Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    736
Член од
17 август 2011
Мислења
10.270
Поени од реакции
18.244
Славјанск и Крематорск не се утврдени како што беа Авдијевка, Бахмут и Соледар. Не велам дека ќе паднат лесно, но кога ќе паднат цел Донбас ќе биде под контрола на Русија, и никаков наратив на западот за некоја победа на Украина веќе нема да биде можен. Буквално ќе биде свршија либе лагите.
Pregolemo znacenje se dava na utvrduvanjeto. Rusite spremija za brzo vreme nekilku linii na utvrduvanje. Od druga strana i Ukraincite dolz frontot imaat relativno novi utvrduvanja koj ete Rusite ne mozhe da gi probijat. Taka da Slovjansk i Kramatorsk kje bidat daleku pogolem zalak, pred se zaso Rusite se kilometri daleku od tamu i ima vreme da gi spremat, a potoa kako dosta pogolemi gradovi kje bidat use pozestoko braneti.

Ako nekogas stignat do niv.Stanuva zbor za tehnoloski stalemate, kade niedna strana ne mozhe da najde care za odbranata so dronovi i artilerija. Zboram za znacajni probivanja, ne ova.

Член од
31 јануари 2024
Мислења
270
Поени од реакции
931
Ako nekogas stignat do niv.Stanuva zbor za tehnoloski stalemate, kade niedna strana ne mozhe da najde care za odbranata so dronovi i artilerija. Zboram za znacajni probivanja, ne ova.
Stalemate стана новиот наратив. Не се работи за никаков stalemate, Русите навалија на неколку точки на фронтот, прашање на време е кога негде ќе пукне. Украина едноставно нема капацитет да ги застане Русите, ни во однос на војска ни во однос на оружје.

Последно уредено:
Член од
17 август 2011
Мислења
10.270
Поени од реакции
18.244
Stalemate стана новиот наратив. Не се работи за никаков stalemate, Русите навалија на неколку точки на фронтот, прашање на време е кога негде ќе пукне. Украјина едноставно нема капацитет да ги застане Русите, ни во однос на војска ни во однос на оружје.
Ova prasanje na vreme go citame odamna. Prasanje na kolku vreme? Ete ako vidime takvo neso, se soglasuvam. Ama sea za sea, bitka za tuk tamu po nekoja niva.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.844
Поени од реакции
36.878
Stalemate стана новиот наратив. Не се работи за никаков stalemate, Русите навалија на неколку точки на фронтот, прашање на време е кога негде ќе пукне. Украјина едноставно нема капацитет да ги застане Русите, ни во однос на војска ни во однос на оружје.
Пола годима истите муабети. Украинската одбрана само што не се распаднала, готови се. Меморија на риба.

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.454
Поени од реакции
5.176
Ova prasanje na vreme go citame odamna. Prasanje na kolku vreme? Ete ako vidime takvo neso, se soglasuvam. Ama sea za sea, bitka za tuk tamu po nekoja niva.
Така е, руската војска може да ОСЛОБОДИ само села, нема капацитет за големи градови и така село по село нема 25% од Украина. :pos:

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.052
Поени од реакции
83.494
Најлошото за Русија е дури и да добијат територијални отстапки, тоа нема да ја реши ситуацијата со непријателска Украина на нивните граници која ќе се вооружува.
Не знам како вие од таа страна ја гледате војнава, ама Русија не верувам да потпише било каков договор кој не вклучува обемни гаранции за неутралноста на Украина. Ми се чини дека и територијални отстапки би правела Русија, ама без сигурни гаранции за неутралност не би имал смисол тој договор (во контекст на целите на операцијата).

Сите претпоставки за мировен договор кои не го вклучуват тоа, ми делуваат несериозно.
И ова го зборам уште од почеток на војната.

Член од
31 јануари 2024
Мислења
270
Поени од реакции
931
Пола годима истите муабети. Украинската одбрана само што не се распаднала, готови се. Меморија на риба.
Некој има меморија на риба, некој има селективна меморија. Секој со среќата. Досега освен почетната офазнива, Русија не превзеде ниту една друга офанзива од големи размери.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.737
Поени од реакции
42.330
бадијала човек да се оправа кога живеат у тешка делузија, наредниот град кога ќе падне пак ќе ги снема и пак ќе се вратат, па ќе речат Украина има уште 1000 градови, пирова победава. :icon_lol:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.849
Поени од реакции
34.100
Ако за нешто ги почитувам русиве, е тоа што имаат ептен ефективен начин како да се справат со своите предавници... Не ја напуштиле старата КГБ школа на казнување. Интересното е што никогаш нема ни да го најдат тој што испукал 12 куршуми во човеков.
Пригожин за месец - месец и пол го скинаа откако јавно им се искурчи. Навални исто, Богзнае како умрел таму во затворот.
Навални гарант неговите газди го скинале. На Русија повеќе им одговараше да седи позади решетки две децении, и да го сликаат како мајмун во зоолошка. Исто како што и западните го отруја пред неколку години за да направат маченик од него (ваљда во надеж дека ќе има бунтови во Русија). Да сакаа РФ да го убијат блогерот Навални одамна ќе беше мртов.

Во Русија не е ни нешто познат, фринџ фигура за која се палат само најглупите од најглупите десничари. Имаше некои видеа со националистичка содржина, ама апла се гледаше дека се скапа америчка продукција. Со специјални ефекти, со сѐ... И очигледно бил многу глуп. Само многу глуп имбецил би се вратил во Русија после сите предавства што ги направи. Што и да му ветиле газдите од запад, морало да е многу глуп да им верува дека можат да го извадат од гомна ако се врати назад во РФ.

Автоматски споено мислење:

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.454
Поени од реакции
5.176
Ti pa koja zabegotina si, pisal oslobodeni spored ustavot na Rusija :D
Веќе повеќе пати видено, бараш закачка дури и таму каде ја нема.
Ако си државјанин на РФ и руската војска влезе во населба која според уставот на РФ е составен дел на таа федерација а била под окупација на туѓа војска што би рекол ти,
-дека е ослободена или поинаку?

Не знам зошто не можеш да прифатиш дека стаусот на 4 поранешни области на Украина е засекогаш решен, односно дека се составен дел на РФ.

Уште во 2014 кога се изврши државен удар во Украина и од страна на ЕУСА на власт беше инсталирана нацифашистичкава банда, овие 4 области ја молеа Москва и Путин да ги приклучи кон РФ. Тогаш Москва одлучи дека тоа не е потребно и дека со нов устав ќе им се гарантира автономен статус во рамките на Украина.
Така се потпишаа Минските спогодби.
Но подоцна работите сосема се изменија, па се дојде до СВО ( и навистина РФ води СВО таа според нивната доктрина и концепција сосема поинаку води војна) кога ЕУСА продолжија со нивната игра за влегување на ОТАН во Украина, Москва го подигна влогот и со почитување на сите меѓународни норми, значи референдум исе што следува овие четри области ги прфати.
Ако ЕУСА продолжи со подигање на влогот следуваат Одеса и Харков а можеби и остатокот од некогашна Украина.
Ова може да ти се допаѓа или не, но се факти, твојата крива интерпретација нема да ги смени фактите.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.496
Поени од реакции
24.742
Навални гарант неговите газди го скинале. На Русија повеќе им одговараше да седи позади решетки две децении, и да го сликаат како мајмун во зоолошка. Исто како што и западните го отруја пред неколку години за да направат маченик од него (ваљда во надеж дека ќе има бунтови во Русија). Да сакаа РФ да го убијат блогерот Навални одамна ќе беше мртов.

Во Русија не е ни нешто познат, фринџ фигура за која се палат само најглупите од најглупите десничари. Имаше некои видеа со националистичка содржина, ама апла се гледаше дека се скапа америчка продукција. Со специјални ефекти, со сѐ... И очигледно бил многу глуп. Само многу глуп имбецил би се вратил во Русија после сите предавства што ги направи. Што и да му ветиле газдите од запад, морало да е многу глуп да им верува дека можат да го извадат од гомна ако се врати назад во РФ.

Автоматски споено мислење:

i jas taka mislam. ova e odlicen PR za da se trgne intervjuto na tucker i pak da se vratime na narativot putin/russia bad...

Член од
19 март 2011
Мислења
12.881
Поени од реакции
14.319
На сите на темава им е јасно дека си експерт за геополитика. Можеш да објасниш како се изборите во САД под знак на прашање?
Ставро па и ти ја утна за Брегзит, Трамп и Шарената (плус за Јунајтед една работа не си погодил) па еве пак солиш памет по темиве :sneaky:

Член од
31 јануари 2024
Мислења
270
Поени од реакции
931
Ставро па и ти ја утна за Брегзит, Трамп и Шарената (плус за Јунајтед една работа не си погодил) па еве пак солиш памет по темиве :sneaky:
Не се сеќавам што сум утнал за Трамп и Брегзит, а за шарената појма немам што сакаш да кажеш.

Kajgana Shop

На врв Bottom