Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    752

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
икаков факултет не спомнува. Говори дека документи нешто и дека тука границата ја преминувал. Лошо збори на тука на тој дел ама дефинитвно не спомнува теологија во Турција.
Овој го прашува што правел во Турција и овој кажува нешто нејасно, како име на факултет и кажува дека ги завршувал студиите. Овој чим е Таџикистан, а струдирал во Турција, е Таџички Турчин, тие воопшто не се сакаат со Таџиците. Ако воопшто се од Таџикистан, нигде немаше потврда.

Внатрешна дестабилизција на Русија во поглед омраза кон експатите од кавказот и муслиманите.
Ахметовци ги фатија терористите (според нив шејтаните) на граница. На Русите не им е првпат да имаат терористички напади и директно од исламската интернационала и осамени напади. Никад не дошло во прашање единството на големото мнозинство на граѓаните на Руската федерација, ниту пак некој напад ја разнишал и дестабилизирал Русија. Војната што ја изгубија во Чеченија не ја разниша Русија, кога беше најранлива, па еден ваков напад би ја разнишал сега кога е во пикот. Нема никаква логика дека овој напад е да се разниша и дестабилизира Русија. Ова е или одмазнички напад на Украинците или стварно се брадите.

Еве видео лично снимано од напаѓачите, на другата тема го постираа.

Премногу брзо се носат заклучоци, ќе дознаат Русите кој е и што е позади нападиве и ќе дознаеме и ние.

Последно уредено:
Член од
10 јануари 2008
Мислења
747
Поени од реакции
1.902
Кој ми пиша дека Путин не бил мекуш и наивен? Севастопољ потоп му го праат, Белгород врне проектили секој ден, 4ти терористички напад му беше овој у Москва, исклучиво цивилни цели му маваат гинат недолжни луѓе, а он ќе чукне некоја електрана, некој трансформстор некое складиште за оружје ... па ќе искача нарко-нацито на видео порака и уште го моча од ќерамиди. Онака буквално Нуланд му најави што ќе праат, буквално ги најави терористичките напади и методи што ќе ги користат јер одамна е завршена работата на фронтот, ама не, немој случајно да ги удриш кај што треба, нека си седат раат и у Киев и у Одеса, а ти искачај само на тв и изразувај сочуства до жртвите и фамилиите.

За човек што знае историја, чудно е како го промашил делот кај што се учи дека секогаш кога Русија била нападната од западните фашисти/нацисти/џган, се дур не стануеле русите побрутални од напаѓачите, плаќале со многу руски животи. И овој истата грешка, као програмирани да се руските лидери да бидат лиглиња се дур не е 96та минута и нож до коска. А можеле у први 3 да ја решат 3-0. Ама да не случајно му речат од западот дека бил брутален, дека користел несразмерна сила, дека бил неморален итн итн.

Еве го Израел од демократскиот запад, покажа како требало. За еден терористички напад, рамниш све со земја и не глеаш кај удараш.

Да сакаа поголем падавичар од Путин, неможеа да си наместат запдните инцести. Го возат ко тротинет, го фаќаат на најглупи маалски фори и овој па и по 2.5 години мафтање уште мирно сталожено смирено по план полека внимателно да се пази кај се мава да си биде се по правила по прописи....

И еве британците одма јер го знаат колку е смотан, одма пуштија соопштение да го фатат на истата фора, демек го предупредуваме немој сеа Путин да ескалира и да ја става вината на Украина за да оправда посилни напади и офанзива...као не е фер така, ние ќе те тртиме ама ти немој сеа да враќаш не биди педер не давај отпор или реваншизам.

И им паѓа на фората братот сеуште.

Член од
17 декември 2019
Мислења
2.783
Поени од реакции
4.764
Ja seuste ne mozam da sfatam kako nema nieden policaec vo blizina na Molot pa da se konfrontira so ovie.. gi gledam na video si odat slobodno si pukaat.. setoa toa traelo minimum saat vreme.. pa kaj nas vukljebina za 5-10 min doagja interventna odma stom prijavis nekoe sranje na ulica ne pak vo mall.. Nesto smrdi tuka.. Se si mislam deka vnatresno e ova iscenirano za da ima pogolema mokj i odvrzani race Putin..

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.505
Поени од реакции
23.539
Натофундаменталистите не се способни ниту за момент да ја тргнат својата фанатична пристрасност и да бидат барем малку отворени дека е можно Украинците да убиваат цивили. Едноставно Украина не може да биде крива за ништо лошо, секогаш и за се крива е Русија. Русите сами се бомбардираат десет години во Донбас, сега Русите си бомбардираат пазари во Белгород и они си убиваат 150 цивили во трговски центар. Кога излезе видеото каде што украински војници масакрираат руски воени заробеници имаа смелост да кажат дека Русите се криви зошто не ги слушале наредбите добро. Во меѓувреме штама за сите срања што ги прават нивните суперхерои од ДК, Лондон и Брисел. Па уште хехенца и мемиња прават за загинати луѓе меѓу кои и деца бе, умноболен народ, којзнае колку потајно свршија, ова веќе не е само русофобија, ова е и злоба.

Едит: Се сетив и на гревот кој го наместија незнајно да пренесува експлозив со цел да го саботираат кримскиот мост. Мислам дека тогаш како бонус оставија и едно дете сираче убивајќи ги неговите родители чиј автомобил беше во близина. Исто и Дугина која беше цивил и немаше врска со војната, ја убија со тоа што и ставија темпирана бомба во колата. Али не, Украина никогаш не се служела со тероризам, несомнено лошите Руси се криви и за нив. Бидејќи се едноставно лоши или нешто слично.

Последно уредено:
Член од
10 јануари 2008
Мислења
747
Поени од реакции
1.902
Ja seuste ne mozam da sfatam kako nema nieden policaec vo blizina na Molot pa da se konfrontira so ovie.. gi gledam na video si odat slobodno si pukaat.. setoa toa traelo minimum saat vreme.. pa kaj nas vukljebina za 5-10 min doagja interventna odma stom prijavis nekoe sranje na ulica ne pak vo mall.. Nesto smrdi tuka.. Se si mislam deka vnatresno e ova iscenirano za da ima pogolema mokj i odvrzani race Putin..
Како што кажав у претходен пост, еве доказ колку луѓето не разбираат што значи терористички напад и колку е тешко скоро невозможно да се спречи или интервенира. И ок е тоа да не го знае обичен народ, така треба и подобро е, у спротивно ќе живее во перпетуал страв (што е по дефиниција намерата на тероризмот како алатка).

1. Молот имал обезбедување, тие први се елиминирани. Отпосле е лесно да се каже абе зашо немало полиција таму, ко божем знаеле дека баш тогаш и баш таму ќе има удес. Не е така, 24 часа има места на собири и други потенцијални мети за терористи, физички не е можно да се покријат сите одеднаш во секој секунд од денот, неделата, месецот и годината. Затоа разузнавање е једини начин на спречување, а годинава веќе имаа над 4-5 такви акции успешни.

2. И да имало полицаец во близина, штом се установи дека е активен терористички напад, обична полиција помага на цивили, обезбедува коридори на евакуација, блокира сообраќај, прибира првични информации и сл. Не смее да иде да се конфротира јер може само поголема беља да направи. Нема информации и не е обучен. Терористите може држат заложници, може ќе бараат откуп, може носат експлозиви, може се 5 може се 50, може се аматери може професионалци итн итн. Затоа буквално секоја држава има специјализирани анти-терористички единици.

3. И да стигнат у истата секунда магично тие единици, не влагаат безглаво директ и одма на јуриш. Не знам дали знаеш ама прва и основна задача е заштита и спасување цивили а не елиминација на напаѓачите. Како и што беше случај и овде, напаѓачите се второстепена грижа и се фатија отпосле.

4. Траело многу кратко, далеку од саат време, како и секој терористички напад, затоа бираат места на густа акумулација на луѓе, јер за најкратко време се максимизира ефектот и жртвите. Плус, како и што направиле овие, бегањето им е со мешање во толпата што бега, у тој целосен хаос буквално невозможно е ништо да се направи јер тогаш сеуште не се ни знаат информации за идентитетот, бројот, мотиви, намери, методи, тактики итн.

5. Поголема моќ и одврзани раце да имал Путин? Кај живееш? Под карпа беше последниве 25 години? Буквално пред недела дена победи избори со 88% поддршка. Неприкосновен лидер е 3 децении. Кој му ги врзува рацете? Која поголема моќ? Не се резили.

6. Тоа што нешто ти мириса е смрдеата на наци западот. Џабе и Господ па и самиве терористи да дојдат да ти кажат абе циа/ми6/сбу/гур нѐ најми за ова, ти нема да поверуваш. Ама онака тргнале накај Украина да бегаат јер баш сега важи за оаза на мирот, демократија и заштитничка на човекови права и слободи, една благосостојба и најпосакувана дестинација за посета. А и тоа што Нуланд, Буданов и Кирилов буквално кај стигнат се закануваат дека Русија ќе ги осети последиците на своја територија. А и што буквално имаат владина kill list на која се цивили. А и тоа што досега 3 потврдени од нив терористички напади (Дугина, тој на мостот Крим, оној Татарски у кафичот) и уште 100+ спречени од фсб и постојаното таргетирање цивилни цели со ракетни напади.

Али да, му мирисало на внатрешно исценирано, Путин незадоволен што има поддршка од 88% и победи на избори и што Украина е пред целосен колапс заедно со западот. Бот.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.464
Поени од реакции
43.333
Ф-16 изгледа ги пензионирале уште пред да ги стават у служба. А и пистата исто која требало да ја служат.

Член од
17 август 2009
Мислења
3.685
Поени од реакции
5.315
А има ли опција сега, во Киев, Париз, Лондон, Њу Јорк... "ИСИС борци" да направат слични напади во трговски центри, концертни сали, стадиони и сл.
Е сеа кој ќе ги плати и договори тоа е небитно...
Може ли да пробаат таква фора Русија на пример, и така имаат барем они еден куп на нивна територија муслимани.
Два муабета у џамија, една мапа у џеб од КГБ и терај у Париз.

Член од
19 март 2011
Мислења
12.881
Поени од реакции
14.319
Натофундаменталистите не се способни ниту за момент да ја тргнат својата фанатична пристрасност и да бидат барем малку отворени дека е можно Украинците да убиваат цивили. Едноставно Украина не може да биде крива за ништо лошо, секогаш и за се крива е Русија. Русите сами се бомбардираат десет години во Донбас, сега Русите си бомбардираат пазари во Белгород и они си убиваат 150 цивили во трговски центар. Кога излезе видеото каде што украински војници масакрираат руски воени заробеници имаа смелост да кажат дека Русите се криви зошто не ги слушале наредбите добро. Во меѓувреме штама за сите срања што ги прават нивните суперхерои од ДК, Лондон и Брисел. Па уште хехенца и мемиња прават за загинати луѓе меѓу кои и деца бе, умноболен народ, којзнае колку потајно свршија, ова веќе не е само русофобија, ова е и злоба.

Едит: Се сетив и на гревот кој го наместија незнајно да пренесува експлозив со цел да го саботираат кримскиот мост. Мислам дека тогаш како бонус оставија и едно дете сираче убивајќи ги неговите родители чиј автомобил беше во близина. Исто и Дугина која беше цивил и немаше врска со војната, ја убија со тоа што и ставија темпирана бомба во колата. Али не, Украина никогаш не се служела со тероризам, несомнено лошите Руси се криви и за нив. Бидејќи се едноставно лоши или нешто слично.
Не се сеќавам дали беше во Доњецк или Москва али на промоција на книга (?) на блогер кој ја документираше војната беше разнесено во воздух кафулето каде што се оддржуваше настанот и десеттина луѓе беа убиени.
Ако не се лажам девојка му врачи поклон биста полна со експлозив.

Неколку терористички акти имаат досега извршено, па не гледам зошто не би биле они нарачателите и на ова што се случи завчера. Некои од извршителите може и стварно биле ИСИС борци но побитен е нарачателот. Плус за ИСИС е јавна тајна дека се алатка на западните служби.

А по социјалниве мрежи гледам дека не губат време да поттикнат меѓуетничка омраза во Русија.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.920
Поени од реакции
36.998
Дај кажете освен компјутерскиот центар на црноморската флота кои други бродови биле почестени во Севастопол.

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.607
Поени од реакции
5.325
Изгледа многумина не сакаат да видат/признаат дека ова е последната војна која ќе ја води западот.
Ако изгубат ќе има заушки од сите страни, ако победат нека ни е Бог на помош.
Токму заради ова ЕУСА игра на се или ништо.

Пред ... актулена беше изјавата на Макарон дека ќе праќа војници во Украина, тогаш изнесов мислење дека ова не оди кон смирување ами кон зголемена ескалација. Дежурните демократи ме нападнаа дека тоа не може да се случи дека се тоа бајќи...
Гледам дека тоа се случило....
...петок попладне, неколку часа по Песков. Потврдено од сериозен европски, а не руски извор. Првиот контрасигнал.
Редовни трупи од Франција, Германија и Полска пристигнаа, по железница и воздух, во Черкаси, јужно од Киев. Суштинска сила. Не протекоа бројки. Тие се сместени во училиштата. За сите практични цели, ова е сили на НАТО.
...повеќе за ова и други интересни моменти на линкот,

Уследи терористички напад во Москва.
Сите западни во хор ја обвинија ИСИС-ИДИЛ-ИД и какво се има име, но никако не се одговорни нивните безбедносни служби не дај боже СБУ...
Дури се потрудија и “докази“ да изнесат, демек некој снимал за да прикаже во јавност, се организирале, дошле од некаде, знаеле каде е објектот, знаеле што во моментов има во него, знаеле каде да набават оружје ......... и се знаеле прави сезнајковци.
И нормално ние треба да веруваме дека се што ќе ни сервираат е вистина.

– Западните амбасади на 8 март упатија предупредувања до своите граѓани да не присуствуваат на масовни настани во Москва.
Во Москва, не во Русија.
- По терористичкиот напад, буквално за неколку часа, САД и Украина изјавија дека Украина не била вмешана во терористичкиот напад.
- Терористите по извршениот терористички акт со полна брзина итаат кон украинската граница.

Се разбира се е случајно!
Сето ова ме упатува дека сите овие настани се меѓусебно поврзани и ако се успее во изнаоѓањето на врската ќе стане јасно и што може да се ичекува во наредниот период.
Моето сомневање е дека се оди на отварање на НОВ ФРОНТ за РФ, каде се обидуваат Исламскиот свет да го спротивстават на РФ, да видиме дали и што РФ подготвила за такво нешто.

Белгород и Севастопољ се под силен напад вечерва.
...имаме 4 удари среде Севастопол, 3 од нив на иста цел, и што од е воената добивка?

Се заборава да се пренесе вест дека,
вечерва потврдени експлозии во Криви Рог, Николаев, Вознесенск, а се очекува напад во Одеса.

Член од
20 септември 2022
Мислења
1.891
Поени од реакции
7.194
Дај кажете освен компјутерскиот центар на црноморската флота кои други бродови биле почестени во Севастопол.
❗ Regarding the AFU's Combined Strike on Sevastopol and Crimea

Just one day after the terrorist attack in Moscow,, Ukrainian forces launched a large-scale combined assault on the Crimean Peninsula, involving at least 12 tactical aircraft.

Nine aircraft (likely Su-24M and Su-27) departed from Starokonstantinov, two MiG-29s from the Uman airfield, and another Su-27 from Mirgorod. Upon reaching the line in Zatoka, Novaya Odessa, and Snigirevka, Storm Shadow/SCALP, ADM-160, and Neptune missiles were launched.

Sevastopol bore the brunt of the attack. Although the targets were intercepted, debris fell in the vicinity of the pier in Sevastopol Bay. Fortunately, no significant damage was reported.

▪ The deployment of SCALP cruise missiles was observed at a ship repair yard. One missile's warhead failed to detonate, while the other hit the pier. Currently, there is no information on the extent of the damage, but the absence of smoke suggests the fire was swiftly contained.

❗This time, the AFU began targeting the civilian infrastructure in Sevastopol. The targets included two residential buildings and two municipal structures. The attacks resulted in the death of one civilian and injuries to four others.

▪ Two additional Storms were deployed to strike a building previously occupied by the Black Sea Fleet in the city center. However, as the building was unoccupied, besides physical infrastructure damage, there were no casualties.

▪ A similar scenario unfolded in the Cossack Bay area. Despite Ukrainian reports of substantial impacts throughout the night, a missile landed in a field near the special operations forces training ground, causing no casualties.

The western region of Crimea, specifically the Black Sea, was also targeted. Initially, the AFU planned to strike barracks with four drone aircraft. These UAVs flew at extremely low altitudes but were intercepted by air defense units.

Subsequently, multiple Neptune anti-ship missiles were launched from the Odessa region, but Russian Aerospace Forces aircraft shot them down as they approached the Black Sea.

In central Crimea, Ukrainian forces targeted an oil depot in Gvardeiskoe in the morning using drones flying at very low altitudes. The crew of the Pantsir-S1 air defense missile system from the 31st Air Force and Air Defense Division successfully destroyed six of them.

Three drones crashed into an energy facility, sparking a fire. Fortunately, the primary oil tanks remained intact, enabling a swift and casualty-free fire extinguishing operation by the Emergency Situations Ministry.

▪ The enemy also attempted to strike the deployment point of the 126th separate guards coastal defense brigade in the Perevalny area with missile weapons. Thanks to the air defense units, nine missiles were intercepted.

As evident, the AFU targeted multiple sites this time, spanning from the western to central parts of Crimea and Sevastopol. In total, over 40 missiles and drones of various types were employed.

Once again, the AFU utilized decoy missiles to deceive 31 divisions. While not all targets were neutralized, prompt actions helped minimize the damage inflicted upon the Black Sea Fleet and other units on the peninsula.

High-resolution map
English version

#Crimea #Russia #Sevastopol #Ukraine
@rybar

Support us Original msg.

Ништо значајно.

Kajgana Shop

На врв Bottom