Политички случувања во САД: Генерална дискусија

Дали санкциите на администрацијата на Џо Бајден, кон Русија, вродуваат со плод?

• Вкупно гласачи
    48
  • Гласањето е завршено на .
Член од
19 март 2011
Мислења
12.881
Поени од реакции
14.319
Не сум се фатил за ништо, поентатa е дека паранојата е страшна работа… ти веќе си ја наведнал главата, за тебе све е предодредено и твојата цел е само ширење апатија и безизлезност. Го постигнале тоа што го сакале…
Ама пак пробуваш да истераш наратив кој е тотално различен од реалноста и ми извртуваш зборови.

Ја викам ова е бело, а ти викаш а значи црно е тоа?

Не се прави муабет со тебе
Автоматски споено мислење:

За сите што мислат дека Трамп ќе победи на изборите, ова им е животна шанса да се обогатат. Коефициентот за победа на Трамп во моментов е 6.8 за разлика од мизерните 1.17 на Клинтонка.

Ставаш стан, земаш 6-7 станови, чиста работа.

Прегледај го приврзокот 158701

И за Brexit-от беше прилично уверен дека нема да успее и се пуваше со коефициентите од 1,10 па видовме што се случи :)
@Komandant Mark

Да не биде дека на празно сум зборел, добро ме држи меморија :D

Последно уредено:

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.476
Поени од реакции
27.284
Ама пак пробуваш да истераш наратив кој е тотално различен од реалноста и ми извртуваш зборови.

Ја викам ова е бело, а ти викаш а значи црно е тоа?
Пак ќе ти кажам, мојот наратив е како би изгледала мојата параноја од мој аспект, ако ти ја гледаш, а јас ја кажувам. Не се фаќам јас за тоа дали ти молчиш или не се секираш за луѓето. Верувам дека се секираш. Туку пробувам да ти доловам како изгледа паранојата. И ти многу добро ме потврди кога рече:
И не знам што се фати за алтернативни медиуми кога 99% од нив се само издувен вентил и ретко кој навистина се занимава со суштината на одредени проблем.
Вистинските алтернативни медиуми или lone wolf новинари се одамна банирани и замолчени.
За тебе е веќе све готово, џабе праиме муабет џабе се мачиме, не постои алтернатива, све е предодредено и тоа е тоа. Тоа е тој апатичен став и ширење апатија и безизлезност. Путин е дел од нив, Маск е дел од нив, Тој од Северна Кореја е дел од нив и го чекаме големиот ресет, затоа што никој тоа не може да го спречи.... Не ли е тоа токму тоа што тие позади Бајден го сакаат да го правиш ?

И ако тие алтернативни медиуми или lone wolf новинари се одамна банирани и замолчени, зошто тогаш веруваш дека нешто се случува во Газа? Можеби ништо не се случува, све е само пропаганда, за да ти мислиш дека се случува тоа и да те дефокусираат тебе, пошто знаат дека те засега и ти го тераат филмот. Класична параноја.

Член од
19 март 2011
Мислења
12.881
Поени од реакции
14.319
Пак ќе ти кажам, мојот наратив е како би изгледала мојата параноја од мој аспект, ако ти ја гледаш, а јас ја кажувам. Не се фаќам јас за тоа дали ти молчиш или не се секираш за луѓето. Верувам дека се секираш. Туку пробувам да ти доловам како изгледа паранојата. И ти многу добро ме потврди кога рече:

За тебе е веќе све готово, џабе праиме муабет џабе се мачиме, не постои алтернатива, све е предодредено и тоа е тоа. Тоа е тој апатичен став и ширење апатија и безизлезност. Путин е дел од нив, Маск е дел од нив, Тој од Северна Кореја е дел од нив и го чекаме големиот ресет, затоа што никој тоа не може да го спречи.... Не ли е тоа токму тоа што тие позади Бајден го сакаат да го правиш ?

И ако тие алтернативни медиуми или lone wolf новинари се одамна банирани и замолчени, зошто тогаш веруваш дека нешто се случува во Газа? Можеби ништо не се случува, све е само пропаганда, за да ти мислиш дека се случува тоа. Класична параноја.
На Бафра е наративот дека сите се дел од истата игра и затоа и него го тагнувам за дискусија бидејќи јас се уште не го делам неговиот став иако он има добри аргументи, полн е со информации и фер дискутира.

А апатија и безизлезност никогаш нит сум ширел нит ќе ширам.

За Газа имаш видеа и слики во 4К, ги имаш изјавите на Нетанјаху, Бен-Гвир, Херцог, и останати израелски политичари, меѓународниот суд пресуди дека има елементи на геноцид, сликата е јасна и нема што да се дискутира.

Еве ја Твитер употребувам највеќе и таму Кит Кларенберг ми беше еден од тие што не им пропуштав твит и пред некој ден му го суспендираа акаунтот.
На Твитер исто имаш акаунти како Libs of Tiktok, End Wokeness, Бен Шапиро и останати да не ги набројувам кои се нели демек алтернатива некаква и независни инфлуенсери кои се против меинстримот, меѓутоа они се само модерна верзија на Bill Maher и нема никогаш да одат против "режимот".

Уааа феминистите се криви, уаа мексинаците ни ги земаа работните места, градовите не се безбедни ради нигерите, итн.
Точно е тоа, но не си направил ништо ако си ги победил феминистите или мексинакците, не се они главниот проблем. Сржта на проблемот ретко кој ја дискутира.
Во глобала алтернативните медиуми/инфлуенсери се фокусираат на rage bait содржина и не нудат ништо ново.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.476
Поени од реакции
27.284
На Бафра е наративот дека сите се дел од истата игра и затоа и него го тагнувам за дискусија бидејќи јас се уште не го делам неговиот став иако он има добри аргументи, полн е со информации и фер дискутира.

А апатија и безизлезност никогаш нит сум ширел нит ќе ширам.

За Газа имаш видеа и слики во 4К, ги имаш изјавите на Нетанјаху, Бен-Гвир, Херцог, и останати израелски политичари, меѓународниот суд пресуди дека има елементи на геноцид, сликата е јасна и нема што да се дискутира.

Еве ја Твитер употребувам највеќе и таму Кит Кларенберг ми беше еден од тие што не им пропуштав твит и пред некој ден му го суспендираа акаунтот.
На Твитер исто имаш акаунти како Libs of Tiktok, End Wokeness, Бен Шапиро и останати да не ги набројувам кои се нели демек алтернатива некаква и независни инфлуенсери кои се против меинстримот, меѓутоа они се само модерна верзија на Bill Maher и нема никогаш да одат против "режимот".

Уааа феминистите се криви, уаа мексинаците ни ги земаа работните места, градовите не се безбедни ради нигерите, итн.
Точно е тоа, но не си направил ништо ако си ги победил феминистите или мексинакците, не се они главниот проблем. Сржта на проблемот ретко кој ја дискутира.
Во глобала алтернативните медиуми/инфлуенсери се фокусираат на rage bait содржина и не нудат ништо ново.
Секоја алтернатива си има сопствена агенда. Некогаш таа агенда се совпаѓа со ставовите што ги делиш во една проблематика, ама се сосема спротивни во друга проблематика. Проблемот е што луѓето, а поготово фолијашите генерализираат. Ако Путин во едно нешто не се совпаѓа со мојот став, тогаш тоа е дел од големата игра. Бафра го гледа светот црно-бело, јас го гледам поинаку.

Играта е секогаш отворена, и далеку е од готова. Баш напротив, во моментов глобалистите никад не биле толку слаби како што се сега во последните 80 години. Е сега што да очекуваме од другите играчи е многу добро прашање. На пример, дали да очекуваме од Русија и Кина да го уништи САД, доколку дојде на тронот.... Тоа не можеме да го очекуваме, затоа што уништен САД не е добро за Русија и Кина.

Сакам да кажам светот е отворено поле за игра, како ќе изграме зависи од нас. Ние на жалост не бевме добар партнер за светскиот хегемон до сега (колку и да се трудевме), а дали ќе бидеме со наредниот хегемон, тоа ќе видиме.

На крајот светот секогаш ќе биде за некој мајка, а за некој маќеа, како што е сега мајка за Евреите и маќеа за Палестинците, во некое минато тоа било обратно, затоа и се раселиле Евреите. Претежно во голема мера све тоа зависи од нас самите. Доколку сме разделени, апатични, раскарани, сигурно нема да стасаме далеку. Доколку сме сплотени и единствени, можеби и ќе успееме, но не е загарантирано.

Член од
19 март 2011
Мислења
12.881
Поени од реакции
14.319
Секоја алтернатива си има сопствена агенда. Некогаш таа агенда се совпаѓа со ставовите што ги делиш во една проблематика, ама се сосема спротивни во друга проблематика. Проблемот е што луѓето, а поготово фолијашите генерализираат. Ако Путин во едно нешто не се совпаѓа со мојот став, тогаш тоа е дел од големата игра. Бафра го гледа светот црно-бело, јас го гледам поинаку.

Играта е секогаш отворена, и далеку е од готова. Баш напротив, во моментов глобалистите никад не биле толку слаби како што се сега во последните 80 години. Е сега што да очекуваме од другите играчи е многу добро прашање. На пример, дали да очекуваме од Русија и Кина да го уништи САД, доколку дојде на тронот.... Тоа не можеме да го очекуваме, затоа што уништен САД не е добро за Русија и Кина.

Сакам да кажам светот е отворено поле за игра, како ќе изграме зависи од нас. Ние на жалост не бевме добар партнер за светскиот хегемон до сега (колку и да се трудевме), а дали ќе бидеме со наредниот хегемон, тоа ќе видиме.

На крајот светот секогаш ќе биде за некој мајка, а за некој маќеа, како што е сега мајка за Евреите и маќеа за Палестинците, во некое минато тоа било обратно, затоа и се раселиле Евреите. Претежно во голема мера све тоа зависи од нас самите. Доколку сме разделени, апатични, раскарани, сигурно нема да стасаме далеку. Доколку сме сплотени и единствени, можеби и ќе успееме, но не е загарантирано.
На добар дел од алтернативците агенда им е да се напунат пари и да ги снема за некоја година, пола и повеќе од тие alt-right медиуми и акаунти на социјалните мрежи ги водат Кинези, Индијци, Филипинци, Велешани, итн. Другата половина се ликови како Бен Шапиро кои се дел од режимот.
Јас не викам дека треба да се согласни со моите ставови на секоја тема, туку дека не навлагаат во сржта на проблемот.

Бидејќи за САД е темата - на Пентагон со години не можат ревизија да му направат, буквално крадат трилиони кои магично ги снемува ама никој не дига галама за ова. Битно омразата и раздорот помеѓу обичниот народ е се поголема и поголема од ден во ден.
Пример - Хаха види ја оваа со плава коса колку е глупа ЛООЛ или хаха види го овој расист дебел МАГА идиот... и што се постигнува со ова? Ништо
Затоа викам дека во глобала се само издувен вентил за народот.

Не сум му дрвен адвокат на Бафра може сам да се брани но далеку од тоа дека е фолијаш и го гледа светот црно-бело. Баш напротив.

Член од
31 јануари 2024
Мислења
270
Поени од реакции
931
@Komandant Mark

Да не биде дека на празно сум зборел, добро ме држи меморија :D
Па што сум рекол тука погрешно? Навистина не те разбирам. Сум напишал дека тие што мислат дека Трамп ќе победи можат да се кладат на него на огромен корфициент. Ниту сум рекол декас ќе победи, ниту дека ќе изгуби.
Еве и тогаш сум ти го напишал истото:

Јас не типувам, само ги постирав коефициентите. Кој мисли дека Трамп ќе победи има голема шанса да се збогати.

Последно уредено:
Член од
19 март 2011
Мислења
12.881
Поени од реакции
14.319
Па што сум рекол тука погрешно? Навистина не те разбирам. Сум напишал дека тие што мислат дека Трамп ќе победи можат да се кладат на него на огромен корфициент. Ниту сум рекол декас ќе победи, ниту дека ќе изгуби.
Еве и тогаш сум ти го напишал истото:
Затоа и ти напишав во другата тема дека си се кладел на погрешен коњ, а не дека си кажал погрешно, очекувана беше репликата. А искрено отпосле копав стари мислења, викам ај за сигурица да не сум те помешал али добро е :icon_mrgr:

Али ај батали

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.476
Поени од реакции
27.284
На добар дел од алтернативците агенда им е да се напунат пари и да ги снема за некоја година, пола и повеќе од тие alt-right медиуми и акаунти на социјалните мрежи ги водат Кинези, Индијци, Филипинци, Велешани, итн. Другата половина се ликови како Бен Шапиро кои се дел од режимот.
Јас не викам дека треба да се согласни со моите ставови на секоја тема, туку дека не навлагаат во сржта на проблемот.
Токму затоа Илон Маск, Такер Карлсон, и њима слични се многу поважни за Америка како алтернатива одколку сајтовите што ги водат болдираните. Тие претежно се храна за фолијашите со нивните теории на заговор, и единствена причина зошто САД ги толерира е дека они им служат за самоцензура на здравата мисла. Токму таквите сајтови беа пример дека водењето на претседателската кампања е чисто од опортунистички аспект. Ги заболе Велешани кој ќе дојде на власт. Затоа секогаш тврдам дека е важно да се види изворот, одколку да се следи слепо веста.

И затоа јас сум толку гласен против теориите на засговор, кои ги трујат и нашите простори, па така за све ни се криви власите, ако не си влав, нема да имаш напредок. Па ако е успешен мора да е скриен влав и разноразни глупости со кои се труе етерот во денешното општество кое е отворено за сечие мислење. Истото, ако не и бетер е во Америка. Трамп буквално дојде на власт со испреплетени вистини и лаги, кои иако беа повеќе вистини одколку лаги, на крајот таа кампања се сврте против него во 2020.

Значи денеска, воук културата буквално се гради врз ридикулирање на секоја здрава мисла ради теориите на заговор и фолијашите и чии следбеници по правило се закачуваат на секоја таа здрава мисла, и на крајот испаѓа дека глупите зборуваат, а паметните ќутат, пошто реално скупината е глупа, колку што е најглупиот член во неа (ланецот е силен колку најслабата карика). И нормално дека се јавува параноја и апатија во една таква средина, и одтаму и приказните дека Путин е дел од глобализацијата и дека само игра како што ќе му свират.

На момент ми заличи на таков твојот пост, затоа и така ти одговорив.

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.829
Поени од реакции
2.042
Значи денеска, воук културата буквално се гради врз ридикулирање на секоја здрава мисла ради теориите на заговор и фолијашите и чии следбеници по правило се закачуваат на секоја таа здрава мисла, и на крајот испаѓа дека глупите зборуваат, а паметните ќутат, пошто реално скупината е глупа, колку што е најглупиот член во неа (ланецот е силен колку најслабата карика). И нормално дека се јавува параноја и апатија во една таква средина, и одтаму и приказните дека Путин е дел од глобализацијата и дека само игра како што ќе му свират.
Woke не пробува да ја исмева здравата мисла, работата е што тие мислат дека тоа е вистината.

Бидејќи за САД е темата - на Пентагон со години не можат ревизија да му направат, буквално крадат трилиони кои магично ги снемува ама никој не дига галама за ова. Битно омразата и раздорот помеѓу обичниот народ е се поголема и поголема од ден во ден.
Пример - Хаха види ја оваа со плава коса колку е глупа ЛООЛ или хаха види го овој расист дебел МАГА идиот... и што се постигнува со ова? Ништо
Затоа викам дека во глобала се само издувен вентил за народот.
Премногу популисти почнаа да влегуваат заради тоа што не ги веруваат повеќе тие.

Американците ги интересира : Колку е бензинот, недвижнината и храната.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.535
Поени од реакции
42.028
Woke не пробува да ја исмева здравата мисла, работата е што тие мислат дека тоа е вистината.
е како не ја исмева кога математиката е расистичка, постојат повеќе од два пола, итн. Тоа ако не е исмевање на здрава мисла не знам што е. Воукерите се скарани со логиката и реалноста. Прават тоа дека е социјален феномен и пробуваат да го поткопаат целото човечко битисување со нивните глупави идеи.

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.829
Поени од реакции
2.042
е како не ја исмева кога математиката е расистичка, постојат повеќе од два пола, итн. Тоа ако не е исмевање на здрава мисла не знам што е. Воукерите се скарани со логиката и реалноста. Прават тоа дека е социјален феномен и пробуваат да го поткопаат целото човечко битисување со нивните глупави идеи.
Задачата на Woke не е специјално да ја исмева математиката, на нив дотолку му се има одено по газот, она народното: Лета магарето, лета, се се самар, се се самар. Наместо да му речат дека се глупи им викаат дека математиката е расистичка.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.476
Поени од реакции
27.284
Ако јас основам организација која тврди дека постојат само два пола и на таа организација се приклучи рамноземјаш. Тогаш таа организација станува организација на рамноземјаши. Тоа е ридикулирањето. Со тек на време јас, и сите со здравс мисла ќе почнеме да се повлекуваме (самоцензира) и најгласни ќе останат рамноземјашите и таа здрава мисла (идеја)е уништена. Јас пивеќе нема да се усудам да излезам во јавност да се борам за моите идеали бидејќи веќе сум маркиран како рамноземјаш.

Затоа фолијашите се најопасниот сегмент во едно модерно општество и се темел на контролата на здравта мисла. А центрите на моќ самите ги пуштаат и стимулираат во етер овие приказни, за да нели полесно го контролираат општеството.

Kajgana Shop

На врв Bottom