Општи дискусии за ТВ серии

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.067
Поени од реакции
34.796
Немам нетфликс, ќе пробам по торенти да ја барам.
Инаку тоа е последна епизода од сезоната, завршува со клифхенгер и не се знае што се случило со Ник. Работата била што актерот Алекс Димитриадес сакал многу поголема плата за да остане да глуми во втора сезона. Пред да започне со снимањето на 2 сезона, преговарал со продуцентите, не успеале да се договорат и така во следната 1 епизода од 2 сезона кажуваат дека умрел. Ако се договореле за платата, ќе останел да глуми као ништо да не било. Искрено таа епизода, S02E01 е поемотивна и појака отколку S01E38.
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.720
Поени од реакции
12.145
Навистина Шогун, барем првите 2 епизоди за мене е одлична. Доволно мудрување, борба, трилинг, политички сплетки, све си е на место.

Ме интересира дали може да се нарече римејк на една стара серија Шогун со Ричард Чемберлен или се независни серии, се базираат како што пишува на иста новела.
 
Последно уредено:

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.758
Поени од реакции
7.582
@Lurtz

Да, можеш да гледаш на серијава како римејк. Имаат ист изворен материјал и не очекувам разлики во тој дел. Воочливи разлики има во начинот на кој ни се "сервираат" нештата.

Старата серија е од пред 40+ години и се приметува разликата во кинематографијата. Новава серија е доста потемна (по-плава?), старата е доста светла, жолта да не речам. Влијае на општата атмосфера.

И глумата. Разликите кај начинот на кој се претставени ликовите, нивното однесување и суптилините манеризми доста лесно се забележуваат.

Добивме и превод кај новава а.к.а. сабтајтлс. Со цел да се создаде чувство на далечна, туѓа земја, кај старата серија нема превод дур зборуваат јапонците. Преведувачите на Енглезот (Марико, Тцучи) се оние кои посредно преведуваат и за публиката. И чат пат Орсон Велс со неговата натсинхронизација.:D

После пар години разочарувања, доста големи очекувања иам од серијава.


P.S.
Очекувам Марико да има плот армор.
 
Последно уредено:
Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.067
Поени од реакции
34.796
1709666032604.png

Bodies сепак испадна ОК серија. Среќа што имам навика да дадам втора шанса зашто не сакам да оставам незавршени работи, па така ја продолжив по првите 4 епизоди во кои не разбрав ништо и сепак убаво почна да се одмотува клопчето (секако, со сите time-travel парадокси секаде присутни). Сите кои ја гледаа и сакаа Dark, нека и дадат шанса. Далеку е од Dark, ама слична приказна, па се надевам ќе ви се допадне.
 

wot

њ
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.522
Поени од реакции
33.702
@Io Sono Interista 21vi mesecov
Save the date


Denovive po preporaka (ne od Obama, but still :d) ja procitav The Three-Body Problem od Cixin Liu. Adult sci fi so hard based science. Pocnuvajki od cultural revolution wars vo China 1967 ubistvoto na tatkoto na astrofizicar ja zasenuva cela covecka rasa, almost poetic, kako edna laga za bremenost sozdava cela religija, kako toa sto Hitler da go primile da crta svetot ke bese razlicen - e isto taka, samo na universal scale.

Ne citajte opis online bidejki e major spojler, prikaznata se otvara koga poznat naucnik ke bide povikan od policijata za da pomogne vo istrazuvanje na ubistvata i mnogute samoubistva na ugledni i procueni naucnici vo svoite oblasti vo meguvreme koristenje na nano tehnologii, quantum entanglement, alien contact i VR igri za raskazuvanje na pogolemata slika. Krevkosta na svetot prikazana drsko, fizickite zakoni ne vazat poveke, completen haos. Postavuva dosta prasanja i vredi vremeto, problemot e sto okolu 70 posto in primetiv deka ne ostava prostor za elaboriran kraj i se plasev da ne e izbrzan. Izleze deka ne e bidejki ima i vtor del koj go pocnav (The Dark Forest) i tret del (Death's End) koj sakam hartija da go poracam no ne znam dali ke stigne radi situacijata dodeka ja procitam vtorata. My go-to e bookdepository no od posta mi kazaa deka ne prakjaat i primaat pratki od UK. Any suggestion?

"In China, any idea that dared to take flight would only crash back to the ground. The gravity of reality is too strong"
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.781
Поени од реакции
80.216
Дали ќе ги сменат од мажи во жени или раси да им сменат на ликовите од книгата?

Дали некој знае дали оваа кинеска книга ќе биде у серијава "прилагодена на модерната публика"?
 

YuZe

Fortune favors the Brave
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.034
Поени од реакции
725
Загледав една серија деновиве, Netflix оригинал. Не ги пратам многу новиве серии, оти е све феминаци пропаганда, ама оваа пријатно ме изненади. Серијата е снимена во Брисел и е Криминална Драма/Трилер направена по вистински настан. Има 3 сезони засега, IMDB 7.8/10

1709845495390.png
 

wot

њ
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.522
Поени од реакции
33.702
Abe ne li go znaes kakvo dzubre e @Io Sono Interista?

Go pusta trejlerot i pee Radiohead Everything in its right place, se flexaat credits so David Benioff od LOST zaedno so DB Weiss od GOT kako vmesani, lesno dostapno na e Netflix i soliden budzet za site foldovi na atomi, pendelumi i slicni sci fi misterii…. taman preporaka.

Ne mi go kazuvaj, znam si go…

No ke ja dzirnam i tvojata oti ja vikaat word for word. Toa od edna strana e super, science-ot vo knigata e golem nosecki stolb no od druga strana kako seto toa izgledase vo mojata glava ni Netflix budzet ne znam dali ke potpre, no da vidime.
Автоматски споено мислење:

Дали ќе ги сменат од мажи во жени или раси да им сменат на ликовите од книгата?

Дали некој знае дали оваа кинеска книга ќе биде у серијава "прилагодена на модерната публика"?
Abe znam deka woke e ridot na koj bi umrel, se soglasuvam so tebe dosta iako ne izgleda taka i epten mi e tocka koga stanuva zbor za decata znaes sme zborele no zosto ne se otkazes od novi filmovi i serii?

Ocigledno e toa toa, mnogu se otkazaa od mainstream koga bea herojskite na primer… toa e denes svetot nazalost. Jas ete ne mozam da batalam, si sakam novi raboti i ne me naelektriziruva ako nekoj e gay, zena, crnec. Pobogu ovaa na Apple/Asimov Fondacijata PREblagodaren sum oti smenile vo zeni mnogu likovi, koga gi citav knigite samo kolbasi bese, sekako nemase da ja gledam ako site bea mazi. Source materijalot ne e biblija, ne e muhamed da ne smeeme da cepkame sveto, tuku se prilagodiva za potrebite. Cela profesija e ekraniziranje source materijali.

:toe:
 
Последно уредено:

wot

њ
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.522
Поени од реакции
33.702
Dobro izleze ova be! Igledav 5 saati i vpien sum celosno. Pa koga vidov 30 eps prva sezona, me vrati u detstvo. Ako mi ja rasipa taa od Netflix sega ke duzis…

Mnogu e eerie, ima horror triller vibes a cgi se drzi solidno za sega

Dave, loosely based na raperot lil dicky, mnogu e awkward, specificen humor ima u FX.
DAVE zavrsi so treta sezona, samosto go izgledav finaleto. Pesnata i flingot so Rachel McAddams pa posle zaloznickata Stan situacija so Brad Pitt hahah koja drama, krajot ubavo pravi full circle so Drake koga se pojavuva a ustvari ne se pojavuva… se cuvstvuvase closure.

Vo treta sezona serijata bese svojata najdobra verzija, od humorot i rapuvanjeto pa se do dramata, temi kako ljubov, ambicija, validacija pokrieni majstorski. Kudos, Dave!

GaTa hypemanot zraci Leon od Curb vibes, @MAJA 345 @grande-juve mislam ke vi se dopadne serijata. Dave gi adresira tie sitni sekojdnevni stvari koi lugjeto gi pravat a se fake, bas kako Larry (rip Lewis).

Dave e nesto sto Gambino pravi so Atlanta so malce Entourage vibes.

 
Последно уредено:
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.778
Поени од реакции
8.228
Dobro izleze ova be! Igledav 5 saati i vpien sum celosno. Pa koga vidov 30 eps prva sezona, me vrati u detstvo. Ako mi ja rasipa taa od Netflix sega ke duzis…

Mnogu e eerie, ima horror triller vibes a cgi se drzi solidno za sega
Кинеската верзија е веројатно најдобрата шо ќе ја видиме. Криво ми е оти изгледа ќе чекаме уште некоја година за втора сезона, затоа шо првата ја снимале 4 години...

Ќе видиш, ако досеа не си приметил, посебно у тоа епизодата со бродот, дека најслаб дел на серијата се глумци шо треба да глумат американци или странци. Тешки кринџови маваат кога белци се на екран, како да ги собрале од улица...или од затвор. Ако такви гревови имаат и за втора сезона, кога многу побитни ликови за приказната се странци, скоро сите wallfacer-и се странци, тоа е веќе неповратно поебуење. Ама и така поебана, сигурно ќе биде стопати подобра од нетфликс срањево.
 
  • Ми се допаѓа
Reactions: wot

Kajgana Shop

На врв Bottom