот и годината. Затоа разузнавање е једини начин на спречување, а годинава веќе имаа над 4-5 такви акции успешни.

2. И да имало полицаец во близина, штом се установи дека е активен терористички напад, обична полиција помага на цивили, обезбедува коридори на евакуација, блокира сообраќај, прибира првични информации и сл. Не смее да иде да се конфротира јер може само поголема беља да направи. Нема информации и не е обучен. Терористите може држат заложници, може ќе бараат откуп, може носат експлозиви, може се 5 може се 50, може се аматери може професионалци итн итн. Затоа буквално секоја држава има специјализирани анти-терористички единици.

3. И да стигнат у истата секунда магично тие единици, не влагаат безглаво директ и одма на јуриш. Не знам дали знаеш ама прва и основна задача е заштита и спасување цивили а не елиминација на напаѓачите. Како и што беше случај и овде, напаѓачите се второстепена грижа и се фатија отпосле.

4. Траело многу кратко, далеку од саат време, како и секој терористички напад, затоа бираат места на густа акумулација на луѓе, јер за најкратко време се максимизира ефектот и жртвите. Плус, како и што направиле овие, бегањето им е со мешање во толпата што бега, у тој целосен хаос буквално невозможно е ништо да се направи јер тогаш сеуште не се ни знаат информации за идентитетот, бројот, мотиви, намери, методи, тактики итн.

5. Поголема моќ и одврзани раце да имал Путин? Кај живееш? Под карпа беше последниве 25 години? Буквално пред недела дена победи избори со 88% поддршка. Неприкосновен лидер е 3 децении. Кој му ги врзува рацете? Која поголема моќ? Не се резили.

6. Тоа што нешто ти мириса е смрдеата на наци западот. Џабе и Господ па и самиве терористи да дојдат да ти кажат абе циа/ми6/сбу/гур нѐ најми за ова, ти нема да поверуваш. Ама онака тргнале накај Украина да бегаат јер баш сега важи за оаза на мирот, демократија и заштитничка на човекови права и слободи, една благосостојба и најпосакувана дестинација за посета. А и тоа што Нуланд, Буданов и Кирилов буквално кај стигнат се закануваат дека Русија ќе ги осети последиците на своја територија. А и што буквално имаат владина kill list на која се цивили. А и тоа што досега 3 потврдени од нив терористички напади (Дугина, тој на мостот Крим, оној Татарски у кафичот) и уште 100+ спречени од фсб и постојаното таргетирање цивилни цели со ракетни напади.

Али да, му мирисало на внатрешно исценирано, Путин незадоволен што има поддршка од 88% и победи на избори и што Украина е пред целосен колапс заедно со западот. Бот.
Kazav nekoja strana prethodno, slicno vaka napravija Evreite, dozvolija da im vleze Hamas i da im ubivaat civili ama zatoa sega napravija etnicko cistenje vo Gaza i pred svetot se povikuvaa na teroristite deka se krivi.. Znaci za da mozat Evreite da napravat etnicko cistenje i da se vadat na toa deka imalo teroristi sto go zagrozuvalo naselenieto, namerno dozvolija da vleze Hamas iako imaat top3 razuznavanje u svetot - Mosad (pokraj britanskoto i americkoto).. Zatoa mislam deka Putin namerno go dozvoli ova, za sega da ima odvrzani race da udri pojako vo Ukraina i duri moze i na Kavkazot tie teroristickite kelii sto mu se matkaat.. Nego ne mu e za pogolema sila za na domasna scena, na Putin mu treba za svetot da vidi ej videte ni pravat terorizam ke udram pojako i nema da mislam na posledicite.. Realno do sega Rusija vnimavase na civili vo Ukraina vnimavase na sekoj aspekt da ne bide klasicna vojna i mavase samo na voena infrastruktura.. Sega moze ke ramni so zemja gradovi polni so civili i da rece ete ni pravea terorizam pa sea morame da gi unistime (nesto sto go pravi Izrael momentalno vo Gaza).. Mi ja sfakjas sea poentata?

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.095
Поени од реакции
2.924
Срамота. Балтичките земји се гнаси. Ама за жал или за нивна среќа се недопирливи.
Не би се кладел во ова. И пред 84 години беа недопирливи па ги голтна СССР без испукан куршум. Ги заболе САД за три прдеж држави.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.656
Поени од реакции
35.530
Mi ja sfakjas sea poentata?
- Евреите ја ораат Палестина од 7-ми Октомври навака
- САД го окупираа Ирак, а потоа скоро цел Блиски Исток и северниот дел од Африка после „нападот“ од Ал Каеда на 9/11

Таман сега ако за некој ден Шојгу од Варшава му прави видео отчет на Путин, точно ќе знаеме дека ова со терористичкиов напад било фолс флег.

Член од
20 септември 2022
Мислења
1.891
Поени од реакции
7.194
IMG_20240324_203746_772.jpg

A higher-quality satellite image of the large landing craft of the Russian Black Sea Fleet, which they tried to hit with cruise missiles yesterday.

There is no damage on both ships, however, on one large landing craft, standing at the pier, you can notice, presumably, a trace from a cruise missile hitting this very pier. The missile missed or was shot down directly over the ship.

@Ne_sum_ja
@Lokvan

:kuracc: :kuracc: :kuracc: :kuracc:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.656
Поени од реакции
35.530
Член од
17 декември 2019
Мислења
2.780
Поени од реакции
4.763
- Евреите ја ораат Палестина од 7-ми Октомври навака
- САД го окупираа Ирак, а потоа скоро цел Блиски Исток и северниот дел од Африка после „нападот“ од Ал Каеда на 9/11

Таман сега ако за некој ден Шојгу од Варшава му прави видео отчет на Путин, точно ќе знаеме дека ова со терористичкиов напад било фолс флег.
Pa samite Ameri si isceniraa 9.11 za da mozat da haraat na Bliskiot istok.. Isto sega i Evreite si isceniraa (Hamas e grupa napravena od Mosad za da bide opozicija na Jaser Arafat) pa zatoa mislam deka i rusive pocnaa so taa strategija..

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.656
Поени од реакции
35.530
Pa samite Ameri si isceniraa 9.11 za da mozat da harast pk Bliskiot istok.. Isto sega i Evreite si isceniraa (Hamas e grupa napravena od Mosad za da bide opozicija na Jaser Arafat) pa zatoa mislam deka i rusive pocnaa so taa strategija..
Така де... Ако почнаат да го ораат НАТО како што ја ораат Украина, тогаш ќе знаеме дека ова сега е руски фолс флаг.

Член од
17 декември 2019
Мислења
2.780
Поени од реакции
4.763
Така де... Ако почнаат да го ораат НАТО како што ја ораат Украина, тогаш ќе знаеме дека ова сега е руски фолс флаг.
Nema nato da go oraat.. sto pati kazav - Ukraina i Kavkazot .. Amerite ne udrija na Rusija posle 9.11 nitu Evreite udrija na Iran posle Hamas..

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.656
Поени од реакции
35.530
Ама чекај сега малку... Кавказот го владеат веќе неколку векови, нема потреба да го ораат. А Украина секако веќе 2+ години ја ораат.
Тогаш чуму фолс флаг за Украина/Кафказ?

Kajgana Shop

На врв Bottom