Хибридни напади во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
  • Истакнато

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.476
Поени од реакции
35.367
Локација
Скопје
Веб-сајт
www.kajgana.com
Инспириран од легендарната изјава на Стојанче Ангелов дека „хибридни напади се тие што возат на струја и на бензин“ :D (не сум сигурен дали се зафркаваше или во моментот не му текнуваше дефиницијата, па одлучи да игра на карта „хехе“), а и поради тоа што во јавноста толку често се спомнуваат, верувам дека е редно да отвориме една тема во која ќе појасниме што се хибридни напади и ќе анализираме дали одредени случки во Македонија се дел „хидбридни напади“ или можеби „нефункционален систем“ (тенка е линијата, нели...).

Да почнеме од почеток: Хибриден напад претставува закана (или „агресија“) во која се користат различни методи за постигнување политички, воени или економски цели. Наместо класичен „отворен“ напад (војување), тука се користи мешавина од различни средства за да се ослаби или дестабилизира противникот. Хибридните напади може да се:

- Кибер напади (хакирање, рушење системи, крадење податоци).
- Пропаганда и дезинформации (фејк њуз, влијание врз јавно мислење преку медиуми и социјални мрежи).
- Економски притисоци (наметнивање санкции, рестрикции со енергија, трговски забрани и тн).
- Употреба на паравојска (нерегуларни вооружени групи).
- Саботажи и шпионажа.

Со други зборови, кај хибридните напади, целта е нападот да не изгледа како класична битка. Туку тие се склоп од различни техники, кои се потешки за препознавање и справување со нив.

Со ова кажано, до сега би рекол дека препознавам хибридни напади во:

Дојавите за поставени бомби во училишта и јавни локации
- Не знам колку точно траеја, ама конечно престана откако власта собра храброст да ги игнорира.

Пожарите, особено околу Скопје
- Палење на Дрисла на ден по организирањето на протести против Вардариште (без претходна историја на пожари) е и тоа како сомнително. Набрзо потоа запален сервис во Драчево, полиња во Нерези, Батинци и тн. Буквално не поминува ден во Скопје без пожар, нешто невидено до сега.

Несобирањето на ѓубре во Скопје
- Не треба да си генијалец и да живееш во Скопје за да сфатиш дека во изминативе 2 години Комунална Хигиена нередовно и нецелосно ги празни контејнерите, предизвикувајќи луѓето (оставени без избор) да го оставаат ѓубрето да се „прелева“ од преполните контејнери или да го оставаат до контејнерите. А потоа, тие не го собираат затоа што „не е нивна работа“. И така, имаме грди глетки насекаде, непродоодни пешачки патеки, мини-депонии на секаде. Како се ближиме до избори, забележливо е дека се зголемува и ѓубрето. Сите социјални мрежи се преплавени со слики од полни контејнери и мини-депонии, кои веројатно имаат цел да оддадат слика дека локалната власт не си ја работи работата. Всушност, јасно како ден дека станува збор за пресметка. Најголемиот стап го јадат граѓаните, како и секогаш.

Што мислите, дали сме под хибридин напади, од кого доаѓаат и кои состојби во државава ги гледате како такви?
Од друга страна, дали споменативе ситуации ги гледате како напади или можеби само нефункционирање на системот?

Повелете :)

Toa e poim shto go nauchile na nekoj si HR kurs/predavanje koj shto ke ja sokrie nivnata nesposobnost za vodenje na institucii i drzhava. Kapak na se e shto nie koi sme ostanati ovde so mozok, sme staveni vo ist kosh so nivnoto glasachko telo koe realno i nema nekoja visoka inteligencija.

Стојанче добро знае што е хибриден напад, може не сакаше да крева паника, секако и не се сите информации за јавноста, си има служби што ќе го решат/решаваат тоа ако постои.

народов веќе ги препознава, тоа е битното. И кога народот ќе се научи на тоа дека е превара, тие ќе престанат.

- Кибер напади (хакирање, рушење системи, крадење податоци).
- Пропаганда и дезинформации (фејк њуз, влијание врз јавно мислење преку медиуми и социјални мрежи).
- Економски притисоци (наметнивање санкции, рестрикции со енергија, трговски забрани и тн).
- Употреба на паравојска (нерегуларни вооружени групи).
- Саботажи и шпионажа.
... според мене случката со расипување на радар на М-НАВ контролата на летање на скопскиот аеродром, наменет за следење нисколетечки летала при слетување, би го ставила во групата на хибриден напад на ,,саботажи“, затоа што никој не може да ме убеди да толку важен дел од аеродромот како радар нема обезбедено делови при евентуален дефект од електронска природа како процесор или приемник, механички дефект сигурно не е инаку ќе се видеше кој тоа го закочил радарот да ротира и да сигнализира, па останува за мене логички проблем со напојување, некој таму го исклучил напојувањето со што со самиот прекин на негово електрично работење радарот прекина со работа и веќе не може да се рестартира највероватно прегорувајќи некоја важна компонента и демек ете ,,се случува“ технички дефект, стар радар и други приказни за деца! :cautious:

kontrola-na-letanje.jpg

...радарот што се расипал се наоѓа над контролната кула на скопскиот аеродромот во опсег на контрола на Скопскиот регион доведе до следниве проблеми, како намален капацитетот на слетување на авионите со што се намалува и успорува целосно аеродромско работење, работење на контролорите под други побезбедоносни процедури и работење по протокол еден по еден во спуштање на авионите на писта.

... просечната нето плата во центарот за контрола на летови „Македонски навигации“ лани изнесувала 2.480 евра М-НАВ за 310 вработени искешира високи плати,

Screenshot 09-23-2025 18.01.10.png

... претседател на Управниот одбор и извршен директор за воздухопловна навигација на М-НАВ за контрола на прелети и експерт по информатика Владимир Ристески и нему ќе му се случи таков куршлус со толкаво искуство? маааа јок, не ми се верува, све мислам дека ја ,,смируваат топката“ за пред избори да не се експонира било што, со мото за дефект ,,се случува“- ,,Shit happens“.

(мое мислење за хибриден напад, Стојанче може изгледа наивно, ама знае што знае) :sneaky:

...радарот што се расипал се наоѓа над контролната кула на скопскиот аеродромот во опсег на контрола на Скопскиот регион доведе до следниве проблеми, како намален капацитетот на слетување на авионите со што се намалува и успорува целосно аеродромско работење, работење на контролорите под други побезбедоносни процедури и работење по протокол еден по еден во спуштање на авионите на писта.
Едно прашвање ако можи:

Имало набавено нов радар, и тој стоел така не знам колку месеци, не бил ни гибнат, а камоли инсталиран. Зошто не е инсталиран и дали и тоа има врска со „хибридниот напад“?

kakvi hibridni napadi, xaxaxaxaxaaxaxxaax.

dojavi za bombi vo ucilista, inicirani od strana na ucenici koi zelni za gubenje nastava gi isprakjaa ne se hibridni napadi tuku odlicen pokazatel za toa kolku ni e nesposobna drzavava, namesto ANB i sajber timovite koi sto gi ima MVR da gi pronajdat decata-vinovnici za toa, tie go "sredile" problemot ignorirajci go (a shto ako prakjachot ne blefira?), normalno, koga vrska si nemaat i dovolen e VPN i obicen protonmail mejl da gi zbuni - ili vo prevod, nasite vrvni eksperti od ANB i MVR ne uspeaa da najdat nitu pet maloletni deca od tie koi shto koristejki smesni tehniki prakjaa takvi dojavi za bombi. :facepalm:

romite sto topele bakar po deponii ne e nisto novo, se desava u sekoj grad bukvalno, licno poznavam nekolku od niv koi sto posle cel den sobirajkji i sortirajkji otpad idat po planini i gi topat bakarot i ostanatite surovini, ne se raboti za hibriden napad tuku se rabota za opsta siromastija, neefikasni represivni organi na drzavata, nefunkcionalni institucii i red drugi raboti.

ona sto go ima navika ovaa vlast e toa da nivnata nesposobnost, nivnata nestrucnost i nepoznavanje, kako i nivnoto nespremanje na vreme go opravduvaat so nekakov hibriden napad, PA POZAR VO LETO NE E HIBRIDEN NAPAD, TOA STO DRZAVAVA NEMA OPREMA ZA POZARNIKARITE NE E HIBRIDEN NAPAD, me kapirate li?

znaete sto e hibriden napad? otvaranje na bugarski klubovi, vrbuvanje na lugje i pravenje od niv bugari, da si ja seres drzavata do toj stepen sto sekoj mlad covek razmisluva da ja napushti.

ova se e napad na politicarite na drzavava kon drzavata i narodot koj sto zivee vo nea, a ne nekakov hibriden, eksteren napad so nekoja zamislena cel.

Македонија е класичен пример за киднапирана држава со паралелни структури кои имаат една цел, државата главата да не може да ја исправи од самиот нејзин почеток 1945та.
Навидум Македонија е слободна и демократска држава која им служи на граѓаните, но ако погледнете малку посуштински лесно доаѓаме до заклучок.
Македонија е групација на соработници кои се прават во своја можност да ја задржат моќта.

Можеби не е конкретен одговор за темава и моменталниве случувања, но се потекнува од тука. Македонија да не беше во нивна келија, сега ќе беше држава во рамниште на Словенија

Едно прашвање ако можи:
Имало набавено нов радар, и тој стоел така не знам колку месеци, не бил ни гибнат, а камоли инсталиран. Зошто не е инсталиран и дали и тоа има врска со „хибридниот напад“?
...тоа според мое мислење е друг проблем, скопскиот аеродром има два радари едниот врз Контролната кула, другиот во нејзина непосредна близина кој бил од порано во дефект и не работел и највероватно тој нов радар што седел два месеци спакуван (и за тоа треба некој да одговара да радар од 2 мил Е купен исто од Италија седи спакуван два месеци) бил замена за тој во непосредна близина од контролната кула, инаку која е логиката да ,,чекаат" дел од Италија, ако веќе имаат нов радар, значи не се исти или за иста намена!

...се расипала радарската глава Алениа – Бањски Рид на полноќ среда накај четворток прегореле мемориските компоненти... е така де на полноќ све прегорува, а посебно мемориските компоненти!

Последно уредено:
Доста ефективен метод за подривање и потчинување на непослушни држави и влади развиен и усовршен од циа. Чини помалку од водење на класична војна и во пари и посебно во жртви.
Во Македонија класичен пример шарената куртонска револуција, по книга изиграно за уривање на владата и инсталирање на комуњарите за да го сменат името за остварување на геостратешката цел на Америка за прием на Македонија во нато и затворање на јужното крило и остварување на националната цел на грција за присвојување на името, историјата и идентитетот на Македонија и преобликување на Македонија во безнационална држава, географска целина без идентитет и историја со силно малцинство кое ќе има моќ да ја редефинира и понатаму државата покрај рамковен, тиранска платформа, двојазичност. И сечените лепени фалц бомби дел од хибридниот напад, ако се оди хронолошки една логична целина се прави од 2012та Смилковско, 2015 Диво Насеље, па бомбите, Пржински договор 2015 под покровителство на запад и куртон револуцијата, се е како по учебник за хибридно војување.
На многу помало ниво се хибридните напади последните две години со секојдневните пожари лани и ова лето и сега со депониите, и истите се одвнатре, масло на дуи, а има индиции дека соработуваат со бугарските служби ако се има предвид дека бугарофилските здруженија кои се истурен играч на бугарските служби имаат рака и печат во протестите и манипулираат со народот. Со години тераат пропаганда за историјата, за непостоењето на македонски народ, сега одеднаш се засекираа за воздухот и ќе протестираат, зелени станаа како и нивните пријатели од мала речица. Сите зими воздухот е загаден и бугарашите уше не ги болеше дури беа на власт нивните партнери во разнебитувањето на Македонија - сдс, сега наеднаш проблем им е загаден воздух и тоа пред избори. Ептен провидно. Целта дуи да се врати на власт, да си го повлечат нивното каурско крило-сдс и да изведат операција слична како 2018 за името, да уценат, да купат пратеници колку фалат и да ги вметнат фашистите во Устав - а тоа е врата за натамошно уништување и разградување на Македонија што е и впрочем цел на бугарите, да се доуништи сето македонско кое остана и да се спреми државата за делба, веќе сме бинационална творба без идентитетски атрибути, нема да е тешко со 100 и кусуро илјади "бугари" и 200 илјади арнаути, и останато граѓани и коси црти на северна без чувство на припадност и желба за борба за "државата", истата да ја поделат со сојузниците од Втора светска војна.

Хибридно ќе да е и со комунално што не го собира отпадот, си тераат инат едни на други на сметка на народот.
Едниве идат со мисла ќе ги заебеме ВМРО, ќе изгубат гласови.
Вмро па иде со мисла, еве видете не е до нас, до нив е. За после избори магично да го снема проблемот и да речат, ете ние средивме. А во реалност го жртвуваат народот за свои цели.

Хибридно ќе да е и со комунално што не го собира отпадот, си тераат инат едни на други на сметка на народот.
Едниве идат со мисла ќе ги заебеме ВМРО, ќе изгубат гласови.
Вмро па иде со мисла, еве видете не е до нас, до нив е. За после избори магично да го снема проблемот и да речат, ете ние средивме. А во реалност го жртвуваат народот за свои цели.
овај проблем со ѓубрето лесно се решава, само треба малку акција, сите овие копилинава што палат пожари по Трубарево и слично треба да се ангажираат и да го запалат ѓубрето низ централното подрачје на скапаното скопје и ќе видиш како преку ноќ ќе го соберат отпадот.

Значи, за да биде некој напад хибриден, треба да биде комбинација од повеќе пристапи во нападот т.е. нападот да има повеќе елементи. Самата придавка кажува, хибриден, односно, комбинација од различни нешта. На пример, во шах, еден хибриден напад на кралот би бил напад во кој би се искористил пион и топ.

Аналогијата на Стојанче беше добра само што не ја дообјасни до крај.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom