Ветеринарно катче

Член од
1 октомври 2014
Мислења
3
Поени од реакции
0
@Bokica-sk kako go lecis od glivicnata infekcija? so sampon? i sto tocno pravis so neopitroidot? kolku cesto go banjas? Ampulata sto ti ja kazuva wiksa e NEOSTOMOSAN ama nema mnogu da ti pomogne. Toa e kontakten insekticid koj gi ubiva vozrasnite bolvi na maceto na lice mesto - i tolku. Ne e dobar za dolgorocno resenie na problemot. Najdobro resenie za bolvite, koe go ima vo Makedonija e FRONTLINE COMBO zelena ampula,go ima i za macki. Gi ubiva vozrasnite no i sprecuva da se razmnozuvaat, a deluva i na larvite i jajcata. Prosta matematika za bolvite - vozrasnite bolvi se samo 5% od vkupnata populacija koja ja ima maceto i doma. Bolvata vednas stom ke dojde na maceto pocnuva da se hrani a za 24 casa pocnuva da nese jajca - 50-80 sekoj den. Tie pagjaat nasekade i vo dovolno temni i vlazni uslovi se razvivaat do larvi i vozrasni. Od jajce do larva za okolu desetina dena, od larva do vozrasna isto tolku, no vo forma na larva moze da hiberniraat i so meseci. Zatoa bolvite se golem i dolgotraen problem. Ampulite deluvaat taka sto se raspredeluvaat vo potkozniot masen sloj za 24-48 casa i stom polvata dojde na meceto, ja ubivaat. Bolvite obicnose krijat pod vlaknata, taka da ako po nekolku dena odkoga ke stavis ampula vidis golem broj bolvi ispadnati na povrsinata na krznoto - ampulata deluva i tie pocnuvaat da umiraat. Koga ja stavas ampulata maceto mora da e cisto i suvo, a ne treba da se banja premnogu cesto so samponi za da ne ja izmies i ampulata. Znaci ke pobaras FRONTLINE COMBO,so zelena ampula, ne obicniot frontline koj odi vo plavi ampuli i ke stavas po edna SEKOJ MESEC, najmalku 6 meseci.Doma, ke frlis se sto ne moze da se ispere na 90 stepeni kaj sto maceto spie, seta i sl, sekoj den ke mines so pravosmukacka, site podovi, namestajot i pod nego, za da soperes pogolem del od jajcata i larvite sto ispopagjale za da nemaat sansa da se razvijat a na 10 dena ke prskas doma za da gi ubies tie sto eventualno se razvile. Samo taka ke mozes da go resis problemot so bolvite. Ako imas poveke zivotni site treba da se tretiraat so ampula vo isto vreme. Distributerite na Royal Canin se uvoznici i na Frontline, taka da odi vo dukjanot vo Ramstor na RC i vidi ako mozes da zemes direktno od niv poevtino.
Ти благодарам за опширниот одговор, ќе ја побарам би требало да ја има ампулата по ветеринарниве, а за дома ке побарам во земјоделска аптека некое средство поефикасно.
Во врска со гливичната инфекција, ја има на ушите во вид на лишаи. На ветеринар не ми кажаа ни дека е гливица се додека мене не ми се појавија мали чирчиња по нозете и кожен лекар ми кажа дека е габична инфекција Tinea. На мачето му давам реконазол талбети и пред да ставам ампула го бањав со реконазол шампон (препорачано од Налетоски). Сега ми кажаа само да го мачкам со шампонот на увцињата.Упорна инфекција е, ке треба да го третирам месец до месец ипол. Исто така ми укажаа дека можно е да е пројавена од болвите, така да ќе се измачам малку ама се надевам дека ќе се среди.
Уште еднаш благодарам на информацијата
 
Член од
22 јули 2014
Мислења
621
Поени од реакции
766
За прв пат, по 8.5 години откако чувам куче, вчера се сретнав со нешто кое ме уплаши...блиску до анусот забележав дека има дупка од која тече нешто како секрет.
Вчера направив истражување на нет, пишав тоа што го гледам hole near dog anus...Ми отвори резултати и веднаш по сликите познав дека се работи за истиот проблем.
Читав...спорд ветеринарите причината за такво нешто не е позната...Се работи за Anal Sacculitis.

Тоа се аналините жлезди, две торбички поставени од двете страни на анусот, кои со тек на време се полнат и може да пукнат. Почесто се среќава кај малите раси на кучиња, но го има и кај поголеми...
Денес бев на ветеринар за прв пат, и точно знаев што ќе му прави...Јас уште вчера се обидов да ги испразнам тие анални ќесички и го третирав местото со бетадине, ради инфекција.
Ништо посебно не му направи ветеринарот, му стави силна инекција за смирување за да може да го исчисти анусот, зошто се противеше...тоа и дома можев да го направам...


Дали сте се сретнале со таков проблем и за колку време зарстува местото?
Кучето ми е уште под опојка и мирува, како зашематено е....бев против тоа да му се става таква инекција, зошто сите кожни болести и алергии се предизвикани до вакцини, но сепак ветеринарот е стручен па одлуката ја сметам за права...подобро ќе беше една крпа да му замотам околу гравата, за да биде мирно...

Инаку пишајте на јутјуб или гугл ...
Expressing Anal Glands

 

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Прво затоа што си против анестезија...во секоја струка прво нешто е лична заштита и заштита на помошникот. Второ, за да ветеринарот може ефективно да си ја сработи работата кучето мора да биде седирано, не е човек па јас да му кажам седи и немој да си мрднал. Трето, одредени процедури бараат мирување, релаксација на мускулатура, аналгезија( поготово како во случајов, кога се работи во близина на анусот и мускулите). Не знам што правел ветеринарот, но ако речеме шиел, богами на „живо„ што се вели- неќе моќи Пантиќу. Четврто, несаканите дејства на анестетиците воошто не се алергии и кожни реакции, сосем други се и што кучето е будно, значи немало проблем. Вакцините се сосем друга работа и не, кожните болести и алергии си имаат други патологии, многу ретко се поврзани со инекции.

Е сега, ДА проблемот со воспалени анални жлезди и чест и бара навремена санација. Местото е поспецифично и бидејќи е изложено на контаминација и почесто надразнување, очекувано е да му треба подолго време за зараснување. По некоја логика во тој период кучето мора да биде и под терапија, прво антибиотик пред се, а по потреба и останата потпорна терапија. Исто така исхраната во тој период мора да биде прилагодена, значи помека, потечна храна за да се добие и таков фецес за да не го надразнува местото. Јас би ти препорачала за сето ова и за било кое прашање да се доинформираш кај ветеринарот што ја вршел интервенцијата бидејќи тој најубаво може да ти објасни.
 
Член од
22 јули 2014
Мислења
621
Поени од реакции
766
После два дена треба да идам да му стави антибиотик. На мене ми рече да јаде тврда храна и да се движи многу.
Се што му направи е следно...јас како што напишав и дома ќе го направев истото, ама никако не дава да се чепка во тој дел, па затоа мораше анестезија...Му стави прст во анусот и го истиска она малку што беше останало...нешто мешано како крв и лој...Толку :)

На јутјуб видов видеа дека тоа нешто и грумерите на запад го прават, иако мислам дека е најдобро кај ветеринар...Јас во секој случај се едуцирав пред да идам...Прашав дали треба да го мачкам со нешто на тоа место за да заздрави побрзо, рече само со бетадине...а мора да има некоја маст за да го убрза процесот.
Слично на ова, ако не исто...само кај моето куче само се отворило...Ова за мене беше ужас, досега таков посериозен проблем не сме имале. А колку што прочитав ако еднаш почне, мора секој месец да се празни...

@SaltNPepa ...
 

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Чистењето е едноставно, но бара внимание и осет, тоа едно...второ многу мириса :D Е сега, јас не сум гледала репарација на анална жлезда но гледав како третираат жлезда која е баш баш воспалена во Словенија. Сопственикот ништо не работеше туку си го носеше кучето на ветеринар и ветеринарот ја празнеше прво жлездата потоа ја чистење се додека не се добие чиста течност и на крај локално аплицираше терапија(по потреба и системски антибиотик). И да...за жал потоа редовно ќе си одите на проверка и контрола а обично на тие проверки и доколку има потреба ќе се испразнат жлездите. Ретко кај пациенти со веќе појавен проблем по санирање да не мора да се оди на ветеринар. Обично сопствениците си знаат и ги носат, па на тој начин спречуваат вакви посериозни проблеми.
 
Член од
6 април 2013
Мислења
357
Поени од реакции
302
Имам кутре пекинејзер и од половиот орган почна постојано да му капе крв, бевме на ветеринар рекоа дека треба да се пресече но во Велес не го правеле тоа морало дури во Куманово.. друго чаре?
 

Воин без Коњ

краток и јасен
Член од
18 септември 2010
Мислења
850
Поени од реакции
1.213
Имам кутре пекинејзер и од половиот орган почна постојано да му капе крв, бевме на ветеринар рекоа дека треба да се пресече но во Велес не го правеле тоа морало дури во Куманово.. друго чаре?
Што да се пресече? Што точно ти рекоа за дијагноза?
 
Член од
6 април 2013
Мислења
357
Поени од реакции
302
Што да се пресече? Што точно ти рекоа за дијагноза?
Веројатно половиот орган да се пресече, како дијагноза не дадоа ништо, првиот пат кога го однесов на ветеринар го исчистија со алкохол и му го "завратија" или како и да се кажува тоа но по одреден период пак почна да му тече крв а немам појма што му е, кога го однесов ми рекоа носи го во Куманово да го пресечат...
 
Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Веројатно половиот орган да се пресече, како дијагноза не дадоа ништо, првиот пат кога го однесов на ветеринар го исчистија со алкохол и му го "завратија" или како и да се кажува тоа но по одреден период пак почна да му тече крв а немам појма што му е, кога го однесов ми рекоа носи го во Куманово да го пресечат...
Да не случајно ти спомнале ТВТ вирус? Ако е тоа, ќе го пресечат само израстокот, ништо друго. А ако крвари при уринирање, ондак ок е да се проверат бубрези.
 
Член од
22 јули 2014
Мислења
621
Поени од реакции
766
Проблемот што го имав кај нас е решен...пред 2-3 дена видов дека тие процепи од кои течеше гној се затвориле и сега изгледа како ништо да не било. Во секој случај научив како да му вршам контрола на аналните жлезди и ќе го контролирам секој месец...Добро е што јас прво се информирав пред да одам на ветеринар...
@Тоде Гранката капе крв или тече? Крвта помешана е со урината или баш крв си тече? Додека чекаш резултати и дијагноза, може да пребараш на нет нешто околу вашиот проблем...ова го најдов според твојот опис, може ќе помогне...ако е туморче, ќе мора да се оперира...
http://www.dog-health-guide.org/doghealthbloodinurine.html
 
Член од
6 април 2013
Мислења
357
Поени од реакции
302
Да не случајно ти спомнале ТВТ вирус? Ако е тоа, ќе го пресечат само израстокот, ништо друго. А ако крвари при уринирање, ондак ок е да се проверат бубрези.
Ништо не ми кажаа ќе се консултирам пак со доктор
 

Акаша

Hydra
Член од
28 мај 2006
Мислења
1.684
Поени од реакции
128
Ми треба мала помош од поискусни. Имам малтезерче цело е бело кое ретко стапува во контакт со други животни, барем не во последниве неколку недели. Имаше каишка скалибар но ја извадив пред еден месец. Пред некој ден приметив една бубачка и бидејќи до сега не е имал ништо не бев сигурна што е, во знак на претпазливов исперав дома се живо и усисавав по теписи и сл и му ставив повторно скалибор каишка. Вечерва кога зедов да го чешлам повторно видов уште една на ногата и кога ја фатив јасно се гледаше дека задните нозе се подолги па претпоставувам дека е болва иако не сум видела до сега. Доцна е за ветеринар па ако може некој да ме посоветува поискусен.
 
Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.968
Здраво момци/девојки.

Ми треба помош за милениче на мој многу близок другар.
Станува збор за Боб Теил, куче старо 13 години кое пред 2 дена имаше мозочен удар. Го однесоа на ветеринар, каде го установија тоа и толку, ништо повеќе.
На луѓево им дадоа некоја терапија да и даваат на кучката која се состои од дијазепам (за смирување) и неуробион (витаминска).

Последици од ударот се неконтролирано пиење вода, првио ден и шетаа очите лево десно, посојано. Се бори за да застане на нозе и кога ќе застане, н можее да оди, туку паѓа и пред неколку часа приметија дека и се парализираше едната страна (не знам дали трајно, се надевам не).

Можеби има работи кои ги немам пишано а се поврзани али горе доле тоа е тоа што се случува со кучето.

Благодарам однапред.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom