Патување во времето...

Член од
16 февруари 2007
Мислења
128
Поени од реакции
0
spored Einstin so tvrdel, patuvanjeto niz vreme ne e mozno. kraj :p
 
Член од
1 март 2007
Мислења
207
Поени од реакции
1
stefan_mk_oh напиша:
spored Einstin so tvrdel, patuvanjeto niz vreme ne e mozno. kraj :p
spored einstein so tvrdel, patuvanje niz vremeto e mozno samo da patuvas vo idnina. nazad ne mozes
 

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
Ако се патува со брзина на светлината, НЕМА СТАРЕЕЊЕ. Добро е а? :)
 
Член од
1 јули 2006
Мислења
40
Поени од реакции
2
Martin$ напиша:
Ако се патува со брзина на светлината, НЕМА СТАРЕЕЊЕ. Добро е а? :)
ова не држи вода. следи објаснување.

нека има еден часовник на земјата и еден во вселенски брод кој патува со брзина на светлината. по определено време вселенскиот брод се враќа на земјата. часовникот на земјата покажува дека поминале 5 месеци, а онај во вселенскиот брод регистрирал дека поминале 5мин.
и двата часовници покажуваат исправно. оној кој бил во вселенскиот брод што патувал со брзина на светлината, дел од својата енергија ја потрошил за совладување на просторот, па затоа регистрирал помало време. истото се случува и со целата посада на бродот. така да ти ако патуваш со тој брод и гледаш на твојот часовник дека поминале 5мин. ти навистина си живеел 5мин. и толку си остарел, без разлика што на земјата поминале 5месеци, за колку и остареле твоите врсници, така да ти не си во никаков ќар што си помлад од нив 5 месеци. ти си остарел онолку колку што си живеел, 5 мин.
истото се случува и ако некој мирува, а друг се движи со велосипед или автомобил. меѓутоа тие брзини се далеку, далеку помали од брзината на светлината, па разликата е помала и од микросекунди.

а за машина за патување низ времето, постои теорија за патување во иднината, фиктивно патување, што и конкретно не е вистинско патување туку префрлање од еден во друг временско-просторен континиум, како што имам напишано погоре со часовниците.
значи треба да се создаде машина која ке го врти човекот со брзина на светлината (со други зборови да го држи во транс 5 мин.) па потоа тој да се појави 5 месеци подоцна.
а за патување во минатото, не постои ни теорија, колку што ми е мене познато. или според Стивен Хокинг, од Биг Бенг-от па наваму вселената е во фаза на ширење, зрачењето се претвора во материја и просечната температура на вселената е 3К (келвинови степени). 0 К се -273,15С (целзиусови). кога ќе престани тој процес од зрачење во материја ( 0 К), ќе започни обратен процес, од материја во зрачење, па вселената ке почни да се собира, се до врв од игла. во таа фаза, последиците ќе им претходат на причините. но тоа нема никаква врска со навраќање во минатото, ќе следат сосема други последици и причини.

Напишано од Shorty
Ne znam kade procitav ama nekoi scientis uspeale da teleportiraat nekoj objekt od edno mesto do drugo mesto(dalecno 100km) sto znaci deka postoi nekoja tehnologija koja moze da ne teleportira back in time . hehehe zakon bi bilo
Не знам дали имате слишнато за проектот Филаделфија.
Во Втората светска војна, американците правеле еден експеримент со силни магнетни полиња, врз брод за да биди невидлив за радар. Бродот изчезнал и се појавил во заливот Тенеси, 1000 км на југ.
Поголемиот дел од посадата починале, некои добиле тешки психички нарушувања, а кај некои се јавувале чудни појави, флуктуирале, се појавувале и исчезнувале како да се холограми.

изгледа на нејќење ја совладале 4-тата димензија, која за нас сеуште не е доволно позната. тука станува збор за патување низ просторот, а не низ времето.

доколку брзината на движење v ја достигне брзината на светлината с, тогаш според лоренцовата трансформација m=m0 /(1-v2/c2), масата m би достигнала бесконечна вредност ( m0 е маса во мирување ). следи бесконечна гравитација односно црна дупка.
совладувањето на вселенските далечини не треба да се бара во достигнување на брзината на светлината туку во совладување на 4-тата димензија.

да замислиме дека сме дводимензионални суштества. ние сме триаголници, квадрати, правоаголници. знаеме само за должина и ширина. висината ни е непозната. нашите дводимензионалми математичари тврдата дека има и трета димензија, висина, меѓутоа тоа за нас е несфатливо. топката во нашиот свет не постои, таа е само една точка. топката не набљудува и во еден момент на еден триаголник му мава клоца и го крева во висина. триаголникот исчезнува од нашиот дводимензионален свет. по извесно време се враќа назад и вели, абе знаете што, постои и висина. за нас другите тоа е несфатливо.
како дводимензионални суштестава, ако се движиме по површината на една огромна сфера, за да стигниме во точка која е дијаметрално спротивна, ќе ни треба многу време, но ако ја совладаме 3-тата димензија за многу пократко време ќе стигниме до таа точка движејки се по дијаметарот на таа сфера.

ако го зголемиме бројот на димензиите за еден, ќе се вратиме во нашиот реален 3-димензионален свет. за нас 4-тата димензија е непозната. ако една точка ја движиме напред назад ќе добиеме линија, ако линијата ја движиме лево десно добиваме квадрат, а ако квадратот го движиме горе долу добиваме коцка. нашите математичари тврдат дека постои 4-та димензија. ако рабовите на коцката во исто време се придвижат напред назад, лево десно, горе долу, се добивало тело во 4 димензии. тоа тело го имаат крстено тераедар или траедер (заборавив како беше ) или го нарекуваат уште и супер коцка.
сенката на коцката, како 3д тело е квадрат, а сенката на оваа супер коцка е, веќе на нас добро познатата, коцка.:toe:
тешко е да се сфати и да се замисли, ама ете велат дека е така.

значи, ако ја совладаме таа мистична 4-та димензија, лесно ке можеме да патуваме низ вселената.
 

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Кој не ги гледал, ОБАВЕЗНО да ги гледа овие два филма:
Butterfly Effect (само првиот дел, вториот врска нема)
Deja Vu

Во Butterfly Effect имате приказна за тоа како некој се враќа во минатото, во самиот себе (знчи нема уште еден како него, туку он си е он) и се што ке измени во минатот, му го мења цел живот од иднината (неговата сегашност)

Во Deja Vu имате приказна каде типот се враќа во минатото, ама го прави истото што го направил во тоа време, значи ништо не менува!

Гледајте ги двата филма! Нема да зажалите!

Поздрав!

П.С. Филмовиве не ви ги понудив туку-така или OF TOPIC, туку да ги гледате за да видите како би можело да изгледа враќањето во минатот, дали може да се измени нешто, што може, дали ќе влијае на сегашноста и иднината....... САМО ПОГЛЕДНЕТЕ ГИ!!!
 
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2
Поени од реакции
0
Patuvanjeto niz vremeto e teoretski mozno i izvedeno samo shto ne postoi tkn "egzoticen material" so koj bi mozela da se izgradi masinata t.e napravata so koja bi se patuvalo, ,inaku site ravenki veke se napisan:toe: i
 

606

Член од
24 септември 2005
Мислења
511
Поени од реакции
51
gimka напиша:
значи, ако ја совладаме таа мистична 4-та димензија, лесно ке можеме да патуваме низ вселената.
Почетокот на разбирањето на патувањето низ вселената започнува одкога ќе можеме да ги дефинираме просторот и времето како дисконтинуирани односно составени од партикули. Човековите научни достигнувања, тешко но успешно докажаа дека материјата не е континуиран простор ами е составена од поситни (атоми и нивни составни делови) партикули. На ист тој принцип и просторот и времето се дисконтинуирани и составени од повеќе честици. Разградувањето на просторот и времето до нивните составни делови е теоретски возможно и тука лежи клучот на човековата понатамошна научна еволуција (или револуција како сакате).
 
Член од
10 март 2007
Мислења
104
Поени од реакции
0
Во моменти верувам дека може да се патува низ времето а во некои моменти не.
 

Ninja

Кајгана на око
Член од
15 мај 2005
Мислења
623
Поени од реакции
9
Kal-El напиша:
Во моменти верувам дека може да се патува низ времето а во некои моменти не.
А од кои причини си во дилема?
 

CT

Член од
21 февруари 2007
Мислења
384
Поени од реакции
2
Gimka, chim volku dobro gi objasni problemite (sekoja cest majstore) najverojatno znaesh deka I trite dimenzii se relativni. T.e., ne se znae dali e tochniot broj.
I ne se znae svetlinata so kolku patuva, od prosta prichina bidejki ravenkata za svetlina (~ 300000 km/s) e izmerena vo odnos na SONCETO. Znaesh SONCHEVATA svetlina patuva tolku, za drugite e teorija.
I einstein ne rekol deka ne mozhe da se patuva niz vremeto, bozhe...
Chudno bi bilo da mozhe da se patuva.. se postavuvaat mnogu prashanja. Primer, osnovno.. odnosot na promeni vo minatoto vo odnos na idninata? Sto ako, kako bi, ... najverojatno nema da bideme zhivi za ova nie, shteta.
 
Член од
12 март 2007
Мислења
140
Поени од реакции
1
Uste enda od mnogute fikcii na neucnicite.No ako e mozno pisi zosto sakam da se vratam nazad vo minatoto:vozbud: :kez: :icon_ques
 
Член од
5 јули 2006
Мислења
82
Поени од реакции
2
navodno negde nad juzniot pol e primeteno nesto ko oblak, ili nesto slicno ne mi teknuva tocno, i amerikanskite naucnicite pratile sonda za da proverat sto e toa, koga ja sobrale sondata videle deka saatot e 30 godini nanazad, pa veruvaat deka toa e vremenska dupka
a u megjuvreme FBI zabranile ponatamosni istrazuvanja
 

BlAcK_MamBa

:: Living by my own rules ::
Член од
25 март 2007
Мислења
431
Поени од реакции
5
прување низ времето е можно преку АП. Видете тема астрална проејкција
 
S

Stef Bachatero

Гостин
Алтернативни решенија за патување низ времето

Ja otvoriv ovaa tema zasto mnogu se interesiram za fizika i astronomijata.Patuvanjeto vo vremeto dali idnina ili minato e teoretski vozmozno no sepak,covekot nema sansi da patuva so brod zasto sto poveke se dvizi do brzinata na svetlinata negovoto telo se rasiruva i mu se zgolemuva masata toa e spored teorijata na relativnosta.Ama dali ste zamislile deka postojat vise alternativi za patuvanje vo vremeto.Eve na primer imam informacija deka za nekoi 20 godini ke se vgradel nekojsi chip koj ke registrira sto pravite od mali bebinja i koga sakate podocna ako sakate da vidite sto ste pravele samo stavate nesto kako plug ili se preflaat informaciite na kompjuter i si gledate so naocari i si imate patuvanje vo minatoto.Koga ste tazni ili depresivni mozete da idete vo momentite koga ste cvetale od radost i da se vratite vo normala.Ako bide ova super site ke bideme srekni,moze i da se otkriajat i taka nekoi ubistva na primer.Mnogu dobra rabota ke bide ako se ostvari i ako doziveam da go vidam toa ke si go vgradam(neznam za vas).Eve dajte i vie vasi idei za toa kako,sto i dali bi go koristele uredov.Moze i vasi idei za toa kako da se kreira masina za patuvanje vo vremeto.
 
Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Pogledni kon neboto toa ti e vremenska masina samo uste ne znaeme da ja koristime :)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom