Извршители (легални рекетари).

M

macgowan

Гостин
Tocno e.Da vidam da pusti izvrsiteli kon drzavata bilo koj stopanski subjekt, duri mora da podmacka za da mu gi prefrlat pari [to mu gi dol\at-(ova kako se vika drzaven reket )? Ne znam - neuk sum!,

Zna;i stapot ne bil izmislen samo za ;oveka tuku prioritetno za izvr[itelite koi se pove'e se karakteriziraat kako reketari.?
:nenene:
Prvo informiraj se pa posle pisuvaj!Posle lugjeto dobivaat pogresna pretstava...demek od drzavata ne se zema?ti samo prvo dobij ja presudata protiv drzavata i ke vidis deka se zema i toa kako!
Se zema be prijatel,i toa odma se zema od budzetskata smetka vo NBRM!
A pritisokot, dupenjeto i reketot od strana na drzavata si odi na drugi nacini ehehe...ke ti pustat nonstop revizii,kontroli,nema da ti vrakjaat DDV,ke te vreba soobrakaecot na sekoj sto metri i pred sekoj pesacki so uplatnica od 150 evra,ke ti ja kasnat/nema da ti ja davaat platata,pa zatvoraat firmi odat jabana rabotnicite,pa ke ti glasaat zakoni i odluki za po 2 nedeli da ne vazat(maz rekol-maz odrekol!) i taka do u p.....:kesa:

Red sakame da ima vo Makedonija,taka?
E pa togas samoa vakov nacin na izvrsuvanje e za nas,oti se vide air od prethodniot,si ebhalo majkata site bordzeja a ligjeto ne mozea parite da si gi naplatat,ete ti sega kako so e vo cel svet izvolte pa pak da ne plakame i da ispravame krivi drini!Zalno e so stradat lugje od ovaj zaeban sistem i opstestvo! toa e glavniot problem
 
Член од
26 април 2010
Мислења
501
Поени од реакции
21
Сакате да кажете ќе избереме чесни луѓе да заведат ред.Знаете ли колкави глупости се направија од стрна на извршителите.
А и она што кукаа сиромашните, за долгови од околу илјада денари им земале преку 15.000,00.Е па ова со нотарите наеочно на почетокот и сега со овие модерни рекетари ,некој се наполни со пари.А колку може било кој работник да заработи - ПОД ПРЕТПОСТАВКА ДА Е ВРАБОТЕН?:baeh:
Се создава лумпенпролетеријат.А знаете што значи тоа.Ако ги има во поголем број од цицачите да не им текне да ги сменат работите?
 

osa

>>>>>>
Член од
20 јануари 2009
Мислења
816
Поени од реакции
184
dali postoi nekoja statistika pa preku statisticki brojki da vidime kolku procenti od izvrsitelite se albanci ,kolku od naplatenite dolgovi so izvrsiteli se pari na albancite ?
takvo nesto nema ! zosto U.J.P. e crkva vo koja se krstat samo makedoncite ,a nema nitu eden albanec da se pomoli vo U.J.P.

IZVRSITELITE gi izbira i gi ovlastuva ministerot za pravda .
znaci toa se LUGE na ovaa vlast i sto ne e jasno sega ?

gi maftaat graganite deka ovoj zakon e evropski ?
nema vrska .

primer firmata veli deka dolzam,me dava na sud ,sudot donesuva pravosilna presuda,
ja ispraka do izvrsitelot i toj si go naplatuva dolgot od mojata transakciona smetka.

KADE SUM JAS VO PRIKAZNATA ?
firmata veli deka dolzam ,jas velam deka ne dolzam !
firmata ke odi i ke mu kaze na sudijata deka dolzam,a mene nikoj nema da me povika i da me slusne deka nedolzam.
sudot ke donese pravosilna presuda i ka ja isprati do izvrsitelot za naplata ,no mene i toa pravo mi e odzemeno odnosno jas nema ni da dobijam primerok od pravosilnata presuda .
e sega VO ZAKONOT STOI deka moze da se zalam na pravosilnata presuda vo rok od osum dena .
no kako da se zalam koga JAS nemam primerok od taa pravosilna presuda .i posto ne sum se ZALELA na taa presuda ,po izminuvanjeto na zakonskite osum dena taa stanuva izvrsna .i izvrsitelot si go naplaka dolgot .
pak ke prasam KADE SUM JAS VO PRIKAZNATA ,ako ne me viknale vo sudot koga ja nosele presudata tuku samo bila prisutna firmata na koja i dolzam ,ako NE MI DOSTAVILE primerok od presudata za da mozam da se zalam ,togas prasuvam "KAKOV E OVOJ ZAKON "EVROPSKI SIGURNO NE E ????????????
pa spored toa kolku e zakonot PRAVNO neizdrzan se gleda od daleku .
i samoto toa sto e PRAVNO neizdrzan ne e vo funkcija na pravdata i pravoto ,tuku e vo funkcija na eden GRST luge koi se izbrani od narodot ,a za toa sto ovoj narod gi izbral SMETAAT deka moze i so negovite licni sredstva da RAKOVODAT ,isto kako vo feudalnoto opstestvo vo koe NARODOT rabotel za dobrobit na feudalecot.

za kraj da ne me svatite pogrsno ,neka ima zakon ,neka toj zakon vazi za sekogo ,no mora da se napravi IZMENA NA ZAKONOT i da mu se dozvoli i na TOJ sto e obvinet deka dolzi da si go kaze svojot zbor odnosno da ima pravo pred sudot da si kaze dali dolzi ili ne ,a sudijata da oceni koj od DVETE stranki e vinoven a koj ne .
 
Член од
26 април 2010
Мислења
501
Поени од реакции
21
Што ,зарем и наплатувањето ќе биде на етничка основа.
А во некои места не смеат да привират, нема да може да се вратат на две нозе.
 
A

ateist

Гостин
Ако некој човек е должен 10000 денари некаде и не сака да ги врати тие пари тогаш може да се случи да му дојдат во посета некоја вечер два тројца опасни типови со палки, метални шипки и огнено оружје за да го наплатат долгот или да земат рекет. Ова е пластично објаснување на што е тоа рекет или рекетарство. Но тие рекетари ќе наплатат на човек колку што е должен односно 10000 денари и на тоа земаат процент. Додека пак легалните рекетари (извршителите) на тие 10000 денари долг ќе наплатат 30000 денари од кои што 20000 се за нив. Малку ни беа како крлежи стечајните судии и управници, нотарите ова држава ни ги накалеми и извршителите крвтта да ја пијаат од овај народ. Замислете успејаа рекетот да го легализираат браво аплауз, па да може некој од тие рекетари да си земе колку што им чине од сметката на некој должник, и прашање дали човек е должен затоа што каков ни е системот фалсификиати се прават ко у шале. Човек не може никаде да се жали во оваа постапка го прескокнаа нашето судство кое што какво такво никакво сепак имаше мала надеж за правда во него.
Видете никој обичен човек не сака да биде должен причината зошто е должен затоа што сметките ги покачија милион проценти па не можи да ги плати или и него му се должни а тој тие побарувања не може да ги наплати. Пример земете еден обичен стечаеч тој има побарување од неисплатени плати и придонеси, него извршител не можи да му помогне нема шанси да си ги наплати побарувањата. Додека кај што е должен тој има да му наплатат со неразумна камата па да се чуди што се случило. Или што слушав деновиве за лозарите дека винарска визба Тиквеш им го нема исплатено грозјето, зошто некој извршител не се нафати да ги наплати тие побарувања од газда Свето туку секогаш обичниот народ го крка? Тие лозари вредни луѓе со мака ги печалат своите пари а не можат да ги добијат, па имаат долгови големи, и мирни се сега засега комунални претпријатија, ЕВН, телеком и извршители кои што тријат раце и чекаат феудалецот Свето да се смилува на својот феуд па да пушти некој грош на нивните трансакциони сметки. Е кога ќе пушти некој денар на тие сметки и ќе стигне наплатата сите задоволни ќе бидат има да наплатат крвнички само обичниот човек кој со својата мака си го заработува парчето леб ќе остане заебан.....
буци бе едно збориш на подфорум религија тука друго
таму до небеса величаш капитализам и христијанство а тука кукаш цмиздиш

а ете цело време споредуваш со Самоуправување во СФР од 1950 до 1990

е видиш тогаш државата не се занимаваше со рекет НЕ ГИ ПЉАЧКАШЕ ГРАЃАНИТЕ , ниту ги тероризираше

тогаш имаше работи кој беа СВЕТИ - СВЕТОСТ во тоа општество

А СВЕТИ РАБОТИ- СВЕТОСТ БЕШЕ :

1 ) светоста на домот= светост на приватна сопственост на домот
НИКОЈ не смееше да ти одземе дом под никакви услови а бидејќи хипотеки и коцкање ( специјални државни одбјекти за странци )беа збранети така НИКОЈ не смееше да ти влезе дома а нели пада се дрзне да дојде да ти негира декае твое или да пљачка (можеше да го утепаш на лице место и да не одговараш)

сега тоа нее светост

2) светоста на семејството
обавезно од работна организација добиваше стан , и друга помош неопходна за семејството да живее пристојно
дури и одмор секоја година оти секоја работна организација имаше свој одморалишта
Никој не смеел ниту да пмисли да ти влезе дома да ти пљачка асо тоа да ти го загрозува семејството.

Сега тоа смислено прво го прави капиталистичката држава врши упад во домовите на луѓето ги пљачка и тероризира

Во капитализмот ниту семејството нее света работа

3) уцена за биолошки опстанок СВЕТОСТА НА ЖИВОТОТ - достоинството на Личноста
Во социјализмот болошкиот опстанок што значи дом , јадење , пиење , здравство , школство се подразбираа оти беа СВЕТИ РАБОТИ за кој не се преговара

Во капитализмот ниту тоа нее света работа

заклучок :

Во капитализмот се е прадмет на купопродажба и непостои ниту една работа која е света работа -вредна за борба жртви ,

капитализмот е криминално општество кое малку што има заедничко се ЕКОНОМИЈА и праведност (тоа се само зборови кој се злупотребуваат по потреба )
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.693
Поени од реакции
12.100
И во бившиот систем имаше многу криминогени дејства ама работникот не осеќаше оти огромни пари се слеваа на име помош. Кога таа "помош" (трампано за којзнае што што овие 2 децении го гледаме на балканот) секна, се јави недостиг на основни производи, па се печатеа пари, па се јави јужноамериканска инфлација, па се одеше кон превработеност...се со цел да нема социјални немири. Затоа делумно и пукна.
А само што ни донесоа да видиме банани, млечно чоколадо, видео и портокали...кратко траеше :)
 
A

ateist

Гостин
И во бившиот систем имаше многу криминогени дејства ама работникот не осеќаше оти огромни пари се слеваа на име помош. Кога таа "помош" (трампано за којзнае што што овие 2 децении го гледаме на балканот) секна, се јави недостиг на основни производи, па се печатеа пари, па се јави јужноамериканска инфлација, па се одеше кон превработеност...се со цел да нема социјални немири. Затоа делумно и пукна.
А само што ни донесоа да видиме банани, млечно чоколадо, видео и портокали...кратко траеше :)
ах да ќе го -ја забораев другиот кој си ја има мувата на капата

наброј една работа во капитализмот што е света .
Кој смеел во самоуправување да ти влегува дома да ти пљачка а ете сега тоа го потикнува и прави прво државата .

Кој во Самоуправување ти го спорел правото на живот ?
ете во твојот христијански капитализам и тоа ви е спорно
а ве раневме ве поевме ....м...в....у ...
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.693
Поени од реакции
12.100
Свети се лековите. Сега барав, ми викаат имаме ама дојди сабајле. Шала, мада за мене невкусна.

Сакаш да ти кажувам што се се дешаваше во тој социјализам? Многу ќе трае, верувај. Башка имаше една тема за споредба екс-ју и сега. Само за споредба -и двајцата дедовци кркаа од тој систем, едниот од Битола затвор и конфискација, другиот од струмичко бегалец и конфискација (или национализација, за мене сеедно).

А доколку мислиш на мене дека го обожавам овој период -не, ни најмалку не ми се свиѓа. Не ради тоа што не е бившиот систем туку затоа што сме предолго во транзиција, а по устројство наликуваме на ран феудализам.
 
Член од
26 април 2010
Мислења
501
Поени од реакции
21
Свети се лековите. Сега барав, ми викаат имаме ама дојди сабајле. Шала, мада за мене невкусна.

Сакаш да ти кажувам што се се дешаваше во тој социјализам? Многу ќе трае, верувај. Башка имаше една тема за споредба екс-ју и сега. Само за споредба -и двајцата дедовци кркаа од тој систем, едниот од Битола затвор и конфискација, другиот од струмичко бегалец и конфискација (или национализација, за мене сеедно).

А доколку мислиш на мене дека го обожавам овој период -не, ни најмалку не ми се свиѓа. Не ради тоа што не е бившиот систем туку затоа што сме предолго во транзиција, а по устројство наликуваме на ран феудализам.
Наликуваме на ран феудализам и во тоа во потполност се сложувам со тебе.Но во феудализмот феудалците биле уки и писмени, овие денес се куку -леле.Како во феудализмот власта да им се пренела на закрепостените селани - да речеме по нашки- овчари. Нешто ми наликува на нашево сегашно структурирање на власта.
 
Член од
2 август 2009
Мислења
1.739
Поени од реакции
136
Абе колку што е лошо што постојат вакви луѓе, толку е и добро. Еве на пример некој ви должи 10.000 евра и се заебава со вас ( никако да ви ги врати ) си наоѓаш од овие 3-4ца и ќе се договориш 5.000 евра тебе 5.000 на нив и свите среќни.
 

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.322
Поени од реакции
7.781
Еве на пример некој ви должи 10.000 евра и се заебава со вас ( никако да ви ги врати ) си наоѓаш од овие 3-4ца и ќе се договориш 5.000 евра тебе 5.000 на нив и свите среќни.
Ако нема пари иди Суљо со ортомата и кврц (исто како на филмот) :icon_lol:.

--- надополнето ---

таму до небеса величаш капитализам и христијанство а тука кукаш цмиздиш

а ете цело време споредуваш со Самоуправување во СФР од 1950 до 1990

е видиш тогаш државата не се занимаваше со рекет НЕ ГИ ПЉАЧКАШЕ ГРАЃАНИТЕ , ниту ги тероризираше

тогаш имаше работи кој беа СВЕТИ - СВЕТОСТ во тоа општество
Нема никаква врска капитализмот со христијанството па си ги помешал лончињата, па нели тврдеше дека Исус Христос бил комунист живеел во комуна итн, од кај излезе сега ова за капитализмот.
А за нетероризирање од страна на државата во поранешниот систем мислам дека има доволно сведоштва кои што го побиваат тоа.
 
Член од
2 август 2009
Мислења
1.739
Поени од реакции
136
Ако нема пари иди Суљо со ортомата и кврц (исто како на филмот) :icon_lol:.
Абе океј е и тоа, само зборим ако сакаш да не мешаш прсти еве ти одлична работа.
 

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Извршителите од 1 јули тргнуваат во поход. Присилно ќе ги наплаќаат сите неплатени сметки за струја, парно, вода, телевизија. Стапуваат на сила измените на законот за извршување, донесени уште пред година и пол но, одложени за ова лето поради светската криза и големиот број социјални случаи.
Извршителите подготвени за новиот предизвик.
„Во Арачиново или во некои други села, места низ Македонија не мора секогаш да значи и физичко одење на лице место, затоа што постојат и трансакциони сметки, постојат и работодавци, постојат и блокади на трансакционите сметки, постојат блокади на плата, постојат блокади на акции во Централниот депозитар за хартии од вредност, доколку лицето има такви акции.
-Со новиот закон извршителите добија овластување да распишат потрага по моторно возило, кое што возило ќе го сопира полицијата било каде да го најде, тоа возило може да се одземе и да се продаде заради намирување на долгот“, вели Антонио Коштанов, претседател на Комора на извршители.
Со измените на законот, за заостанатите сметки на граѓаните веќе нема да се оди на суд, туку веднаш ќе се активираат извршители. За да постапуваат доволен ќе им биде налог од нотар, кој, според новите правила, ќе биде задолжен да го констатира долгот.
Тужбите за кои пак веќе има правосилно судско решение, по барање на компаниите следните шест месеци ќе се пренесуваат за наплата директно кај извршителите.
Под силен притисок на јавноста и жестока реакција на опозицијата, власта пред година и пол го пролонгираше новиот начин на наплата на долговите. Овој пат такви најави нема, па затоа најдобро е до први јули, да си ги платите долговите.
Според актуелниот тарифник на комората, неплатена сметка од 1.000 денари, по постапувањето на извршител, чини околу стотина евра. Коштанов признава дека е многу но, според сегашниот закон за тоа не одлучувале тие, туку Министерот за правда, кој новиот правилник требало да го изготви до 21-ви овој месец.
„Првата ставка со која што беше изработена тарифата беше за барање до 200 евра, меѓутоа праксата покажа дека доверителите побаруваат извршување и за 1.000 и за 2.000 денари и така формираната тарифа со барање до 200 евра произлезе дека е многу голема, кога се работи за наплата на побарување од 1.000 или 2.000 денари“, додава Антонио Коштанов.
Трансферот на предметите за неплатени комуналии од судовте кај извршителите власта го смета за реформа со која ќе се растерите судството. Се работи за околу 500.000 тужби. По нив ќе постапуваат 76 извршители, од кои 29 се во главниот град.
Симптоматично што ниту еден од извршителите во земјава не е Албанец. Правниците од оваа етничка заедница воопшто не биле заинтересирани за оваа работа.


http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=124121


Кој ќе преживее,ќе раскажува!
Да одам да ја платам телевизијата оти матер ќе ми ....
 
Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Jas imam edno prasanje zosto osloboditelite ni eden ne se javi na konkurs za izvrsiteli pa neli go pocituvame ohritskiot dogovor ova ne e fer od nivna strana ... Ce bide interesno ama i zeznato gledam eden pisuva da bide kako na zapad ama ova ne e zapad ovde e DIV ZAPAD
 

Kajgana Shop

На врв Bottom