Пострашно нешто за Македонија од овие прогресивни албански коментари нема.
Ќе ти кажам нешто што на прв поглед (односно прво читање) делува вон сите нормални логики на размислување, ама ќе се потрудам да доловам зошто не е така. Стандардниот наратив, оној што и Афримот го турка цело време е дека на шиптaрите им било оневозможено да се образуваат за да не станат посилни. Целата логика вика дека:
Поголемо образование=посилен народ.
Апсолутно неточно. Пази тоа не значи дека народи со поголемо образование не можат да бидат посилни туку дека компонентата образование води кон посилен народ е неточна. Односно образованието не е пресудно за силината на еден народ.
Она што е клучно за силината на еден народ е компактноста, монолитноста или ако треба да употребам малце порадикален збор, едноумието.
Варварите што го собориле Рим, експанзијата на монголските орди кои имале втора најголема империја во историјата после британската, османлиите, арапските походи пост 7ми век и во поновата историја подемот на ИСИС кој во својот пик држеше територија колку Велика Британија апсоултно нема никаква врска со никакво образование, напротив сите овие биле пример за прости, дивјчаки нецивилизирани (дури и за тоа време) орди.
Нивната моќ се состоела од цврстата структура и хиерархија. Ланец на команда како во армија. Нема што ти како поединец да мислиш со твој мозок. Ако ти кажат скокни во бунарот, скокаш во бунарот. Кога имаш таква посветеност и слепа послушност, кога нема голем диверзитет, кога сите се насочени кон една цел, како мравки или пчели кои победуваат и неколкукратно поголеми непријатели тогаш твојата групација е цврста.
Од друга страна шо кој кур ако скандинавските земји или Франција, Белгија и слично се најобразовани во светот кога ја прибраа целата светска шиптaраана и криминалот секоја година им расте троцифрено или четирицифрено во проценти. И додека во шведскиот парламент ќе се дискутира дали било етички или хумано да се прифатат бегалци или не, дали да им се дава социјална помош или не, па ќе се расправаат со денови, па ќе има реплики и контрареплики, шиптaрите излегуваат од џамија и како да се една единка роварат се пред себе. Нема таму ама ова, ама дај да дискутираме, ама демократија. Таму оџата им вика алах малах педофилот мухамед и овие само климаат со глава и изврушваат се од А до Ш. Дај ми ти на мене 1000 талибанци со слепа послушност, па ако сакаш земи ги после 100000-те најпаметни скандинавци.
Што ми е зборот. Ако си шиптaр и сакаш моќни шиптaри треба
буквално да молиш Бога т.е. алах твоите да не се образуваат. Целата нивна цврстина се состои од таа нивна глупоќа и простаклук сосредоточен во 2 работи: џамијата и орелот и слепата послушност и покорност на хиерархијата која стои зад таа џамија и орел.
Кога ќе почне кај нив да се појавуваат шиптaрските сашо ордановци, борјановци, мирјани најчевци, бранко тричковци, кога ќе почнат да се делат на небањати шиптaри кои се тртат во џамија и свират ќеманиња и "бањати интелектуалци атеисти" кои се изнад примитивниот национализам и религија, кога жените ќе ги фрлат мушамите и ќе почнат да викаат "My body my choice" "Мене шиптaрскиот патријархат ме репресира и сега ќе пуштам влакна под мишки и ќе станам ЛГБТ активист" или "Што ако се ебам со Македонци секаде има и добри и лоши луѓе не треба да се генерализира, барем Македонецот не ме третира како во Пакистан" и кога нема да сака да се нацрта со потесната фамилија од 200 души вујни, стрини, тетки, баби уште во 8 сабајле да гласа пошто локалниот оџа од бди така му кажал и нема сега он што многу да коментира дали требало така или не, е тек тогаш ќе настане правиот процеп каде што една јака карпа експлодира на милион ситни камчиња со кои после можеш да правиш што сакаш.
Јас еднаш реков, да сум јас на власт одма отворам минимум 10 демек невладини (а во позадина владино финансирани) организации. Асоцијација на Албански Атеисти, Shqiptarët për LGBTQUFXZ, Женски Албански Форум и слично. Со трибини, подкасти, дебати по арт кафиња и Социјални Центри Дуњи од Чаир до Дибер. Тоа за овие демек интелектуалците.
За останатите, небањатите, има сите косоварки со цицки и газови да имаат тезга секој ден во неделата од Групчин до Велешта со бело, со алкохол, со блекџек со се. И тоа ќе темпирам концертите да почнуваат со молитвите, а звучниците ќе бидат пута 5 појаки. Тој простачкиот хип-хоп што повикува на дрога, курви, ебење, селфиња, социјални мрежи, тверкање, алкохол не само што ќе биде со 0% ДДВ продаван туку и ќе биде субвенциониран.
Така што верувај ми и Африм и сите овие бањати во коментари не знаат каков кур у гз си ставаат со таа мисла дека образованието и отарсувањето од џамијата и исламот е за нивно добро. Да сум јас сега влада ги наоѓам овие "бањативе" од коментари им отварам организација и ќе ги плаќам секој месец вакви работи да пишуваат.