Нов формат на Лига на шампиони

Член од
28 март 2007
Мислења
207
Поени од реакции
100
"Помалку клубови од најбогатите и најмоќните земји, победниците на националните купови ќе се пласираат директно во Лигата на шампиони, а финалната утакмица на ова гламурозно натпреварување од 2009 год. ќе се игра во сабота. Мораме да осигураме правилна и урамнотежена распределба на развојот на фудбалот и парите во него, како не би богатите станале уште побогати " - Мишел Платини

Главни Платиниеви предлози за Лигата на шампиони:

- Англија, Шпанија и Италија би имале 3 клуба кои директно би се пласирале во Лигата на шампиони
(моментално имаат по 4) Прваците на дванаесет најдобри земји би имале загарантирано место во фазата со групи
- победници на Купот
од 16-те најдобри земји би влегле во квалификации за ЛШ
- 6 места во групите би биле загарантирани за прваците на земјите од европското дно
кои по коефициент заземаат од 14-то до 53-то место.Тие за 6-те места би играле меѓусебно 3 преткола. Тоа најверојатно значи дека нашиот шампион во третото предколо нема да добие толку јак противник како до сега.
- финалето би се играло во сабота навечер на стадион со не помалку од 75000 гледачи од кои за навијачите на двата клуба ќе биде резервиран 75% од капацитетот
Моментално навивачите добиваат трошки затоа што повеќе од пола од капацитетот на стадионот е за спонзорите и за "пријателите на UEFA".Платини за зголемувањето на процентот на картите за правите навивачи го наведе примерот со нередите кои избија на прошлогодишното Атинско финале на ЛШ кога голем број од Ливерпуловите навивачи неможеа да присуствуваат на финалето.
- Интертото купот би се укинал а Купот на УЕФА би го презел форматот на Лигата на шампиони
Лигата на УЕФА би се состоела од 12 групи со по 4 екипи. Првиот и второпласираниот од групите со третопласираните од групите на ЛШ би играле во нокаут фаза од 1/16 финале , па до крај.

"Ако некој не дојде со подобар предлог ќе го прифатиме мојот"
 

Никола_МКД

Corazón blanco
Член од
18 март 2007
Мислења
1.213
Поени од реакции
22
pa stvarno, so e povazen prvako na anglija od prvako na makedonija, osven to so imat pojke pari i so se popopularni?? nisto
 

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.344
Убаво размислување, ми се допаѓа.
 

VaZzilL

Сантино Џеновезе
Член од
23 април 2007
Мислења
921
Поени од реакции
39
Редно е да се смени форматот на Лигата на шампионите. Доста само големите клубови профитираат, ако сакаат да се развива фудбалот низ цела Европа па и во малите земји требаат промени.
 

Fantom

Chikara
Член од
4 јуни 2006
Мислења
11.453
Поени од реакции
812
Ако испадне вака, Платини доживотно ќе биде претседател на УЕФА. Ова е најдоброто што може да и се случи на ЛШ: Барем по еден балкански тим сигурно ќе игра во ЛШ по групи.
 

pcjodamaster

:trololo:
Член од
20 мај 2006
Мислења
4.180
Поени од реакции
127
Супер е ова, ми се допаѓа предлогот. Браво за Платини.
 
Член од
29 март 2007
Мислења
6.820
Поени од реакции
238
Одличен предлог ке биде по интересно вака
 

bowl

.
Член од
30 јануари 2007
Мислења
8.344
Поени од реакции
1.307
нас ќе ни се допаѓа,дали ќе им се допаѓа на тие што имаат по 4 претставници?
 
Член од
20 март 2007
Мислења
8.493
Поени од реакции
308
Хммм гледам и се чудам...


Лига на Шампиони без Реал, Барса, Валенсија, Севиља илии без Арсенал, Манчестер, Челзи, Ливерпул, или без Интер, Милан, Јуве, Рома?(не сите ама рачунајте дека еден од големите четворки нема воопшто да учествува) а ќе ги гледаме Копенхаген, Вардар:)pos:), Левски, Олимпијакос, Шахтјор и сл.


Па не се толку глупави овие од УЕФА и од клубовите, ќе им опадне гледаноста, спонзори... па замисли лига на шампиони без Реал еве да речиме. И??? Пола спонзори нема да учествуваат. Билетите исто така клубовите сакаат дерби за да наполнат стадион, сигурно на Сан Сиро нема да одат 85 000 да гледаат Милан - Зрински.

Убаво звучи да! Но дали ќе се оствари тоа тешко.:pipi:
 

Гижо

че о надрва
Член од
13 март 2005
Мислења
9.074
Поени од реакции
141
Платини уште пред да се кандидира сакаше вакви промени, ама тогаш му беа по радикални, ама виде дека неможе толку радикален да биде, ама сепак и ова е супер.
 
N

n/a

Гостин
U kontekst na toa sto Platini saka da go napravi,
edna moja statija na druga tema:
(a mora licno apsolutno od srce da go pozdravam,posto e prv covek od i za fudbalot,sto misli i saka dobro):bravo:

Problemite u fudbalot na balkanov se kompleksni!
Sega za sega ima samo talenti....nisto drugo!
E sega...za tie talenti da ne stanuvaat `zvezdi` preku nok i da se steknat so nuzen opit i da go pokazat i doizgradat svojot raskosen talent e potrebna liga,so barem uste 6-7 opasni i uste tolku prosecni klubovi!A ne ovaka da mi igraat 4-ri derbija u godina i da mi se pisuvaat igracista!
E sega...takva liga im odgovara na site...samo ne na pretsedatelite na FS nasekade po balkanot,posto nema da moze da kradat u toj slucaj.I liga-NEMA!Duri i Platini sam zagovara nekoj vid na Jadranska liga...ama nema koj da go cue.
Koga ke ima liga...ke ima posetenost (znaci pari od vleznici) TV prenosi (znaci pari od TV prava) interes od sponzori(znaci pak pari za reklami) i so samoto toa klubovite ke stanat pomokni finansiski i ke moze da si gi cuvaat svoite igraci i da kupuvaat drugi!
U dadenava situacija...nitu igracive moze da gi zacuvas posto znaat deka ne moze da se razvivaat u prvenstvo kade sto nema mecevi od vaznost...nitu pak menagerite i trenjerite sto ostanaa da rabotat po ex YU se toa sto treba da bidat.Sitkaci.Upravite na kluibovite pa ic da ne gi komentiram!Eden izlez u liga na Shampioni....znaci samo prvata faza na grupi da ja igraat,znaci cirka 15.000.000 eu priliv na pari (UEFA,TV prava,vleznici i reklami).Pa ok...kaj im e logikata togas da si gi prodades igracite za 3-4 miliona sve zaedno?:toe:
I taka...nie ke si mectaeme da gledame derbija i fudbal....Hadji Risteski & company all over the Balkans ke se zaebavaat i ke KRADAT 5% od toa sto moze da go zarabotat posteno...ama oni toa ne znaat!
 

Il Fenomeno

non mollare mai
Член од
14 март 2007
Мислења
3.226
Поени од реакции
707
Ако почне тој Платини да се занесува многу и да форсира Источна Европа бидејки таа го избра големита клубови Г14 ке си формират свое првенство

Мислам сегашниот формат не треба да се менува кој е квалитетен може да влезе што ние да не заслужуваме да влеземе со играчи кои земаат помалку од чистачите на големите тимови

Ако големите клубови формират своја лига нешто како НБА кај што никој не испаѓа се знае кој се сигурно нивното првенство ке се гледа повеке отколку на пример Лигата на Шампиони без големите клубови но со Батеборисов,Омонија нека си ја гледа неа Платини:tapp:
 

mRnO

И по mRnO,mRnO
Член од
16 април 2006
Мислења
6.263
Поени од реакции
52
Добро е и вака како што е,немора ништо да се мења
 

Kajgana Shop

На врв Bottom