Врската помеѓу Груевски и Сведмилк

• Креатор на темата Креатор на темата yin yang
  • Време на започнување Време на започнување
Мене едно не ми е јасно. Како може млекото млекарите да им го плаќаат по 30 денари за литар, а притоа млекото на велија преработено и спакувано да се продава за 28 денари. Зарем никој од млекариве не се запраша зашто е тоа така или кога им даваат пари ништо не ги интересираше.

Приватна фирма пропаѓа и прогласува банкрот, доаѓа друг ја купува од првиот сопственик и он не може да ја опорави фирмата. Кога веќе не може да се спаси тогаш фирмата оди под стечај.

Јас не знам каде ја видовте државата или Груевски во оваа приватна фирма.

kade ja vidovme ,,sega ke ti kazam ...Moj prijatel VMROVEC okorel...uspesen farmer od Bitolsko dolgogodisen sorabotnik vo IMB bitolska mlekara koj so celo srce mu veruvase na Gruevski ,,posle negovite vetuvanja za BUM vo Mlekoproizvodstvoto i uspesnata reklama na premierot so Swedmilk i vetuvanjeto JAVNO(snimka na youtube) deka drzavata ima skluceno dogovor na 5 godini za otkup i isplata na mlekoto po taa i taa cena se nasuka ,zema kredit za da go zgolemi kapacitetot,oprema ,kravi za okolu 20 000 EVRA ,,stvena hipoteka na cel imot,.,,,I sega znajs so se slucuva ,,,drugi mlekari ne gi primaat ,,,parite im propadnaa,,hopotekata se aktivira,,,stocna hrana nikoj ne dava bez pari ...
PROPAST ....zato prijatel ko en gi razbiras rabotite ne se trudi da ja pravdas drzavata,,Taa postoi za da gi resava problemite ,,,duri ni tie mizerni 4 milioni evra so nesaka da gi dade nisto ne bi znacele ,,,mada mozese kolku tolku da gi sanira povredite,,,

kade ja vidovme ,,sega ke ti kazam ...Moj prijatel VMROVEC okorel...uspesen farmer od Bitolsko dolgogodisen sorabotnik vo IMB bitolska mlekara koj so celo srce mu veruvase na Gruevski ,,posle negovite vetuvanja za BUM vo Mlekoproizvodstvoto i uspesnata reklama na premierot so Swedmilk i vetuvanjeto JAVNO(snimka na youtube) deka drzavata ima skluceno dogovor na 5 godini za otkup i isplata na mlekoto po taa i taa cena se nasuka ,zema kredit za da go zgolemi kapacitetot,oprema ,kravi za okolu 20 000 EVRA ,,stvena hipoteka na cel imot,.,,,I sega znajs so se slucuva ,,,drugi mlekari ne gi primaat ,,,parite im propadnaa,,hopotekata se aktivira,,,stocna hrana nikoj ne dava bez pari ...
PROPAST ....zato prijatel ko en gi razbiras rabotite ne se trudi da ja pravdas drzavata,,Taa postoi za da gi resava problemite ,,,duri ni tie mizerni 4 milioni evra so nesaka da gi dade nisto ne bi znacele ,,,mada mozese kolku tolku da gi sanira povredite,,,

А можеби и склучил договор за 5 години да не може да банкротира хаха.

Сведмилк на почетокот тргна одлично, но пак ќе прашам каде беа фармерите кога млекотот што им го откупуваа за 30 денари се продаваше за 28?

Важи бе и јас ќе отворам приватна фирма со 200 вработени и ќе ми банкротира и потоа ќе барам државата да ми учествува со милион евра за да не пропаднам без разлика што сум дозволил да ме краде кој ќе стигне и сите да гледаат и никој да не реагира.

А можеби и склучил договор за 5 години да не може да банкротира хаха.

Сведмилк на почетокот тргна одлично, но пак ќе прашам каде беа фармерите кога млекотот што им го откупуваа за 30 денари се продаваше за 28?

Важи бе и јас ќе отворам приватна фирма со 200 вработени и ќе ми банкротира и потоа ќе барам државата да ми учествува со милион евра за да не пропаднам без разлика што сум дозволил да ме краде кој ќе стигне и сите да гледаат и никој да не реагира.

Pa mozes da otvoris takva firma ako si vo kumstvo so premierot ...i niedna inspekcija da ne te kontrolira,,,so mislis ti ,,nemase reakcii?? imase samo site ostanaa gluvi na toa ...

i ne znam dali si zapoznat so toa deka od litar kvalitetno mleko ima uste eden kup nus proizvodi so se vadat pred da se pusti vo prodazba kako pasterizirano,,
taka da ne e karot samo ako go otkupis 20 a go prodaj 22 samo 2 denari ,,,najmalce ima 7 denari ,,,,taka da toa nema vrka so Hedis mlekoto koe se deklarirase kako 3,2 maslenost a imase najmnogu 2 ,,

Pa mozes da otvoris takva firma ako si vo kumstvo so premierot ...i niedna inspekcija da ne te kontrolira,,,so mislis ti ,,nemase reakcii?? imase samo site ostanaa gluvi na toa ...

i ne znam dali si zapoznat so toa deka od litar kvalitetno mleko ima uste eden kup nus proizvodi so se vadat pred da se pusti vo prodazba kako pasterizirano,,
taka da ne e karot samo ako go otkupis 20 a go prodaj 22 samo 2 denari ,,,najmalce ima 7 denari ,,,,taka da toa nema vrka so Hedis mlekoto koe se deklarirase kako 3,2 maslenost a imase najmnogu 2 ,,

Значи еве признаваш дека нешто не било во ред.
Дека нешто матно се случувало во сведмилк со велија.
А да и знам кави реакции имаше.
Типични Македонски реакции кои се кажуваат на кафе кај комшијата.
Но никако во институциите.

Гледам дека со последново напишано сакаш да избегаш од темата на муабет.
А гледам и дека не ни читаш моите постови.
Јас ти викам дека откупна цена на млекото од дома е 30 денари го плаќа сведмилк и при сета таа преработка, транспорт, пакување, пак транспорт, млекото успева да достигне цена 28 за литар, а вистинската цена треба да биде 40 денари, за да остварува минимална добивка.

Осум месеци вака се тераше без никој да реагира и сега треба државата да ги плати тие пари.
Значи 8 месеци имало криминал во сведмилк и никој не кажал на државата за тој криминал.

Кажаа откако се затвори фабриката кога сите докази беа ги покриле тие што караделе.

Осум месеци вака се тераше без никој да реагира и сега треба државата да ги плати тие пари.
Значи 8 месеци имало криминал во сведмилк и никој не кажал на државата за тој криминал.
За плаќање тоа не знам, ама дека државните служби не знаеле тогаш што работат тие служби... како инаку инспекцијата казнува ако продаваш алкохол во трафика или ако во центар не дадеш фискална. Има органи кои треба да ги следат сите тие фирми. Тука утнале бааги со тоа, дозволиле да работи криминал во тој период. Инспекција за тоа служи.

А за оштетените земјоделци...во тешка состојба се, но како што е во тешка состојба и оној што вложува на Берза, а изгубил или како оние од Охис и Железара што ги избркаа, па и конфекционерките од ЕДКО со по 2-4000 плата. Даваш роба со ризик, вложуваш со ризик. За тоа кај си вложил сам одговараш. Како и другите фирми.

За плаќање тоа не знам, ама дека државните служби не знаеле тогаш што работат тие служби... како инаку инспекцијата казнува ако продаваш алкохол во трафика или ако во центар не дадеш фискална. Има органи кои треба да ги следат сите тие фирми. Тука утнале бааги со тоа, дозволиле да работи криминал во тој период. Инспекција за тоа служи.

Да точно инспекциите треба да влезат и да извршат контрола.
Тоа е странски нвеститор.....
Но дали некој денес може да му прати инспекција на Џонсон Контролс.
Не затоа што одма ќе рипне цела меџународна дека во Македонија треба 3 пати да се размисли пред да се инвестира.
А ако пропадне затоа што странскиот инвеститор си правел криминал или си перел пари тогаш ништо никој не реагира.
Истото е и за сведмилк

Не затоа што одма ќе рипне цела меџународна дека во Македонија треба 3 пати да се размисли пред да се инвестира.
Пази, забораваш и на едно 6-7 амбасади и друштво за заштита на... странски инвестиции :smir:

Без разлика на тоа кој би влијаел врз ова, требаше да се отпочне со влез на инспектори од разни профили и соодветно чешлање/истрага. Па ако некој се буни, отом потом ќе се мисли. Инаку вака излегува дека нашите работници во тие фирми немаат никаква правна заштита. Тоа е добро за привлекување странски инвестиции, но лошо за нашиот народ.

А за оштетените земјоделци...во тешка состојба се, но како што е во тешка состојба и оној што вложува на Берза, а изгубил или како оние од Охис и Железара што ги избркаа, па и конфекционерките од ЕДКО со по 2-4000 плата. Даваш роба со ризик, вложуваш со ризик. За тоа кај си вложил сам одговараш. Како и другите фирми.

Drzavnite sluzbi se grizat iskluchivo dali firmata plakja danok. Dali nekoj od menadzerite za oprema koja vredi 20 000 evra platil " 100 000 evra e rabota na akcionerite ili sopstvenikot.

Но не е да бил затајуван данок. Нели не се исплаќале средствата според договорите, биле оштетени кооперантите. Ова е типичен пример на ТАТ од аспект на прелажување на одредена група граѓани со нефункционирање на соодветните служби, но со помалку пари. Инаку инспекција казнува и за неносење униформа (пример во берберница), санитарни неправилности, продажба на продукти за кои се нема соодветна дозвола... Не е инспекција само за данок. Постојат служби кои треба да се грижат за секој неправилен според законите и правилниците сегмент во економијата.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom