Zdravo!
Vo Avgust mesec poddadov dopolnitelni dokumenti no ne od tipot na voena kniska ,krstenica i slicno,nego najdov dokument deka dedo mi osnival nekakva si firma vo 1942 dali ke pomine dokumentot ili ne ostanuva da vidime,seuste nema odgovor na zal statusot ne mi e proment,dali nekoj od clenovite ima slicno iskustvo i dali takov nekoj ili slicen dokument pominal...
Документот поминува на совет за тоа не му се плаши поминуваат секакви документи пишани на бугарски со бугарски печат но тоа што сеуште не е влезен во процедура не е до документор што е од тој тип него некој внатрешен проблем зошто има многу кој подале документи и пред тебе, а сеуште се на дополнителна што значи треба и среќа за да влези во процедура типот на документ не е одлучувачки за тоа бидеќи има и со крштеници и со воени книшки со не му се влезени бројчињата во процедура. На некој документите одат во процедура, а на некој не причината за тоа не се знај но типот на документи сигурно не е причина
Ve molam pomognetemi ako ste bile vo vakva situacija,Vraten sum na dopolnitelna proverka i imam voena kniska no datumot na raganje vo voenata kniska od dedomi ne se sovpaga so datumot od negoviot izvod sto go izvadiv zgresen e mesecot mesto mart pisan e maj a isto taka i prezimeto ne mu e isto kako moeto vo kniskata pisano mu e tatkovoto ime (od pradedomi) a na izvodot mu e isto kako moeto,i druga zabeleska sto me buni e jas i dedomi po izvod imame isto prezime a tatkomi e so V pr.Petroski sme jas i dedomi a tatkomi e Petrevski
Да почниме од назад тоа што презимето на татко ти има В, а твоето и на дедо ти немаат В тоа не е никаков проблем без гајле биди. На дедо ти за презиме во книшката му е пишано името на неговиот татко тоа така било порано така ги пишеле што значи тоа му е познато на комисијата и сигурно имало и други вакви документи кога тие ко го видат името на прадедо ти во изводот од дедо ти ке му биди јасно дека станува збор за истиот човек(нормално кога ќе се софпагаат и другите податоци за лицето име, место на раѓање и датум на раѓање) и исто ти тоа можеш да го образложиш и наведиш во молбата што би значело дека тоа не е некој голем проблем бидеќи сепак на некој начин дедо ти има врска со тоа презиме во книшката. Е сега пробелмот е во датумот на раѓање кој не се софпаѓа со во изводти и книшката. За тоа да видиме дали можи да се исправи треба да знајме каде е направена грешката ако грешката е во книшката тогаш ништо ама доколку дедо ти е починат и ти вадеше посмртница и во незе е грешно мошеби кога починал го заведиле со грешна дата на раѓање тоа можеш да го провериш во некаков документ од дедо ти или постар изводт на родени да најдиш на некој документ негов матичн број и слично или доколку немаш ништо дирек во матично во книга на родени да се провети е тогаш би требало да можи да се опрај грешката но можеби и слузбеникој кога го пишел изводот направил грсшка човек е и тој се случува. Дај повеќе информации за да се најди грешката кај е.
Spored mene na tebe ti trebaat dokumenti i od MK za da se povrzes so niv sto znaci pa ti trebat makedonski izvodi od maticna kniga na rodeni so se preveduvat na bugarski i kopii od nivnite licni karti ama bugarski.Inaku na koj nacin ke dokazes deka oni ti se tatko i brat.Nekako mi nema logika.Znaci jas podesov izvod od tatko mi,brat na tatko mi i bratucedot i licna karta na bratucedot bugarska.
За татко, мајка, брат и сестра нема потреба од изводи за да докажуваш во молбата за државјанство имаш наведено податоци за татко, мајка, браќа и сестри и имаш таму извод за раѓање од кандидатит во кој пиши кој му се мајка и татко
Може да се носи копија старог документа оверена у Амбасади Бугарске у Скопљу.
С обзиром да практично само од старих бугарских докумената зависи добијање држављанства, појавило се пуно фалсификатора. Мислим да оригинал треба чувати и за случај да неко касније жели да вади бугарски пасош, па ћему бити потребни папири.
Друга варијанта је да се оригинали овере код неког нотара у Софији. Копија се тамо преда, док оригинале враћате кући... То је могуће с обзиром да мора да се лично аплицира, те заинтересовани морају у Софију.
Бугари не признају оверу код македонских нотара.
Можи да се носат и копии заверени на бг нотар или во бг конзулати и амбасади но подобро е да се поднеси оригиналот заради што тогаш нема сомнежи дали копијата е некаков фалсификат или не и оригиналот на крајот го враќаат не го задржуваат за нив што значи дека можи и некој роднина послем да го искористи.