Ajde da gotvime ovaa nedela eggplant parmezan, znachi originalnata recepta e ochobol i tri godini treba da ja pravime vaka jas imam skratena verzija koja ne e voopshto teska vi treba samo modri patlidzani (se nadevam ima vo mk sea)
Recept :
2 sredni modri patlidzani
lebni troski
2 jajca
parmezan
sveza mocarela (ili kashkaval , ako nema mozzarela)
domaten sos , po moznost gust ne tomatelo
magdanos
luk
crn biber
i ostanati zachini po zelba
modriot patlidzan se sece na trkalca, ne mnogu tenki ni mnogu debeli, se stavaat prvo vo jajce pa vo lebni troski i na kraj vo parmezan, site se redat na folija ili hartija za pecenje, se pecat kolku malku da zarumenat, vo megjuvreme domatniot sos se sprema so lukot i magdanosot i zachinite samo kolku da se soedninat, mocarelata ja seceme na krugovi, zemame tava stavame prvo od sosot potoa redime modar patlidzan, pa vrz nego mocarela pa sos, i se taka dodeka ne se potrosi sosot i modriot patlidzan, odozgora polevame so preostanatiot sos i stavame ubava kolicina na parmezan, zatvarame tavata so folija i ja stavame da se peche na 200 stepeni 20 min, potoa trgame folijata i ostavame uste 5 minuti kolku da se potpece odozgora, bon apetit!