Колку примања се потребни во Македонија за да една фамилија има пристоен живот

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување
Се собрале гаестарбајтен дијаспора да утврдат колку пари и се потребни на фамилија за пристоен живот во Македонија, тема лудило.
Па уште и оваа од Германија, поарно било помалце ама раат да си, како можел пензионер да живее со 250еур/месечно ништо не му фалело. :pos:
Не сум повеќе во Германија затоа и така реков,имам полно пријатели кои здравјето го изгубија работејќи во Германија. култура 0

Не сум повеќе во Германија затоа и така реков,имам полно пријатели кои здравјето го изгубија работејќи во Германија. култура 0
Tebe i @cholismo nigde ne ve sobra :D

Ама тука се збори за пристоен живот колку се потребни. Не значи дека ако некој живее со 250-300 евра пензија живее пристојно. Не збориме за суми од неколку илјади евра, туку за сума од 1600-2500 евра за четиричлено семејство. Доколку се стават трошоци за одмори, кредит, кирија, и по нешто да се тргне на страна, тогаш и таа сума не е доволна. Во Швајцарија куповната моќ на човек што заработува просечна плата, е 3 пати поголема од човек што заработува просечна плата во Македонија. Не заборавајте, живееме во една од најсиромашните држави во Европа, со доста низок стандарт, и тоа што просечна плата во таква држава е 38000 не значи дека е и доволно фамилија да се расте со истата. Под пристоен живот подразбирам интерактивно детство за намјладите, посета на кино/театар/утакмица без мислење дали ке имам пари за мене или за фамилијата, разноврсна исхрана, кафе/кафеана, па и по некој викенд во годината во или надвор од МК, и годишен одмор без да се има потреба да се задолжиш кај брат, другар или да земеш кредит. Секој што е работосбособен, и што работи верувам дека заслужува од 365 дена во годината да земе 10/20 дена одмор, без тоа да влијае на буџетот, и да се крати од други работи. Тој одмор е еден вид на минимум даден од државата и работодавецот и дури и малце е за добро ментално и физичко здравје.

Ама тука се збори за пристоен живот колку се потребни. Не значи дека ако некој живее со 250-300 евра пензија живее пристојно. Не збориме за суми од неколку илјади евра, туку за сума од 1600-2500 евра за четиричлено семејство. Доколку се стават трошоци за одмори, кредит, кирија, и по нешто да се тргне на страна, тогаш и таа сума не е доволна. Во Швајцарија куповната моќ на човек што заработува просечна плата, е 3 пати поголема од човек што заработува просечна плата во Македонија. Не заборавајте, живееме во една од најсиромашните држави во Европа, со доста низок стандарт, и тоа што просечна плата во таква држава е 38000 не значи дека е и доволно фамилија да се расте со истата. Под пристоен живот подразбирам интерактивно детство за намјладите, посета на кино/театар/утакмица без мислење дали ке имам пари за мене или за фамилијата, разноврсна исхрана, кафе/кафеана, па и по некој викенд во годината во или надвор од МК, и годишен одмор без да се има потреба да се задолжиш кај брат, другар или да земеш кредит. Секој што е работосбособен, и што работи верувам дека заслужува од 365 дена во годината да земе 10/20 дена одмор, без тоа да влијае на буџетот, и да се крати од други работи. Тој одмор е еден вид на минимум даден од државата и работодавецот и дури и малце е за добро ментално и физичко здравје.
Se spomna vo trosoci, samo svalerka ne spomna. Smetas deka prosecen rabotosposoben maz ne zasluzuva svalerka bez toa da se oseti vrz semejniot budjet. Ne zasluzuva da se opusti vo nekoe hotelce tuku treba da bara prazen stan od prijateli, da se stega vo kola na nekoj parkinzi. Ne treba da i kupi nekoe poklonce, nekoj vikend da ja proseta nadvor od drzavata, da i uplati tretman za ubavina i tamu se sto si bara odrzavanje na svalerka :cautious:.

Човечкото око е ненаситно, некој знае и со 500 евра да живее а на некого не му се доволни ниту 5000 евра.
Како можат пензионерите да живеат со 250 евра пензии а скоро 70% земаат толку? Епа значи може да се преживее и со толку. Ама многу занесуење, занесвање кој како милува има на темава. Не е се во парите, ако чоек го губи здравјето печалејќи ги, да ти се плукнам во парите. Поарно помалце ама раат да си, неголи многу па да се мачиш, и да не дочекаш пензија.
Како да бидам раат со 250 евра ?
Кое здравје ќе го имам ако треба да се лечам а немам пари, пошто знаеме колку ни следува бесплатно да се лечиме кај нас.
Пензионерите не живеат туку преживуваат, тешко на тие пензионери кои немаат деца во странство и да им праќаат некое евро, ќе изгинат за јадење кутрите
Тука на неквалификуван кадар не им ја вадат душата печалејќи, крв плукаат за да прераснат фамилија, зборам за оние чесните работници.
Некои се и без работен стаж оти не сакал газдата придонеси да им плаќа.
Си се пукнал од работа а ни за пензија немаш стаж акоо воопшто дочекаш пензија во оваа вукојебина.

Сегде имам работено и живеено и тврдам дека секаде е поубаво за живеење од тука.
Социјален живот, јебао вас социјален живот ако немаш пари еден ручек надвор да си дозволиш.
Секаде има социјален живот ама пусто Македонче научено да безделничи по кафичи цел ден со лајчето в уста и да оговара се живо и диво.

Se spomna vo trosoci, samo svalerka ne spomna. Smetas deka prosecen rabotosposoben maz ne zasluzuva svalerka bez toa da se oseti vrz semejniot budjet. Ne zasluzuva da se opusti vo nekoe hotelce tuku treba da bara prazen stan od prijateli, da se stega vo kola na nekoj parkinzi. Ne treba da i kupi nekoe poklonce, nekoj vikend da ja proseta nadvor od drzavata, da i uplati tretman za ubavina i tamu se sto si bara odrzavanje na svalerka :cautious:.
Хахаха, искрено незнам дали швалерка спаѓа во трошок за пристоен живот, во Германија и низ други ЕУ држави ако сакаш нешто на страна, не е скапо, од 50 евра па нагоре.
Автоматски споено мислење:

Еве и мапа која споредува куповна моќ низ Европа, според тоа што е тука, претворено во наши пари, просечна плата споредено од Норвешка и Швајцарија за македонски услови е 94 000 и 114 000 денари. Мислам дека тоа е доволно за пристоен живот

1706486492165.png

Последно уредено:
Јас реков дека може да се преживее со 250 евра, а не и да се живее пристоен живот. А има и многу пензионери кои живеат со доста помалку.
За пристоен живот тука во мк бар 1000 евра. Стана збор за Германија, таму нашите не се над 2000 евра нето. Повеќето работат и за доста помалку. Кириите скокнаа во вис, греење и други трошоци, Германија повеќе не се исплаќа, и ова е само почеток. Повеќе од Пола од платата оди на кирија и сметки. Се повеќе повратници ќе гледаме со тек на време. Зашто поскапувања ќе има уште а платите не се зголемуваат, штрајкуваа железничарите низ Германија бараа 13% повишица, не им дадоа. Германија е во рецесија.

Хахаха, искрено незнам дали швалерка спаѓа во трошок за пристоен живот, во Германија и низ други ЕУ држави ако сакаш нешто на страна, не е скапо, од 50 евра па нагоре.
Ne zborame za prostitutka tuku svalerka. Ne ti e toa edno te isto, ali ete ajde kolku da se dolovi poenta, ke zemime nekoja sredna cena od 120 evra. Da ne bidi epten gabor.
E sega dali eden prosecen rabotosposoben maz ne zasluzuva da si dozvoli destina pati mesecno da se opusti, bez pri toa da se oseti na semejniot budjet. Dali e fer takov trosok da ne bide presmetan vo taa kosnickata za pristoen zivot?
P. S patem receno svalerka povekje kosta, povekje odrzavanje bara ;)

Ne zborame za prostitutka tuku svalerka. Ne ti e toa edno te isto, ali ete ajde kolku da se dolovi poenta, ke zemime nekoja sredna cena od 120 evra. Da ne bidi epten gabor.
E sega dali eden prosecen rabotosposoben maz ne zasluzuva da si dozvoli destina pati mesecno da se opusti, bez pri toa da se oseti na semejniot budjet. Dali e fer takov trosok da ne bide presmetan vo taa kosnickata za pristoen zivot?
Која е таа жена Владе шо ќе го фати за швалер некој кој нема сол в очи да си фрли ?
Шо ќе му е копук на гла да му виси ? :D
Освен ако не станува збор за некоја камењата, ама и таквите се искурназија

Сегде имам работено и живеено и тврдам дека секаде е поубаво за живеење од тука.
A sto toa si rabotela sekade, ako ne e tajna sto ete si mozela da si dozvolis sekakvi rajski ubajni. Daj kazi da menime profesija, i nie obicnite smrtnici tro arno da vidime.

Која е таа жена Владе шо ќе го фати за швалер некој кој нема сол в очи да си фрли ?
Шо ќе му е копук на гла да му виси ? :D
Освен ако не станува збор за некоја камењата, ама и таквите се искурназија
Pa najcesto onie sto kako velat doma maz mu ne mu obrnuva dovolno vnimanie. Ne im e niv do tolku za parite tuku drugo niv gi vleci. Bilo kako bilo, sepak se trosok i tie sto ja pravat taa kosnickata treba i toa da go vkalkuliraat vo pristoen zivot. Ne mislis ti taka :cautious:

Тоа швалерки највеќе ги има у администрација, сите вработени се нечиви швалерки, то ти е мк менталитет домајќински, да не троши на курви поефтино му е швалерка на државна цицка ќе ја клај и он раат во џебо и волкот сит и овците на број, у Германија си имаш јавни куќи нема таму швалерки, не е ко кај нас, ако ти се свиѓа некоја ја жениш, ако сакаш разонода си одиш во јавна куќа и готово.

A sto toa si rabotela sekade, ako ne e tajna sto ete si mozela da si dozvolis sekakvi rajski ubajni. Daj kazi da menime profesija, i nie obicnite smrtnici tro arno da vidime.

Pa najcesto onie sto kako velat doma maz mu ne mu obrnuva dovolno vnimanie. Ne im e niv do tolku za parite tuku drugo niv gi vleci. Bilo kako bilo, sepak se trosok i tie sto ja pravat taa kosnickata treba i toa da go vkalkuliraat vo pristoen zivot. Ne mislis ti taka :cautious:
Па секој според критериумите, за некој пристоен живот е еднаш годината да оди на одмор, за некој три пати.
Казина, коцки, швалерки, дроги итн тоа е барање преку лебо погача.
Швалерки и пристојност не ми влегуваат во иста реченица мене :toe:
Исто и погоре споменатите пороци.
Треба прво да дефинираме шо значи пристоен живот, а јас не сум компетентна да одговорам на таа дискусија :D
Си имам високи апетити и стандарди

Тоа швалерки највеќе ги има у администрација, сите вработени се нечиви швалерки, то ти е мк менталитет домајќински, да не троши на курви поефтино му е швалерка на државна цицка ќе ја клај и он раат во џебо и волкот сит и овците на број, у Германија си имаш јавни куќи нема таму швалерки, не е ко кај нас, ако ти се свиѓа некоја ја жениш, ако сакаш разонода си одиш во јавна куќа и готово.
So kaza i ti sega :facepalm:

More da znajs kako se perdashat i vo privaten sektor pa duri i nevraboteni ili taka nareceni domajcinki.

A i za shvalerka da se ima treba pred se i ozhenet da si. Inace ti i si nejze shvaler a taa tebe "povremena" devojka/ prijatelka za opushteni migovi" :D :D :D :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom