За врска / брак

• Креатор на темата Креатор на темата Desert
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
4 септември 2005
Мислења
168
Поени од реакции
1
Ako bi imale mozhnost da birate pored nacionalnosta, dali bi odbrale makedonec/makedonka od diasporata (na primer nekoj koj kako vas izrasnal ili zhivee dolgo vo taa zemja) ili pa bi importirale nekogo?

Ili pa ste slucaj koj nikako ne saka vrska so nashi (ima i takvi ... sum videla i uspeshni i neuspeshni meshani brakovi)?

ух

пред се - меракот :wink:

иначе, некако подеднакво ми е дали ќе рече некој

„ќе зеам само од мојата нација/религија„

или

„нема шанси да зеам од мојата нација/религија„

плиткост на умот си е плиткост на умот, дали лево или десно, нема врска..

иначе жена ми е дете на мешан ГЕР-МК брак, кој шо трае веќе 30 години...

Незнам за вас, ама мене не ми пречи да ме “импортира“ некоја кај неа. :D

Serdarot напиша:
плиткост на умот си е плиткост на умот, дали лево или десно, нема врска..

Znaci i ti si importiran?

Jas eve izrasnav izmegju 2 sveta, i vo dvata sum maksimalno integrirana, i ne zboruvam tuka za "never say never".

No, ednostavno, najpovekjeto mladi koi gi znam od tuka, koga razmisluvaat za taa tema, ne im godi bash mislata na import, a najpopularno e da si najdesh nekogo od diasporata. Prvoto prashanje e sekogash ne kako se vika dechkoto/devojkata, nego od kade e.

Dali isto so isto e najlesno, sekoj sam neka si odluchi, no site uspeshni meshani brakovi koi jas gi znam uspeale zaradi golema ljubov i asimilacija na partnerot na dominatnata kultura, koja ne e sekogash taa od mashkoto.

A kaj tie brakovi koga se zapoznale vo MK, pa bracniot partner se preseli vo stranstvo, sekogash tie lugje primetuvaat deka ne izrasnale tuka i ostanuva nekoja luda potreba za Makedonija.

Desert напиша:
Znaci i ti si importiran?

....
A kaj tie brakovi koga se zapoznale vo MK, pa bracniot partner se preseli vo stranstvo, sekogash tie lugje primetuvaat deka ne izrasnale tuka i ostanuva nekoja luda potreba za Makedonija.

мхм, импортиран не би рекол, подобро заебан...

многу поубо ми беше од многу аспекти пред да бидам „импортиран„...

ама ќе се среди сето ко ќе се вратиме во МК наскоро (изгледа уште оваа година или напролет... :wink: )

а дека имам луда потреба од Македонија, имам...

јеби га, многу поќе ми значи воздухот на Галичица и водата изворска на Пелистер него цело злато на цел свет...

ама некој не можи да го свати то...

а иначе многу на к.р ми одат тие шо тргнуват од „колкав ти е... годишниот приход...„

ама луд сум јас, тие се паметни :roll:

Sto ako e ubavo na Galicica, koga vo Skopje sedish?

No, te razbiram sto sakash da kazhesh. A razmisli sega, da zhenati voopshto ne e Makedonka i go nema toj geneteski defekt za da ja custvuva ubavinata na nashata zemja? Zhelbata za sekojdnevno visinje vo kafic? Sedenje pred zgrada? Ogavaranje na komshii? Kurcenje pred cela drzhava? Zamisli, da ne bi mozhela toa da go razbere? A ti, kako da zhiveesh bez toa? Pa mislam, togash ke beshe zaeban...

Neam gajle od kaj e coeko ni nishto.. do deka ima ljubov vo vrskata/brako... bi trebalo da odi se.. A za drugite sho vikat ne gledaj .. tvoj e zivoto .. i da si go ziveesh kako sho sakash .. Da "importiram" nekoj tuka.. bi go naprajla samo od ljubov .. samo nikad nema da znaes dali toj ke go napraj toa od ljubov.. da ida po tebe .. mozi da se rasipi se vo druga drzava .. Tuka ne e kako sho e vo MKD... razlichen zivot.. nervozi i karanje ke ima .. ALi ako ima ljubov ke go preziveete toa .. a da nemalo ljubov .. neznam sho ke bida .. osven nervozi..

Sandra напиша:
.. Tuka ne e kako sho e vo MKD... razlichen zivot.. nervozi i karanje ke ima .. ALi ako ima ljubov ke go preziveete toa .. a da nemalo ljubov .. neznam sho ke bida .. osven nervozi..
Deka e toa "tuka"? Koj veli vo MKD nema karanje i nervozi, mora da si rodena u stranstvo :pos:

Karakterotor shto go jas baram e toj eden "unikaten", pa dali bi se nashla lokalno ili doma nema veza i ne me interesira :)

Wolf Pack напиша:
Sandra напиша:
.. Tuka ne e kako sho e vo MKD... razlichen zivot.. nervozi i karanje ke ima .. ALi ako ima ljubov ke go preziveete toa .. a da nemalo ljubov .. neznam sho ke bida .. osven nervozi..
Deka e toa "tuka"? Koj veli vo MKD nema karanje i nervozi, mora da si rodena u stranstvo :pos:

Karakterotor shto go jas baram e toj eden "unikaten", pa dali bi se nashla lokalno ili doma nema veza i ne me interesira :)

Ne vikam deka nema tamu.. No ko ke pojdesh vo drugo mesto druga kultura .. pochnuvat se so kavgi i nervozi dur ne svatish kako sho e.. ja da pojdam da ziveam vo Mkd so "mazotmi" .. sekako ke ima nervozi dur vlezam jas vo kulturata tamu. NELI ? :) Dur se snajdish dur go naprajsh to novoto mesto da ti bida "dom" .. ke imat nervoza :)

Sandra напиша:
Da "importiram" nekoj tuka.. bi go naprajla samo od ljubov .. samo nikad nema da znaes dali toj ke go napraj toa od ljubov.. da ida po tebe .. mozi da se rasipi se vo druga drzava..

ЕУ пасошот вреди повеќе од љубовта денешно време.. затоа пази! :roll:

Ako nema ljubov i harmonija pishi cavka na naa vrska ili brak , posto si daleku od svoi nadvor od doma bas naprotiv treba taa vrska da e uste po stabilna od obicno da prezivee .
Nikogas ne mi bi smetalo da imam decko / maz od mkd i ne bi somnevala vo nego deka me sakal za Svedska a ne za mene ,posto to kako prvo ne e mozno a kako vtoro za da go minam zivoto so toj jas sto sakam ako treba na race od Armenia ke go nosam a ne od Mkd . SE za ljubof :wink:

Значи, да не ме сфатите погрешно...

Партнерот што треба да не 'дружи' цел живот нормално треба да е личност што го сакаме, што не прави среќни, личност која изградила доверба и сигурност кај нас, личност што знае да не почитува и разбира, личност која се одкажала од некои работи и сетоа тоа само за НАС... итн итн итн...
НО!, тоа е само непишано правило и обично во животот НЕ секој има право да избира и да го бара она вистинскиот(со горенаведените карактеристики)
Бракот е лавиринт во животот кој има два излези. Или ќе биде се во ред со врската, или нема да биде ништо! Трето не постои.

Но, кај нас во Македонија(не кај сите) се јавува екстра фактор кој влијае врз животот на луѓето, фактор кој 'заслепува' повеќе од љубовта, фактор кој го прави човек да не е тоа што е.. фактор наречен ПАРИ.
За џабе не се рекло: 'Кога ќе влези сиромаштијата в куќи, љубовта бега низ пенџере'

И што се случува...
Се појавуваат врски/бракови кои имаат краток рок на траење од проста причина што нив не ги врзува љубов, туку потребата од пари и нормален живот.
Обично тие бракови се токму овие за кои дискутираме во темава, кога дечкото/девојката бара излез во партнерот од 'странство' само за да е избегне бедотијата што ја нуди државава... И сето тоа, оди на грбот од другата особа, која еден ден, дали преку караници и несогласување, дали преку развод.. ќе свати дека била искористена, измамена и застрамена пред светот што ја опкружува.

Тие луѓе кои се решиле на таков потег, се луѓе кои барат егзистенција а не љубов.. и токму тоа се тие луѓе, кои се способни 3 години да бидат 'СОВРШЕНИ' само за да е остварат целта.

Се поставува прашањето, која е таа жива сила што ќе ги препознае!??

desert, и јас не те свакјам...

какви искуства имаш ти, жити се?

има голема вистина во зборовите шо ги вечиш, таков ни е народот, оговара, се курчи, се расправа за меѓите, си љубоморат еден со друг...

кој е таков, од кај сака да му е брачниот партнер и кај сака да се, никоаш нема да бидат навистина среќни...

ама... германците поарни се? или било која друга нација?

или пораснат во „западен свет„ покултурен е од пораснат во Македонија?

ако така мислиш, тогаш ми е жал за тебе...

пошто сама се ставаш во редовите на тие кои ги кудиш...

рагаца, ју комплитли рајт :wink:

ко ми рече невестава дека „не е спремна да го напушти во тој момент нејзиниот свет„ (германија), се подумав убаво, ама РЕШИВМЕ јас да дојдам тука, односно да го напуштам ЈАС мојот свет, каде шо имав убава и редовна работа, каде шо со моите приходи можев раат да си живеам, и куќа да прам, и клуб да напрам, и колку шо сакам кафинја да пијам на корзо, и ко ќе ми текни на миле, кај сакам да одам... ниту виза некоаш ми беше проблем, ниту ништо...

едноставно, сакавме да живееме заедно, и го направивме „најпаметното„ во тој момент...

е сеа, во германија сум финансиски многу „послаб„ него во МК, тука треба КИРИЈА, едно, друго, трето, петто, стото...

ТУКА СИ РОБ
ТУКА СИ НИКОЈ И НИШТО
ТУКА СИ ТУЃ

ве лажат со сјајот на пуста европа и америка и аууу-СРА-ЛИ-ја, ама кој да ви дај ум :roll:

зато, ако некој го сака пасошо мој, нема проблем , треба само тетоважата... :wink:

кје си ојме ние со невестава во „пуста„ „сиромашна„ Македонија, поарно леб и сол и кромид ќе јадам, него РОБ да бидам...

и ко шо вели дивајдер, ВИЕ КАКО МИЛУВАТЕ :!:

суги напиша:
Значи, да не ме сфатите погрешно...

sе поставува прашањето, која е таа жива сила што ќе ги препознае!??
Prepravitiz znaci ima samo vo Mk , ne e prepravitiz onie "sreden rod" maski koj se vospitani nadvor a so Mkd naviki od 45-ta koga roditelite mu izlegle od selo , koj mislat deka super e zensko so ziveej tuka da ne mora da vlozvam trud vo nea , kade so te sakat po to so imas i imat tvoite a ne zaradi toa so si misli vo stil na : Tvojte ke ni ostavat , mojte ke ni ostavat bla bla i od date nr 1 mama i tato ne se trgaat od usta , poarno ke ostavam togas da gledam niz prsti za nesto so mene me privlekuva a sto znam deka vredi a za drugoto ke si dojdi samo od sebe a deka nema da me saka MY ASS najzaljuben ke e :wink:

Serdarot напиша:
...да го напуштам ЈАС мојот свет, каде шо имав убава и редовна работа, каде шо со моите приходи можев раат да си живеам, и куќа да прам, и клуб да напрам, и колку шо сакам кафинја да пијам на корзо, и ко ќе ми текни на миле, кај сакам да одам... ниту виза некоаш ми беше проблем, ниту ништо...

За кој свет прајш муабет? Југославија се распадна во далечната 1991..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom