Изгубениот град ЕЛДОРАДО

^MooN_RideR^

Blue in HearT
Член од
20 април 2006
Мислења
853
Поени од реакции
48
Martin$ напиша:
А да ни напишеше ? :) хеееее

Ке ви напишааах ама jа дадов во еден другар a тој на баткому и сега моментало се наога во GREECE книгата така да кога ке дојде одма ке ви напишам :helou::helou::helou::helou::helou::helou:
 

Тикви4ка

Нарцис со сина крв
Член од
1 март 2007
Мислења
3.134
Поени од реакции
273
zoko напиша:
како прво тоа не е американска глупост, Елдорадо е град колевка на древните јужноамерикански цивилизации, пред се тој е митски град кој изобилува со злато и други скапоцености. Корнеј во Кандид вели парафразирам во Елдорадо никој не дошол само Кандид случајно залутал спуштајки се низ една река, земјата е опколена со високи планини кој никој не успеал да ги премине, калта во Елдорадо е злато, говорејки за лугето вели дека овие луге не му придаваат значение на материјалното богатство во оваа земја значи со еден збор ја отсликува утопијата на идеална земја. Во XVII i XVIII век во светот се појавувааавантуристи кои трагаат по Елдорадо според кои Елдорадо се наога помегу теченијата на Амазон и Ориноко.
epa dobro.. stom znaeme kade e daj letovo da odime da go barame? da im go grabneme od pred nos na amerikancite.. i nie taka slucajno ke zalutame... sto vikas a?
 

BlAcK_MamBa

:: Living by my own rules ::
Член од
25 март 2007
Мислења
431
Поени од реакции
5
Mnogu gleate crtani.

:):):)

a moznoe i da e tocno, niso cudno

p.s. komentarov e bez vrska, am ke go pratam kolku da ne ispadnit deka pisev za dazbe
 

Кртот

Лоботомичар
Член од
19 април 2007
Мислења
653
Поени од реакции
23
Нели имаше на GTA ваков град :):):):)
 
Член од
28 јули 2007
Мислења
111
Поени од реакции
0
jas sto znam za toa mislam isceznal vo vremeto na gradot atlantida eldorado bil bogat so mn zlato i so mn mudri no imalo i vracari kako gi vikaat t.e surovi luge sto se pretpostavuva deka frlile magija i go potonale
 

Commando

Единство-Активизам-Сила
Член од
12 јули 2007
Мислења
426
Поени од реакции
2
Многу цртани филмови,ја разбудуваат имагнацијата...
 

Smasher

Професионален молер
Член од
27 јуни 2007
Мислења
811
Поени од реакции
9
Елдорадо е метафора за ветената земја за секој човек, за неговиот сон.
 
S

Sweet666

Гостин
Елдорадо е метафора за ветената земја за секој човек, за неговиот сон.
Па да, секогаш така и го претставуваат и секој човек за него си има своја замисла, зависно од неговиот живот и неговите сонови.Според мене е само легенда, но многу пати си го имам замислувано како преубаво место, оддалечено од сите други, во кое преовладува хармонија и мир..
 

Marinka

~petit etoile dans mon coeur~
Член од
7 март 2007
Мислења
590
Поени од реакции
2
Елдорадо (El Dorado) је легенда која потиче од јужноамеричких Индијанаца. По усменом предању, Елдорадо је крај са огромним богатством у злату. Као такав, био је главна мета шпанских конкистадора у 15. и 16. веку, којима је реч Ел Дорадо постао синоним за благостање и био главни циљ више експедиција, чији резултат је био углавном откривање нових земаља у Новом свету.
Мит о Елдораду започет је око 1530. у колумбијским Андима, где је конкистадор Гонзало Хименез де Кесада (шп. Gonzalo Jiménez de Quesada) наишао на Индијанце племена Муиско. Тамо су чули причу од индијанских старешина, коју је касније у Китoу проширио Себастијан де Белалказар, наравно у мало улепшаној, докићеној верзији са елементима претеривања, да би прича била привлачнија. Тако је прича о Елдораду добила митске димензије. Првенствено је означавала златног човека а не златно место (шп. Еl indio dorado - Индијанац од злата, шп. El Rey Dorado - Краљ од злата).
Као измишљено место, Елдорадо је постао богато краљевство тог Краља од злата. Фасцинирани причом, Франсиско де Орељана и Гонзало Пизаро су 1541. повели су славну експедицију у долину реке Амазон, на коме су и открили реку Амазон, коју је Орељана целу препловио.
Иако Шпанци никад нису нашли Елдорадо, ипак су згрнули велико благо које су запленили Индијанцима Јужне и Централне Америке (Инкама, Астецима и осталима). Злато су однели у Шпанију, шта је врло лоше утјецало на шпанску економију због високе инфлације.
Приче су се и иначе мењале и трансформисале временом, а ни прича о Елдораду није била изузетак. Трансформација легенде у мит, од краља у злату до краја у злату, имала је велики утјецај на европске колонизаторе, нарочито на Шпанце.
Најпознатија експедиција је била експедиција конкистадора и истраживача Франсиска де Орељане и Гонзала Пизара 1541.
Године 1541-1545 немачки барон Филип фон Хутен (нем. Philipp von Hutten) је органиозовао још једну експедицију. Његова потрага за Елдорадом довела га је у Венецуелу.
Године 1569. Гонзало Хименез де Кесада (шп. Gonzalo Jiménez de Quesada) је организовао још једну експедицију која је кренула из Боготе.
Енглески племић Сир Валтер Роли (енг. Sir Walter Raleigh) наставио је потрагу 1595., а у својој књизи сместио је Елдорадо негде уз реку Ориноко (данашња Венецуела). То место је било на картама морепловца и истраживача, све док његово непостојање није доказао Александар фон Хумболт (нем. Alexander von Humboldt). Поновна експедиција Сира Валтера Ролија кренула је 1616., када је био ослобођен из затвора у Лондону са обећањем да ће потражити Елдорадо уз реку Ориноко. И та експедиција није успела, штавише, у њој је убијен његов син.
Причало се, да је у Елдорадо ушао неки Шпанац по имену Мартинез (1531.), морнар Дијега де Ордаза (шп. Diego de Ordaz), након што је његов брод потонуо.



извор: Википедиа

(повеќе на англиски:http://en.wikipedia.org/wiki/El_Dorado)
 
Член од
20 август 2007
Мислења
35
Поени од реакции
2
Taka da imase sekade zlato i site da znaajea za nego ke si zasukaa rakavite i na rabota... AMA NEMA TAKVO ZLATO brat4e
 
Член од
9 февруари 2008
Мислења
211
Поени од реакции
7
eldorado postoi so sigurnost mozam da kazam,od sigurni izvori znam
 

Kajgana Shop

На врв Bottom