Војната - Неизоставен дел од човековата природа или Анахронизам?

...војната нити била нити ќе биде дел од нас како битија
...борбата за опстанок е нешто сосема друго и нема никаква врска со нашата желба да повредуваме и да бидеме повредени
...значи,да повредуваме и да бидеме повредени?!?

Што направи?
Само продолжи да си го покажуваш вистинското лице. Не било нацизам, туку шовинизам, можеме да ги бомбардираме цивилите. Без разлика што САД и воопшто западот препознава и предупредува на нацистички групи во во власта и безбедносните структури во Украина. Без разлика на фактот што групи тогаш таргетирани од официјален САД за терористички и неонацистички, денеска се хероите на Украина. Само продолжи, му правиш услуга на форумов.

Дури и темава ти е отворена сходно на ситуацијата, да те прикаже за миротворец, суптилно потпикувајќи ни кукавичко јајце. Првата војна во Европа после Хитлер.... Бомбардирање на Македонците со Напалм во Грција не е војна, војните во СРЈ не се војни... Клетник!!!

Дали има барем малку траги на самосвест, што сега, треба за секоја војна во истоијата да се изјаснам "на чија страна сум бил"? Дали си во ред или да побараме помош?

Ти ќе ми кажуваш мене зошто е отворена темата? Јас не знам што сум ја отворил али ти знаеш?
Јас често апелирам на разумна дискусија лишена од оф-топици, клевети и навреди но гледам дека мојот коректен апел нема дејство.

Темата е за војната општо, како цивилизациски феномен, колку пати треба да се каже за да се сфати?
Јасно и гласно поставена.
76 години беше јасно укажано зошто, значи конвенционална војна меѓу две завојувани нации-држави, без граѓански војни, востанија, побуни и други форми на кофликт меѓу луѓето.

Земајќи предвид дека во Русија има купишта нео-нацисти и фашисти, да видиме која страна е пофашистичка од другата, бројки.
Но тоа нема да е он-топик.
Темата е за војните, зошто настанале, како се развивале, дали се неотуѓив дел од човековата природа, дали се еволутивно условени......но пред се кои би биле резултатите на еден подолг период на светски мир, да кажеме 25 години без војни, што би се сменило, дали цивилизациски би биле напред или не.

Заклучокот е:
Бомбардирањето на Македонците во егејска Македонија не е војна.
Босна, Хрватска, Србија не се војни.
Масакрирањето на сопствените цивили од страна на Украинските самопрокларирани нацисти не е војна

Само нападот на Русија врз Украина е војна.

Лоботомија !!!

Заклучокот е:
Бомбардирањето на Македонците во егејска Македонија не е војна.
Босна, Хрватска, Србија не се војни.
Масакрирањето на сопствените цивили од страна на Украинските самопрокларирани нацисти не е војна

Само нападот на Русија врз Украина е војна.

Лоботомија !!!

Не извртувај и не клевети!
Ако веруваш во Бога, не сведочи лажно пред ближниот свој!

Ништо од наведеното не е конвенционална војна меѓу две држави-нации.
Граѓанска војна е нешто друго.
Но тоа не е он-топик, темата е зошто и како војните се сеуште присутни во светот во ова време кога нема никаква потреба од нив, кога целокупното знаење на човечката раса е достапно со неколку клика.
Срамотно и бедно е во денешно време да постојат војни како САД во Афганистан и Ирак, Русија вс. Украјина, манијакалниот клан Ал Сауд кој од непознати побуди хара во Јемен.
Он-топик!

Значи што е заклучокот?

Бомардирањето на Македонците во Егејска Македонија од страна на Британците и САД војна е?

Војната во Босна Војна е?

Војната во Хрватска војна е?

Војната во Словенија војна е?

Бомбардирањето на СРЈ од страна на НАТО државите војна е?

Војната во Македонија 2001 војна е ?

Значи што е заклучокот?

Бомардирањето на Македонците во Егејска Македонија од страна на Британците и САД војна е?

Војната во Босна Војна е?

Војната во Хрватска војна е?

Војната во Словенија војна е?

Бомбардирањето на СРЈ од страна на НАТО државите војна е?

Војната во Македонија 2001 војна е ?

Тоа се граѓански војни и insurgency (нема превод по нашки, или не знам како би било, буна, побуна ама не е тоа тоа, 2001 беше класика insurgency). Сето тоа било асиметрични воени дејства но проблемот не е во тоа дали ќе ги наречеме војни или побуни, револуции, востанија што и да се, ајде да кажеме дека сите тие биле војни, темата е за природата на најстрашниот однос помеѓу човечки битија а тоа е организираното убивање помеѓу две или повеќе групи претежно млади мажи во најдобри години. Геринг бил во право.

Значи заклучокот треба да е дека не се војни посочените?

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom