Заработка на возраст од 10 до 14 години

• Креатор на темата Креатор на темата Брзии
  • Време на започнување Време на започнување

Брзии

Бело сунце, Бело небо, иди даље бог те јебо!
Член од
15 јануари 2012
Мислења
1.026
Поени од реакции
481
Многу деца во светот се успешни во заработките. Најчесто преку интернетот, дизајнот, сликарството и друго. Може ли во Македонија да се работи на оваа возраст? Да наведеме неколку примери.
Еве јас мислам дека пари може да се земе од лепење на постери. Се договараш за одредена сума колку постери ќе залепиш. Се што ти треба ти е велосипед. Ем ќе ослабнеш некое килце, ем ќе заработиш! Ајде да видиме примери од вас?

ВОЗРАСТ* По грешка сум ставил ВОСРАСТ!

(ПС темава ако не е на соодветно место нека се премести)

Не го гледам тоа на тој начин. Зошто да не можат да заработат оние на кој им држи газот ...

И разнесување весници може, зошто да не. Пред некое време беа актуелни Поттрковците, овие што работаа на принцип- некој ми нарачува храна, весник, лекови, ја му ги испорачувам и он ми плаќа. Можат да се ангажираат и деца овде, секако, деца во кои се има доверба. Барем да ги купуваат стварите, па да им ги даваат на овие повозрасниве што се задолжени за испорака. Газдиве добиваат во време, а маливе у џепови.

А Ромчињава шо се лепат по автомобилски стакла? Помали од 10 години и необично вредни. И тоа легално :pos:

А Ромчињава шо се лепат по автомобилски стакла? Помали од 10 години и необично вредни. И тоа легално :pos:
Да да и со фискална наплаќаат. :D .. Еве ја на пример знам Photoshop и некој ако сака можам да му направам налепници постери со негово име... :)

Децава у денешно време многу брзо пловат во компјутерските води, па може нешто добро да излезе од дизајн, буричкање по програми за дизајн и остало.
--- надополнето: 15 септември 2012 во 00:04 ---
Да да и со фискална наплаќаат. :D .. Еве ја на пример знам Photoshop и некој ако сака можам да му направам налепници постери со негово име... :)

Оди кај некој газда на ресторан и прашај го дали може да му праиш постери за настапи на овие певаљкиве. Тие често настапуваат, така ќе имаш работа нон стоп, али не очекуј големи пари. За тебе прашуваш нели? ;)

Не го гледам тоа на тој начин. Зошто да не можат да заработат оние на кој им држи газот ...

Младичу не се прашуваш ти за ова. Имало паметни глави кои мислеле и смислиле дека ова е злоупотреба на детски труд. Накратко: незаконски е. Од 15 веќе можеш да работиш, само има и тука ограничување, од типот не смееш да работиш работи кои се по висок ризик на здравјето.

Младичу не се прашуваш ти за ова. Имало паметни глави кои мислеле и смислиле дека ова е злоупотреба на детски труд. Накратко: незаконски е. Од 15 веќе можеш да работиш, само има и тука ограничување, од типот не смееш да работиш работи кои се по висок ризик на здравјето.
Па јас мислам дека седење на столче правење постери у Photoshop не е нешто тешко. А доколку е незаконски тогаш ...

Ако си физички пообемен, колку што моеш да си со своите години, моеш да растоваруваш/натоваруваш пакети со храна пијалоци дистрибутериве шо ги носат, кој таму ќе проверува дали работи малолетник или не? Ти праам муабет за у овие помали дуќанчиња. Али ќе биде топ ако имаш некоја врска чиче вујче да те вметне таму или у некој магацин.

Кој почитува закон, гледај да не те фати студот тебе ;) инаку земјоделие добро се плаќа, традиционалниот на овие простори аргатлук, ако си некаде близу Прилеп моеш тутун да збираш ако си некаде од Повардарие грозје итн.

Па јас мислам дека седење на столче правење постери у Photoshop не е нешто тешко. А доколку е незаконски тогаш ...

Јас ти кажувам како вика законот. Нема таму лесно тешко. Деца до 14 години е противзаконски да работат на било каков начин. Затоа имаш старател и затоа е измислена деловна способност. Ама нејсе, терај не дека ќе те премисли некој чим си намислил.

Јас како дете заработував така што денски купував цигари од трафика и ги препродавав навечер на поголемите што не се снабдиле на време,во неделите можам да кажам дека правев растур систем.Препродавав и мастики,бомбони,гринго,лименки од кока кола и фанта,петарди........
Кога Учев средно бидејќи имаше ембарго за гориво а имаше бонови за бензин јас од татко ми и роднините ги крадев купоните,полнев бензин и го препродавав.Исто така се врзав со еден џандар кој имаше многу купони,а кога немав купони чекав ред за бензин место тебе.После тоа се отвори пазар на косово и имав дупли резервар па и таму шверцував бензин.Кога заврши ембаргото од црна берза купував касетофони,радио цд и остала техника за по 500-1000 денари,а го препрофа го препродавав 1/3 или 1/2 од цената во продавница.......

Ако е незаконски (а е) нека ги тргнат прво Џемо и Атиџе од улица, потоа нека зборуваат за нелегални бизниси со малолетници. Нема на шипка да се врти не покажал досеа такви амбиции :pos: Шала на страна, може се наоѓа у незавидна положба па му требаат пари, бара дечкото скромна работичка за нешто пари. Еве дечково горе како се снашол. Многу среќа во потрагата по идеално хоби- работа ;)

Добро, а од што можеш да заработуваш од 15 години па нагоре?:confused:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom