Русите го потврдија македонското потекло на Александар Македонски

A

anaveno

Гостин
Незнам колку ви е познато али Словените на Балканот зимале Хеленски имиња. Andros/Aндреј - "Човекот со сила/исто нема". Давај све што имаш извори, не сум игнорантен кон факти. :)
Makedoncite imaat izreka: sedi drvo na drvo.

Neznam dali bi bil ignoranten kon Kurus, bidejki sakas gejci i plus go ima us.
Zosto e za tebe Kurus?

Toj si imal ucitel po ime Drona.
A toa Drona e drvoto od poslovicata.

A nie si go imame Dren-drvoto.

I prezimeto (An)Drenkovski.

Neznam kolku si ti silen,ama za tebe e i Kuru,e ovoj nema es,us,es.

I za tvoja belja,dvajcata ne se gejci,tuku od podaleku malce.

Zosto vaka ti pisav (svati go i po srpski)?

Deka mi go nadrvi,t.e. Andronisa.


P.S. Psiho?
It has been suggested that ‘berserker fury’ may have been drug-induced, or represented an explanation for other psychological disturbance.
 
A

anaveno

Гостин
Незнам колку ви е познато али Словените на Балканот зимале Хеленски имиња. Phillipos/Филип - "Пријател на коњот"/на нашки нема,. Давај све што имаш извори, не сум игнорантен кон факти.
Uste nesto, nema na vaski,grcki.
Ama ima po nase, makedonski.
bila=horse

A tebe, Kobila da ne te doela, pa sto si takov?
Gledas,i nie konj za trka imame.

Ti si Hipohonder?
Spremen si za Hipodrom?

Sakas konji, a?
A znaes li kako e da bides JAVAN?

Yunanistani,t.e.javani od Makedoncite.
 
Член од
24 октомври 2008
Мислења
215
Поени од реакции
11
Каде беше објавена информација (форум, блог, интернет вести) за пронајдена нова статуа на Александар прикажан како Хелиос (сонцето), мислам дека беше спомнато дека е пронајдена во Ерусалим или друго место во Израел ?
 
M

makedon^

Гостин
Браќа, не знам зошто се обидувате при даден руски историски извор, да им објаснувате на некои испрани мозоци кои јадат гурабии за нашето потекло, кои сме ние. Нивната тврдоглавост и глупавост е дотаму одена што се поклонуваат на туѓите пропаганди, и трвдејќи дека се докази, што ВООПШТО не е така, како што впрочем покажуваат историските извори.

Ако мислите да ја губите силата докажувајќи на однапред програмирани будали за ширење на туѓи пропаганди, тогаш ви препорачувам поарно не пишувајте. Тоа ти е исто како на глуп Бугарин да му докажиш дека Македонија е на Македонците, тој нема доволно мозочен капацитет да сфати, едноставно, одјебете ги таквите.

Поздрав. Македонија на Македонците!
 
P

PewDiePie

Гостин
Убаво само лошо е што на секоја ваква про македонски ориентирана книга има барем 5 про грчки ориентирани кога се во прашање русиве.

Ќе видиме дали се менуваат политиките на Русија кон нас,ама тешко ми е за верување.
 

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.109
Vesta od pred 4 godini - a ottogash do sega nishto ne promeneto. :(

Русите го потврдија македонското потекло на Александар Македонски

На еден од историските цртежи е прикажано како Александар Македонски ги покорил сите хелени и варвари. Од тој цртеж, сметаат историчарите, се извлекува доказот дека не бил Грк, бидејќи сигурно не би војувал со своите

Александар Македонски е Македонец, има голема поврзаност меѓу сегашните Македонци и Александар Македонски. Ова го покажува факсимилното издание на руската Илустрирани белешки од 16 век". Гледајќи ги цртежите и читајќи го тектот во книгата, во мислите човек се навраќа неколку векови наназад. Низ книгата и историските цртежи се гледа што рускиот цар Иван Грозни и неговите блиски соработници знаеле и мислеле за Александар Македонски. Древната книга, која е ново издание и се чува во најпознатите музеи во Санкт Петербург и Москва покажува колку Русите знаеле за битките на Александар Македонски против сите хелени и варвари.

Во вториот том од повеќетомното издание на Илустрирани белешки е претставен животот и подвизите на Александар, царот Македонски. На една од илустрациите објавени во книгата се гледа Пела, главниот град на Македонија од времето кога царувал Александар. Веќе на следната слика е прикажано како Александар ја освоил Илија, Пеони и Тривада.

Руската историска книга ја покажува и битката на Александар со хелените и варварите. На еден од цртежите е прикажано како тој ги покорил сите хелени и варвари. Од тој цртеж, сметаат историчарите се извлекува доказот дека Александар Македонски не бил Грк, бидејќи сигурно не би војувал со своите.

Во Илустрирани белешки е прикажана и историјата на Византија. Опишана е македонската династија на византиските императори, почнувајќи од биографијата на нејзинито основач Василиј до Александар Македонски, кој ја создаде големата империја.

Руската книга која содржи ликови нацртани од луѓе има 10 илјади страници со повеќе од 17 илјади цртежи, прозорци на историјата. Книгата ја дизајнирале посебни дизајнери, кои стручно обработувале како ќе изгледа секоја страница, за изгледот на копијата од историските цртежи да биде верна на оригиналот. За ова Русите потрошиле речиси две години. Под секоја фотографија е оставено објаснувањето на стариот антички јазик. Книгата е шиена рачно. Сепак Илустрираната белешка е голема енциклопедија за светот и Русија за периодот на Иван Грозни. Се уште не се знае кој ја напишал историската книга. Се верува дека фотографиите ги правеле мајстори кои ја отсликувале внатрешноста на Кремаљ. Но никаде не пишува кој би можел да биде автор на таа книга. Се претпоставива дека е можеби митрополитот Макариј, за кој се тврди дека бил исклучително паметен човек. Дури се претпоставува дека на Макариј му сугерирал и царот Иван Грозни, бидејќи на последниот том на маргините рачно е напишано што треба да се поправи, а се смета дека тоа го направил токму царот Иван. На сликите се гледа како во кој период биле облечени луѓето, како војниците наоружани, какви биле градбите и со кои занаети се бавеле луѓето.

Издавањето на книгата го фунансирал Владимир Јакуњин, сопственик на најмоќната фармацевтска компанија Протек, а негова цел била да допринесе младите поколенија да ја научаи својата историја.


Билјана ЗАФИРОВА

http://www.vecer.com.mk/?ItemID=5AB3A07F0411CB46B06276E9223D75E0

.
 
Ф

ФилипМакедон

Гостин
Бабата на Иван Грозни е Софија Палеологина (ќерка на Томас Палеолог,брат на Константин Драгаш-Палеолог), ромејска династија по потекло од Македонија.

Tака да не ме чуди руското знаење за Македонската историја.
 
Член од
16 април 2010
Мислења
2.557
Поени од реакции
1.502
Излезе информација дека Путин смета, односно така му е сугерирано, дека Алкесандар Македонски е грк.
 

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.967
Значи кој дојде историчар стана. :facepalm:

Секаде на Балканот, а посебно последните години и кај нас не се гледа на историјата како на наука, туку како натпревар во препукување, овај рече Грк, оној Македонец, Србин, Албанец. :tapp:
 
Ф

ФилипМакедон

Гостин
Хах, абе рајата и кај нас незнае дека Рим не е држава,туку главен град на Италија.

Кој треба да знае, знае многу убаво што историја држи балканот.

Да не ми биде штуро тврдењето за Палеолозите ...

"The Palaiologoi were originally petty lords from Macedonia, but their earliest generations are unknown"

можете да си проверите http://en.wikipedia.org/wiki/Palaiologos
еве ви и за Зоја,или Софија http://en.wikipedia.org/wiki/Sophia_Palaiologina

А за влијанието извршено врз руската култура:

"With the fall of Constantinople and the end of the Byzantine Empire in 1453, the Grand Dukes of Muscovy came to see themselves as the successors of the Byzantine heritage, a notion reinforced by the marriage of Ivan III to Sophia Paleologue (hence the expression "Third Rome" for Moscow and, by extension, for the whole of Imperial Russia). Ivan adopted the golden Byzantine double-headed eagle in his seal, first documented in 1472, marking his direct claim to the Roman imperial heritage and posing as a sovereign equal and rival to the Holy Roman Empire"

http://en.wikipedia.org/wiki/Coat_of_arms_of_Russia

Се ви е сервирано,само треба да се чита...
.
 
Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.285
Русите рекоа дека бил Македонски,арно ама Путин рекол дека е Грк - па види ти
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.425
Поени од реакции
572
Од напишаното во книгата вие "предпоставувате", дека имале предвид, дека Античките Македонци не биле Елини и создавате "вест". За руската историографија, Александар Велики е Елин.

Еве што точно пишува во статијата на руски јазик за Античка Македонија:
Дре́внјаја Македо́нија (греч. Μακεδονία) — античное греческое государство в северној части Греции со столицеј в Эдессе, на западе граничившее с древнегреческим государством Эпир и на востоке — с Фракиеј. Отсјуда Александр Македонскиј начал свој легендарныј поход на Персију, завершившијсја покорением части Азии.

«Греческое» или «эллинское» происхождение древних македонјан оспариваетсја в одностороннем порјадке современным государством Республика Македонија, население которого состоит на сегоднјашниј день из 55% славјан, 35% албанцев, 5% турок, 2% цыган, 3% других национальностеј. Что касаетсја древних македонцев, то они бесспорно родственны древним грекам.
 

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Еве што точно пишува во статијата на руски јазик за Античка Македонија:
Која е таа "статија" бе трол, од википедија ли? :facepalm:

Кај ве наоѓаат вакви бугарски абдали бе ич не ми е јасно...
 

Kajgana Shop

На врв Bottom