Ljupco Meljata
AJFON ILI ANDROID you choose
- Член од
- 11 ноември 2007
- Мислења
- 1.726
- Поени од реакции
- 475
Najubavo kafe e zensko kafe.
Go proba corsini-to? Me interesira tvoj vpecatok cisto onakaKade vo Skopje Atibassi kafe?
Точно, кафето зависи од цената, меѓутоа и од кафематот и искуството на вработениот. Се секавам еден период излезе мислењето дека кафето треба да тече на работ на филџанот за да не се разбие кајмакот ... бла бла... . За да кафето испадне онакво какво што треба пресудна улога игра кафематот, мелачката за кафе ( доколку е стара не го мели кафето на бројката на која е поднесена, доколку стои на директна изложеност на сонце или влага истотака влијае на вкусот и квалитетот на кафето), времетраењето на сомеленото кафе ( доколку стои подолг период сомелено губи на квалитет и вкус), масленоста на млекото што се користи ( млеко со 3,2% масленост е идеално за кафе, меѓутоа бидејки е малку поскапо обично во кафитериите користат млеко со помала масленост, па тоа влијае на вкусот на кафето) и мн други ситни работи кои играат важна улога, мегутоа без добар кафемат не правиме ништо. Можете да направите кафе од најдобриот бренд на крш кафемат, кафетоа ке биде за никаде, а можете и послабо кафе да направите на добар кафемат, кафето ке излезе подобро отколку што можете да замислите.Кафето зависи од цената што сакаш да ја платиш Lavazza како едно од подобрите ја има некаде околку 7-8 вида од целосна Робуста, па до целосна Арабика.
Инаку ILLY e навистина добро,
KImbo за мене е ок,
Едно доста пристапно, а сепак добро кафе е Splendid.
Малку е полесно и помалку кисело ама нема голема разлика од обично кафе посебно за некој кој не е голем кафеџија. Окулу 5-10 долари шоља ако сам си го правиш.Далеку најдоборо и најскапо кафе на светот
Kopi Luwak is one of the world's most expensive and low productions varieties of coffee. Its is made from the beans of the coffee berries which have been eaten by the Asian Palm Civet, then passed through its digestive tract. Coffee cherries are eaten by a civet for their fruit pulp.
The beans are thoroughly washed, sun dried and given only a light roast so as to keep the many intertwined flavours these beans yield an aromatic coffee with much less bitterness. The origin of Kopi Luwak is closely connected with the history of coffee production in Indonesia. In the early 18th century the Dutch established the cash-crop coffee plantations in their colony in the Dutch East Indies islands of Java and Sumatra, including Arabica coffee introduced from Yemen.
The Dutch prohibited the native farmers and plantation workers from picking coffee fruits for their own use. Still, the native farmers wanted to have a taste of the famed coffee beverage. Soon, the natives learned that certain species of luwak (Asian Palm Civet) consumed the coffee fruits, yet they left the coffee seeds undigested in their droppings. The natives collected these luwaks' coffee seed droppings, then cleaned, roasted and ground them to make their own coffee beverage. The fame of aromatic civet coffee spread from locals to Dutch plantation owners and soon became their favorite, yet because of its rarity and unusual process, the civet coffee was expensive even in colonial times.
http://www.youtube.com/watch?v=1Q7IYpLYQ7Q&feature=player_embedded