H
Hip.Hop_MKD
Гостин
Добро може некој да објасни нешто повеќе за ова, сега гледам веќе 4-ца починати од нејзе. Изворот не се знае:
Три лица во Македонија починаа од бактеријата листерија која ја има во храната. Станува збор за лица на возраст од 72 и 59 години и едно новороденче.
Во последните 30 денови во Македонија се регистрирани седум случаи кај кои е потврдено присуство на бактеријата листерија. Пет од нив се со дијагноза листериозен менингитис или менинго енцефалитис, а две новороденчиња се со дијагноза листериозна сепса.
Од пријавените седум случаи, три завршиле со смртен исход, од кои еден на возраст од 72 години, вториот случај на 59 години и едно новородено дете.
Листериозата е бактериско заболување, кое најчесто настанува по внесување на храна контаминирана со бактеријата листерија, како што е месо, преработки од месо, непастеризирано млеко и млечни производи, недоволно измиено овошје и зеленчук, димена риба и друго.
Кај здрави лица со подобар имунитет, заболувањето поминува со полесна клиничка слика, со стомачни проблеми, дијареа или симптоми слични на грип. Листеријата се уништува со добра термичка обработка, со печена и варена храна (над 70 степени целзиусови).
Најчесто се регистрира меѓу постари лица со намален имунитет, бремени жени и новородени деца. Кај нив може да предизвика сериозни компликации, како сепса, воспаление на мозочни обвивки (менинго енцефалит), воспаление на срцева обвивка (перикардит), воспаление на зглобови и сл.
Според податоците од Институтот за јавно здравје, во текот на 2013 година бактеријата е изолирана кај три мостри од храна, но нема пријавено заболени лица. Во 2014 година (до јуни) уште во три мостри од храна е изолирана оваа бактерија, при што само во последниот месец се пријавени седум случаи на лица заболени со листериоза.
По добиената информација за појавата на бактеријата и смртните случаи, Комисијата за заразни болести и министерот за здравство Никола Тодоров одржаа состанок. Центрите за јавно здравје направија теренски проширени епидемиолошки истражувања кај сите случаи со листериоза особено во однос на видовите храна консумирани во претходниот месец пред појава на симптомите.
Комисијата ја задолжи Агенцијата за храна да изврши вонредни контроли во сите поголеми производствени погосни за храна, магацини за чување и дистрибуција на храна. Агенцијата е должна да направи контрола на сите зелени пазари.
Државниот санитарен и здравствен инспекторат ќе направи контрола на безбедноста на млекото наменето за доенчиња на одделенијата за неонатологија и педијатриски одделенија.
Комисијата за заразни болести ги советува граѓаните за поголемо внимание при подготовка и консумација на храна бидејќи во летниот период се јавуваат повеќе болести кои се пренесуваат преку храна. Неопходно е темелно миење на рацете пред поготовка и консумација на храна и почесто миење на рацете при подготовка на храната. Се препорачува храната да се користи веднаш по подоготовка, а доколку не се употреби веднаш да се чува на температура од 2 до 8 степени и при повторна употреба да се загрее на температура над 70 степени.
Да не се консумира сирова или недоволно термички обработена храна, посебно месо и преработки од месо, непастеризирано млеко, млечни производи и јајца. Сировата и подготвената храна во фрижидер да се чуваат одделно во посебни садови.
Темелно чистење и миење на садовите, кујнскиот прибор, работните површини и рацете, пред и после ракувањето со храна - сирова или термички обработена. Свежиот зеленчук, овошјето и салатите треба темелно да се измијат под силен млаз вода - пред јадење, сецкање или готвење, па дури и кога се излупени. Да се избегнува храна од тезги на улица, брза храна, како и др. храна и вода од несигурни извори.
Лицата кои спаѓаат во ризична категорија поради тоа што болеста може да се манифестира во потешка форма, со компликации и лош исход особено кога се работи за листериоза (лица со хронични болести и намален имунитет, постари лица над 65 годишна возраст, бремени жени) треба посебно да обратат внимание на препорачаните мерки и да избегнуваат консумација на меки сирења, непастеризирано млеко и млечни производи, паштети и салати, да избегнуваат храна од кулинарски тезги, брза храна, да избегнуваат консумација на претоплувана еднаш оладена храна, како и избегнување на контакт со бремени или новородени животни.
Извор: http://kajgana.com/tri-lica-vo-makedonija-pochinaa-od-bakterijata-listerija
А интересно ми стана по ова:
http://www.telegraf.mk/aktuelno/176734-listerija-vo-evropa-skandal-vo-srbija-zarazeni-vo-avstrija-i-vo-germanija Дали може изворот да е ова и кај нас? По она со млекото ништо чудно веќе.
За мала држава 4 лица за толку кус рок? И некако медиумиве ко да преќутваат нешто да не се направи паника.
Три лица во Македонија починаа од бактеријата листерија која ја има во храната. Станува збор за лица на возраст од 72 и 59 години и едно новороденче.
Во последните 30 денови во Македонија се регистрирани седум случаи кај кои е потврдено присуство на бактеријата листерија. Пет од нив се со дијагноза листериозен менингитис или менинго енцефалитис, а две новороденчиња се со дијагноза листериозна сепса.
Од пријавените седум случаи, три завршиле со смртен исход, од кои еден на возраст од 72 години, вториот случај на 59 години и едно новородено дете.
Листериозата е бактериско заболување, кое најчесто настанува по внесување на храна контаминирана со бактеријата листерија, како што е месо, преработки од месо, непастеризирано млеко и млечни производи, недоволно измиено овошје и зеленчук, димена риба и друго.
Кај здрави лица со подобар имунитет, заболувањето поминува со полесна клиничка слика, со стомачни проблеми, дијареа или симптоми слични на грип. Листеријата се уништува со добра термичка обработка, со печена и варена храна (над 70 степени целзиусови).
Најчесто се регистрира меѓу постари лица со намален имунитет, бремени жени и новородени деца. Кај нив може да предизвика сериозни компликации, како сепса, воспаление на мозочни обвивки (менинго енцефалит), воспаление на срцева обвивка (перикардит), воспаление на зглобови и сл.
Според податоците од Институтот за јавно здравје, во текот на 2013 година бактеријата е изолирана кај три мостри од храна, но нема пријавено заболени лица. Во 2014 година (до јуни) уште во три мостри од храна е изолирана оваа бактерија, при што само во последниот месец се пријавени седум случаи на лица заболени со листериоза.
По добиената информација за појавата на бактеријата и смртните случаи, Комисијата за заразни болести и министерот за здравство Никола Тодоров одржаа состанок. Центрите за јавно здравје направија теренски проширени епидемиолошки истражувања кај сите случаи со листериоза особено во однос на видовите храна консумирани во претходниот месец пред појава на симптомите.
Комисијата ја задолжи Агенцијата за храна да изврши вонредни контроли во сите поголеми производствени погосни за храна, магацини за чување и дистрибуција на храна. Агенцијата е должна да направи контрола на сите зелени пазари.
Државниот санитарен и здравствен инспекторат ќе направи контрола на безбедноста на млекото наменето за доенчиња на одделенијата за неонатологија и педијатриски одделенија.
Комисијата за заразни болести ги советува граѓаните за поголемо внимание при подготовка и консумација на храна бидејќи во летниот период се јавуваат повеќе болести кои се пренесуваат преку храна. Неопходно е темелно миење на рацете пред поготовка и консумација на храна и почесто миење на рацете при подготовка на храната. Се препорачува храната да се користи веднаш по подоготовка, а доколку не се употреби веднаш да се чува на температура од 2 до 8 степени и при повторна употреба да се загрее на температура над 70 степени.
Да не се консумира сирова или недоволно термички обработена храна, посебно месо и преработки од месо, непастеризирано млеко, млечни производи и јајца. Сировата и подготвената храна во фрижидер да се чуваат одделно во посебни садови.
Темелно чистење и миење на садовите, кујнскиот прибор, работните површини и рацете, пред и после ракувањето со храна - сирова или термички обработена. Свежиот зеленчук, овошјето и салатите треба темелно да се измијат под силен млаз вода - пред јадење, сецкање или готвење, па дури и кога се излупени. Да се избегнува храна од тезги на улица, брза храна, како и др. храна и вода од несигурни извори.
Лицата кои спаѓаат во ризична категорија поради тоа што болеста може да се манифестира во потешка форма, со компликации и лош исход особено кога се работи за листериоза (лица со хронични болести и намален имунитет, постари лица над 65 годишна возраст, бремени жени) треба посебно да обратат внимание на препорачаните мерки и да избегнуваат консумација на меки сирења, непастеризирано млеко и млечни производи, паштети и салати, да избегнуваат храна од кулинарски тезги, брза храна, да избегнуваат консумација на претоплувана еднаш оладена храна, како и избегнување на контакт со бремени или новородени животни.
Извор: http://kajgana.com/tri-lica-vo-makedonija-pochinaa-od-bakterijata-listerija
А интересно ми стана по ова:
http://www.telegraf.mk/aktuelno/176734-listerija-vo-evropa-skandal-vo-srbija-zarazeni-vo-avstrija-i-vo-germanija Дали може изворот да е ова и кај нас? По она со млекото ништо чудно веќе.
За мала држава 4 лица за толку кус рок? И некако медиумиве ко да преќутваат нешто да не се направи паника.