Wireless конекција

• Креатор на темата Креатор на темата Southpark
  • Време на започнување Време на започнување
Епа и јас ти кажувам од искуство дека нема врска. Добар рутер не кошта многу повеќе, исто и USB-to. Ако дечкото ја поставува WiFi мрежата само за него, низ дома, нема да има апсолутно никаков проблем ни со далечината, секогаш можи да го помести рутерот налево - надесно за подобар прием. И тоа со download-от ако е повеќе од 200-300MB ќе имало проблеми е голема глупост. Единствено што може да му пречи е ако игра игри online, може да има малку поглемо каснење...

Можеме да се убедуваме дали е факт или дезинформација. Јас ти кажувам од искуство. Факт е.

Значи велиш ако: .....
-Добар рутер.... ДА, кој кошта доста повеќе
-Добро Ви-фи карта (или УСБ) која исто кошта малку повеќе
- Мало растојание..... е тоа е дискутабилно дали е мало или не, дали е преку 1 ѕид, преку 2 можда, дали е бетонски ѕидот, со арматура или без... Од ова точка многу ќе зависи
- Ако еден даунлоуд е повеќе од 200,300 МБ сигурно доаѓа до прекин или намалување на брзина.

Ова БЕШЕ факт пред 5-6 години, сега е само дезинформација.

Нема никакви паѓања, никакви разлики, никакви минуси т.е. има - минус кабли во соба :)

Значи, безжичен CISCO/Linksys рутер, безжично USB од 700 ден. нагоре - беспрекорна мрежа/комуникација/download.
Симнувам ЕДЕН ФАЈЛ од 2GB преку WiFi, конекцијата не падна под 550-600 КВ/ѕ. Конкретно, симнував BackTrack 4 RC2

Рутерот е преку 3-4 ѕидови, дрва, двор... :)

Еве ми ја брзината
1279586816.png

Epa Cisco Linksys (Кој маааалкуцка поскап, BTW таков и препорачувам и користам за себе) Но кога ќе им кажам колку кошта..... одговорот е отприлика вака „ееееее па има и за 1000 денари рутер“ е па земи таков и ќе има тоа што реков претходно

Добро, факт е за професионални корисници, но за домашна најобична употреба нема потреба од влечење кабел низ цела куќа.
tocno taka

--- надополнето ---

Epa Cisco Linksys (Кој маааалкуцка поскап, BTW таков и препорачувам и користам за себе) Но кога ќе им кажам колку кошта..... одговорот е отприлика вака „ееееее па има и за 1000 денари рутер“ е па земи таков и ќе има тоа што реков претходно
ne pravat samo linksys dobri WI fi ruteri ima i mnogu drugi koi sto e se i poeftini, a istata rabota ja pravat!!! A za toa deka downloadot ke imal prekini e glupost, ima mnogu faktori koi sto vlijaat na brzninata na internetot, a sigurno ne e deka e wireless pa zatoa bilo posporo.

ne pravat samo linksys dobri WI fi ruteri ima i mnogu drugi koi sto e se i poeftini, a istata rabota ja pravat!!! A za toa deka downloadot ke imal prekini e glupost, ima mnogu faktori koi sto vlijaat na brzninata na internetot, a sigurno ne e deka e wireless pa zatoa bilo posporo.

1. Кабел сепак кошта 50 пати поефтино
2. Дека конекцијата на големи фајлови паѓа или целосно се губи е факт, проверен и виден низ моето 25 годишно искуство дури и кај подобрите модели.
3. да не зборувам за сигурноста со можноста некој да ви упадне и да ви краде интернет, каква и шифра да имате. Ги имам хакерчиња неколку, каква и шифра да ставите, за 2,3 саата ви ја разбиваат.

2. Дека конекцијата на големи фајлови паѓа или целосно се губи е факт, проверен и виден низ моето 25 годишно искуство дури и кај подобрите модели.
3. да не зборувам за сигурноста со можноста некој да ви упадне и да ви краде интернет, каква и шифра да имате. Ги имам хакерчиња неколку, каква и шифра да ставите, за 2,3 саата ви ја разбиваат.

1. Чини поевтино, ама не некои 50 пати туку некои 50 денари :) Сепак ќе треба да купиш рутер/свич и кабел, па да местиш кабли по дома, па дошол некој со телефон/лаптоп, па дај му кабел, па ти ќе немаш, па.....
2. Дека конекцијата ТЕОРЕТСКИ е понесигурна од таа на кабел, така е, ама ТЕОРЕТСКИ. Во пракса, ова е еднаш во 5000 (ако не и повеќе) што не менува ништо, а добиваш ептен многу (нема кабли, леснотии....)
3. Ако збориме за WEP заштита и ако ВО ИСТО ВРЕМЕ збориме за не толку искусни корисници на WiFi, тогаш јас ќе ја пробијам за помалку од 1-2 мин. буквално! За се останато ќе им требаат години т.е. нема да ја пробијат мрежата

brat ne si samo ti so iskustvo na forumov, a toa deka imas 25 godini iskustvo so WIFI ruteri, swicevi, modemi pak ke kazam deka e cista glupost odnosno nevozmozno :) se lazes sebesi i BTW neka dojde kaj mene pred vrata nekoj da krade WIFI pa da mu objasnam nekolku raboti pa posle ke go pustam kuceto moe da porazgovara so nego

Да прашам тука во врска со рутер Linksys cisko wrt 54, од пред некој ден неможе да наместам заштита, арно имав бекап направено со WEP заштита, сакам да сменам со друга заштита појака пример WAP 2 personal или друга но неможи, што може да биде проблемот?

brat ne si samo ti so iskustvo na forumov, a toa deka imas 25 godini iskustvo so WIFI ruteri, swicevi, modemi pak ke kazam deka e cista glupost odnosno nevozmozno :) se lazes sebesi i BTW neka dojde kaj mene pred vrata nekoj da krade WIFI pa da mu objasnam nekolku raboti pa posle ke go pustam kuceto moe da porazgovara so nego

On pa pred vrata ke ti dojde...... hahahaha

A za toa deka vrskata e poslaba i znae da pagja eve ke napravime test kade sakas i koga sakas, ke simnuvame ist fajl od ist torent so velicina 4,5 GB eden so zica eden so wirwless, pa ke vidis i ke se uveris

On pa pred vrata ke ti dojde...... hahahaha

A za toa deka vrskata e poslaba i znae da pagja eve ke napravime test kade sakas i koga sakas, ke simnuvame ist fajl od ist torent so velicina 4,5 GB eden so zica eden so wirwless, pa ke vidis i ke se uveris
pa brat jas imam dvor ako ti nemas mnogu mi e zal na drug nacin nemoze da mi ukrade nisto a i da se obide sekogas mozam so MAC adresi da go namestam ruterot pa neka dojde togas duri i kafe ke mu svaram... i sum spustil inace posledno nesto pogolemo sto spustiv e Crysis2 so 7.67GB i si ja spusti za otprilika 4.5 saati so prosecna brznina od 590 na t-home net od 6Mb/s so D-Link dsl-2641B ruter modem. Taka da nema sto so tebe da se prepucavame sega koga sum videl so moi oci... I da znaes radiusot na wifi netot kaj mene doma e kolku dvorot a tamu za da vlezes treba prvo da pomines sarplaninec sto ne pusten od lanec veke 1 godina taka da moze da e malce isfrustriran

pa brat jas imam dvor ako ti nemas mnogu mi e zal na drug nacin nemoze da mi ukrade nisto a i da se obide sekogas mozam so MAC adresi da go namestam ruterot pa neka dojde togas duri i kafe ke mu svaram... i sum spustil inace posledno nesto pogolemo sto spustiv e Crysis2 so 7.67GB i si ja spusti za otprilika 4.5 saati so prosecna brznina od 590 na t-home net od 6Mb/s so D-Link dsl-2641B ruter modem. Taka da nema sto so tebe da se prepucavame sega koga sum videl so moi oci... I da znaes radiusot na wifi netot kaj mene doma e kolku dvorot a tamu za da vlezes treba prvo da pomines sarplaninec sto ne pusten od lanec veke 1 godina taka da moze da e malce isfrustriran

Abe bratce sea za bez potreba se prepucavame. Jas i ti ke namestime i podobra zastita i dozvola na mak adresi samo od onie kompjuteri koi gi koristime. 90% ne znaat toa da go napravat (ako bese poinaku, ne ke mozev lebot da si go izvadam :cuc:). Ne svakjaj se licno.

Pozdrav :smir:

За секојдневно сурфање и симнување ствари wireless-от е океј, си испорачува брзина и не паѓа линкот. Дури и за MMORPG игри е океј, бидејќи толерираат повисока латенција и/или загуба на пакети. Но, ако навистина сакаш стабилна врска без да ти испаруваат пакетите во воздух, се знае, само кабел, што подебел, тоа подобар. Јас лично не трпам wireless, исто како што не го трпам бедниот кабелски интернет во државава кој има 10-15% загуба на пакети. Кабел forever!

За секојдневно сурфање и симнување ствари wireless-от е океј, си испорачува брзина и не паѓа линкот. Дури и за MMORPG игри е океј, бидејќи толерираат повисока латенција и/или загуба на пакети. Но, ако навистина сакаш стабилна врска без да ти испаруваат пакетите во воздух, се знае, само кабел, што подебел, тоа подобар. Јас лично не трпам wireless, исто како што не го трпам бедниот кабелски интернет во државава кој има 10-15% загуба на пакети. Кабел forever!
tocno i deckoto sto prv prasa za wireless ruter nesto rece deka za toa mu bilo, edniot kompjuter mu bil vrzan so kabel ama za drugiot kompjuter ne sakal da vlece kabli po sobi pa sakase wifi ruter so usb

Сепак препорачувам Жица, посебно ако доњнлоадираш поголеми фајлови торенти и сл. Многу е побрзо.

Незнам ни самиот колку пари ми летнаа за менување на кабел затоа што се расцепува од цапање.
Значи морам да барам решение без кабли.

Колку и да е дебел кабелот, од повеќе цапање на него ќе се расцепи.

Инаку просечно најмногу сметнувам фајлови до 200MB, а понекогаш и торенти од 7GB.
Интернетот ми е кабелски 6 Mbps / 2Mbps

Незнам ни самиот колку пари ми летнаа за менување на кабел затоа што се расцепува од цапање.
Значи морам да барам решение без кабли.

Колку и да е дебел кабелот, од повеќе цапање на него ќе се расцепи.

Инаку просечно најмногу сметнувам фајлови до 200MB, а понекогаш и торенти од 7GB.
Интернетот ми е кабелски 6 Mbps / 2Mbps

Земи си еден Linksys WRT54GH рутер ако сакаш квалитетен рутер за евтини пари, за по дома и немај гајле.

Linksys-WRT54GH.jpg

Ако ти се даваат повеќе пари, тогаш Linksys WRT54GL

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom