Најекономично греење и ладење

Член од
23 јуни 2014
Мислења
241
Поени од реакции
131
За атер на темава ке направам една анализа-споредба на со години наназад пљуканиот и негираниот Хансол12 со Sanyoto дека нема Еуровент дека нечини, и дека е различен овој кај нас со тие другите-"подобрите" фински/канадски.... споредбата е со еден модел на Јорк кој конечно во оваа 2016та година се појави под ист Продукт Код со овој Хансол што може да се купи кај нас за некои 40+к. Кога велам исто мислам на ист продукт код и во 99% иста PartList-а во надворешните единици. Тие што си го имаат дома тој Хансол мислам дека слободно може да се пофалат дека си имаат клима со солиден Еуровент со 3,19КW на -10.
Одкако 2та Хансола отидоа за Битола кај @GT1 i @ante1 дали се останати уште 3-4 вакви клими и веќе нема да се носи тој стар добар Хансол со Sanyo, ке биде заменета со нов модел на Хансол за кој сигурно пак ке вергламе со години, ке спориме, троламе, со куп искажани претпоставки, секакви анализи и мудрувања за да на крајот после X години и тој новиот се појави како некој идентичен Јорк-Морк, Аирвел Кариер или шо и да е, а вероватно и со солиден Еуровент.

Да не го тупам, погледајте ги сликите и сервисните, ПродуктКодот е идентичен 148008300 кај двете клими, единствена разлика се 2 дела од PartList на надворешните единици (предната маска каде место Грее пишува Јорк и лимениот капак на електрониката). Внатрешната единица не ја споредував.

Првин за Претходниот модел на YWHJZH Јорк кој немаше ист продукт со тој на Греемак и нечинеше за многу луќе тука.
Прегледај го приврзокот 156492Прегледај го приврзокот 156493
Servise manual za stariot model
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Новиот Jork за 2016, пак со иста ознака на модел YWHJZH. Морам да забележам дека иако буквата "Z" како буква постои во моделот, таа буква воопшто не фигурира во ознаките на indoor/outdoor единиците...ознакиве ала збунити непријатеља :)
Прегледај го приврзокот 156494 Прегледај го приврзокот 156495 Прегледај го приврзокот 156496
Сервис Мануал за новиот модел од 2016
--------------------------------------------------------------
Конечно и Сервис Мануал за тукашниов модел на Грее GWH12TB-S3DNA1D
--------------------------------------------------------------
Споредба на Продукт кодoт кај нашиот GreeHansol12 S3DNA1D i Јорк YWHJZH(2016)
Прегледај го приврзокот 156505 Прегледај го приврзокот 156499

Part list споредба (црвените полиња се поклопувањата), разликата е во delovite Front Grill(предната маска на кукиштето), и El.Box Sub-Аssy(лимен поклопец на електрониката).
Прегледај го приврзокот 156500
Explode View i PartList за Јоркот овде
И КОНЕЧНО!!! ЕУРОВЕНТ за Јорк/Хансол овде

А за @Kurto и компанија што сe по мерцедесите и поскапото Jork-варијантата мислам појше ке им одговара а можда и ке им трае повеќе години пошо за брендовите и "подолга" гаранција даваат (или грешам за гаранцијата?) ;)
Би се се задржал на првата реченица "една анализа-споредба на со години наназад пљуканиот и негираниот Хансол12 со Sanyoto дека нема Еуровент дека нечини": колку години наназад го плукале Хансолот бе @Strelec? 2, 3, 5? Колку години ви постои вашава Gree па за да кажеш " долги години наназад"???

Ве пробија другарче, свикај состанок со твоиве и договорете си нова маркетинг стратегија, зошто ова веќе не е смешно, туку е жално!

п.с. Не бе пријателе по great wall и по gree ќе бидам. Затоа скапаници фирми даваат по 100 години гаранција, зошто инаку кој ќе им го купи тоа ѓубре?Купуваат топтан со контејнери роба која кошта 50% помалку него реномирани фирми, и зимаат +30% роба за да ја покријат таа гаранција која ја даваат, и сепак се 20% поевтини. Е кога ќе ти затребаат сервис и редовни делови, господ нека ти е на помош. Не те кривам тебе, си зимаш ти %, тоа ти е работа, ама барем луѓево што читаат да им бидат појасни работиве

Последно уредено:
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.615
Поени од реакции
7.428

Taman ke recev umrel ovoj srbinov go vikaat da pomuti situacaija ama so sto ?
GreeOnline je sajt u Australia, tie klimi nemaat vrska so Eu i Evopski modeli
Eve ti contact informacii pa zemi si od tamu Hansol na 1GDY23AXD
10/88 Dynon Road, West Melbourne, Victoria 3003, Australia

Nasiot Hansol e na Sanyo kompresor twin-rotary....a sad odjebi srbine....i to malo duze

Член од
23 март 2009
Мислења
720
Поени од реакции
555
Добро по која логика ставаат исти мотор во кози 12 и ломо 18?
Некој е заебан во случајов?
Значи гри прават дубари.
исти компресор во два различни модели со различни капацитети.
Плаќаш и незнаеш што купуваш.

RN2

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.615
Поени од реакции
7.428
Би се се задржал на првата реченица "една анализа-споредба на со години наназад пљуканиот и негираниот Хансол12 со Sanyoto дека нема Еуровент дека нечини": колку години наназад го плукале Хансолот бе @Strelec? 2, 3, 5? Колку години ви постои вашава Gree па за да кажеш " долги години наназад"???

Ве пробија другарче, свикај состанок со твоиве и договорете си нова маркетинг стратегија, зошто ова веќе не е смешно, туку е жално!

п.с. Не бе пријателе по great wall и по gree ќе бидам. Затоа скапаници фирми даваат по 100 години гаранција, зошто инаку кој ќе им го купи тоа ѓубре?Купуваат топтан со контејнери роба која кошта 50% помалку него реномирани фирми, и зимаат +30% роба за да ја покријат таа гаранција која ја даваат, и сепак се 20% поевтини. Е кога ќе ти затребаат сервис и редовни делови, господ нека ти е на помош. Не те кривам тебе, си зимаш ти %, тоа ти е работа, ама барем луѓево што читаат да им бидат појасни работиве
Што не ти е јасно што требаа да ти се појасни ?
Пљукањето против Хансолот било од такви како тебе што као божем се греат на дрва или On/Офф а навиваат за брендови и клими, поскапи а послаба изведба.
111.jpg
Собери си го ти сеа штабот па измислете нова маркетинг стратегија како капиларава "DS" од 35000ден и без еуровент да ја напраите дека има EEV т.е да стане "ES" верзија;) ЕКО за цена LCLH....колку е тука твојот % ?
Јако ви е и ова WiFiво за 3500+2000монтажа....5500 заWiFi шминка :D
3333.jpg
2222.jpg
http://www.ecr-nederland.nl/nl/catalog/airconditioning/carrier/carrier-airco/carrier-muurmodel

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: GT1
Член од
23 март 2009
Мислења
720
Поени од реакции
555
Абе климиве ги направивте толку софистицирани што неможеме редот да и го фатиме :)
969 страна јеботе.
А Изменувач и мотор имаат.

RN2

Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Vo princip imam averzija kon se sto e made in prc.
Taka da prvata klima koja ja kupiv bese ToshibaSuzumi+16. Vtorata, Vivax Gexi (pretpostavuvam rebrendiran Hansol).
Kako proizvod na vtorata dojde i treta Vivax Gexi.

Razlikite pomegu ovie dve klimi gi imam pisuvano nanazad, taka da dokolku gi procitavte ke se namalese obemot na bespotrebno pisuvanje postovi, i karanici.

Vivax koj cini (cinese) skoro dva pati poeftino od Toshibata se pokaza deka "dva pati" podobro gree.
Ne mozam da gi prezalam parite sto gi dadov za Toshibata.
Ne velam deka ne e dobra, ama za tolku pari mislam deka ne e.

Nepoznanica e samo koja ke bode dolgovecnosta na uredite. Jas licno mislam deka toshibata e napravena od podobri materijali, elementi, delovi i sl., ali dali se isplati taa razlika vo cena?

Ova kinezarijava duva toplo kako fen.
Taka da soprugata mi moja mila sekogas gi mesa koja e kineskoto gubre a koja Toshibata koja skapo ja plativme.

Sekoj koj so nedoverba go cita ova moze da mi bide gostin vo zimo (i toa najladnoto) i vo zivo da napravi razlika pomegu ovie dve klimi.
Razlikata vo izduv e evidentna

Celta ne e da se deskriditira Toshiba, tuku da se pokaze deka Hansol e realno dobra klima

Член од
2 август 2014
Мислења
1.760
Поени од реакции
4.109
@zelenko
Sabajle imase eden epten korekten post, vo koj tvrdis deka ti se POVRACA od GREE, poradi sto e prereklamirano i prepumpano se vo vrska so nego, sega gledam go nema..... Mislam deka si potpolno vo pravo i jas kako tebe od nekoj koj nemase nisto protiv da kupi GREE masina, sega ne bi ni pomislil na takvo nesto! Zosto? Ednostavno dosadija reklamive i BOGU I LJUDIMA. Da se razbereme ne dosadija ovie zvanicnive od GREE, koi sigurno placaat za da se reklamiraat, kamo sreca da ima i od drugite firmi TUKA da se reklamiraat, dosadija ovie drugite "korisnicive" koj i da se SAMO korisnici sto e mnogu mnogu e. Imam custvo eve da sum na pust ostrov so GREE i toa e edinstven izbor, e ne bi kupil GREE pa bog.

Член од
23 јуни 2014
Мислења
241
Поени од реакции
131
Што не ти е јасно што требаа да ти се појасни ?
Пљукањето против Хансолот било од такви како тебе што као божем се греат на дрва или On/Офф а навиваат за брендови и клими, поскапи а послаба изведба.
Прегледај го приврзокот 156534
Собери си го ти сеа штабот па измислете нова маркетинг стратегија како капиларава "DS" од 35000ден и без еуровент да ја напраите дека има EEV т.е да стане "ES" верзија;) ЕКО за цена LCLH....колку е тука твојот % ?
Јако ви е и ова WiFiво за 3500+2000монтажа....5500 заWiFi шминка :D
Прегледај го приврзокот 156539
Прегледај го приврзокот 156540
http://www.ecr-nederland.nl/nl/catalog/airconditioning/carrier/carrier-airco/carrier-muurmodel
Ti ko politicarive a?Edno te prasuvaat a drugo odgovaras.
Kazi mi kolku godini postoi gree za da mozes da zboris za kvalitet?

Член од
12 октомври 2015
Мислења
321
Поени од реакции
218
Значи гри прават дубари.

RN2
Ovo su zvanicni podaci koje daje Gree .Svi znaju za to.Samo ovde postoje ljudi koji nece da pricaju o tome jer rade na marketingu za Gree.Postavljaju nekakve slike i pozivaju se na Sanyo twin rotary kompresor a zaboravljaju da Sanyo vise NEMA , presao je u ruke Panasonic - a.
A vama ovde jos prodaju takve price i slike o Sanyo kompresorima i testovima Gree klime koje se prodaju u Norveskoj , Finskoj,,,,,,.
Gree klime su solidne i nisu lose za sve one koji zele da potrose manje novca.[DOUBLEPOST=1474301497][/DOUBLEPOST]
Значи гри прават дубари.

RN2
Ovo su zvanicni podaci koje daje Gree .Svi znaju za to.Samo ovde postoje ljudi koji nece da pricaju o tome jer rade na marketingu za Gree.Postavljaju nekakve slike i pozivaju se na Sanyo twin rotary kompresor a zaboravljaju da Sanyo vise NEMA , presao je u ruke Panasonic - a.
A vama ovde jos prodaju takve price i slike o Sanyo kompresorima i testovima Gree klime koje se prodaju u Norveskoj , Finskoj,,,,,,.
Gree klime su solidne i nisu lose za sve one koji zele da potrose manje novca.

Член од
12 октомври 2015
Мислења
321
Поени од реакции
218

Nasiot Hansol e na Sanyo kompresor twin-rotary....a sad odjebi srbine....i to malo duze
Koliko te placaju ovi iz Gree za tvoj marketing i foto - montaze ???[DOUBLEPOST=1474302410][/DOUBLEPOST]
Еве кој ги прави Sanyo

http://www.aislu.com/Products/compressor.htm

Sent from my SM-A310F using Tapatalk
http://www.gmcc-welling.com/index.php?/en/upload/file/20131220/20131220135632.pdf
http://www.tekkna.it/open2b/var/catalog/product/files/478.pdf

http://www.aislu.com/

Последно уредено:
Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
Vo princip imam averzija kon se sto e made in prc.
Taka da prvata klima koja ja kupiv bese ToshibaSuzumi+16. Vtorata, Vivax Gexi (pretpostavuvam rebrendiran Hansol).
Kako proizvod na vtorata dojde i treta Vivax Gexi.

Razlikite pomegu ovie dve klimi gi imam pisuvano nanazad, taka da dokolku gi procitavte ke se namalese obemot na bespotrebno pisuvanje postovi, i karanici.

Vivax koj cini (cinese) skoro dva pati poeftino od Toshibata se pokaza deka "dva pati" podobro gree.
Ne mozam da gi prezalam parite sto gi dadov za Toshibata.
Ne velam deka ne e dobra, ama za tolku pari mislam deka ne e.

Nepoznanica e samo koja ke bode dolgovecnosta na uredite. Jas licno mislam deka toshibata e napravena od podobri materijali, elementi, delovi i sl., ali dali se isplati taa razlika vo cena?

Ova kinezarijava duva toplo kako fen.
Taka da soprugata mi moja mila sekogas gi mesa koja e kineskoto gubre a koja Toshibata koja skapo ja plativme.

Sekoj koj so nedoverba go cita ova moze da mi bide gostin vo zimo (i toa najladnoto) i vo zivo da napravi razlika pomegu ovie dve klimi.
Razlikata vo izduv e evidentna

Celta ne e da se deskriditira Toshiba, tuku da se pokaze deka Hansol e realno dobra klima
мислам дека си регистриран на forum.hr
испрати му го ова на членот Edgar, мислам дека тој и кога спие ги сонува неговите 2 тошиби, има како твојата 16-ка и 10-ка од пролетва[DOUBLEPOST=1474317517][/DOUBLEPOST]
Некој брише постови кој содржат критика кон gree. Некој меѓу нас не е наш !!
без гајле другар, кај мене се снима се
само побарај ќе ти вратам се што е избришано, страв ми е само да не добијам перманентен БАН :D[DOUBLEPOST=1474319523][/DOUBLEPOST]@zzoranpetrovic пишувај македонски ако знаеш, ако не убаво ти рекоа, одјеби од овој форум.
Јас сум зачленет веќе долго време и на хрватски и српски форум па не пишувам македонски таму. Што се мислиш ти дека србија е бившата југославија на тито ли, па да ти симнуваме капа тука, пишувај македонски наредниот пат ако знаеш ако не, не ни коментирај на српски тука, доста робувавме за вас 40год.

Последно уредено:
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.615
Поени од реакции
7.428
@zzoranpetrovic
Koji si ti tvrdoglavac jebo te Aislu i GMC, a lepo ti objasnio Anon....kad kompresor kod Fujitsu ima brojcanu oznaku onda je to Sanyo kompresor u Fujitsu, pa gde ih onda Fujitsu nalazi bre, mozda za tebe i Fujitsu laze da nema Sanyo u Nokriu ?
GMCC ide u slabije modele, u skuplje modele i nordic modele koji imaju i twin kompresor ide Sanyo, ti to vrlo dobro znas, ili mislis da smo mi ovde ovce za sisanje.
komp.jpg
Ili konkretni(jaci) modeli Fujitsua
Fujitsu LT, konkretni model AOYG12LTC = 808-884-80, Sanyo kompresor vgraduvan vo japanski model Sanyo SAPE280
Fujitsu AOYG18LFC (808-903-80) 9313279011 MODEL: CRSS SANYO C-6RVN93HOT
Sanyo C-6RVN93HOT(2).jpg
Compressor 808-903-80 Sanyo 18LFC Fujitsu.jpg
Fujitsu Nokria14 (808-907-80), 9314061011, MODEL: SANYO C-6RVN93HOP
Compressor 808-907-80 931_4061011_MODEL_C-6RVN93HOP_Nokria .jpg
Nomenklatura za Sanyo scroll kompresor koja dosta kazuva sto znacat kodovite
nomenklatura SANYO Scroll compressor.jpg
Katalog na CRSS izvaden od http://www.crcsanyo.com.cn/newproduct/001.htm
image002.jpg
image003.jpg
Mozes da poguglas i za ova
image006.jpg image006a.jpg
AVIC ELECTROMECHANICAL (SHENYANG) SANYO REFRIGERATION EQUIPMENT CO LTD
http://www.inmetro.gov.br/prodcert/empresas/lista.asp?pagina=23&paginaini=60&paginafim=69&ordernarpor=E

Attachments

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom