Култот на Свети Трифун

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.163
Поени од реакции
12.142
Мислам дека ако продолжиме вака нема воопшто да зборуваме за Трифун и зошто и како се прославува овој празник низ Македонија (иако секаде е исто на ова парче земја). Сигурно не ја исцрпивме темата за Трифун кој што пострадал многу за верата!

Инаку, едно е земјоделство и сам на своето, друго е закован за работно столче 8+ часа и молење за 2 дена слободни да ти дадат (ако те следуваат и не си ги потрошил сите денови од одморот)!
Многу од празнувањата и самите ритуали не биле наменети за сите. Денес ја имаме идејата дека за секој важи истото, иако реално не важи, ниту важело некогаш...

Има/ло прослави. Денес послабо се прославува, се е тажачки и гледање кон смртта. Се што има позитивна прослава, вистинска прослава со радост и уживање е останато од старите верувања и пракси и ритуали. Избледени но ги има, „фала богу“ :)
Вакви ритуали и празнувања останале од дамнина. Секогаш кога ќе видиш празнување знај дека е додјено од дамнина и вкоренето во денешните обичаи и верувања и дека постои врска со минатото.

Прочитај погоре токму за овој период кога се слави св. Трифун дека се славело и порано, со вино и кроење и слично... имам споделено од вики текст.

П.С. За крвта и виното и како многу крвни жртви се заменети со виното (дури и во православното христијанство крвта на Исус според светите книги е заменета со вино денес во самите ритуали, уствари литургии не смееме да велиме ритуали), има книги и по нет да се прочита многу. Иако „курбан“ сеуште има и кај нас... животинска крвна жртва, нормално не е упатена кон божество, туку да се заштити домаќинот... една форма на магиски ритуали. Црквата сака да го искорени тоа, да се заборави на тоа, но народот си го носи наследството со себе и не се грижи премногу за цркви и организации.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.128
Поени од реакции
30.221
Култот кон Трифун е култ на Дионис!
Требаше подобро да го формулирам тоа што го напишав: славењето на св. Трифун во православното христијанство е наследено од грчките мистерии ( и тоа не по директна линија; гностиците повеќе биле поврзани со старите ритуали и празнувања за разлика од новите христијани)
Не, ти го формулираше со таква сигурност, дури и болд му имаш ставано.
Сеа од кога испадна смешен уствари не било убаво формулирано :icon_lol:

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.671
Поени од реакции
42.240
Хејтериве на Трифун одма се закачија да го нападнат, култ било, пијаница бил ваков бил таков бил. Што ви е гајле каков бил и онака не го славите.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.163
Поени од реакции
12.142
Не, ти го формулираше со таква сигурност, дури и болд му имаш ставано.
Сеа од кога испадна смешен уствари не било убаво формулирано :icon_lol:
Смешен, затоа срипавте христијани од празник до празник да ме цитирате... штом е смешно и неточно, одминуваш - не креваш врева :)
Јас се поправив бидејќи читајќи го испаѓа дека со св Трифун се слави повторно Бахус, што не е точно. Но дека доаѓа празнувањето од старите верувања и пракси, доаѓа... многу нешта доаѓаат и се претопуваат во христијанството посебно масовно раширени ритуали меѓу народото, но толку вие си знаете за религијата, битно маченички умрел за верата Трифун, сите празници се такви... и доста ви е...
Многу се нервирате околу религии и православието посебно... полека, смешен не смешен, ете поправено и споделено дури и како се викал празникот во стара Грција кој што се празнувал, ѕирни наназад и уживај.

Хејтериве на Трифун одма се закачија да го нападнат, култ било, пијаница бил ваков бил таков бил. Што ви е гајле каков бил и онака не го славите.
Тоа култ треба да се објасни, да се даде мислење што означува... нека побара некој инфо. :)

Како не го слават Трифун? Сите го слават во Македонија! Сите имаме лозје, не постои македонска куќа без лоза во дворот! Тоа ми го кажа странец што беше на гости во Македонија и токму тоа го забележал - не постои куќа на македонци што нема лоза во дворот! :)

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.134
Поени од реакции
10.145
Како не го слават Трифун? Сите го слават во Македонија! Сите имаме лозје, не постои македонска куќа без лоза во дворот! Тоа ми го кажа странец што беше на гости во Македонија и токму тоа го забележал - не постои куќа на македонци што нема лоза во дворот! :)
Вистината е, на жалост, дека има лозници во дворовите, но дали сите тие домаќини ги закројуваат на тој ден или не е прашање...и дали ние воопшто знаеме како треба да се прослави св.Трифун.
Не е само да се одбележи празникот со еден адет, нели...сигурно постојат и други начини со кои треба да се прослави една слава...но тоа одамна изумре, собирањето на гости и полни трпези ретко кој сега го прави и наместо веселба, пак за политика ке се расправаат гостите.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.163
Поени од реакции
12.142
Ако не се на работа :) Како што реков, денес е друго време...
Треба православни христијани да кажат како се слави овој празник а да не е пијанчење и губење свест од алкохол по нивите... но тоа, изгледа не го знаат бидејќи немаат духовен отец, не одат по цркви и не знаат многу за својата религија освен како што велиш, адети... или како што @shutrak како голем христијанин на кој му се навреудва религијата ако некој зборува она што не очекува, сподели само нешто од википедија и уште некоја веб страница... толку се може и толку се сака... крај на приказната.

Адетите се разводенување на религијата! Ама ете, јас сум им виновен бидејќи зборувам од каде доаѓаат овие празнувања и тоа било навреда за нивната религија... религијата се навреди :)

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.879
Поени од реакции
23.279
Тоа култ треба да се објасни, да се даде мислење што означува... нека побара некој инфо. :)

Jas nemam :toe:

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.498
Поени од реакции
27.316
Прочитај погоре токму за овој период кога се слави св. Трифун дека се славело и порано, со вино и кроење и слично... имам споделено од вики текст.
Кроењето на лозата нема врска со Свети Трифун. Се погодил тој ден да се реже лозата и Свети Трифун станал заштитник на лозарите, зошто сепак тој ден се слави. Василичарите или Суројчарите, немаат врска со свети Василие, ниту со неговата прослава, иако ете и неговото име го земале, коледарите немааат ворска со Бадник. Но за разлика од нив, тие се помешале со некои си православни празници, додека празнувањето Свети Трифун (заедно со режењето на лозјето) никако не е поврзан со празнувањето на Дионис. Чак што више, зарежувањето на лозјето е сосема нешто друго, што не е поврзано ниту со Свети Трифун, ниту со Дионис. Тоа ми е поентата.

И кај нас во село нема лоза, ние слива печеме.

Последно уредено:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.879
Поени од реакции
23.279
И кај нас во село нема лоза, ние слива печеме.
Ne be kakva slivka. Dobra e za vo zima, za topla rakija i za nisto drugo. Aj probaj pijaj slivka so zelka salata ili bilo kakva. Ne odi bas a?
A i ajde rezija slivata za sv. Trifun da te vidam. Kontra religiski e ;)

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.609
Поени од реакции
31.423
[/QUOTEСмешен, затоа срипавте христијани од празник до празник да ме цитирате... штом е смешно и неточно, одминуваш - не
Автоматски споено мислење:

ti si toj shto sripuvash na sekoj post posveten I vo kontekst na Pravoslavieto,,,,
,,,ti kako moderator,,,ako ne mozhesh konstruktivno da uchestvuvash vo diskusijata,,,i bez da navreduvash,,, podobro da odminesh i da ne komentirash,,,,
,,,svesni se i spushti go tvoeto religijsko ego,,,
,,,iPS,,,ako ne ti e po volja komentarov ,,,te molam da me odminesh,,,[/QUOTE]

Ако не се на работа :) Како што реков, денес е друго време...
Треба православни христијани да кажат како се слави овој празник а да не е пијанчење и губење свест од алкохол по нивите... но тоа, изгледа не го знаат бидејќи немаат духовен отец, не одат по цркви и не знаат многу за својата религија освен како што велиш, адети... или како што @shutrak како голем христијанин на кој му се навреудва религијата ако некој зборува она што не очекува, сподели само нешто од википедија и уште некоја веб страница... толку се може и толку се сака... крај на приказната.

Адетите се разводенување на религијата! Ама ете, јас сум им виновен бидејќи зборувам од каде доаѓаат овие празнувања и тоа било навреда за нивната религија... религијата се навреди :)
,,,za vakvo podjebatelno navredlivo pishuvanje,,,osobeno na vakov PDF,, religija,,,onamu kade moderiram pet pdf,,,bi dobili dozhivoten ban i IP adresa so crveni bukvi,,,,
,,, bi te zamolil za ponataka da ne me tagnuvash i da ne gi komentirash moite objavi bidejki nastapuvash agresivno od pozicija na sila,,,, shto vo nikoj sluchaj ne e vo duhot na ovoj pdf ,,,
,,,do sega nitu sum te spomnal ,,,,nitu tagnal,,,nemoj ni ti mene,,,

Последно уредено:

Joshua_Tree

Samo na minuvanje...
Член од
21 март 2010
Мислења
1.402
Поени од реакции
4.775
...сите оние ликови од историјата што ги славиме и чествуваме,сите оние што станале дел од нашиот идентитет и начин на размислување НЕ го добиле тоа место затоа што плукале по неистомисленици
...туку само и само, затоа што биле поголеми од сопствениот живот и интереси

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.163
Поени од реакции
12.142
Немој со вакви муабети за православието... ако конструктивно за тебе значи да шлакаме раце сите кога ќе се зборува за христијанство, посебно православие - тука малку си промашил. Нема да го добиеш тоа тука. Тука како што го критикуваат моето учење и знаење, така и христијанството не е исклучок, не сме Византија! Знам дека сакаш да ме нема на форумот, но што е тука е, ќе дојде и тоа време... како да не сум ниту бил тука. Не му се грижи.

Ти отвори тема и ти треба да си конструктивен, да напишеш нешто повеќе и да знаеш нешто повеќе за својата религија, а не само од она што го читна на википедија и го ископира тука. Што да дискутирам со тебе кога напишаното не е твое, плагијат е?
Но ти доаѓаш тука само за да споделуваш сличиња за некој поголем христијански празник и да си честиташ празник, и потоа јас да сум ти виновен за било што што пишувам тука... немој така.

И ако не ти чини нечие мислење за твојата религија, не мора веднаш да се вадиш на тоа „навредено е христијанството“ и да ми кажуваш дека треба банови... бујрум кажи што е навредливото или навреден си што некој не е православен христијанин и што има свое мислење за нештата?
Тука нема банови за мислење, само внимавање да не се оди офтопик и да не се навредува со простачки говор соговорникот и да му се делат епитети без веза... Слобода на говор, а во однос на религијата сите се навредени и ќе треба сите да се банираме бидејќи такви се религиите или моето или твоето, нели...

А јас токму тоа сакам да го потенцирам дека религиите не се одвоени едни од други ниту пак настанале од ништо, туку дека се наследуваат работите... не само за Трифун и ритуалите поврзани со овој празник, има и други празници, но ќе чекаме да се отворат теми и за тоа... :)

Посочи што е навредливото што го напишав на темата што е толку навредливо за тебе и за православното христијанство? Можеби ненамерно ми се протнало па ете христијанството било навредено од мене...

...сите оние ликови од историјата што ги славиме и чествуваме,сите оние што станале дел од нашиот идентитет и начин на размислување НЕ го добиле тоа место затоа што плукале по неистомисленици
...туку само и само, затоа што биле поголеми од сопствениот живот и интереси
Такви луѓе се гении, Христоси. Тие ги надминуваат временските и просторните ограничувања на обичниот човек. Тие жртвувале се што се и се што имаат заради некоја колосална цел која за нас, изгледа лудост! Бладање!

Интернетот малку ја искривува таа слика денес па многумина мислат дека самите се Христоси, гении... и создаваат хаос.

Последно уредено:
Член од
3 мај 2019
Мислења
19.134
Поени од реакции
10.145
Ниту во едно житие не пишува дека св.Трифун пиел алкохол и се опивал.
Срамно е на еден светител, маченик, да му се дава крајно недоличен епитет, да се нарекува пијаница:(

Kajgana Shop

На врв Bottom