Брзина на светлината

Дискусија во форумот 'Мистерии' започната од NEBO666, 14 август 2007.

 1. Ag0rA

  Ag0rA NEBO666

  Член од:
  29 февруари 2008
  Мислења:
  1.667
  Допаѓања:
  55
  Брзината на светлината е теоретски пресметана!! не е измерена...
  таа, брзината на светлината, е пресметана со помош на магнетниот пермеабилитет на вакуумот и неговата диелектрична константа...ако сакаш, ќе ти ја дадам и таа формула, па после ако ги знаеш м.п. и д.к. на некои материјали кои претставуваат оптичка средина, ќе можеш да ја пресметуваш брзината на светлината во тие материјали...
 2. neo_wmaster

  neo_wmaster

  Член од:
  12 мај 2008
  Мислења:
  1.495
  Допаѓања:
  33
  Go znam toa za mp i dk bas ucam za tie raboti po elektrotehnika. Ama toa nema vrska so brzina na svetlina toa e nesto sosema drugo. So toa se presmetuva jacina na magnetno pole, magnetna indukcija, dielektricni zagubi i etc. Kapiras neli?
 3. Ag0rA

  Ag0rA NEBO666

  Член од:
  29 февруари 2008
  Мислења:
  1.667
  Допаѓања:
  55
  Абе детенце, гледај сеа:
  Светлината има електромагнетна придода, т.е. претставува електромагнетни бранови, со висока фрекфенција...
  Брзината на простирање на овие бранови зависи од д.к. и м.п. на средината во која што се простираат тие.
  Формулата за пресметување на оваа брзина е оваа ( или слична на оваа, пошто набрзина пишувам )

  c=1/(квадратен корен од м.п. пати д.к.)...
  Зошто почна да се збунуваш...?
 4. hacgor

  hacgor

  Член од:
  15 мај 2008
  Мислења:
  68
  Допаѓања:
  0
  лелеле луѓе отидовме сите :)
  чисто да дадам и ја некој коментар, интересна дебата...
  Волуменот на телото ако се движи со брзина на светлината се стреми кон 0, а Масата кон бесконечност. Значи човекот како човек не може да патува со таа брзина, зошто нема да е веќе човек, ќе има волумен 0. Значи станнува збор веќе за некакво телепортирање. т.е. проблемот е дали човекот може да се распадне на молекули и пак да се склопи на другата страна.
  Ај коментар сеа сакам :)
 5. Ag0rA

  Ag0rA NEBO666

  Член од:
  29 февруари 2008
  Мислења:
  1.667
  Допаѓања:
  55
  Според хајзенберговиот принцип на неопределеност е невозможно да се дознае севкупната информација за физичката состојба на некое тело, на пример, човекот.

  Гледам дека сите формули што ги напишал Ајнштајн не се точни, па можеби не е точна и таа за бесконечната маса...
 6. vone

  vone Night Stalker

  Член од:
  9 ноември 2007
  Мислења:
  9.319
  Допаѓања:
  1.307
  :pos:Така е Агора, само напред..гледам има надеж во тебе...еден е Агора:pos::pos: упс...небо666:pos:
 7. Ag0rA

  Ag0rA NEBO666

  Член од:
  29 февруари 2008
  Мислења:
  1.667
  Допаѓања:
  55
  Грешка...мислев дека не се точни некои формули што тој ги напишал...
  Во секој случај, смешно беше...
 8. vone

  vone Night Stalker

  Член од:
  9 ноември 2007
  Мислења:
  9.319
  Допаѓања:
  1.307
  Што е ова рикверц убацуваш:toe:, па прво самоуверено тврдеше гледам...кога нешто тврдиш или мислиш ред е тоа да го образложиш, не само да нафрлаш нешто:toe:
 9. ferdzo(hacker) :)

  ferdzo(hacker) :)

  Член од:
  19 април 2013
  Мислења:
  66
  Допаѓања:
  4
  Незнам кај читав можи на форумот тука прочитав.Тесла со бранови во вид на спирала пуштил со брзина од 375.000.000 kmh
 10. Bodhidharma

  Bodhidharma Avatara

  Член од:
  17 септември 2011
  Мислења:
  3.664
  Допаѓања:
  1.988
  Мене колку ми е познато постојат лонгитудинални и трансферзални.....а за вакви не сум чул :)
 11. ferdzo(hacker) :)

  ferdzo(hacker) :)

  Член од:
  19 април 2013
  Мислења:
  66
  Допаѓања:
  4
  Незнам ама така пиеше
  --- надополнето: 16 октомври 2013 во 19:16 ---
  Грешка моја не kmh tuku msh
 12. Шкорпион

  Шкорпион Acta est fabula :3

  Член од:
  16 октомври 2009
  Мислења:
  5.073
  Допаѓања:
  4.365
  Warpdrive, here we come! :vozbud:

Сподели преку: