Vlatko_100
DUKE
- Член од
- 21 јануари 2008
- Мислења
- 648
- Поени од реакции
- 20
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Vo crkva sramno e bilo koj da zboruva, ama barem im e dozvoleno da si odat so mazite a ne na poseben sprat ;a so prviot post fala, ja potvrdi mojata pretpostavka deka zenskoto krvarenje e necisto.A ako beshe malku pozapoznaen so nashata tradicija, kje znaeshe deka zenata 40 dena e necista i ne prima poseta za bilo koj pol.No kako i da e nikoj ne mi gi objasni pasusite koi gi citirav.Kaj nas barem nikade ne stoi UDRI JA zenata koja ne ti se pokoruva.Ke vi citiram samo dva pasusa od biblijata samo za da vi ukazam kolku e diskriminirana zenata vo biblijata bidejki nekako kako mnogu da iznakazuvavte demek zenata muslimanka e diskrimirana do taa mera sto ja nosi na rabot na egzistencijata megutoa nejse da prodolzime.
Zenskiot nasproti maskiot pol pa veli vaka:
"...koga zenata ke zabremeni i rodi masko dete,necista ke bide sedum dena...a ako rodi zensko dete,togas necista da e cetirieset dena..."
(Levit 12:2-5)(Makedonski prevod na Sveto pismo izdanie na makedonska kniga-Skopje 2- izdanie 1991)
pa prijateli gledam deka od malo dete ste mu ja kroile sudbinata diskriminirano e od samata utroba nejse odime ponatamu:
Pravo na zenska edukacija i veli:
"Zenite vasi po crkvite da molcat: nim ne im e dozvoleno da zboruvaat,tuku da se pokoruvaat,kako sto veli i Zakonot. Ako pak sakaat da naucat nesto,neka gi prasaat mazite svoi doma; zosto sramno e zenata v crkva da zboruva"
(1 Koritjani 14:34-35)
eve kako ste diskriminirani so samo dva pasusa da ne odam podlaboko
Pozdrafce:helou:
(Makedonski prevod na Sveto pismo izdanie na makedonska kniga-Skopje 2- izdanie 1991)
se raboti za opshta kultura vo crkva se molci i se moli. No eve i da e taka pak kje ti recam barem ne gi izolirame na drug sprat.I pak kje ve molam za komentar na pasusite od strana br 8.Точно шери, женското крвавење е нечисто... ама ако е причина за крвавењето раѓањето на женско дете, мнооооооогу понечисто е.
А во црква може е срамно било кој да зборува (не знам) ама сепак Библијата се осврнува на жената... Жените ваши во цркви да молчат...
Не изместувај Божји зборови.
Pa shto ondak vadish pasusi koi nemaat vrska so odgovorot na prashanjeto.A i pred da se uklucish procitaj malku problemot e vo toa shto tvoive sovernici pretpostavuvam pretendiraat deka vo Muslimanstvoto zenata ne e diskriminirana!!!Бидејќи темата е зошто нема женски попови, ќе се обидам да го одржам тој правец на дискусија и нема да забегам да ти објаснувам дека во сите религии жената е "втора". Ти текнува, Господ ја створил Ева од реброто на Адам а не спротивното. Така е и во животинскиот свет. Лавот кога ќе и се качи на лавица да ја "повози", ја држи гризната за врат. И животното како животно, поради својот пол покажува потчинетост и надмоќност, се во рамките на својот пол.
Туку, забегав јас да ти објаснувам дека така е, и така треба да биде. А не сакав![]()