Здравствено осигурување за апсолвенти

• Креатор на темата Креатор на темата skinny
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
3 март 2012
Мислења
51
Поени од реакции
15
Здраво, ако може некој да ми каже дали апсолвенти имаат право на здравствено осигурување? Апсолвент сум и имам уште доста испити до дипломирање. Во клиника ми кажаа дека немам здравствено осигурување. Ги презапишав дел од испитите вонредно, Е-2 мислам дека го викаат на квадрат.

И јас сум апсолвент оваа година друже, ама здравствено сум осигуран преку едниот родител. Така иде здравствено осигурување за студенти и ученици, преку вработен родител. Или ако се невработени и двајцата преку социјално.

А како вондредно ако не си во работен однос, мислам дека тоа беше услов, барем јас кога бев? Во спротивно не си со статус вондреден, и можеш да си земеш потврда дека имаш (пре)запишано семестар и да бидеш осигуран преку родител.
Или пак да се пријавиш во Агенција за вработување и да се здобиеш со право на осигурување како невработено лице.

За да бидеш осигуран преку родител, треба да не си постар од 26 години. Ако си постар, ќе одиш во УЈП во местото каде што ти е адресата на живеење, ќе си извадиш потврда дека немаш приходи изминатата година повеќе од ?(не ми текнува колку беше сумата, ќе ти кажат таму), па ќе одиш во фонд за здравство, ќе си потпишеш изјава дека немаш примања поголеми од таа сума и ќе добиеш здравствено осигурување од државата.

Последно уредено:
Back
На врв Bottom