@joli1 povtorno pisuvas vo ekstremi od mnogu subjektivna gledna tocka. ili si totalno isklucen od realnosta i ne si megu luge sho vednas sirat muabeti koj kogo varal, pa nevernite mnogu cesto i napustaat mesto na ziveenje ili drustva za da go izbegnat sramot.
prifati deka si gresen i deka se raboti za ekonomska situacija nasproti kulturoloska, bidejki vo albanija vo pogolemite gradovi kako tirana i ne znam drugi, ima gradska kultura koja e slicna na onaa koja ja gledas i vo skopje. ako ne bile, zosto tatko i bi ja dal na makedonec, odkolku na mlad albanec od sosedno selo ili grad? demek nema takov?
albanonevestabros ti se makedonskite passportbros, sho odat na mailorderbrides.com i baraat zena od filipinite sho zivee vo kartonska kutija bidejki uraganot i ja rusi sekoe leto. samo sho makedoncive ti se siromasni za takva riba.
ista motivacija - ista cel. zena so karakter so pomalku otpor.
не пишувам во никакви екстреми, туку споделувам сопствено мислење базирано на тоа што сум го видел, ако тоа ги прави моите мислења екстремни, тогаш во ред е, дури и би рекол повеќе ти се служиш со екстремизми во аргументите од причина што тврдиш дека единствена причина поради која што го слуша мажот била затоа што не разбирала македонски и немала семејство, што не е точно, затоа што евентуално ќе научи македонски, а дури и да не научи сепак преку постапки може да му доловува поенти и да му противречи, повторно се работи за култоролошки разлики и различни погледи (во споредба со мнозинството македонки) за машко-женската динамика во врска или брак, а притоа ми зборуваш за некаква изолација во време на социјални мрежи.
да затоа што економската разлика измеѓу Албанија и Македонија е толку екстремна што татко и смета дека треба да ја мажи за македонец, а не за германец, французин, скандинавец, за кој што нејзиниот брат има познаници и од кои би зел далеку повеќе пари, нели? или пак Тирана можеби е некое запуштено село, а Скопје било врвниот град на балканот?
татковците албанци ги мажат ќерките за луѓе од балканот поради културолошки сличности како и поради близината на државите, затоа најчесто партнери им се луѓе од Србија, луѓе од Македонија, ама пред се се работи за домаќини луѓе, не ги мажат за наркомани, коцкари и останато, затоа што логично не сакаат нивните ќерки да се мажени за луѓе кои што нема ништо да им овозможат, кои што ќе ги малтретираат, кои што ќе ги држат под изолација како што ти кажа и ќе и ја вратат дома со што фамилијата ќе се стекне со срам во нивното општество.
убава ти е споредбата со passportbros, само веројатно сфаќаш дека покрај тоа што одредени луѓе го прават поради тоа што не можат да најдат партнерки во нивната држава, истотака една од поголемите причини се и тие сфаќања на жените за машко-женската динамика и каква треба врската или бракот да биде, затоа што во азиските држави каде што тие passportbros најчесто одат, или пак источноевропските држави, мнозинскиот дел од жените се далеку поконзервативни од жените на западот, или пак грешам?
целта пред се е наоѓање на партнер или партнерка за двајцата кои во сопствената околина не нашле партнер/ка поради одредени причини, јас со тоа се сложувам, но има причина зашто тие партнерки ги бараат во одредени земји и региони, затоа што има и луѓе кои што можат да најдат жени во сопствената околина, но сепак избираат да земат жена од одредени држави или региони.
еве јас лично побргу би зел балканка, отколку што би зел жена од некоја западна држава, затоа што сме култоролошки послични и затоа што балканските жени се далеку поконзервативни (што јас преферирам, а верувам и мнозинскиот дел од мажите), како и тоа што имаме далеку помала стапка на разводи отколку што има во западните држави, иако истата појава пополека доаѓа и во овој регион.
Не реков дека не изреагира, ама изреагирав и јас, муабетот беше дека не чекам маж да ме одбрани
тоа е легитимно што си се одбранила, но повторно, нема да го сметаш дека би било погрешно или педерски доколку си физички нападната од машка личност, и таа машка личност што е во твоја близина, без разлика дали е другар или дечко/сопруг нема да изреагира и да проба да те одбрани?
кога ќе дадеш одговор на истото ќе увидиш дека и машките и женските и општеството имаат очекувања од другата страна и тие се скроз природни и разумни и истите не се без причина.
Обично мажите кои прават голема галама околу тоа дека треба да ги штитат жените, се најконтролирачките мажи евр од кои жените треба вистински да се штитат. Или поентата на ваквиот стереотип е да се долови дека мажите се физички посилни од жените, за потврда на его и доминација? Да, така е, посилни сте.
не е стереотип него е вистина, зашто еве у UFC има различни дивизии базирани според тежина, како и според пол? зашто NBA и WNBA се различни? зашто тенисери играат против тенисери, тенисерки против тенисери, зашто едноставно не го направиме и мажи и жени меѓусебно да се такмичат у спортови каде што физичката способност е подоминантен фактор за победа?
зашто Jon Jones не го пуштат да влезе во ринг со некоја врвна фајтерка од женската дивизија, затоа што не сакаат да им дадат на жените фајтерки медиумско експонирање, или затоа што борбата ќе заврши у првите десетина секунди и тоа брутално за женската страна?
реално ако мислите дека мажите и жените се еднакви физички тогаш буквално негирате биологија, негирате хормони, негирате студии, негирате нешто што е логично и залудно е да го правиме моабетот.
еве изгледај ги видеава и те молам кажи ми, дали ова е стереотипизирање (иако ниту еден стереотип не е случаен).