За што би дале највеќе пари?

• Креатор на темата Креатор на темата krusha03
  • Време на започнување Време на започнување

За што би дале највеќе пари?

• Вкупно гласачи
    76
Член од
2 февруари 2006
Мислења
1.500
Поени од реакции
160
Локација
Delft
Ме интересира за што би дале највеќе пари т.е. која компонента на компјутерот ја сметате за највредна,

Секоја компонента ми е подеднакво важна. Не вреди голем и брз хард диск ако имаш бавен процесор и недоволно рам на лоша матична плоча, со лоша графичка карта и сето тоа го гледаш на лош монитор. Безсмислено да правам вакви компарации за секоја компонента во системот затоа ќе повторам: СЕ ми е подеднакво важно и не неможам никако да кажам дека би направил исклучок во трошењето повеќе на било која и да е компонента.

za ram bi sakal edno 2 GB

Ја би дал за графичка...ама може и за еден хард од 500 гб :)

Па шо знам ваљда за процесор....ама и за рам....и за графичка

Mandrak напиша:
Секоја компонента ми е подеднакво важна. Не вреди голем и брз хард диск ако имаш бавен процесор и недоволно рам на лоша матична плоча, со лоша графичка карта и сето тоа го гледаш на лош монитор. Безсмислено да правам вакви компарации за секоја компонента во системот затоа ќе повторам: СЕ ми е подеднакво важно и не неможам никако да кажам дека би направил исклучок во трошењето повеќе на било која и да е компонента.

Абе добро компјутерот е една целина ама еве да речеме еден солиден процесор ти е 150-160е на пример AMD 64 3200+, а имаш и подобри, двојадрени и по 300-400е па и нагоре. После доста добри матични имаш по 80-120е, ама и имашпремиум класа од по 200-250е. Рам обичен да речеме 1GB ти е 100е, ама и имаш Low Lattency/High Frequency како на пример GEIL ONE серијата која кошта 250е. Графичка добра како да речеме 6600GT ти е околу 150е, ама имаш и 7900GT или X1900XT кои се над 500е. Харддиск да речеме SATA-2 со 7200rpm и 200GB ти е околу 90е, ама имаш и WD Raptor со 10000rpm ама помал капацитет да мислам од 76 и 150GB или така нешто беше по 200-300е. Монитор имаш добар CRT 17" за околу 100e, ама може и дададеч неколку илјади евра за некој LCD 42". Значи од овие premium класа на производи за што мислите би вредело да се даде највеќе пари, каде ќе се гледа најголемата разлика. Еве јас мислам дека една графичка на пример во игри ќе ти даде највеќе перформанси. За процесор и рам ако знаеш што купуваш и како да оверклокуваш можеш да ги подобриш. Така на пример мојот моментално работи на 2477MHz т.е би му дошло скоро 4000+ и меморијата ми работи на DDR492, а без проблем работи и на DDR500 само што процесорот ме кочи, а таква меморија кошта едно 180е да речеме. За графичка џабе ти е колку и да оверклокуваш ако ти е постара генерација неможеш да ги стигнеш перформансите на најновите

Ram и HDD.
Не сум гејмер . ме ми треба јака графичка и процесор.

За монитор би дала највеке пари.

Работава е, за што би дал највеќе пари кога би ги имал.. па еве, наредени по најбитни:
* РАМ (4 гига добро би дошле)
* Монитор (23'' Sony)
* Графичка (некоја 7800 или X1900..)

Некако за графичка највеќе би дал пари.

Хард диск и рам . Можда би спукал некој денар плус за монитор, ми здосади стариот :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom