Кои се македонските муслимани (торбешите)?

Член од
27 јуни 2008
Мислења
1.543
Поени од реакции
42
Нешто како што одредени сакаат да го сменат името за повеќе поволности во ЕУ?Сепак не сите од нив ја смениле верата од таа причина, некои за да се заштитат од качачките банди (иронично сега се мажат и женат со албанците) а некои под присила.
Нешто во тој стил.Во уште еден пост го додадов ова,ме избришале :smir:
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.265
Јас не би бил така оштар во дефинирањето на Македонците муслимани. Всушност, со нив имало многу поубава живеачка отколку со некои православни Македонци кои што си ја продале нацијата (всушност ја замениле за Српска, Бугарска, или Грчка). Не сум разбрал досега дека некој “Торбеш“ се иживувал врз православните, дека убивал, или палел и малтретирал некој православен Македонец.

Во времето на продор на Мухамеданството во Македонија, таа вера не била ништо полоша од Христијанството, дури, во многу работи била и понапредна. Ако си припомниме за облеката што ја носеле на запад ( не смееле да се гледаат ни глуждовите на нозете од жените, ни прамен од косата и сл.), на кладите за “вештерките“ и оние кои мислат поинаку, Коперник, Галилео Галилеј и т.н., а како контрапункт се јавува Исламот во кој се забранува насилно преведување во Мухамеданската вера, толерантниот однос кон науката, тогаш се гледа дека помеѓу верите немало толку непријателство како што го има денес (повеќе иницирано од ропската состојба на Македонецот отколку од верски причини).
 

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
Не ли поголеми јаничари господата со бугарски таблици, шопинзи во солун и србогазолижачите...

Муслимани или не, останале Македонци.

Се сложувам со Хомер ... државата не мрдна со прст, ќе видат браќа во таквите ко велија Фијат и Ахмети ...
 
Член од
8 август 2008
Мислења
1.309
Поени од реакции
151
само да се надоврзам,после реканскиот крај Тиквешијата е втор по големина регион каде се исламизирале најмногу македонци,демек да си го зачувале богатството,некаде имав отворено и тема, имаше податоци дека во 1920 биле 28,000 муслимани македонци и 30000 христијани, од тие 28,000 само 5% го знаеле турскиот значи биле турци а дригите овие жправите турци ги викале ДИСЛЕЗИ.........кој знае турски ке му стане јасно што се..........потоа се иселиле ви Измир и Дијарбакир, и сега изгледа среќно си живеат со курдите,воа мала дигресија
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Големи сте за такви ниски провокации, овде задржете модерирани ставови во однос на религијата, тука разговараме пред се за историски моменти и влијанија, а не создаваме теми на омраза.

Во тие времиња било тешко, брат со брата војувал в различни војски, поделени фамилии по вера, одведени деца од мајка после си ја клале фамилијата. Секој се снаоѓал како што умеел, се работело за претежно прости луѓе кои едноставно сакале да имаат мир, леб за јадење и да остават потомство.
Неможе денеска некој од денешен аспект да ги осудува бидејќи одбрале ваков или онаков начин да преживеат.

На крај краева, никој не се раѓа верник, ниту самоволно се покрстува. Но сите се раѓаме како припадници на својот народ.

Македонците муслимани беа и сеуште се презирани, отфрлени пред се од менталитетот кој владее после протерувањето на Турците, дека мора сега ние да се изживуваме на некого како тие нам.

Денеска тие можат да ни бидат мост со една Турција на пример, која денеска игра значајна улога за Македонија, а кој би рекол нели.

Времињата се менуваат, така и непријателите, затоа денеска настрвени крволочно ни се т.н. “православни браќа“ кои радо би извршиле и геноцид врз нас.

Затоа упатувам апел до вас да не ги гледате црно-бело нештата и воздржете се од провокации во дискусијата бидејќи и јас имам граница на толеранција.
 

Homer MakeDonski

*Матриот
Член од
14 јуни 2005
Мислења
823
Поени од реакции
86
Ова со темава околу Македонциве во Исламот повлекува преиспитување околу она што е нешто заедничко за сите Македонци .Тоа нешто е верата.Некогаш сите Македонци биле во иста вера, денес не се.

Едно нешто што секогаш треба да се пресмета се штетите кои што ги има македонскиот етнос поради влијанијата на туѓите вери.
Македонците муслимани денес го имаат сочувано најчистиот дијалек на македонскиот јазик бидејќи немале додир со српската, бугарската и грчката Црква.

Со влегувањето во српска бугарска или грчка Црква кај Македонците започнува претопувањето кон тие нации.Асимилацијата на Македонецот започнува со тој чекор...пристапување кон туѓа Црква.

Што е со Македонецот што пристапува кон џамијата?

И тој се асимилира,но не на народна туку на верска линија.

Исламот како концеп не признава народи туку верници.Кај нив припадноста кон верата е на повисоко ниво отколку припадноста кон нацијата.
Тој принцип што е запишан во Коранот не се применува кај Гегите.Тие ќе ви кажат дека најпрвин се Албанци,потоа се друго ..
Сепак ,Македонецот во Ислам е Македонец и околу тој Македонец нема никакви запишани историски извори дека правил штети кон неговите православни браќа.Доколку некој нешто прочитал нека ме демантира.

А штетите од оние Македонци кои преминале во туѓа Црква...доколку почнат да се набројуваат ....мал е не само топикот...или подфорумот Историја, мал ќе е и целиот Кајгана Форум ...да се набројуваат.

Ако не и целата интернет мрежа!

Моите размисли се дека враќањето кон корените на македонската вера можеби би имале за резултат единство за Македонецот и Македонија.
Сите Македонци обединети во идеологијата на некогашната вера. Материзмот и реофицијализирање на матрихатот. Да си бидеме во своја вера посебно и одвоено од соседите околу нас. Нешто како Израел во Јудеизмот

И колку сето тоа е остварливо?

Ако истапиме со силата на аргументите...ќе истапат со аргументот на силата ...

Имате ли идеја шчо треба да напраиме за отнапред за нешчата да не бидат такви во иднина какви шчо се денеска?
:raz:
 

Insomniac

Evil Macedonian
Член од
27 мај 2007
Мислења
1.799
Поени од реакции
27
neli se поголеми јаничари господата со бугарски таблици, шопинзи во солун и србогазолижачите...

муслимани или не..останале македонци..се сложувам со хомер...државата не мрдна со прст, ке видат брака во таквите ко велија фијат и ахмети ...
Па тие што ги наброи се модерни јаничари.:smir:
 

Фан на Интер

Rasturac na ZABAVI
Член од
26 јануари 2010
Мислења
612
Поени од реакции
22
haha

Ve gledam ve citam i stvarno nemozjam da se iznacudam na vasite stavovi i razmilsuvanja . Zar ne mislite deka vie ne ste kompetentni da odlucuvate za eden narod koj se..... Torbeshite se muslimani po religija kako i sekoj drug etnos e mesavina na povekje narodi pleminja narodnosti taka i Torbeshite se mesavina na poveke narodi i narodnsti pleminja i civilizaiiii..... Site tuka spomnuvame Makedonci a znaeme deka tucite vo nitu eden pisan dokument nemaat spomnato narod makednoci nego samo oblast makedonija Kako sto denseniuve moderni Makedonci se mesavina od Sloveni,Vlasi,MIjaci,bugari,srbi,grci i starosedelici kaj koi preovladuva custvot za pripadnost kon makedonskiot entos.... taka i torbeshite se mesavina na Bogomili da ne gi zaboravime posto istorijata govori deka bogomilite se tie sto go primija islamot a ne pravolsavnite,sloveni,mijaci,trakijci,albanci,turci, imeno probleot kaj torbeshite nastanuva jer tie nemaat zaednicka nacionalna agenda kako drugite narodi posto kako sto kazav torbesite se muslimani a vo islamot nema nacionalni agendi...... Nivnata nacionalnost ja poistovetuvale so islamot a islamot go poistovetuvale so drzavata da ne zaboravime koja bila drzjavata ... Drzjavata bila Turcija ili Osmanlisko Carstvo kaj sto muslimanskata raja bila smetana za Turci i osmanliii taka i kaj tobeeshite vo toa vreme a i den denes najmnogu se poitovetuvaat so turcite

A zborot Torbesh moze nekoj saka da go koristi vo pogrndo znacenje ama dokazite govorat drugo zborot torbesh prvpat e spomnat vo 10tiot vek uste za vreme na vladeenje na car samoil kade sto Bogomilit vo nekoi kraevi gi narekuvlae Torbeshi(torbo nosci) a imeto go dobile od nivniot nacin na ziveenje i cestite preselbi koi sto gi pravele ne po svoja volja nego i za toa e krivo pravoslaviteto posto vo toa vreme crkvata bila se i drzjava i crkva a Bogomilite kako narod koj propovedal drugo ucenje za crkvata bil narod koj e protiv drzjavata i bil progonuvan i unistuvan i primoran na stalno selenje i preseluvanje dodeka ne nasle pribeziste visoko vo planinite Kade sto denes zjiveat site torbeshi vo Makedonija i na Balkanot na visokite rodopi vo Bugariija na Planinestiot del na trakija Skopska kitka Strushki derven zupa i centa zjupa visoko vo bistra rekakncite vo nedostapnata reka Gorancite vo visokata sara Golo brdo Albanija i mnogu drugi primeri
 

Homer MakeDonski

*Матриот
Член од
14 јуни 2005
Мислења
823
Поени од реакции
86
А Богумилите биле марсијанци с`с говорничека махана?:smir:
 
Член од
31 јули 2009
Мислења
117
Поени од реакции
10
Ve gledam ve citam i stvarno nemozjam da se iznacudam na vasite stavovi i razmilsuvanja . Zar ne mislite deka vie ne ste kompetentni da odlucuvate za eden narod koj se..... Torbeshite se muslimani po religija kako i sekoj drug etnos e mesavina na povekje narodi pleminja narodnosti taka i Torbeshite se mesavina na poveke narodi i narodnsti pleminja i civilizaiiii..... Site tuka spomnuvame Makedonci a znaeme deka tucite vo nitu eden pisan dokument nemaat spomnato narod makednoci nego samo oblast makedonija Kako sto denseniuve moderni Makedonci se mesavina od Sloveni,Vlasi,MIjaci,bugari,srbi,grci i starosedelici kaj koi preovladuva custvot za pripadnost kon makedonskiot entos.... taka i torbeshite se mesavina na Bogomili da ne gi zaboravime posto istorijata govori deka bogomilite se tie sto go primija islamot a ne pravolsavnite,sloveni,mijaci,trakijci,albanci,turci, imeno probleot kaj torbeshite nastanuva jer tie nemaat zaednicka nacionalna agenda kako drugite narodi posto kako sto kazav torbesite se muslimani a vo islamot nema nacionalni agendi...... Nivnata nacionalnost ja poistovetuvale so islamot a islamot go poistovetuvale so drzavata da ne zaboravime koja bila drzjavata ... Drzjavata bila Turcija ili Osmanlisko Carstvo kaj sto muslimanskata raja bila smetana za Turci i osmanliii taka i kaj tobeeshite vo toa vreme a i den denes najmnogu se poitovetuvaat so turcite

A zborot Torbesh moze nekoj saka da go koristi vo pogrndo znacenje ama dokazite govorat drugo zborot torbesh prvpat e spomnat vo 10tiot vek uste za vreme na vladeenje na car samoil kade sto Bogomilit vo nekoi kraevi gi narekuvlae Torbeshi(torbo nosci) a imeto go dobile od nivniot nacin na ziveenje i cestite preselbi koi sto gi pravele ne po svoja volja nego i za toa e krivo pravoslaviteto posto vo toa vreme crkvata bila se i drzjava i crkva a Bogomilite kako narod koj propovedal drugo ucenje za crkvata bil narod koj e protiv drzjavata i bil progonuvan i unistuvan i primoran na stalno selenje i preseluvanje dodeka ne nasle pribeziste visoko vo planinite Kade sto denes zjiveat site torbeshi vo Makedonija i na Balkanot na visokite rodopi vo Bugariija na Planinestiot del na trakija Skopska kitka Strushki derven zupa i centa zjupa visoko vo bistra rekakncite vo nedostapnata reka Gorancite vo visokata sara Golo brdo Albanija i mnogu drugi primeri
A и јас тебе те читам овде и не можам да се изначудам! Овде луѓево толку докази ти даваат а и секоја будала знае како на времето се потурчувале христијаните на Балканот, овде ти најде памет да ни солиш и да не правиш нешто што не сме!

Си напишал: "Site tuka spomnuvame Makedonci a znaeme deka tucite vo nitu eden pisan dokument nemaat spomnato narod makednoci nego samo oblast makedonija Kako sto denseniuve moderni Makedonci se mesavina od Sloveni,Vlasi,MIjaci,bugari,srbi,grci i starosedelici kaj koi preovladuva custvot za pripadnost kon makedonskiot entos"?!?

A имаш ли докази дека Турците не напишале ама баш никаде дека има Македонци? Македонците биле мешавина од Срби , Грци, Бугари, Власи, Мијаци и староседелци???? Ти бе човек нормален си или пак тие вахабиите што ви се довлекоа во селата и што ги прибирате, дојдени од мајчината ви го испија умот?

Ти знаеш ли како се декларирале Мијаците? Знаеш ли ти кои се Мијаците воопшто? Знаеш ли ти дека најголемите Мијаци се стожери на Македонштината? Само да го наспомнам еден Ѓорѓија Пулевски и доволно сум кажал.

Мијаците се здраво македонско семе, за разлика од некои други...знаеш на кого мислам нели?:tapp:

И пред да сипеш такви крајно навредливи класификации према твојот сопствен народ од кого се одродуваш, само поради верата и затоа што некои си таму Албанци ќе те наречат каурин ако се кажеш Македонец, земи малку погледни го светот со свои очи и образувај се, доста ви го переа мозокот!
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Турците првин да напишат самите која мешавина се, па потоа можеме да правиме муабет.

Иначе членот Абдурахман нека прочита како се титулирале некои султани и кого нарекле “Вториот Александар Македонски“.
 

Фан на Интер

Rasturac na ZABAVI
Член од
26 јануари 2010
Мислења
612
Поени од реакции
22
i turite kako i makedoncite se mesavina na povekje narodi a ako nekogo navrediv so moite postovi jas stvarno ne mi besje toa namerata
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Да, ама и Турците не се припадници само на една вера, па што е тоа што ги прави повеќе “свои“, отколку нас?

Со сила се групираат луѓето преку различни категории самоза да се постигне полесна контрола и влијание врз нив.

А преку вештачки наметнат антагонизам другите профитираат од разводнувањето на македонскиот идентитет.

Треба да се прекине со ставот дека оние вистинските Македонци се Христијаните, но да се прекине и со ставот дека Муслиманите се посебен народ, а не Македонци.

Кога ќе се договориме дека религијата само не комплементира, а не разделува, тогаш ќе бидеме многу посилни како Македонци.

i turite kako i makedoncite se mesavina na povekje narodi a ako nekogo navrediv so moite postovi jas stvarno ne mi besje toa namerata

"Site tuka spomnuvame Makedonci a znaeme deka tucite vo nitu eden pisan dokument nemaat spomnato narod makednoci nego samo oblast makedonija Kako sto denseniuve moderni Makedonci se mesavina od Sloveni,Vlasi,MIjaci,bugari,srbi,grci i starosedelici kaj koi preovladuva custvot za pripadnost kon makedonskiot entos"?!stvarno nema potreba od cudenje
Ќе се открие за скоро време која ти е намерата, меѓутоа се обидуваш свесно/несвесно да протуркаш плитка пропаганда.

Како прво Турците многу добро знаеле кој народ на која територија живее истакнувајќи го тоа во повеќе примери, а поделбата во империјата ја правеа врз основа на религиозната припадност и црквата.
 

Фан на Интер

Rasturac na ZABAVI
Член од
26 јануари 2010
Мислења
612
Поени од реакции
22
patot na stvaranje na narodi i etiniteti odi vo sklad so vremeto a toa e samo napred.

eden prost primer ke ti dadam

Slovenite se eden isti narod od koi izlegle 15 narodnosti(bugari,srbi,cesi,slovaci,rusi,belorusi,srbi,bugari,i t.d)

toa se slucuva so site ostali poglemi narodi znaci proesto nikad neide na okrupnuvanje nego raslcenuvanje

Kraj kraeva site natodi na planetava poteknuvaat od dvajca Adem i Ava taka barem ne ucat svetite knigi i jas veruvam vo niv

Evreite i Arapite imaat eden ist pratatko Abraham po biblijata i ibrahim a.s po kuranot on imal dve zjeni ednata sara so koja go ima abram od koj poteknuva evrejskiot narod drugar Hadzjera so koja go ima ismail od koj poteknuva arapskiot narod znaci se se raslnuva nisto ne se ukrupnuva toa ni go govori istorijata

isto taka i torbeshite 4veka pominati vo bogomilstvo 5 veka vo islam nikako nemzjes na kraj da gi smetas za eden ist narod posto i kaj ednite i kaj drugite doslo do gentski izmeni taka da makedcite denes imaaat drugi obicaji drg folkor druga fizonomija dodeka torbeshite soesma drug

za kraj pak ke ti naglasam svetot se raslcenuva
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
:pos2:


Дечки полека.

Кога постоеле луѓе кои се декларирале како Македонци, тогаш сеуште не постоеле денешните религии, а богами ниту добар дел од денешните “нации“.

Идентитетот Абдурахмане се формира во група, затоа се нарекува групен идентитет на луѓе кои делат исти или слични карактеристики.
Секако дека постои претопување и на различни припадници во една етничка група, но тоа не го исклучува фактот дека групата се формирала поради силните заеднички врски и успеала да го наметне својот карактер на поинфериорните групи, ширејќи се и зацврстувајќи се низ вековите.

Религиозните групи се религиозни групи, ништо повеќе. Меѓутоа Македонците можат да бидат припадници на повеќе религиозни групи.


Оние што денеска се обидуваат да се диференцираат од другите Македонци, како посебна етничка група - Торбеши, се не само помлади во генезата туку и неможат да произлегуваат од никаде.
Ниту има записи дека Богомилите или Торбешите во минатото се сметале за посебен народ, точно се знае кој припадник од каде бил.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom