Дрезден - Германија Dresden - Germany

Член од
16 мај 2015
Мислења
92
Поени од реакции
23

Дрезден (германски: Dresden; горнолужички: Drježdźany, Дрјежѓани) — главен град[2] на сојузната покраина Саксонија во Германија. Се наоѓа во долината на реката Елба, близу границата со Чешка. Пошироката област околу Дрезден е дел од метрополитенската област Саксонски триаголник.[3]
Има долга историја како главен град и резиденција на изборните кнезови и кралевите на Саксонија, кои со векови го дополнувале градот со културен и уметнички сјај. Градот бил познат како „кутија за накит“, бидејќи самиот центар на градот бил опсипан со зданија во барок и рококо. Контроверзното бомбардирање на Дрезден при крајот на Втората светска војна убило илјадници цивили и целосно го уништило центарот на градот. Ударот на бомбардирањето и 40-годишниот урбан развој на градот во текот на комунистичката ера во Источна Германија, значајно го изменило лицето на градот. Некои реставрациски работи помогнале да се обноват одредени делови на историскиот стар дел на градот, вклучувајќи ги Хофкирхе, Земперовата опера и Богородичната црква. По обединувањето на Германија во 1990, Дрезден повратил одредена важност како еден од културните, образовните, политичките и економските центри на Германија.
 
Член од
16 мај 2015
Мислења
92
Поени од реакции
23
Zdravo Napraviv Tema Za da VIdam Kolku Od Vas Bile I Sto Mislat Za Ovoj Grad Ili Dali Nekoj Planira Da Odi ?? :)
 
Член од
4 декември 2014
Мислења
313
Поени од реакции
259
Бев пред година дена во Дрезден,и воодушевен бев иако ми збореа дека градот бил тапа и ништо немало,али сепак ептен ми се допадна.Градот е онака релаксиран нема гужва низ улиците како кај нас,има неколку интересни места за посета едноставно е интересен градот мирен и онака има лабав живот едноставен.Вреди да се посети дефинитивно
 

Bibo

Модератор
Член од
9 април 2006
Мислења
4.106
Поени од реакции
3.952
Јас планирам да одам таму оти 7 години живеев во Германија и скоро сите побитни градови и места во земјата ги прошетав освен овој, само Дрезден ми остана па Август-Септември планирам да отидам на викенд :)
 
D

dobramuzika

Гостин
У трета на екскурзија бевме у Дрезден, супер градче, добри градби - стари, чисти улици, фини луѓе (тие што продаваа сувенири).
 
Член од
24 мај 2014
Мислења
5.296
Поени од реакции
5.864
Гледам нешто туристичкиве агенции го форсираат Дрезден... Мене не ми е нешто посебно.
 

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.504
До сега не сум бил во Дрезден и не ми е ни во план да одам, но тие до сега што биле ми имаат кажано дека гратчето е убаво, мирно и дека има многу работи кои можат да се купат, a кои не се така скапи.

Иначе градов е познат и по музикалната куќа која свири кога врне......:)

 
Член од
24 октомври 2012
Мислења
810
Поени од реакции
509
Сега во трета кога бевме на екскурзија, за разлика од Прага и Виена, Дрезден не ми го привлече вниманието многу. Некако ми изгледаше "стар", "празен", "мртов", во споредба со двата града што ги спомнав. Можеби беше до времето, дека дента врнеше. Штознам, ама не ми се допадна многу. Кога би имал повторно прилика, би го посетил, само за да проверам дали можам да го променам мислењето за него, или пак навистина нема што да понуди градот. Но морам да спомнам дека се оставив таму на шопинг, имаше прилично добра гардероба за многу ниски цени.
 

Staufer

Вардар - Егеј - Пирин: Македонија!
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.195
Поени од реакции
21.347
Dresden e mnogu ubav grad i vo vremeto se narekuvalo Fiorentina na Elba (rekata) (Elbflorenz). Vo sekoj slucaj vredi da se vidi gradot iako mnogu bese unisten vo Vtorata svetska vojna. Nekoi od unistenite gradbi pak se izgradeni. Inace Dresden e mnogu ziv grad i za razlika od drugi istocnogermanski gradovi postojano raste. Ako ima Makedonci od Dresden ili okolinata, pa i od Saksonija, slobodno pisete PM.
 
Член од
8 август 2015
Мислења
274
Поени од реакции
134
Jas sakam da odam nikogas ne sum bil vo Germanija pa sega vikam neka bide prvata impresija Dresden pa da vidam kako ke mi se dopadne pa ke pisam :)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom