Дежурна Ординација! #2

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.188
Поени од реакции
10.158
Da be doktorke!!!!!

Jas ne pishuvam od " slushnav kako bratuced mu na Petre slushal od vujkomu kolega kazhuval deka komshivkata slushnala oti bratje go videl svatot kako se lecel so receptava"

Na be zlatna, od licno iskustvo i mi svrshilo rabota 3 pati vo zhivotot i ushte edno 7-8 pati na clenovi od semejstvoto.

A ovie glupostive shto si gi slikala gi imam doma i "NE CINAT" makar shto se od najdobrata Marka vo Deutschland!

Vo prevod slushaj patalec a ne gatalec.
Batalete flasteri, ima vo apteka kapki, em se pobrzi, poefikasni....zarem vo denesno vreme ke se lecime so svinska mast :facepalm:

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.042
Поени од реакции
7.708
Batalete flasteri, ima vo apteka kapki, em se pobrzi, poefikasni....zarem vo denesno vreme ke se lecime so svinska mast :facepalm:
Da gospodjo, se lecime so Salicil, a masta se koristi za da ja omekni kozhata i da go zadrzhi salicilot.
Narodna medicina, ili aj ce roknime 3 Vakcini pa ce ni bidi podobro.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.188
Поени од реакции
10.158
Da gospodjo, se lecime so Salicil, a masta se koristi za da ja omekni kozhata i da go zadrzhi salicilot.
Narodna medicina, ili aj ce roknime 3 Vakcini pa ce ni bidi podobro.
Kapkite sodrzat salicil....veruvaj deka mi se probani i zadovolna sum od niv.
Imav i jas problem so zuljevi na malite prstinja i toa se poradi spic salonki( ebate glupavata moda, unistivme stapala)...posle nekolku obidi so se i sesto, spasot bese samo so kapkite.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.042
Поени од реакции
7.708
Kapkite sodrzat salicil....veruvaj deka mi se probani i zadovolna sum od niv.
Imav i jas problem so zuljevi na malite prstinja i toa se poradi spic salonki( ebate glupavata moda, unistivme stapala)...posle nekolku obidi so se i sesto, spasot bese samo so kapkite.
Abe zemi shto pishuvam i ne se maltretiraj so kapki i ne frlaj si gi parite
A eve i nekoj drug recept od internet, si vikam proveren e.
Pa koj saka neka poveli

Рецепт за отстранување на курје око и жуљ
Верувале или не, се што ви е потребно за овој рецепт е чувар куќа и фластер.
Земете еден лист чувар куќа и извадете ја тенката кожа од едната страна. Потоа листот ставете го на болното место така што страната без кожичка да биде дирекно врз израстокот. Залепете фластер врз листот и оставете да делува цел ден, а навечер заменете ја облогата со иста таква, нова. Задолжително лекот треба да делува и во текот на ноќта, бидејќи тогаш нозете се слободни без чевли и тогаш ефектот е најизразен.
За неколку дена израстокот би требало да исчезне заедно со коренот.

Член од
2 јануари 2024
Мислења
27
Поени од реакции
9
Ми утврдија дека имам целијакија. Да,сум имала тегоби во стомакот, мачнини, но болки некои не. Дали е можно,бидејќи покажа на КТ и копростаза ,алергијата на глутен да ствара запек?

Член од
2 јануари 2024
Мислења
27
Поени од реакции
9
Колку вода пиеш на ден, и колку овошје јадеш?
Pa pocnav da pijam sega barem 2 litri na den. Inaku da, ne piev mnogu. Ova mi se rezultatite od KT i napraven endoskopski pregled na zeludnik
Автоматски споено мислење:

Pa pocnav da pijam sega barem 2 litri na den. Inaku da, ne piev mnogu. Ova mi se rezultatite od KT i napraven endoskopski pregled na zeludnik
Nekako ne mi e sfatlivo ,ovaa bolka ke jq imav i prethodno ako vec sum alergicna na gluten. Mozebi sum imala tegobi,da,ama ovaa bolka ne. Ova nastana posle kolonoskopijata i otstraneti polipi Germanija,no tie voopsto ne ni prifaakjaat deka e mozno od toa nesto da e. Dali e mozno od cista na crn drob mala ako e da ima bolki ? Znaci bolkive se kako modrica da imam,pogotovo nap koga davam

Attachments

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484

Nekako ne mi e sfatlivo ,ovaa bolka ke jq imav i prethodno ako vec sum alergicna na gluten. Mozebi sum imala tegobi,da,ama ovaa bolka ne. Ova nastana posle kolonoskopijata i otstraneti polipi Germanija,no tie voopsto ne ni prifaakjaat deka e mozno od toa nesto da e. Dali e mozno od cista na crn drob mala ako e da ima bolki ? Znaci bolkive se kako modrica da imam,pogotovo nap koga davam
Јади по 3-4 киви на ден, и 3-4 мандарини. Пиј по 3л вода.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.523
Поени од реакции
37.363
... добро мислиш, го делам мислењето дека највероватно е можна последица од гинеколошкиот природа, полицистични јајници и цисти на цервикс (Nabothian cysts) што се појавува болка кога се напнуваш, тие сами по себе не се опасни ако се докажани со колоноскопија дека тоа е тоа и оперирани (остранети) како треба!

Член од
31 јануари 2007
Мислења
18.732
Поени од реакции
22.727
Dosta e verojatno medikamentite koi si gi primal za artritot da predizvikale odredeno narusuvanje. Voobicaenata terapija za reflux e taa koja sto si ja primal. Kupi Rupurut tableti za dzvakanje, sedni na stol i vidi dali ke podzdrignes vo rok od 30min. potoa pisi da vidime dali ke imas potreba od ponatamosni ispituvanja. Helicob. zaboravi, ubavo sto si proveril serumski i od izmet. Cist si.

Stern, што ќе ми препорачаш за реуматоидниот артрт за болките што го имам во коските, сега непијам ништо а имам потреба, пијам по пола парацетамол само ме поти не ми прави разлика, плус тоа не ги долечив крајниците и пак се имам крајници, докторот интернист ме гледаше на ехо тироидна и грло ми рече се е во ред и да не се секираш но крајникот ти е уште подуен тоа беше пред три недели сега пак исто . Инаку се греам на клима можно ли е од сувиот воздух вака да ми прави?

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.523
Поени од реакции
37.363
clavex-sol-10ml-apoteka-maxima.jpg imagesui.jpg IMG_6901.jpg

...мора да има фластер залепен над површината на жуљот, макар и празен без лекот со отвор токму над коренот (центарот) на жуљот каде се поставува лекот, било лекот да е во капки како твојот (добриот стар лек Clavex), било салицил во некоја мрсна подлога, било што да е лекот содржи „загризувачка“ супстанца и ако се разлие на здрава кожа капките ли, мастот ли ќе ја излуштат здравата кожа до крв, па после боли, еми ќе болит едно поправи друго расипвит.:)

Член од
28 ноември 2022
Мислења
383
Поени од реакции
659
Od @faraon

Stern, што ќе ми препорачаш за реуматоидниот артрт за болките што го имам во коските, сега непијам ништо а имам потреба, пијам по пола парацетамол само ме поти не ми прави разлика, плус тоа не ги долечив крајниците и пак се имам крајници, докторот интернист ме гледаше на ехо тироидна и грло ми рече се е во ред и да не се секираш но крајникот ти е уште подуен тоа беше пред три недели сега пак исто . Инаку се греам на клима можно ли е од сувиот воздух вака да ми прави?

Suviot vozduh ima negativno vlijanie, no ne e presuden vo tvojot slucaj.
Poseti ORL specijalist vo vrska so krajnicite.
Vo odnos na artritot ne bi mozel nesto konkretno da ti pomognam, vo sekoj slucaj e ,,macna rabota,,. Poseti dobar ortoped.
Paracetamol kako sto primas sekojdnevno, makar i 250mg. //analgetsko svojstvo minimalno// ne bi te sovetuval glavno poradi antikoagulantnoto svojstvo na lekot.
Poseti ortoped. Jas pred se sum spec. Opst hirurg, sub.spec. Abdominalen hirurg

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
4.997
Поени од реакции
12.577
4ти ден сум со температура 40 и симптоми на настинка. Затнат нос, шлајм. Црп испитано последно денес, вредност 26. Температурата се спушта до 38,7 и на 4 часа земам парацетамол.
Два пати бев на доктор, два пати ме враќаат демек вирусно е. Може ли толку висока температура толку долго да е од вирус? Имам едно пакетче Амоксиклав и се мислам да го почнам на своја рака, последно кога ме маткаа вака нишо не е, пиј вода, пиј парацетамол завршив на болница со црп на граница на сепса, па баш и немам доверба.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.714
Поени од реакции
42.305
4ти ден сум со температура 40 и симптоми на настинка. Затнат нос, шлајм. Црп испитано последно денес, вредност 26. Температурата се спушта до 38,7 и на 4 часа земам парацетамол.
Два пати бев на доктор, два пати ме враќаат демек вирусно е. Може ли толку висока температура толку долго да е од вирус? Имам едно пакетче Амоксиклав и се мислам да го почнам на своја рака, последно кога ме маткаа вака нишо не е, пиј вода, пиј парацетамол завршив на болница со црп на граница на сепса, па баш и немам доверба.
Тоа шведските доктори ви праат природна селекција изгледа со непрепишување антибиотик и ве убедуваат дека е за ваше добро.

Член од
13 април 2021
Мислења
3.432
Поени од реакции
11.284
Може. Скоро сите настинки моментално се со мирна крвна слика и температури високи по неколку дена. Пиј течности повеќе, истуширај се со млака вода, можеш и бруфен да се напиеш плус за температурата.

Kajgana Shop

На врв Bottom