Да ја спасиме планетата...?

Член од
12 мај 2005
Мислења
289
Поени од реакции
11
Гледај... не мора да биде баш истата секунда.... Мислам дека би успеало и ако се случи во период од 5-6 секунди (сепак станува збор за 600 000 000 луѓе).
Плус тоа, ваљда во тој број се пресметани all the odds..
 

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Кој ефект би бил ако се случува во различни секунди? Си чула за резонанција? Или тоа, или силите би се побиле сами помеѓу себе од различните делови на топката. Векторски би се поништиле едни со други. Физика! :)
 

Гижо

че о надрва
Член од
13 март 2005
Мислења
9.074
Поени од реакции
141
веројатно сите проблеми што би можеле да бидат се решени, не се толку глупи научниците да сјебат нешто.Се надевам :D
 
Член од
12 мај 2005
Мислења
289
Поени од реакции
11
Не ми се фаќај за физика, го немам тој предмет :)

Логички, ако се случи во неколку последователни секунди мислам дека ќе има сличен ефект... (ај адмит ај меј би ронг)
 

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Логички да, меѓутоа еве еден битен фактор кој треба да се исполни за да успее тоа ако се случува во интервал од неколку секунди. Сите треба да рипнат последнователно со мили нано квантно временски задоцнувања еден по друг (тоа не би ни било приметливо со голо око дека така се изведува скокот) баш како домино ефект и тоа во насока по меридијанот или пак по по некоја друга определена линија за да не се случи "шантрање"! :)
 
Член од
12 мај 2005
Мислења
289
Поени од реакции
11
Звучи блиску до невозможно...

Да бидам оптимист, како што реков, претпоставувам дека научниците пресметале све... :wink:
 

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Реков, теоретски е возможно 100%, во пракса исто толку проценти е невозможно! :)
 
Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
:lol: :lol: :lol:

un fakin belivbl

a be velev jas kojznae od koga, djabe se mislat amerikancive deka se supersila, ako kinezive skoknat-ripnat site naednash, kje predizvikaat tolkav zemjotres so kje ja poebat america i rest of the modern world.

e sega , majtapot na strana, mislam deka teshka glupost e proektov, zatoa shto za Eventualno da se pomesti zemjinata orbitalna pateka e potrebna Koncentrirana i Nasochena sila koja shto kje deluva tochno vo odreden moment na tochno presmetano mesto.

Kako sho Mistichen vekje spomna, ako 300.000.000 skoknat vo isto vreme (shto e nevozmozhno) na juznata polutopka, i 300 milioni na severnata, najverojatno za rezultat kje imame 600 milioni lugje so lesni bolki vo jajcata i nozete, a so planetata nema nishto da se sluchi.

Sega, ako tie 600 milioni lugje namesto da skokat djabe, prekinat da koristat proizvodi koi shto "pomagaat" ili se direktno odgovorni za zagaduvanjeto na Zemjata, pojavata na Ozonski dupki i Globalnoto Zatopluvanje, mnogu pogolemi se shansite da se popravi situacijata.

A i edna mnogu smeshna (i ne taka smeshna) pomisla mi dojde...

Zamisli da se sluchi da uspeat da ja pomestat orbitata, ama namesto posakuvanata, da ne donesat na nekoja pateka koja shto kje bidi odgovorna za definitivnoto unishtuvanje na choveshtvoto... (ili na prost jazik, namesto da si vrtime krugchinja okolu sonceto, da se pretvori planetava vo eden vid "kometa")

Togash najverojatno kje bidime najglupavite sushtestva vo Istorijata na Univerzumot, ama kje nema koj da pishi istorii :roll:

A izgleda poradi vrodenata chovechka glupost, kje si gi zapisham dative vo kalendar, pa mozhi duri i kje ripam-skokam

pa mnogu polosho od situacijava ne mozhi da bidi (zemeno choveshtvoto globalno)
-------------------------------------------------------------------------------------

- za da se pomesti zemjata se planira da se iskoristi "tezhinata" na 600 milioni lugje... tie treba da skoknat, predizvikaat eden "karambol" efekt, so shto zemjinata orbita kje se dovede vo posakuvanite ramki

sho ako se sluchat tolkavi zemjotresi da navistina se srushat mnogu zgradi? kje se smetame togash za teroristi ili patrioti?
 
Член од
22 април 2005
Мислења
2.492
Поени од реакции
1.120
Возможно? Како мравки на слон да рипаат. Бетер!

Убаво кажа Мистичен. Ако тоа се изведе перфектно векторски се поништуваат силите.. Би требало сите 6 милијарди да застанеме во сахара и да рипаме ..за да теретски се добие некоја сила што ќе биде еднаква на онаа со која една мравка делува на слон.

Земи некоја сателтиска снимка..и зумриај ја полека.. зумирај-зумирај. ќе видиш за каква прашина од луѓе се работи. Од што сме мали дури сме занемарливи. Така да дали биле 6 милијарди или 600 милијарди исто ти се фаќа. Зградите да почнат да скокаат ист ефект ќе се добие а не луѓето.

И друга нелогичност. Што ќе се деси? Ќе се помрдне оската на земјата 1 см? 2? Ќе се смени орбитата? Ова некој си игра мајтап со нас :D
 

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Јас имам многу подобра идеја. Со лост кој би бил скоро бескрајно долг би можеле да ја поместиме Земјата само со притискање на лостот со нашиот показалец. Нека направат летало кое ќе патува со брзината на светлината, лост кој ќе биде од некој материјал чии што молекули ќе се "котат" до "даље и даљнега", пуш д батн - и оп, Земјата на место! :)

Oва е теоретски можно, а и да се изведе ќе нема утка. Фали само материјал за доволно долг лост и брзо летало за тој што би го стиснал лостот да се транспортира до другиот крај на лостот! :)
 
Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
idejava ne ti e bash originalna, ama majtapot jak e ;)


da mi beshe dovolno dolg (lostot), i da mi beshe tolku brz (kojno), sho junak kje bev 8)
 
Член од
10 мај 2005
Мислења
529
Поени од реакции
14
Misticen, toa so lostot bese ekstra. Ako ne uspee tvojata idea, Arhimed ke se prevrtuva vo grobot. :)

Vredi da se proba so ovie 6 milioni ako globalnoto zatopluvanje i ponatamu odi vo losa, neposakuvana nasoka. Dali veruvam? Ne mozam da kazam, ne znam na koj nacin i koristejki kakvi metodi naucnicite go presmetale ova.
 

vmx

Член од
25 април 2005
Мислења
5.633
Поени од реакции
201
Ех да беа уште живи диносаурусите, ќе донесеа 20 диносауруси ќе скокнеа и решен проблем, а не луѓево да скокаат, кила да добијат, ај ќе видиме колку операции од кила ќе има тогаш или пак Супермен да постоеше па ќе ја бутнеше Земјава малце, али шала на страна штом е во 12:39 часот ќе скокнам и јас. :lol:
 

vmx

Член од
25 април 2005
Мислења
5.633
Поени од реакции
201
А инаку ќе се осети поместувањето, дали ќе го осетиме некако, како земјотрес или........ појма неам.... али ај да не тропам многу... :lol: :lol:
 

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Eј, Ди Ди ДИ Џеј! :)

Идејата не е моја интелектуална сопственост, и јас ја имам слушнато како теорија уште од дете. Ама теоретски е многу возможна. Ќе ја патентираме додека не му текнало на некој? Од кај да знаете, за 20-30 години може ќе има услови да се реализира, ќе се напуниме кеш! :)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom