Живот за живот?

• Креатор на темата Креатор на темата Annabel
  • Време на започнување Време на започнување

Annabel

Неутрална*
Член од
18 декември 2008
Мислења
1.298
Поени од реакции
183
Да претпоставиме дека можете да спасите пет животи со тоа што ќе треба да одземете еден-што ќе биде според вас најисправно да направите?Независно од ситуацијата,еве ставени сте пред свршен чин...дали ќе го направите тоа?

Друга ситуација:еден ден се будите во болница.Во креветот до вас лежи позната музичка ѕвезда поврзана со вас со цевчиња и други медицински помагала.Престрашени дознавате дека сте киднапирани од Глобалното Музичко Здружение (не знам дали постои такво значи ова е само претпоставка) со цел да го спасите животот на познатата музичка ѕвезда и за жал да го изгубите вашиот.Освен вас никој друг не може да го спаси.Дали ќе чувствувате обврска да останете поврзани или уште во истиот момент ќе се обидете да се ослободите?

Ајде да видиме како размислуваме :smir:

Ова ми звучи некако познато... Особено со здружението и киднапирањето, само незнам од каде. А сигурен сум дека од некаде го имам слушнато, сега брзо.

:wink: Добро не е тоа поентата. Што би направил ти во таква ситуација?

Тежок избор...

За првиот случај ке почекам некој постар да ме заеби и тој да биде херој:vozbud: (што да правам мил ми е животот + само 21 имам). Да правиме муабет по 20 години, и да треба да се спасат деца, прв ке рипнам.

Вториот случај ми е ептен безвезен... Од каде од 7 милјарди луѓе мене ке ме најдат да спасувам ѕвезда? Како и да е, него Горнион му одредил дека толку му е од животот, нема што да се жртвува било кој за да се спаси.

Добро ова е се чиста претпоставка,целта е да се види како размислуваме.Сепак овие се етички прашања што не дефинираат како личности :smir:

Во првиот случај прифаќам да спасам 5 животи не се малку..

Вториот случај е малу чуден. Јас да го дам мојот живот(што ми претстојуваат бајаги години да живеам уште) за ѕвезда-не. Ако се најт некој постар да се жртвоват, океј. Јас си имам планови за понатака:vozbud:не ги уништивам ради некоја ѕвезда која видела веќе се и свашта до тогаш.

У првата ситујација... би рекол дека ќе ги спасим сите пет, ама пак мн е тешка одлуката и не може никој да рече со 100% сигурност што ќе прави, бидејќи ќе го носите тој човеќ што ќе загине на душа цел живот и ќе имате грижа на совест иако сте спасиле со тоа пет, а пак и ако самите сакате да се жртвуете за тие пет не можете да речете со сигурност бидејќи на секого ни е мил животот и има за што да живимо...

А пак во вториот ...хмммм... таков сум ја ако можем на некому да му помегнем одма ќе му помогнем, а пак во случајов само ја можам да го спасам тој живот ...хммм... мн е тешко шо да се прави, не ми се веруе дека ќе го спасим, не сакам да ги повредам личностите што ме сакаат и за кој вреди да живим, а и имам сеа амо 18год...:toe:

Да претпоставиме дека можете да спасите пет животи со тоа што ќе треба да одземете еден-што ќе биде според вас најисправно да направите?Независно од ситуацијата,еве ставени сте пред свршен чин...дали ќе го направите тоа?

Друга ситуација:еден ден се будите во болница.Во креветот до вас лежи позната музичка ѕвезда поврзана со вас со цевчиња и други медицински помагала.Престрашени дознавате дека сте киднапирани од Глобалното Музичко Здружение (не знам дали постои такво значи ова е само претпоставка) со цел да го спасите животот на познатата музичка ѕвезда и за жал да го изгубите вашиот.Освен вас никој друг не може да го спаси.Дали ќе чувствувате обврска да останете поврзани или уште во истиот момент ќе се обидете да се ослободите?

Ајде да видиме како размислуваме :smir:

Станувам одма, па нека умре звездата бе...Шо е неговиот/нејзиниот живот по битен од мојот...

ситуација еден : на слична ваква тем аизјавив дека не се чувствувам компетентна да судам преку важноста на човечки животи. сепак ако е 5:1, би го жртвувала тој еден.
ситуација два: најискрајно? ова ми е како, што ако баба ми беше машко,дедо ми не се родил. премногу ако, премногу сплетки. сепак, јас, предводена од инстинктот да преживеам, би се одбрала себе да се спасам, доколку стварно нема друг излез. а тоа дали е тоа музичка ѕвезда или обичен човек, не ми игра никква улога. пред смртта сме сите исти.

vo prviot slucajke pobaram dobrovolec koj saka da gi spasi drugite pet
ако нема таков ке избројам еци пеци пец, ќе нишанам и бум

во вториот, првен ќе ја разгледам можноста за сите излези, ќе го најдам најлесниот и најбезбедниот, како одмазда што ме однеле без мое знаење ќе му ги искорнам цевките на ѕвездашот, по можност и вените ако има време и ќе фатам магла
можеби звучи злобно но мислам дека ако го убијам јас ќе се спасам пошто нема пак да ме киднапираат пошто не сум им битен веќе:toe:
и онака јас не сум почнал прв, така да ќе немам грижа на совест, самоодбрана:smir:

Во првиот случај прифаќам да спасам 5 животи не се малку..
same...
Вториот случај е малу чуден. Јас да го дам мојот живот(што ми претстојуваат бајаги години да живеам уште) за ѕвезда-не. Ако се најт некој постар да се жртвоват, океј. Јас си имам планови за понатака:vozbud:не ги уништивам ради некоја ѕвезда која видела веќе се и свашта до тогаш.
e чуден е но размисли вака...таа ѕвезда да е стварно драга личност, која при неговата смрт во тажачка ке бидат дефинитивно повеќе луѓе него кај тебе, кој придонесувал во светот со неговата хуманитарност, спасил илјадници животи, и ако остане жив може ке спаси уште толку....

а сеа??

same...

e чуден е но размисли вака...таа ѕвезда да е стварно драга личност, која при неговата смрт во тажачка ке бидат дефинитивно повеќе луѓе него кај тебе, кој придонесувал во светот со неговата хуманитарност, спасил илјадници животи, и ако остане жив може ке спаси уште толку....

а сеа??

:helou: Размислуваме слично

Нека умре музичката ѕвезда. Што ме боли мене за тој/таа :) На крај краева не е тој/таа нешто подобар од мене или повозвишена или којзнае што.

За првиот случај... хммм 5 души ке спасам.

А вториот е доста чуден. Или ти или да убиеш друг така што ке го откачиш од себе. Значи јас не го гледам како ѕвезда туку како обичен човек смртник. Но сепак јас би одлучил за мојот живот.

Нека умре музичката ѕвезда. Што ме боли мене за тој/таа :) На крај краева не е тој/таа нешто подобар од мене или повозвишена или којзнае што.
да ама на крај краева не си ни ти повозвишен од нејзе.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom