Вакцини (општа дискусија)

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.323
Поени од реакции
7.785
Контраиндикација - f. med. вторично влијание најчесто со несакани последици.

Зозе Мургоски

РЕЧНИК НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК


Не знам што не е јасно тоа е значењето на зборот. И во статијата издадена највероватно од српска здравствена установа пишува како контраиндикација може да забремени човек :icon_lol:.
 

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.323
Поени од реакции
7.785
За катастрофалниот неуспешен обид на др Софијанова со перфидно ласкање да ја манипулира јавноста
Здравје На Игла Не Влегува / 2 hours ago




Родителите кои одбиваат присилна вакцинација на своите деца се вчудоневидени од тврдењата на одредени здравствени авторитети во државата и нивната неинформираност во врска со користа и штетата од вакцините. Тие за жал, на мошне неразумен начин остануваат на своите тврдења дека користа од вакцините е неизмерна, а штетите од истите не постојат или се занемарливи.

Тоа сериозно ја поткопува довербата на граѓаните, кои водени од владината парола “Знаењето е сила, знаењето е моќ“, се потрудија да го зголемат своето знаење околу прашања поврзани со здравјето на своите деца, кои деца и покрај сите достигнувања на модерната медицина се разболуваат се почесто за што како доказ ги приложуваме полните ординации на педијатрите.

На пример, на родителите не им било кажано дека вакцината може да предизвика тешки оштетувања на здравјето на нивното здраво дете. Не им било кажано дека детето може да остане траен инвалид, дека постои можност да развие дијабет и до крајот на животот да зависи од инсулин, дека може да добие воспаление на мозокот или мозочната обвивка, дека дури може и да умре. Знаете зошто тоа не им било кажано? Затоа што секој здраворазумски родител би ја одбил таа вакцина. Но зошто тогаш производителот на вакцината ги напишал сите тие последици во Упатството за употреба на вакцината? Ги напишал за да ги предупреди родителите. Сепак, од причини за нас неразбирливи, родителите не биле предупредени, некој друг во нивно име одлучил дека тие мора да го превземат ризикот на нивното дете да му се случи менингит или парализа или дијабет… Тој друг е здравствениот систем, државата, а од неодамна и Уставниот суд на РМ кој се стави над Уставот.

Дали некој им кажал на тие родители дека тој тежок ризик го превземаат за нивното дете да биде заштитено од детските болести додека е дете, но дека може да ги добие тие исти болести како возрасен со многу потешки последици, зошто дејството на вакцината е ограничено на максимум 10 години?

Затоа ние сега јавно прашуваме, кој се осмелува да одлучува за нас и нашите деца? Кој се осмелува да одлучува за нашето здравје и живот кое ни припаѓа нам и само нам, со самиот чин на раѓање? Кој се осмелува да се става над нас, на местото на Господ?

Дали тој што вели дека вакцината е лесно боцкање и дека медицината е денес отидена многу напред, знае дека не постои посуров и поварварски чин од вакцината каде во чист и здрав детски организам со игла се вбризгува коктел од вируси, жива, алуминиум, абортирани човечки ткива, клетки од бубрези на мајмуни, супстанци кои предизвикуваат стерилитет и уште многу други отрови, се во името на заштита на тоа дете од најобични ДЕТСКИ болести како што се сипаници и заушки или пак заштита од болести кои веќе не постојат.

Дали тој што тврди дека колегата од В.Британија кој ја открил поврзаноста помеѓу вакцините и аутизмот е во затвор, понекогаш го освежува своето знаење или само дава паушални коментари со кои повторно се лаже и ја манипулира јавноста? Ние, како подобро информирани родители, чувствуваме должност да ја информираме јавноста дека тоа не е точно, и дека Dr. Andrew Wakefield и неговото испитување кое потврди дека ММР вакцината е директно поврзана со појавата на аутизам кај децата се целосно потврдени како точни со уште 28 други студии и многу судски одлуки во САД и Италија. Денес, научници и доктори од многу други врвни институции не само што ги потврдија наодите на Wakefield, туку изнесоа и нови докази кои ја поткрепуваат неговата студија. Тоа што Andrew Wakefield доживеа дискредитација пред 10 години, е само опомена до сите оние кои ќе се осмелат на било каков начин да се спротистават на моќните фарматевтски картели. Денес Wakefield работи како директор на Autism Media Channel и е основач на непрофитна истражувачка фондација – Strategic Autism Initiative (SAI).

Дали тој што вели дека во светот се работи “по принцип на докази изведени од медицински проверени и вистински докажани ситуации“ знае дека само 15% од сите изведени студии за вакцини се објавуваат во јавност? Дали само овој податок сам по себе не буди сомнение кај нашата здравствена јавност?

Дали некој ја информирање нашата јавност дека “експертите“ за аутизам кои ги донесоа кај нас немаат ниту еден стручен труд од оваа област објавен во светски релевантен медицински часопис, а еден од нив е дури ОРЛ специјалист? Дали можеби се претерува со подценување на нашата интелегенција?

И за крај, им порачуваме на нашите здравствени работници, без обзир дали работат во превентива, во примарна, секундарна или терциерна здравствена заштита да ги обноват, освежат и во согласност со новите испитувања во светот, да ги изменат своите застарени информации во врска со вакцините и соодветно да ги информираат родителите, да го почитуваат законот за заштита на правата на пациентите со што ќе ја вратат довербата во здравствениот систем кај сите кои денес се прашуваат, за кого и во чија корист работат тие здравствени авторитети.

Додека ова не се случи, “антивакционото“ движење кај нас нема да стивне.

http://zdravjenaiglanevleguva.com/2014/10/29/за-катастрофалниот-неуспешен-обид-на/
 

Луси

extreme
Член од
17 септември 2008
Мислења
6.704
Поени од реакции
19.769
Mene od damna ne mie jasno ova za vs protiv, jas decava gi vakciniram redovno, osobeno tuka vo usa ako ne odneses potvrda deka deteto gi ima primeno site vakcini nema da go primat vo shkolo, I edina razlika vakcinite ovde gi stavaat samo vo raka nema vo but u so lazicka, ne sum expert no dosega se e ok ne sme imale nekoi kontraindikacii od vakcini niti jas niti decava, a non stop slusham kolku e stetna vakcinacijata posledici strav covek da go fati dodeka od sprotiva doktorite zborat sosem drugi teorii deka so samoto ne vakciniranje mozhe da se vratat teskite virusi I zaboluvanja.. Mech so dve ostrici..
 

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.323
Поени од реакции
7.785
Во вакцините против тетанус кои се употребуваат во Африка пронајден е антиген кој ги прави жените стерилни и спонтани абортуси, и не можат да раѓаат деца.

 
Член од
12 март 2009
Мислења
19.826
Поени од реакции
15.756

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.354
Поени од реакции
29.829
Italy suspends Fluad flu vaccine from Novartis after deaths


Italy has suspended the use of two batches of a flu vaccine made by Swiss firm Novartis after four people died shortly after receiving the drug.

http://www.bbc.com/news/world-europe-30240620


Едит: Ахемм... изгледа дека сепак некои вакцини и не се толку безбедни како што индустријата сака да ни претстави. Кутрите неколкумина што починале од Fluad flu подобро ќе поминеле ако во време на сезона на грип, едноставно избегнувале гужви и собири.

Едно е сигурно, по вакцинирањето со Fluad flu -дефинитивно нема повеќе шанса да закачат грип!
 
Последно уредено:

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.323
Поени од реакции
7.785
[DOUBLEPOST=1418142776][/DOUBLEPOST]
Мене не ни е јасно како сите последици од вакцинирањето се собрале кај тебе.
Посебно оние што го оштетуваат мозочното ткиво
Да идам на собиранка ќе бидеш таму?
 
Член од
16 септември 2014
Мислења
329
Поени од реакции
764
Да идам на собиранка ќе бидеш таму?
Ама и да дојдеш не можам ништо да ти помогнам бе чоек штетата е веќе направена, или еве ако сакаш да собереме пари за некој напреден третман со електро шокови или слично.
 

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.323
Поени од реакции
7.785
Срби престали да се трују вакцинама и ова година има најмање оболелих од грипа у задњих осам година!
by satelit on 26. април 2014.
Здравље
0
1.2K16?

Сезону грипа, која се управо завршава, обележио је најмањи број оболелих у последњих осам година, показали су подаци Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.

„Што се тиче активности вируса, ово је најслабија сезона од 2006, откако се епидемиолошки надзор над обољењима сличним грипу спроводи према препорукама Светске здравствене организације“, изјавила је данас национални координатор за грип др Драгана Димитријевић.

Истичући да је код нас, као и у већини европских земаља, ова сезона прошла без епидемијског периода, она је навела да је до 20. априла регистровано 103.175 оболелих, што је у односу на прошлу сезону мање за око 40 одсто.

„На сваких 10 година може да се деси да једна до две сезоне прођу без епидемијског периода, који најчешће траје шест до 12 недеља“, рекла је др Димитријевић и додала да се у наредним недељама могу очекивати само појединачни случајеви обољевања.

Поводом Недеље имунизације, која се данас завршава, др Димитријевић је подсетила да стручњаци препоручују вакцинацију против грипа као основну и најбољу меру превенције и истакла да су задовољни што се „поверење у имунизацију (против грипа) полако враћа“.



Танјуг


http://www.srbijadanas.net/srbi-prestali-da-se-truju-vakcinama-ova-godina-ima-najmanje-obolelih-od-gripa-u-zadnjih-osam-godina/#
 

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.574
Ќе го прескокнеме фактот што постираше само линк без никаков коментар.
Од кога „колумна“ на Драган Павловиќ - Латас објавена на random блог е релевантна и стана фактор во оформување на било чие мнение за вака важен проблем?
 
Член од
25 септември 2014
Мислења
264
Поени од реакции
394
Ќе го прескокнеме фактот што постираше само линк без никаков коментар.
Од кога „колумна“ на Драган Павловиќ - Латас објавена на random блог е релевантна и стана фактор во оформување на било чие мнение за вака важен проблем?
А каде е тоа пишано правило дека морам да пишам нешто пред да постирам линк?
Сметам дека во случајов излишен би бил секаков вовед.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom