Македонски политички експерт - потекло, верувања, тренинг

cYb3rc0re

~ место за реклама
Член од
3 мај 2005
Мислења
914
Поени од реакции
170
За земјава да види бел свет, да се опорави од местото каде што се наоѓа, доволен е само еден експерт, околу кој ќе се соберат други помали експерти, а околу нив трети помали експертчиња.

Е сега кај нас тие помалите експертчиња се тоа што недостасува. Ако основата е скапана, колку и да е експерт тој на врвот, ќе пропадне.

Зборувам за администрацијата.

Иако немам никаква врска со политика, ниту тоа ми е интерес, а сум „челичен“ во (условно речено) демократија и капитализам овие 16-17 години (да, се рачунам дека сум во „новата“ генерација), сметам дека проблемот ќе биде решен само со вработувања на млади, и по образование и по определеност, стручни кадри на вистинско место. Без разлика од која партија се (ако нормално, младиот новопечен вработен има барем 2 микрони рбет и не захтева да оди по „голема нужда“ само во партијата, него да знае и со различен тип на тоалетна да се подзабрише).

А, да, и кога ќе се спомне Комитетот, Партијата, Претседателот (општо), Штабот... било кој збор од кој „regular Joe“ има трауми и последици, вистинскиот експерт треба да е способен да даде сопствена проценка на ситуацијата и да реши по сопствена метода.

Е сега, во идеална ситуација (ако го имаме горенаведениот експерт), лесно може да го снема, т.е. рокот на траење може да му помине за 4 години поради „чим видат слика на одреден политичар во медиум, пцујат“, како што кажа Серпико.

Значи, „материјата“ (термин на хуманоид) и „regilar Joe“ (термин на серпико) проблемот ќе остане некое време.

Дотогаш, :jaj:
 

JASMIN

Шехерезада
Член од
10 април 2006
Мислења
480
Поени од реакции
19
Тешка ми паѓа темава, и тоа од две причини.
Првата; ги погледнав првите две страни од -политика- и темите кои и на кој начин се поставени, и јасно ми е дека нашиот експертизам значи безнадежност, и негативност.
Втората, па штом си експерт, значи дискутираш, анализираш, оценуваш, прогнозираш- што и правиме ние уште од осамостојување. Нема трошка активност, иницијатива, предузимливост, делување. Нешто да се прави покрај експертизмот.
Се прашувам зашто е така?
Се прашувам дали Македонецот ја сака Македонија? Зборуваме за се’ што имаме како наследство, културно, историско, итн итн, (научно не баш:)), но дали навистина го чувствуваме тоа за блиско, за нешто што ние сме и имаме?
Немаме чувство на државност, на заедништво, на љубов спрема нас самите. Понекогаш со некои постапки ми се чини дека другите не сакаат повеќе од ние самите. Веројатно во бивша Југославија, сите си ја сакале својата држава, Хрватите Хрватска, Словенците Словенија, за Србите да не збориме; само ние сите ги сакаме повеќе од Македонија. Тоа се гледа во се’, во филм, книга, спорт, економија, политика. Манчевски направил филм, гарант е заникаде. Канада не’ призна, и ние им благодариме за нешто што не ни е подарок, туку за нешто што сме. Но тоа е нашиот начин на поставување, со инфериорност и понизност.
Сега Грците и Бугарите се смрдежи, срам да им е што ни прават, ама се’ останува на нашата навреденост, и ретко чекор понатаму (Мисирков, секоја чест). Да не спомнувам, ама ајде ќе спомнам, чисто за rymz да реплицира, но без потенцирање на индивидуалноста, ако може:) Каде се Албанците и нивното чувство за љубов спрема Македонија? Им значи ли нив нешто спорот со Грците за името? Кажаа ли збор два за тоа, јас чувствуваат ли Македонија за своја?
Се сведува на тоа да сме експерти кои се’ знаат, а тоа е безнадежност, отпишана Македонија, мито и корупција, сиромаштво, политичари криминалци. А дали не сакаме ние да имаме добра работа во која ќе уживаме и за неа ќе бидеме доброплатени, домови, добар стандард за во Веро, за зимовање и летување, паметни луѓе за наука и креативни за уметност.
Свеста за која зборите дека не дели од се’ тоа, кое развиените земји го имаат а ние не, не се парите и стандардот и развиена економија. Кај нас парите станаа основен арбитер, основен систем на вреднување.
Свеста е љубовта за себе, за својата земја, респект спрема другиот ко ќе излезеш со кола надвор во сообраќај. Значи да се грижиме и негуваме за она што го сакаме за нас. А тоа не е тешко, тоа може да биде многу едноставно ако сакаме.
Сума сумарум, Бранко и Никола не се личности кои треба да ги сакаме и да се бориме за нив, туку тие се нашите инструменти. Не се тие луѓе кои ја управуваат државата Македонија ( која беше таа?) каде ние сме се нашле ( и тоа можеби не тангира, а можеби и не..?), туку и нас ни припаѓа таа одговорност, таа моќ, тие се само инструменти.
Ние си го управуваме својот живот преку нив.
Дали го имаме тоа чувство, се прашувам?
Последно, се убив од пишување веќе, зборот ми е, не се грижете за широките народни маси кои се сугестибилни. Тоа е нормално, нашиов експертизам не е во ред-на некоја си наша интелигенција, а не нивниот.
 

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Сума сумарум, Бранко и Никола не се личности кои треба да ги сакаме и да се бориме за нив, туку тие се нашите инструменти. Не се тие луѓе кои ја управуваат државата Македонија ( која беше таа?) каде ние сме се нашле ( и тоа можеби не тангира, а можеби и не..?), туку и нас ни припаѓа таа одговорност, таа моќ, тие се само инструменти.
Ние си го управуваме својот живот преку нив.
Мило ми е што имам истомисленици.
 

OBDN

Ходајучи Вујаклија
Член од
25 јули 2005
Мислења
1.456
Поени од реакции
32
Dobra ideja deka ne e samo do edu i vosp,zato i prajme muabet tuka.Samo to e nekoja visa faza.
Zato e bitno onie sto se na pozicija,da go kopcaat filmot.
Tuka,barem od nekoi,cesto se spori likot na NG.A se spori ne deka e los,ami deka ima super zanaet i ako toj ne afirmira...
Ili eve go ToseP.Ima glas,se na mesto,ama ako ne napraj kariera na zapad i ne napraj feedback-dzabe.

Виша фаза? Тоа е основата! Лопатата...без тоа, ќе копаш со раце и ќе рибаш како заостаната лигња! Тоше, НГ (кој год е тој), и слични муабети се причината за песимизмот на цементниот :) Македонија треба веќе еднаш за раскрсти со епското и да почне да се занимава со трагичното... само така можеби ќе почне разумот да се враќа кај сите... а се дур живееме со епски приказни, индивидуални примери и спасители... може само во строј да застанеме заедно со циментниот!
 

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Abe sto se lazeme nie ko narod sme BAGRA

Ne ne biva , kakvi eksperti kakvi bakrachi.

Koa nemame argumenti se fakame za Alexandar, za istorijata a vrska nemame kako da ja opraime drzavata. Taa e kako barka bez kormilo u nemirno more.

Politicarite se tamu ne za drzavata ne za narodot nego za pari za vlast. Poebena drzava u Evropa nema , moze samo Kosovo i Albanija ama ne sum ni za toa siguren. Politicarite digaat dva prsta pod komanda oti se sebicni kakvi crni eksperti, tolku kiksovi ne e normalno !

Nas ni treba diktatura ne eksperti, krizen stab , voen cas, bichuvanje, strelanje tek toash mozebi i toa pod golem znak prasalnik moze ke trgneme napred a nema da gledame nazad u nekoja si istorija koja na nikoj ne mozeme da ja dokazeme.

Ete taka
 

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
rekov jas 20 i toa pola moi ... dobra tema steta
 

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Се потсетив на темава...
 
Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Се потсетив на темава...
Па можеби и малку доцна се подсети друже , толку експерти на метар квадратен во последниов месец не верувам дека имало некаде во светов.Све експерт до експерт , искрено ми се огади зборот од толку стручњаци .Беше јака фора порано шоферите да имаат слики во камионите на пример Милошевиќ , ама тие беа шофери не беше срамота :smir:
 
Член од
12 март 2008
Мислења
1.030
Поени од реакции
714
sakav da prokomentiram malku na temava bidejki mene profesionalna opredelba mi e bavanje so politika maalski kazano.
generalno vo Makedonija imame mnogu problemi koj sto poteknuvaat bas od ovaa problematika sto ja postira serpiko.
site sme politicki naobrazovani uste od deca bidejki sme del od politikantsko opstestvo,ama stoe problemot?problemot e vo toa sto iako sme site direktno ili indirektno involvirani vo sekojdnevno bistrenje politika pred tv ili pred koperacija koa ke dobieme problem od,sakate kazete administrativni pricini ili kakvi i da se nie samo znaeme da pokazeme so prst kon nekoj i da obvinime nekogo,namesto da stavime prst na celo i da se zaprasame:"cekaj sto mozam jas da napravam za da si pomognam?"
dali znaete zosto vo razvienite evropski i svetski zemji zosto lugeto ne se zanimavaat sekojdnevno iscrpuvacki so politika? bidejki problemite si gi resavaat sami,a toa povlekuva i te kakov strav na instituciite od narodot?zosto? zatoa sto dragi moi makedonci tie imaat nesto sto nie nemame...toa e civilno opstestvo...kade e nasata indirektna pomos kako narod za drzavnata politika da ne se smeni imeto ke ve zaprasam?vo 3,4 sobiranja pred sobranie na edvaj stotina starcinjina so po nekoe jajce od frizider i vrevenje deka "ne go davame imeto"??? ne ne golema greska,imeto go prodavame sekoj den sekoja sabota na soping tura vo solun na odmor vo zakintos i so ti ja znam kade ne vo former turkish republic of greece...koga ke naucime sami da pridoneseme za parkceto pred zgrada da nema kesi od smoki, analogno ke na toa ke znaeme i da si ja sakame zemjata, i togas ke bideme i zreli kako gragjani i kako politicki aktivni drzavjani...
 

PIRRO

Walking away
Член од
25 ноември 2007
Мислења
561
Поени од реакции
7
Кога велам експерт мислам на "regular Joe" oд нашава земјичка, кој во секој момент, се дури со здивот може да замагли огледало, е максимално подготвен да дискутира т.е. да се тепа за она што го нарекува своја лична партиска определба.

Како дошло до таа определба, е варијабилно...индивидуално. Иако лично мислам дека тој судбоносен ритуал на избор на партија денеска може да се поврзи со изборот на религија - го имаш од "роџење". Малку неблагодарно за една таква света работа...Она во што веруваш го дефинира она што си. Сепак, ова и не е таков проблем, бидејќи иако не е најпопуларен, маркетот т.е. берзата на функционери и пратеници е присутна и неофицијално крајно исплатлива.

Она што е поголем проблем, е вербата. Во што верува еден дежурен политички експерт од Македонија? За да не се разликувам во многу од дневната политичка терминологија (и реалноста, рака на срце) ќе користам два типа на луѓе при оваа анализа: едните ќе ги наречам Црвени, другите Сини- од практични причини. Останатите се само меѓунијанси на биплуралистичкиот спектар под македонското дневнополитичко сонце.

Многу е веројатно дека Сините во глобала имаат потекло од повоените македонски градови, каде веројатно уживале некаков углед, т.е. биле поблиски до идеите на тогашните врховни божества, односно на Екс Југословенскиот Зевс = другарчето ЈБТ. Сите сме негови и тој е наш = со оваа идеја овие синокрвни петокраконосци тргнале и пред некои 16-17 години кога иако го немало другарот, другарските навики останале. Ја имале интелигенцијата, ја имале вербата, У.Д.Б.А. и уште неколку кратенки, па по скратена постапка дошле на власт...

Ако пак погледнеме на вербата на Црвените, сржта на луѓето кои во тој период ја сочинувале оваа групација биле оние кои поради своето место на живеење биле нарекувани "аграрци" или "самостојни сточарски работници", луѓе чии дедовци летувале на некои оголени острови или боледувале од најразлични отоци, може да потврдиме дека барем вербално биле поблиски на идеите до оние врз чии грбови започнало формирањето на независната Македонска држава: пушконосни храбри брадоњи кои во лиено-бронзена вкочанета положба можете да ги видите онаму каде што преостанале низ периодот во кој потребата од метални суровини за леарниците од секојдневниот живот на граѓаните однесе многу бисти и поклопци на шахти.

Каде е тука цаката? И едните и другите фиктивно веруваат во партиски идеологии, во програми и луѓе, во способност и демократија... реално веруваат во духови. Никој не верува во себе. За нив на избори гласаат духовите, посредно преку своите "месинџери" во форма на лидери, пајаци, октоподи или други мрежести структури.

Секојдневието им почнува со привидното читање на утринската штампа и привидното гледање вести. Не смееме да ги изоставиме и трибините кои ги организираат секојдневно по најразличните би(ртии)блиотеки, а еднаш во неделата и по партиските штабови. Своето чувство за демократија го развиваат преку практични активности-најчесто сликовни методи: единката става тампони во ушите; на единката и се покажувани слики од своите сопартијци и од "The Others"; единката на сликите на своите сопартијци мора да реагира со занесна восхитеност, а на останатите со арсенал на новоизмислени пцовки кои ги опфаќаат фамилијарните структури на опонентот од чукун-дедо до денеска. Доколку единката која се подготвува за експерт не ги прикаже задоволителните резултати при тренингот, му се засилува дозата на демократска терапија во зависност од "бојата": едните гледаат партизански филмови- продукција "15-ти септември", другите пак конзумираат строго комитски филмови придружени со музичка терапија приготвена од Војо Стојановски лично.

Каде тоа не носи нас денеска? Во време на толку многу експерти, право чудо е што сепак глобалната приближна експертиза изведена не толку одамна, која се прави еднаш на 4 години се покажа како пристојно точна. Секако дека не ја креираа сите експерти...и секако дека има и незадоволни, кои после кривата проценка останале без работа или им се намалил угледот во локалната кафеана.

Ама едно е јасно... се дури не ги извадиме главите од нашите задници и не оформиме здрав политички став доколку сме се одлучиле да функционираме како експерти, ќе си останеме простаци пар екселанс - без личност и без карактер.

Да, секогаш ќе ја имаме вербата...

Сините се паметни, перфидни, искусни, имаат логистика од кратенките УДБ,ДБК... државници бре... Луѓе со визија, креатори на утопија која по урнек на другарот ЈБТ по секоја цена сакаат да ја зачуваат користејќи ги сите можни методи, демагогија,компромис итн итн...

Црвените се за жалење, навистина ... Тие веруваат во утопијата која сините им ја сервирале иако сините самите не веруваат во неа туку утопијата им служи само за имиџ, да се покажат дека и тие се некој и нешто... Црвените се патриоти... Патриотот е спремен и да се жртвува ако треба за тоа што го верува, несвесен дека верува во тоа што сините му го кажале... И ете ги пак сините, ќе му направат почест на црвениот, државнички почест,црвениот се жртвувал за утопијата на сините... за тоа и служи нели, затоа е патриот...

Работава ти е "Скокај Ламбе", во која црвениот е Ламбе... a Pepsi е само обична карбонизирана вода која синиот ти ја збогатил со боја на карамел... и не вреди да скокаш по неа, доволно е само да се напиеш вода и да си ја угасиш жедта... Сепак не си црвен ако не скокнеш... :)
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Колку е тешко да си скромен... кога си никој и ништо.

Нели Пиро? :)
 

PIRRO

Walking away
Член од
25 ноември 2007
Мислења
561
Поени од реакции
7
Колку е тешко да си скромен... кога си никој и ништо.

Нели Пиро? :)
И кад те све уза зид притисне, дигни главу, не дај се ... :)
Не постои никој и ништо, не, нема такво нешто ... Проблемот е кога некој не е задоволен од тоа што е и ќе се бори за тоа што не е ... Од црвен сака да стане син...кога тоа ќе стане ќе свати дека тоа што станал не му било потребно... Биг Гетсби филозофија, јебига... Што ќе тие да си голем кога вопшто нема да постоиш освен тоа знаејќи дека патот до славата бара морални компромиси и ако доживееш да станеш "нешто"...
Јас сепак навивам за оние мирните (со рогови) црвени кои си се држат до своето и не прават компромиси... А сините, тие не бираат начин да останат тоа што се, гнида,пијавици,крвопијци,своја мајка ебачи (motherfuckers) кои секогаш наоѓаат кутри црвени да ги доведат во заблуда и да им послужат на сините интереси...
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
И кад те све уза зид притисне, дигни главу, не дај се ... :)
Не постои никој и ништо, не, нема такво нешто ... Проблемот е кога некој не е задоволен од тоа што е и ќе се бори за тоа што не е ... Од црвен сака да стане син...кога тоа ќе стане ќе свати дека тоа што станал не му било потребно... Биг Гетсби филозофија, јебига... Што ќе тие да си голем кога вопшто нема да постоиш освен тоа знаејќи дека патот до славата бара морални компромиси и ако доживееш да станеш "нешто"...
Јас сепак навивам за оние мирните (со рогови) црвени кои си се држат до своето и не прават компромиси... А сините, тие не бираат начин да останат тоа што се, гнида,пијавици,крвопијци,своја мајка ебачи (motherfuckers) кои секогаш наоѓаат кутри црвени да ги доведат во заблуда и да им послужат на сините интереси...
..колку симптоматично.. Црвени - ДПА , Сини - ДУИ... :toe:

Меѓутоа упорно ги изоставаш црните ...
 

PIRRO

Walking away
Член од
25 ноември 2007
Мислења
561
Поени од реакции
7
..колку симптоматично.. Црвени - ДПА , Сини - ДУИ... :toe:

Меѓутоа упорно ги изоставаш црните ...
И двете слаби нијанси (недопечени) на двете бои... ДУИ се замислуваат за сини,тие се almost perfect државници, наметнуваат идеологија, Албанија до Велес во кое ниту самите не веруваат туку бараат максимум да добијат максимален компромис ... ДПА се лоши ученици од лоши учители, тие се многу лоши препишувачи... тамам кутри црвени кои изугруваат сини, демек тие се толку големи државници кои можат не до Велес туку дури и до рајските градини да стигнат со нивнота умна,црвена политика иако свесни дека ниту се умни ниту имале умни учители ама тие се упорни во нивните барања... А баш црвени се оние кои се спремни да се жртвуваат за сините и за црвените кои сакаат да станат сини... кои ќе скршат некоја гласачка кутија, ќе фатат оружје, ќе малтретираат некого, некого ќе убијат и за тоа сигурно ќе бидат пофалени од сините и од црвените кои сакаат да станат сини,некому ќе му доделат пензија,некому ќе му пеат песни...

Кога живеев во Тетово, пред куќа со мојот цимер сретнавме еден старец од комшилук... Не праша, што,каде учиме... Не праша : "Дали знаете како да го пукнете душманот"... Знаејќи го одговорот наеднаш одговоривме со цимерот : "Со работа, упорна работа"...
-"Епа добро" ни кажа, "да ви дам по една мотика и да ископате по една дупка онде ама освен грбот и гзот нема друго да пукнете..."

P.S.: Не ти е симптоматично... Груевски, црвен државник... Ќе не однесе дури во рајските градини, нема кај него трте-мрте... Тој е поголем државник дури и од Црвенковски и Глигоров... Всушност сака да стане поголем бидејќи тој е црвен...

P.P.S.: Кои се црните ?...
 

Kajgana Shop

На врв Bottom