Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Почна веќе поозбилно зимата па да пишам за мојата потрошувачка. Климата работи нон-стоп 24 часа без исклучување никакво, температура 20-21 степен зададени, повремено краткотрајно проветрување и ја отчитувам потрошувачката во 19.00. Денес покажа најмногу потрошувачка од 10.3кв за 24 часа (од 19 вчера до 19ч денес) поради доста студената вечер, вчера имаше 9.4кв, а завчера 8.5кв. Куќа со класична фасада без изолација, стара двојна дрвена столарија зрела за замена и то.
Пишете и вие мерењата кој ги прави, посебно со обични клими па да видиме стварно каква е состојбата и дали вреди да се купува инвертер. Јас лично сум задоволен од оваа потрошувачка и ја сметам за економична во однос на термо печки, грејалки, радијатори па дури и дрва. И да кажам само греам 25кв. со 13-ка, а климата е секогаш уклучена во втора брзина, како што може да забележам потрошувачката варира само од надворешната температура, како што паѓа надвор температурата така се качува потрошувачката и обратно, од 320 до 480 вати отприлика.

Vivax acp-12ch35gek, temperatura 21,5 stepen ,20 m2 sever, najdolu vo zgrada, 2 nadvoresni zida, od nikade nikoj ne gree, ostanatite sobi 10 stepeni bez greenje, 8,8 kwh za 24 sati (za 5.12.2013), prethodnite denovi nesto pomalku. Od 6 - 22 casot okolu 7,5 kwh.

Denes povtorno inverterot ni zamrzna :(. Zosto se slucuva toa?
Во оваа ситуација, најнапед одмрзнете го.
Одмрзувањето се врши вака:
Најнапред исклучете го климатизерот.
По две - три минути пауза, вклучете го на режимот ладење ( поставете 16 степени )
Од кога ќе се одмрзне, повторно исклучете го и повторно направете пауза од две - три минути.
И на крај вклучете го во режим затоплување
Секој климатизер е способен сам да се одмрзнува. Но ако работи со мал капацитет не реагира заштита и не се вклучува. Веројатно просторијата која ја затоплувате е мала или ја затоплувате на ниска температура
Ако сакате ова поретко да Ви се случува - Затоплувајте поголем простор ( отворете врата од уште простории ) и зголемете ја температурата.
Со клими со моќност 3,5 киловати, можете да затоплувате 60 и повеќе квадрати.
Но и вака не е проблем. Тоа што замзнала не е некој проблем, лесно се одмрзнува, Едиствена штета е што трошите повеќе струја додека климата е замрзната. Затоа повремено котролирајте ја дали замрзнала

@gigovit
Aj da ne listame kazi koja klima i koja kvadratura grees

@biszkopt_pl
Sto inverter e???

Bi ve zamolil site poradi toa sto ima mnogu clenovi ne mozeme da zapomneme sekoj koja klima ja ima i koja kvadratura ja gree/ladi, pa bi bilo dobro vo postovite da go napisat povtorno za da ne listame nazad.

Fala

@gigovit
Aj da ne listame kazi koja klima i koja kvadratura grees

@biszkopt_pl
Sto inverter e???

Bi ve zamolil site poradi toa sto ima mnogu clenovi ne mozeme da zapomneme sekoj koja klima ja ima i koja kvadratura ja gree/ladi, pa bi bilo dobro vo postovite da go napisat povtorno za da ne listame nazad.

Fala

Toshiba Suzumi Plus RAS-B13N3KV2-E grejam 25m2 klimata postavena na19 stepeni temperatura na soba od 21 do 22 bez nikakva izolacija samo so termopan prozor vrati nonstop raboti i gree ko luda :)

Дечки имам камин Plamen trenk http://www.google.com/imgres?imgurl...=9bOhUrrZGsGetAaHtoHQBA&sqi=2&ved=0CDYQ9QEwAQ и имам голем проблем кога ќе биди засилен огнот во бориите се ствара течност како писа и се затнуваат кажете некој дали го има истиот проблем со истиов камин или до оџакот е а чистен е пред 2 месеци инаку живеам во зграда позз

Koristime LG, model m12 sk nsb/ua3 so 3,80kW 12400Btu. Zagrevame povrsina ok. 40-45m2 (vkupnata povrsina e ok.60m2), nova zgrada, so dobra izolacija. Ovaa ni e prva godina so inverter zatoa ni trebaat soveti od poiskusni korisnici :). Fala odnapred!

Koristime LG, model m12 sk nsb/ua3 so 3,80kW 12400Btu. Zagrevame povrsina ok. 40-45m2 (vkupnata povrsina e ok.60m2), nova zgrada, so dobra izolacija. Ovaa ni e prva godina so inverter zatoa ni trebaat soveti od poiskusni korisnici :). Fala odnapred!

Jas ne sum voopsto iskusen, no stom imas problem javuvaj se vo servis koj ti ja montiral i kazi im go problemot. A pretpostavuvam i nova e klimata.
Ne veruvam deka toa sto e specificiran da raboti samo do -5 toj model bi pravel takvi problemi na -6 stepeni nautro denovive.

Da, klimata e nova - ja imame od avgust ovaa godina. Spored specifikacijata bi trebalo da raboti do -10, a vo prodavnicata ni rekoa deka raboti do -15. Servisot ke dojde duri ponedelnik-vtornik. Sega gi otvoriv site sobi i ja staviv na 23st - sega zasega ne e zaledena.

Jas sto primetiv e deka peku den moze i na poniska temperatura da se namesti, jas ja stavam na 21, a navecer barem na ovie temperaturi, saka povisoka temperatura da podesis, 22 e dovolno na mojata klima. Mozes da probas nokeska da ja ostavis na 23-24 stepeni.
A mislam deka toa so otvoranjeto na vratite i potrebniot pogolem prostor nema nekoe vlijanie. No pak ke ti kazam, nemam iskustvo so inverteri, samo mesec dena go imam.
A inace za toj LG model, go gledav i jas vo Neptun, i koga vidov deka e deklariran samo do -5 odma se otkazav od nego. -10 oni imaat pisano no toa ne e tocno, proveri vo upatstvoto pisuva.
Prodavac vo neptun se razbira za klimi i inverteri kolku jas sto se razbiram vo microbiologija.

Noke bas ja stavame na 23-24.Vo 5 sabajle koga maz mi stana, primeti deka ne e tolku toplo kolku bi trebalo da bide. Koga se razdeni vo 7, vidov deka e zaledena i zatoa ne toplese dovolno. Vcera istoto se sluci. Koga izlegov od doma, ja namestiv na 19 st, koga se vrativ vo 12.30, povtorno bese zaledena, iako nadvor temp. bese nad 0. Sega, so otvoreni vrati ne e zaledena.

nalet novosta stanuva vreme za tema za oskari mislam? duri pocnat so oficjalnite izjavi, da si pocneme nie so prognozi i favoriti?
@Io Sono Interista ќе продужиш традиција? Дур не се избацил некој. Или ќе чекаме прво глобусите?

Лани на 15ти ноември ја отворив темава за која Io ме караше. :oops: После Io си ја отвори официјалната, со анкетата - ама тоа може да се направи дури откако ќе ги објават номинациите. Ако сакате уште од сега да почнеме со пред-подготовка, можам да се позамарам малце ко лани, м?

Пукај. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom