Најекономично греење (затоплување)

Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Имаш 12ка и 18ка ако ти треба појака. Бајаги народ е задоволен од парапетните 18ки.
Znam, gi gledav tie. Prasuvav za nesto podobro, za ovie ne znam kolku ke padne kapacitetot na debel minus. Za hansol znam i za Suzumi plus znam. Nadvoresnata edinica mislam deka e nivo podole od hansol/amber. A irelevantno e koj kolku e zadovolen.
 
D

Deleted member 95595

Гостин
Me interesira kolku e kapacitetot na ovaa parapetnava. Ama realno nekako da kazat lugjevo od Gree, bez preuvelicavanje. https://klimi.mk/product.php?id=146
Isto i za 5,5kava bi sakal iskreno mislenje, planiram da mu ja ponudam na striko mi, kupi stan vo Ohrid pa ke go reshava greenjeto doprva.
 
Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Па подобро е 18ка. Таа ако се водиме по кинеската Хаиер Тундра 18 и еуровентот имаше над 4кв моќност. Патапетнава сигурно има 4kw на -7 или -10, а хансол 12ка има доста помалку.

Така да ако ништо друго Хансол 12ка е Послаба варијанта од парапетната 18ка во секој поглед. Башка што таа влече од ладниот воздух доле и грее ниско што привидно дава впечаток на потопла соба.

Едноставно кај патапетна нема потреба од напредни функции зошто како што реков влече ладен воздух од доле. И изменувачот ако на ѕидната треба да е 58ц за да испорача извесни киловати, тука кај парапетната истото ќе го испорача со изменувач на 52ц.
 
Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Не се сложувам. Провери ги издувите да видиш дали се слични.

И ако сакаш 18ка парапетна да испорачува 3.2кв и хансол 12ка да испорача 3.2кв хансолот ќе е погласен, ќе дава поголем провев.

Парапетните имаат негативност само кај ладењето, цената и дека зафаќаат доста простор во собата. Другото е или исто или подобро од ѕидни.

Имено за ладење подобро е врелиот воздух од таван да се лади отколку подот.
За цена, поскапи се.
За простор бараат околу 2 квадрати простор за да имаат каде да дуваат.

Ако мислиш дека ќе е погласна или провев, или слично оди погледни некоја единица во живо. Мислам дека ќе увидиш колку се тивки и колку повеќе греат со помалку мака.

П.с. потрошувачката не зависи од тоа дали климата е 12ка 18ка или 24ка, туку колку KW бараш од неа. И колкав SCOP при колку KW има. Ама зошто овие се релативно слични, потрошњата ќе е многу слична - или нешто помала кај патапетната, заради привидно поголемото загревање на подот.
 
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.850
Mislam deka ima uste eden hansol ( ne znam za kaj nas dali go imalo ili ne). Toj e deklariran do -30 so Landa twin stage kompresor i 2kg poteska nadvoresna od ovoj model koj e so twin rotarry Sanyo kompresor. Imav negde odamna postirano test komparacija pomegu ovie dva modela.
Уште за Хан-Соло муабети ...!? Sass да не потсетеше уште еднаш што друго имаш постирано...
1566287071223.png
Да не потсетеше каков компресор има Vivax GEXI од 10900 BTU....и ако имаш инфо кога тој модел се појави, или колку години веќе не се произведува овој модел....како помош: погледни кој датум ти е постов!? Изгледа одамна а? Изгледа истиот компресор C-6RZ110H1A https://www.amazon.com/SANYO-C-6RZ110H1A-808E0180-ROTARY-COMPRESSOR/dp/B00GDILY1C кој го има Хан-Соло GWH12TB... фино! Ако Вивакс го користел овој модел пред толку време, а пред него Шарп... па сега видете....! Некој спомна преклански модел на Тундра бил стар!?
Не ги читам овие од GREE лобито, не се замарам, пренапорни се па блок .... ама гледам вие сеуште дискусија водите за овој модел кој има постар од ДЕЦЕНИЈА компресор со снага помала од 11,000 BTU... да се потсетиме на форумов има и задоволни од Hansolot, како Беанамата или Спортаж... но има и доста незадоволни членови, од кои сега ми текнува на Омлет (го нема никаде над година дена) кој не можеше 20 квадрати да затопли со Hansol.... и Петна кој ако не се лажам за греење на 22м2 ич не е незадоволен со потрошувачката Џеј во 20 квадрати Хансол ми се чини и тн ... ДениМ се прашуваш колку ќе испорача на -7 или -10 (3,2 или 3,5) веројатно ќе те убедуват и накај 4 :) ....јас па се прашувам како компресор од 10900 BTU ќе испорача 3,2 или 3,5kW на толку ниски температури!...? А можда и ќе успее бидејки Sanyo е класа, стварно не знам, ама малку ми е веројатно тоа!
 
Последно уредено:
Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Da, tocno. Jas imam vivax gexi okolu 5 godini a mozda i 6. Togas nemade gree kaj nas ili pak imase ama ne bea aktuelni. Po site specifikacii togas dojdov do zaklucok deka e istata hansol. Dali segasnata hansol e istata so togasnata ne bi mozel da kazam. Mozam da kazam deka sum zadovolen vo sekoj pogled. Inaku imam i suzumi 16 do twin totarry.
Автоматски споено мислење:

Okolu bucavata mozam da kaxam deka 5ka pravi pogolema galama otkolku 3.5ka. Za parapetnite se ograduvam, ne su cital pa ne mozam da komentiram. Ne e resenie da ja stavime najgolemata klima. Vo toj slucaj bezpotrebno se proizveduvaat nordic, zubadan, EVI i sl. Tendencijata e vo pravilno dimenzionirane na adekvaten ured spored potrebite , kako bi imale mala potrosuvacka, bez duvanja sto smetaat, buka od ventilatorot na vnatresnata edinica odnosno tivka, dobra modulacija odnosno rabota na kompresorot pod mali vrtezi a se ispotacuva dovolna toplina a so toa i mala potrosuvacka.
 
Последно уредено:
D

Deleted member 95595

Гостин
@Dr Zmigo Da ne e greshka brat nekoja so kompresorive? Jas ne se razbiram od kompresori ama mi nema logika ova shto se postira? Da ne napravil Strelec greshka vo oznakite? Ili ima neshto shto nie ne gk razbirame? Zoshto ako e stvarno istiot kompresor od Vivaxot i vo Hansolot, togash toa malku chudno.
 
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.850
Gexi=Hansol што е нејасно?
Така е истиот компресор C-6RZ110H1A во модел на Vivax кој се произведувал пред скоро една деценија (толку oд прилика време се преминати на соработка со Мидеа те на Toshiba компресори) .... а многу веројатно пред тоа овој компресор се користел и во клима на Sharp...верувам виде колку BTU е компресорот!?
 
Последно уредено:
Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Јас не гледам проблем во компресорот. 10 години за оваа техника не е воопшто многу. fH35 е исто стара, и има меѓу најдобрите резултати на еуровент. Уруру Сарара исто е стар модел.

Нови модели (како и се ново) не се подобри во механиката, или се многу малку. Често се и полоши. А имаат непотребштини на кило како вифи кои едвај работат, клауд, временска прогноза, и останат интернет булшит кој е реално небитен освен за викендици и тоа викендици во кои имаш интернет... Тракатанци.

Компресорите се исти, фреонот 410 е дури и подобарбод р32 и посигурен за употреба. Само не е "еколошки" како р32.

Бла-бла со други зборови. Кај инвертерот е битно да вади добри резултати на -7, да може да симне до 300-400в, да не дува под 38ц на греење, да има неделен тајмер, и да не се расипува. И да може да се чисти релативно лесно.

Ете тоа се битни работи. Ако ми тера климата 15 години, 24/7, не ме замара, троши малку, не бучи, ми заштедила илјадници евра... Ме заболе за од каде бил компресорот или дали имала клауд.

Ама дувне ли 34ц зимоска, или не гаси вентилстор на дефрост, или кога ќе постигне продолжува да дува или пак прегласен вентилатор, или ако после 1 зима си плаче мајката (како LG од мое искуство што ги замразев заради тоа) тоа не бива.
 
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.532
Поени од реакции
7.277
Последно уредено:
Член од
30 март 2012
Мислења
376
Поени од реакции
234
Gledam Dr Zmigo nacnal i tema za bojleri Ariston, posto go imam Ariston TI-SHAPE PLUS 100 EE i vece bezprekorno raboti od 2011g, nekako mislam deka previse vreme pominav so fabrickiot greac pa bi sakal da go promenam za original, greacot, magneziumskata anoda i gumeniot dihtung a voedno bi go iscistil i od kamenec, znaete kaj mozam da najdam originalni delovi? Koj e ovlasten serviser za tie bojleri? Vo rusija ima set za zamena, mozebi ima i kaj nas?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom