GoD.HateUSaLL
Фар акрос д диштанс
- Член од
- 30 март 2008
- Мислења
- 8.339
- Поени од реакции
- 8.238
Обрати им се на правниче или princess of evil директно...
братче незнам како за овие 2 опции не си знаел...Значи сакаш да кажеш дека место да платам пример по 150 евра месечно сметка за јануари, декември, февруари кога е најголема потрошувачката, они тоа го делат на сметки за цела година и кога нема парно, и се испаѓа одприлика по 50 евра и кусур месечно (со сегашниве цени)?
Се ми стана јасно, незнаев дека така се определува цената за парно, мислев дека се смета по потрошувачка за месец посебно. Значи џабе ми е тужба како што рече...
А за скапо не да е скапо, у пм е скапо, и само расте не знам до кога... Како тргнало, следната година ништо чудно да биде по 100 евра сметка месечно.
Нема основ да ја тужиш Топлификација. Сметките за мај, јуни, јули се сметки кој се однесуваат на изминатата грејна сезона.Ме интересира што мислите (посебно вие правните лица) околу идејата да се тужи топлификација бидејќи наплаќа сметки од речиси 4000 денари по месец за летни месеци кога парното е исклучено. .
Тоа и му ја мислам... Сакам да направам математика колку ќе ме чини една сезона со грејни панели на струја. Штета што не живеам во куќа, тогаш ќе беше друга песна. Ама планирам да се преселам од ова бетонскава ќелија во куќа, зошто живот во стан било само одење во загуба.Нема основ да ја тужиш Топлификација. Сметките за мај, јуни, јули се сметки кој се однесуваат на изминатата грејна сезона.
Ако сакаш да се спасиш од такви сметки, единствена можност е да се исклучиш од Топлификација. Се уште е тоа можно. Топлификација и Регулаторна подготвуваат нов правилник за да спречат исклучувања, но сеуште не е стапен на сила. Затоа побрзај и исклучи се додека можеш.
Секако дека ќе се обидеме на Уставен да го „ урнеме “ тој нов правилник, но никој не може да гарантира дали и кога ќе успееме.
Затоа, побрзај, исклучи се...!
живеење во куќа има свои предности живеење во зграда има свои предности.. кога ги спомнуваш панелите - кај панелите има една мнооогу убава работа.. ако излагаш на пример некаде едноставно нема никој дома панелот го гасиш и потрошувачка на струја имаш 0 а кај парното цело време кружи водата. е сега - доаѓаш дома на пример - ако си на парно одма ти е затоплено во просторијата кај панелот треба допрва да уклучиш па за да се затопли - за пола саат од прилика ке постигнеш нормална температура со панелите ама кога ке размислиш поевтино и подобро се поминува со панел од едноставна причина што летно време нема да ти стигаат огромни сметки како што си моментално во ситуацијаваТоа и му ја мислам... Сакам да направам математика колку ќе ме чини една сезона со грејни панели на струја. Штета што не живеам во куќа, тогаш ќе беше друга песна. Ама планирам да се преселам од ова бетонскава ќелија во куќа, зошто живот во стан било само одење во загуба.
Ако не ја платиш сметката мислам дека ќе бидеш тужен и ќе ти наплатат десеткратно со извршители (плус за извршителите ќе си платиш). Сега како што се е на трансакциска, ќе ти ја стопираат платата па ти оди сликај се. Стара тактика од феудализмот.неживеам во зграда ама ме интересира една работа... што ако некој се реши да не им ги плаќа сметките? едноставно несакам да плаќам сметка нека ме исклучи... или народов е приморан да плаќа сакал несакал?
--- надополнето: 12 јули 2012 во 22:37 ---
живеење во куќа има свои предности живеење во зграда има свои предности.. кога ги спомнуваш панелите - кај панелите има една мнооогу убава работа.. ако излагаш на пример некаде едноставно нема никој дома панелот го гасиш и потрошувачка на струја имаш 0 а кај парното цело време кружи водата. е сега - доаѓаш дома на пример - ако си на парно одма ти е затоплено во просторијата кај панелот треба допрва да уклучиш па за да се затопли - за пола саат од прилика ке постигнеш нормална температура со панелите ама кога ке размислиш поевтино и подобро се поминува со панел од едноставна причина што летно време нема да ти стигаат огромни сметки како што си моментално во ситуацијава
Најефтино греење, во мометотов, е со клима. На Кајгана во тема бизнис економија - најекономично греење ќе најдеш многу информации. Исто ќе ти помогнат консултации со комшии кои веќе се исклучени.Тоа и му ја мислам... Сакам да направам математика колку ќе ме чини една сезона со грејни панели на струја. Штета што не живеам во куќа, тогаш ќе беше друга песна. Ама планирам да се преселам од ова бетонскава ќелија во куќа, зошто живот во стан било само одење во загуба.
Ако не ги плаќаш сметките на АД Топлификација, тие постапуваат на следниов начин:што ако некој се реши да не им ги плаќа сметките? едноставно несакам да плаќам сметка нека ме исклучи... или народов е приморан да плаќа сакал несакал?
Сметките се распределени за цела година, за да не ти биде прескапо во зимскиот период. Мислам дека сите така плаќаат. Подобро така, него во зима секој месец по 8 000 нелиАбе знам дека не мора да ги платам одма двете, ама како тоа да ми стигаат сметки за непостоечка потрошувачка? Значи еве имам сметка од пред април (тогаш се исклучува парното) и се си пишува колку kWh е потрошено. Овие сметки сега нема ни потрошувачка наведено ни ништо па пак е таа сумата, дури и 400 денари повеќе... Немој да ми кажеш дека ова не е чист грабеж, и тоа во лице.
незнаев дека играат таква политика у секој случај „добро“ осмислено од нивна страна... а што ако јас побрам да се исклучам од топлификација? колку треба да ги чекам нив? или „треба сам да ја превземам работата во раце“ па да се исклучам како што ЈАС знам ?Најефтино греење, во мометотов, е со клима. На Кајгана во тема бизнис економија - најекономично греење ќе најдеш многу информации. Исто ќе ти помогнат консултации со комшии кои веќе се исклучени.
Важно не се плаши, третина од потрошувачите на Топлификација се веќе исклучени и никој не останал не стоплен.
Се бориме да ја принудиме Топлификација драстично да ги намали цените, да затоплуваат еден квадрат за 18 денари, или стан од 60 м2 за 1080 денари месечно цела година, што е максимална конкурентна цена. Ако успееме ќе се разбере, до тогаш бегај од Топлификација
--- надополнето: 13 јули 2012 во 00:47 ---
Ако не ги плаќаш сметките на АД Топлификација, тие постапуваат на следниов начин:
Не те исклучуваат, туку продолжуваат да те затоплуваат како ништо да не се случило, така да долгот расте. За парите што ги должиш, обавезно тужат секој шест месеци и пресметуваат законска камата од. По некое време, кога долгот и каматите ќе нараснат, ќе те викнат и ќе ти „ предложат “ да го ставиш станот под хипотека и да подигнеш кредит и да им платиш. Обично граѓаните се согласуваат и има многу што нај тој начин го изгубиле станот. Ако не прифатиш таков “ предлог “, бараат наплата со судови и извршители. Долг за некоку грејни сезони, заедно со каматите, изнесува повеќе илјади евра и толкав долг не е лесно да се наплати од трансакциона сметка.
Ова е една од причините зошто Топлификација е толку омразена
Сега за исклучување е лесно. Одиш во нивна канцеларија или во дирекција или реонска и пополнуваш барање. Треба да ти се сите претходни сметки платени и плаќаш за исклучување мислам дека е 300 или 500 денари по радијатор и други трошоци како ќе ти побараат. И они се должни во рок од 15 дена да дојдат да те исклучат. Можат да дојдат и покасно и кога сакаат, ама ти си од тогаш исклучен и немаш обврска да плаќаш во новата герејна сезона. Инаку новата сезона почнува од 1 август.незнаев дека играат таква политика у секој случај „добро“ осмислено од нивна страна... а што ако јас побрам да се исклучам од топлификација? колку треба да ги чекам нив? или „треба сам да ја превземам работата во раце“ па да се исклучам како што ЈАС знам ?
Одма ќе ти ја направам мојата математика, за која ние се двоумевме доооолго време за на крај (бар за нас) да излезе добра.Тоа и му ја мислам... Сакам да направам математика колку ќе ме чини една сезона со грејни панели на струја. Штета што не живеам во куќа, тогаш ќе беше друга песна. Ама планирам да се преселам од ова бетонскава ќелија во куќа, зошто живот во стан било само одење во загуба.
Од „ поминување на цевки “не очекувај дека ќе се стоплиш, повеќе метри цевка се потребни да заменат само едно радијаторско ребро. За ова можеш да погледаш на економија бизнист - топлификација и нејзиниот штетен и патетичен бизнис план .... на страна 19 пост # 281, каде имам поставено табела колку вати можат да се добијат од еден метар цевка и колку % тоа изнесува од едно радијаторско ребро.А исто нешто разбрав дека без разлика на се ќе се плаќало 20 % или 50 % од сметката сеа не сум сигурен колку точно, ако цевките од парно ти поминуваат низ стан, а мене ми поминуваат .
Тоа нема врска. Тоа е само ИЗГОВОР.Сметките се распределени за цела година, за да не ти биде прескапо во зимскиот период. Мислам дека сите така плаќаат. Подобро така, него во зима секој месец по 8 000 нели