Збогум сиромаштијо – Швајцарија ќе дели пари на сите свои граѓани

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.322
Поени од реакции
7.781
Ќе ги тепаат тие што нејќат да ги земат парите.[DOUBLEPOST=1406031034][/DOUBLEPOST]
Se ubavo ako e tocna informacijata...jas ne uspeav da ja proguglam za da potvrdam verodostojnost...kako i da e toa e super merka
Не треба гуглање туку здрав разум за да се виде дека е кромид кромидосан, па уште има луѓе што ќе поверуваат :tapp:.
 
Член од
12 мај 2014
Мислења
236
Поени од реакции
422
Тоа ти е убавината кога си неутрален за време на војни.

И плус не вложуваат пари во споменици и дрва сред реки, туку вложуваат во изградба на патишта, современи автобуси/возови/трамваи/училишта..

Ми се допаѓа како им е скоцкана.
И во Македонија ќе направиш нова автобуска, нов стадион, нова сала, ново училиште, нов пат, но овие Македонци што тука највеќе се куропецаат по форуми и изиграваат Мајки Терези први ќе почнат да ги уништуваат своите НОВИ работи. Сто пати се искршени нови вецеа по школи, пред некој ден даваа репортажа велосипедите ги краделе и уништувале, парковите полни со ѓубре, улиците полни со се и сешто. Јас на улица од 50 граѓани што ќе видам 48 фрлаат смет на улица без разлика дали е пикавец, хартија, лименка. И после доаѓате и велите како власта е крива? А каде е одговорноста на народот? Толку кампањи, толку реклами и пак Македончето не можеа да го научат една проста и едноставна работа дека ѓубре се фрла во канта, а не на улица или во зелени паркови. За секое гомно што ни смрди најлесно е да обвиниме друг. Треба да почнеме сами од себе првин.

Мислиш дека Македонци што отишле во Западна Европа попаметни и покултурни станале? Не драга, туку се плашат и ќутат како пичиња таму, затоа што се плашат од системот дека ќе ги врати да патат во својата мизерија којашто САМИОТ не бил способен да ја изгради. Ете ти ги Љочките живеат во Швајцарија и Дојчланд, па пак доаѓаат преку лето и од нив не се спие од пукање со пиштоли на свадби. Тој тоа не може да го прави во Германија, затоа што чичко Меркел ќе го врати во некоја корија во Сарај каде го чека напален вујко и знае дека после магарето тој е следен на ред.
 

Логикс

Gooner
Член од
17 септември 2007
Мислења
7.358
Поени од реакции
2.290
Од шо имат ного пари и незнаат на шо да ги трошат веќе :)
Пред 3 години ка бех там, гледам улица без 1 пукнатина на неа...они го копат асвалтот, нов стават, оти стар бил 5 години.
Праат протести на плоштад ,истурат 4 милиони железни франци...
 
Член од
14 октомври 2013
Мислења
875
Поени од реакции
3.441
trebase togas makedoncite tamu na kontraprotest da im gi soberat zeleznite franci
 
Член од
6 ноември 2008
Мислења
1.115
Поени од реакции
1.370
Хипотетичка ситуација: Ние два милиони македонци да се преселиме колективно во Швајцарија, а тука да дојдат да живеат Швајцарци, дека во период од 10-20 години тие ќе успеат од Македонија да направат економско чудо, а ние од Швајцарија ќе направиме вукојебина и пак ќе поцркаме од глад .

Швајцарија нема ни нафта, ни гас, не излегува на море, земја без никакви ресурси но затоа има врвни лекари, фармацевти, технолози, инженери, иноватори...
Да си ми жив и здрав!
 
Член од
5 април 2012
Мислења
8.122
Поени од реакции
8.911
Не знам за оваа вест. Ама пред некој месец го одбија законот за 4000 франци минимална плата затоа што и онака без закон 90% од вработените зимале поголема од оваа па не им било битно да има таква регулатива !
 
Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
А шо се палите вие шо сте во Швајцарија со бугарски пасош? :pos:

Ова е само за граѓаните со државјанство.
Imate so zenata/partnerkata dvajcata (a moze i edniot verovatno) bg pasos. Ja napumpues i odite vo swis da se porodi, ako se rodi tamu avtomatski deteto dobiva svajcarsko drzavjanstvo (mislam deka e taka, ako ne e nekoj neka me popravi). So toa mu sleduva neli 25000 evra godisnoo, si se vrakjaat nazad vo MK da gi trosat svajcarskite pari. Nirvana.
:LOL:[DOUBLEPOST=1406061384][/DOUBLEPOST]
Не знам за оваа вест. Ама пред некој месец го одбија законот за 4000 франци минимална плата затоа што и онака без закон 90% од вработените зимале поголема од оваа па не им било битно да има таква регулатива !
Takas ti si mislis, ima i tamu uvozni argati treva so pasat bez gajle.[DOUBLEPOST=1406061600][/DOUBLEPOST]
Valvoline шлог ќе го мавне од нервоза.
Lesno im e na svajcarcite, 80% od parite na kriminalcite se tamu, oni samo gi vrtat. Kipar bese neso slicno pa eve rikna, ke vidime do koga ke teraat svajcarcite.
BTW
Koja budala ke raboti ako mesecno se lapa po 2 bona za lezenje?
 
Последно уредено:
Член од
14 август 2008
Мислења
2.441
Поени од реакции
1.012
И во Македонија ќе направиш нова автобуска, нов стадион, нова сала, ново училиште, нов пат, но овие Македонци што тука највеќе се куропецаат по форуми и изиграваат Мајки Терези први ќе почнат да ги уништуваат своите НОВИ работи. Сто пати се искршени нови вецеа по школи...
Ма јесте, најголем проблем во Македонија е комуналната култура. Не е проблем тотално исполитизирано и корумпирано судство, башка исполитизирани и буквално срозани сите останати институции (тргнувам од судството затоа што мислам дека е прво по важност за нормално функционирање на една држава), нетранспарентно и непродуктивно трошење на огромни суми државни пари на помалку и на малце повеќе нелегитимни па и нелегални начини итн итн... - не, кај нас е проблем оти луѓето фрлаат ѓубре на улица.
 
Последно уредено:

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
3.128
Поени од реакции
2.768
Ќе пропаднат како СФРЈ или ќе бараат од ЕУ да ги спасува па ќе моли да влезе. Какво производство на добра има Швајцарија..саатови,чоколади,ресурси..?не ме јеби.Живеат од услуги.Ќе рикнат.
 
Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.909
Поени од реакции
41.872
Се јавија експерите ќе пропаднала Швајцарија. Може ако на власт им дојде Грујо и компанија. :D

Во Швајцарија никој нема да прифати да не работи со цел да добива по 2000 евра месечно. На некои само киријата за станот им е толку и каде ќе им е крајот ако сите седејќи дома ги чекаат тие пари.

Сите "сиромашни" што се зборува дека ќе добијат веќе се вработени ама имаат плата под 4000 евра. За ваква економски стабилна држава не е проблем на пола милион жители да им се дава помош.

Е ова ако успее :icon_lol:

Во знак на протест, на плоштадот пред Парламентот во Берн Швајцарците истурија 14 тони монети, поточно 400.000 франци во монети од 5 центи.
Активистите бараат од државата на секој полнолетен граѓанин месечно да му се исплаќаат по 2.500 франци без разлика на неговата имотна, социјална или било каква положба. За малолетните лица бараат исплата од 1.800 франци.

 

Kajgana Shop

На врв Bottom