Зошто нема женски попови?

• Креатор на темата Креатор на темата Dzings
  • Време на започнување Време на започнување
а како ќе ми го одговори ова , ќе речеш дека според вашите обичаи ќе треба да се казни, или ова е слободата која ја бараат а не им ја давате?

Ke vi citiram samo dva pasusa od biblijata samo za da vi ukazam kolku e diskriminirana zenata vo biblijata bidejki nekako kako mnogu da iznakazuvavte demek zenata muslimanka e diskrimirana do taa mera sto ja nosi na rabot na egzistencijata megutoa nejse da prodolzime.

Zenskiot nasproti maskiot pol pa veli vaka:

"...koga zenata ke zabremeni i rodi masko dete,necista ke bide sedum dena...a ako rodi zensko dete,togas necista da e cetirieset dena..."
(Levit 12:2-5)(Makedonski prevod na Sveto pismo izdanie na makedonska kniga-Skopje 2- izdanie 1991)
pa prijateli gledam deka od malo dete ste mu ja kroile sudbinata diskriminirano e od samata utroba nejse odime ponatamu:

Pravo na zenska edukacija i veli:

"Zenite vasi po crkvite da molcat: nim ne im e dozvoleno da zboruvaat,tuku da se pokoruvaat,kako sto veli i Zakonot. Ako pak sakaat da naucat nesto,neka gi prasaat mazite svoi doma; zosto sramno e zenata v crkva da zboruva"
(1 Koritjani 14:34-35)
eve kako ste diskriminirani so samo dva pasusa da ne odam podlaboko
Pozdrafce:helou:

(Makedonski prevod na Sveto pismo izdanie na makedonska kniga-Skopje 2- izdanie 1991)

Ke vi citiram samo dva pasusa od biblijata samo za da vi ukazam kolku e diskriminirana zenata vo biblijata bidejki nekako kako mnogu da iznakazuvavte demek zenata muslimanka e diskrimirana do taa mera sto ja nosi na rabot na egzistencijata megutoa nejse da prodolzime.

Zenskiot nasproti maskiot pol pa veli vaka:

"...koga zenata ke zabremeni i rodi masko dete,necista ke bide sedum dena...a ako rodi zensko dete,togas necista da e cetirieset dena..."
(Levit 12:2-5)(Makedonski prevod na Sveto pismo izdanie na makedonska kniga-Skopje 2- izdanie 1991)
pa prijateli gledam deka od malo dete ste mu ja kroile sudbinata diskriminirano e od samata utroba nejse odime ponatamu:

Pravo na zenska edukacija i veli:

"Zenite vasi po crkvite da molcat: nim ne im e dozvoleno da zboruvaat,tuku da se pokoruvaat,kako sto veli i Zakonot. Ako pak sakaat da naucat nesto,neka gi prasaat mazite svoi doma; zosto sramno e zenata v crkva da zboruva"
(1 Koritjani 14:34-35)
eve kako ste diskriminirani so samo dva pasusa da ne odam podlaboko
Pozdrafce:helou:

(Makedonski prevod na Sveto pismo izdanie na makedonska kniga-Skopje 2- izdanie 1991)
Vo crkva sramno e bilo koj da zboruva, ama barem im e dozvoleno da si odat so mazite a ne na poseben sprat ;a so prviot post fala, ja potvrdi mojata pretpostavka deka zenskoto krvarenje e necisto.A ako beshe malku pozapoznaen so nashata tradicija, kje znaeshe deka zenata 40 dena e necista i ne prima poseta za bilo koj pol.No kako i da e nikoj ne mi gi objasni pasusite koi gi citirav.Kaj nas barem nikade ne stoi UDRI JA zenata koja ne ti se pokoruva.

Точно шери, женското крвавење е нечисто... ама ако е причина за крвавењето раѓањето на женско дете, мнооооооогу понечисто е.
А во црква може е срамно било кој да зборува (не знам :toe:) ама сепак Библијата се осврнува на жената... Жените ваши во цркви да молчат...
Не изместувај Божји зборови.

Точно шери, женското крвавење е нечисто... ама ако е причина за крвавењето раѓањето на женско дете, мнооооооогу понечисто е.
А во црква може е срамно било кој да зборува (не знам :toe:) ама сепак Библијата се осврнува на жената... Жените ваши во цркви да молчат...
Не изместувај Божји зборови.
se raboti za opshta kultura vo crkva se molci i se moli. No eve i da e taka pak kje ti recam barem ne gi izolirame na drug sprat.I pak kje ve molam za komentar na pasusite od strana br 8.

Бидејќи темата е зошто нема женски попови, ќе се обидам да го одржам тој правец на дискусија и нема да забегам да ти објаснувам дека во сите религии жената е "втора". Ти текнува, Господ ја створил Ева од реброто на Адам а не спротивното. Така е и во животинскиот свет. Лавот кога ќе и се качи на лавица да ја "повози", ја држи гризната за врат. И животното како животно, поради својот пол покажува потчинетост и надмоќност, се во рамките на својот пол.
Туку, забегав јас да ти објаснувам дека така е, и така треба да биде. А не сакав :toe:

Бидејќи темата е зошто нема женски попови, ќе се обидам да го одржам тој правец на дискусија и нема да забегам да ти објаснувам дека во сите религии жената е "втора". Ти текнува, Господ ја створил Ева од реброто на Адам а не спротивното. Така е и во животинскиот свет. Лавот кога ќе и се качи на лавица да ја "повози", ја држи гризната за врат. И животното како животно, поради својот пол покажува потчинетост и надмоќност, се во рамките на својот пол.
Туку, забегав јас да ти објаснувам дека така е, и така треба да биде. А не сакав :toe:
Pa shto ondak vadish pasusi koi nemaat vrska so odgovorot na prashanjeto.A i pred da se uklucish procitaj malku problemot e vo toa shto tvoive sovernici pretpostavuvam pretendiraat deka vo Muslimanstvoto zenata ne e diskriminirana!!!

Cekaj nemie jasno togas zosto pasusot se odnesuva tokmu na zenite a? zosto ne e glasi zenite i mazite itn..... zarem navistina mislis deka nikade nestoi udri
a???//
sega nemam vreme da gi pisuvam pasusite megutoa ke ti gi napisam utre ti vetuvam pa ke vidis dali pisuva ili ne duri i da se ubivaat pisuva a ne da gi udiras
a kajnas udiranjeto na zenata ne e kako ti sto kazuvas pasusot e mnogu jasen megutoa nesakas da go prifatis bidejki ne ti stima baras da bides dominantna na forumof da kazes kolku znaes gi citam postovite tvoi i navistina neznam sto sakas da kazes se nesto ne ti stima ali ok za toa e i forumot pozdrafce
a za postovite utre insallah

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom