- Член од
- 16 септември 2013
- Мислења
- 702
- Поени од реакции
- 691
Темава е спој од Храна и Здравје но решив да ја отворам во овој подфорум.
Што е тоа интолеранција на храна?
Интолеранцијата на храна се дефинира како хиперсензитивна не-алергиска реакција на некоја храна. Не смее да се меша со алергијата бидејќи механизмот на интолеранцијата е сосема поразличен. Симптомите можат да бидат: тровање, мачнини, кашлање, гушење, проблеми со желудникот/надразнување на цревата и сл.
Лекот за интолеранција е едноставен: елиминација на проблематичната храна. Некојпат може да се случи да го презаситиме организмот со еден ист продукт па тогаш да се појави интолеранцијата но по 5-6 месеци и повеќе може да ја снема.
Лани имав проблем со кикиритките и сувото грозје, годинава со лактозата и овесот.
Последно време се почеста е интолеранцијата на глутенот.
Ваши искуства ?
Што е тоа интолеранција на храна?
Интолеранцијата на храна се дефинира како хиперсензитивна не-алергиска реакција на некоја храна. Не смее да се меша со алергијата бидејќи механизмот на интолеранцијата е сосема поразличен. Симптомите можат да бидат: тровање, мачнини, кашлање, гушење, проблеми со желудникот/надразнување на цревата и сл.
Лекот за интолеранција е едноставен: елиминација на проблематичната храна. Некојпат може да се случи да го презаситиме организмот со еден ист продукт па тогаш да се појави интолеранцијата но по 5-6 месеци и повеќе може да ја снема.
Лани имав проблем со кикиритките и сувото грозје, годинава со лактозата и овесот.
Последно време се почеста е интолеранцијата на глутенот.
Ваши искуства ?