Вода

Член од
6 август 2012
Мислења
174
Поени од реакции
77
H2O, составенена е од молекули на водород и кислород. Неутрална вода е со pH вредност од 7.0. Таа содржи еднакви количества на водород јони (H +) и хидроксид јони (OH-).
Зголемување на износот на водородни јони (H +), водата станува по кисела ( "ниска pH вредност"). Зголемување на износот на хидроксид јони (OH-), водата станува по алкална ( "висока pH вредност"). Се зависи од падот и растот на овие вредности.
Во денешно време исхраната кај повеќето луѓе создава кисела pH вредност во организмот. Но, и ацидозата - состојба на претерана киселост и алкалоза - состојба на претерана база може да доведат до нарушување на здравјето. Ако телото е здраво, во организмот надвладува базната средина.За среќа, со мали промени во прехрамбените навики може да ја ставиме во рамнотежа pH вредноста и уште долго да останеме здрави и витални.
Високата киселост може да стане опасна состојба, што го прави организмот подложен на многу болести. Затоа се смета дека избалансирана pH средина овозможува оптимално одвивање на метаболните функции на организмот. Бидејќи водата е најприсутна состојка во човечкиот организам, која сочинува 70% од вупната маса, pH рамнотежа е воспоставена кога таа се движи во граници од 6,0 -7,5. pH вредност под 7,0 означува кисели телесни течности, над 7,0 означува базна средина и 7,0 означува неутрална средина што ја има дестилираната вода.
Ацидоза-киселини како последица на нездравата храна на новото време
- Алкалната исхрана услов за здрав метаболизам
Уште во 1913 г., норвешкиот биохемичар Рагнар Берг, во една книга за исхрана на трудниците, препорачал дека здравите луѓе треба да јадат четири пати повеќе храна што прави алкални споеви, отколку продукти што создаваат киселина, а болните дури седум пати повеќе. Модерната цивилизација создаде еден обратен однос: главниот дел се состои од "произведувачи на киселина", (лебот, месото, млечните производи, бело брашно, шеќер, кафе и алкохол), а само 20% "производители на базна средина" (овошје, зеленчук, билки и минерална вода). Затоа не е чудо што најголем број од луѓето во западните индустијализирани земји се "прекиселени."
Многубројните истражувања и студии покажале дека 90% од населението е многу прекиселено. Фактори што придонесуваат за појава на ацидозата се стресот, недостигот од сон и недоволното движење. Киселата телесна подлога придонесува и за тоа лесно да реагираме на "кисел" начин, да сме премногу критични и да не можеме да постигнеме доволно животни радости и љубов. Само во здраво тело престојува здрав дух.
Кисела алкална рамнотежа денес може да се најде само уште кај доенчињата и кај населението во земјите на работ на гладот.
Латентна ацидоза, всушност, имаме сите. Латентната ацидоза или поголемото заситување на ткивата со киселина, претставува почеток на цивилизациските болести. Таа се покажува, на пример, во вид на лесни алергии на слузницата и кожата. Други симптоми можат да бидат: вртоглавица, лош здив и вкус во устата, обложен јазик и темни сенки под очите. По пат на прекиселување настануваат слободни радикали, што ја уништуваат структурата на клетката. Витамините, минералите и виталните материи што се наоѓаат во храната се недоволно искористени. Како резултат на несоодветната ресорпција од храната, "умираат" животно важните материи во тенкото црево, а со тоа слабее нашиот имунитет. Се јавуваат настинки и разни инфекции, како и главоболки и мигрени. Косата го губи сјајот, расте склоноста кон алергиите, а кожата станува бледа и пепеласта.
Здрав и нормален метаболизам се одвива само во алкална средина. Кога една клетка ќе стане кисела таа умира. Лотар Вент, во својата книга за болестите од насобирање белковини, зборува за "киселата смрт" на клетките и на животот воопшто. Ензимите, што како биокатализатори се животно важни за нашиот метаболизам, можат да дејствуваат во зависност од одредениот кисел алкален однос на клеточната внатрешност. pH-вредноста на крвта нормално изнесува од 7,36 до 7,44. Ако pH-вредноста на крвта е под 7,0 или над 7,8, постои опасност по живот. Со пораст на киселоста, крвта се згуснува така што може да дојде до застој на крвотокот, а со тоа и до срцев или мозочен удар. При pH-вредност на крвта пониска од 7,35 станува збор за латентна ацидоза.
Со помош на нагласена алкална исхрана може да се спречи дури и рак. Денес се знае дека секој човек носи во себе клетки на рак. Ако не бидат активирани, нема да дојде до избивање на болеста. Всушност, за ракот да успее да преживее му треба кисела средина. Во алкална средина не може да се развие. Значи алкалната или киселата вредност, пред сe, зависи од нашата исхрана. Ова објаснува зошто нема лек што нема да ни помогне при умор, лошо расположение - почетни симптоми на прекиселеност. Исхрана со многу алкални материи е најдобра заштита од хронични болести и рак. Болката, пред се, е израз на вишок киселини во организмот. Затоа, најмногу болки трпат заболените од рак, кај кои pH-вредноста во околина на туморот може да падне и до 6,2. Кај заболените од рак или од шеќер, при сите мерења е забележана кисела урина.
Ако способностите на излачувачките органи е исцрпена, телото вишокот киселина го трупа во врзивното ткиво. Врзивното ткиво создава хранлива подлога за клетките. Кај сите хронични заболувања, како што се реума, рак, артериосклероза и запаление на зглобовите, метаболизмот на врзивното ткиво е блокиран или оштетен. Ако прекиселеноста потрае подолго време, телото ги извлекува (екстрахира) минералите, на пр. од коските и од забите, за да ги неутрализира киселините. Можеби во тоа е причината за драматичниот пораст на остеопрозата, не само кај постарите жени, туку и кај децата и младите.
Врската меѓу исхраната и здравјето често не е видлива, бидејќи грешките во исхраната, дури по многу години или десетлетија се појавуваат во облик на болест. Исхраната полна со вишок киселини ги оптоварува бубрезите и долгорочно води кон намалување на концентрацијата и метаболички нарушувања. Ова ја создава главната причина за хронични болести што се шират како епидемии, а чија причина се сметала непозната.
Луѓето кои не го поднесуваат киселото овошје поради неговата овошна киселина и затоа треба да го избегнуваат, без размислување можат да јадат папаја. Зелената и зрелата папаја од сите овошни видови имаат најбазичен ефект на нашиот метаболизам! Позитивната вредност е 20. За споредба, еве неколку вредности на другите овошја: јаболко 3, банана 5, јагода 2, портокали 6 и грозје 3-6. Додека најјаки создавачи на киселина се: риба - 25, месо од 20 до 25, екстрактот од месо 50, квасецот за печење 50, кравјото сирење 17, белиот леб 18 и пченичното брашно 15. Алкохолот, кафето и црниот чај, исто така се јаки "создавачи на киселина", па треба да се избегнуваат. Зелениот чај, растителните чаеви и минералната вода создаваат алкални споеви.

https://www.youtube.com/watch?v=fjBot-pPQEs
 

Attachments

  • 993746_377325382421487_4317205376488133636_n.jpg
    993746_377325382421487_4317205376488133636_n.jpg
    13,2 KB · Прегледи: 15

Додека поддржувачите на овој мит велат дека избегнување на одредена и јадење на друга храна може да ја промени pH вредноста на телото, овие тврдења се спротивни на тоа што досега сме знаеле за хемијата во човечкото тело. Рамнотежата на pH вредноста во телото е регулирана од неколку механизми, вклучувајќи ја работата на бубрезите и респираторните функции. Дури и најмала промена на pH вредноста на крвта претставува опасност по животот. Пациентите со бубрежни болести и пулмонарни дисфункции доста често се ставени на дијализа и механички вентилатори за да избегнат дури и најмала промена на балансот помеѓу киселоста и алкалноста.

Јас ти давам линкови од сигурни извори, а ти од доктори по "алтернативна" медицина.
 
Последно уредено:
@Hulse дополни го мислењето со некаков коментар и/или превод инаку ќе биде избришано.
 
@Hulse дополни го мислењето со некаков коментар и/или превод инаку ќе биде избришано.
Нема проблем, сега ќе го преведам.

@Holse ти доктор лисец си одбрал за Аватар ?:tapp:
Што има врска мојот аватар со ова?
Инаку тоа што го пишуваш има и те како логика, ама ако има логика не мора да значи дека е вистинито. И јас порано слепо верував на вакви слични искази на интернет, но сепак на крајот фактите зборуваат сами за себе, додека тие тн теории не се докажани, нема научни студии за нив. Ако ова биде докажано во иднина јас ќе бидам првиот кој ќе се 'дере' по нет за тоа.
 
Последно уредено:
Значи пишаниот текстот е подржан со 2 линка и видео,што и да додадам би било излишно.
Чек дис “Otto Heinrich Warburg, with a doctorate of chemistry, and a second doctorate in medicine, was a physiologist and noted biochemist born in 1883 in Freiburg, Baden, Germany. Dr. Warburg won the Nobel Prize in Physiology or Medicine in 1931, and died in Berlin in 1970. He believed in eating organic. “
 
Здраво ..Дали некој има информација за физичко-хемиски состав на водата во тетово/скопје? фалаа
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom