Visual basic програмирање

• Креатор на темата Креатор на темата bad_boy
  • Време на започнување Време на започнување
Хмм... Имам Visual Basic Express Edition 2008, го имам и цело студио 2008 али поради некоја икс причина не ми поддржува ништо транспарентно и ме нервира зашто сакам да ги џиџам програмите па го користам овој..

Конкретно ми требаат некои кодови за, display на моменталната IP адреса, името на компјутерот и името на логираниот, а по можност и другите акаунти во PC-то. Знам дека има мн начини да се изведе ова, читав нешто преку API call, преку registry (за името и accountite) и сл., па ако може некој да постира код кој би работел, пошто засега ништо не фаќа како што треба...

И дали некој може да ми каже WTF is VB.Net различно од VB 2008? :tapp:

P.S Добро би било да ми препорачате сајтови со tutorials, или некои добри source codes, e-books и сл. за VB2008 пошто на нет се наоѓам за VB6.

Tnx :helou:

Хмм... Имам Visual Basic Express Edition 2008, го имам и цело студио 2008 али поради некоја икс причина не ми поддржува ништо транспарентно и ме нервира зашто сакам да ги џиџам програмите па го користам овој..

Конкретно ми требаат некои кодови за, display на моменталната IP адреса, името на компјутерот и името на логираниот, а по можност и другите акаунти во PC-то. Знам дека има мн начини да се изведе ова, читав нешто преку API call, преку registry (за името и accountite) и сл., па ако може некој да постира код кој би работел, пошто засега ништо не фаќа како што треба...

И дали некој може да ми каже WTF is VB.Net различно од VB 2008? :tapp:

P.S Добро би било да ми препорачате сајтови со tutorials, или некои добри source codes, e-books и сл. за VB2008 пошто на нет се наоѓам за VB6.

Tnx :helou:

За листа на акаунти прочитај на пример тука ... а за IP:
Код:
        Dim strHostName As String
        Dim strIPAddress As String

strHostName = System.Net.Dns.GetHostName()
        strIPAddress = System.Net.Dns.GetHostEntry(strHostName).AddressList(0).ToString()

Dim userName As String = System.Security.Principal.WindowsIdentity.GetCurrent().Name.ToString()
        Dim userName2 As String = System.Security.Principal.WindowsIdentity.GetCurrent().Name.ToString()

MessageBox.Show("Host: " & strHostName & "; IP: " & strIPAddress
Не те разбирам што точно сакаш да прашаш ама VB.Net е од VB2003 наваму ... значи и 2008-цата е VB.Net само различна верзија.

Da ne znae nekoj da mi kaze kadoi za programa za zapisuvanje na podatoci kako sto imat u opstina.So ime prezime broj ulica na ziveenje taka nekako.Fala mnogu odnapred :smir:

Da ne znae nekoj da mi kaze kadoi za programa za zapisuvanje na podatoci kako sto imat u opstina.So ime prezime broj ulica na ziveenje taka nekako.Fala mnogu odnapred :smir:

Не дека разбрав што сакаш ама некако ми делува како да сакаш адресар. Ако е тоа, имаш на тони на интернет ... google ќе ти помогне (хинт: vb source sample address book)

Не дека разбрав што сакаш ама некако ми делува како да сакаш адресар. Ако е тоа, имаш на тони на интернет ... google ќе ти помогне (хинт: vb source sample address book)
Фала брат многу ми помогна ова

Moze da mi kazete kod za Programa kako random generator
6/36 znaci od 1 do 36 da izbere 6 brojki.

Брат пак неможем да го најдем ова што го барам ако можеш да ми ги напишеш ти најдов за нешто рандом ама кога стискам ми излагаат рандом и букви и зборови.

Вака друже...

Декларирај една глобална променлива ArrayList:

Код:
Dim lstNumbers As ArrayList = New ArrayList

После тоа, во формата при лоадирање стави:

Код:
For i = 0 To 36
lstNumbers.Add(i.ToString())

После тоа за да ги генерираш рандом броевите 6 пати од 0 до 36 без ниедна да се повтори вака:

Код:
Dim number As Integer
Static RandomNumGen As New System.Random
number = lstNumbers[RandomNumGen.Next(0, lstNumbers.Count)]
lstNumbers.Remove(numbers) ' или lstNumbers.Remove(numbers.ToString())

Во lstNumber се запишани броевите од 0 до 36 и со рандом методот ти вадиш една бројка и ја запишуваш во number променливата и потоа извлечената бројка ја бришеш од листата.

Е сега може да има и синтаксички грешки дека одамна не сум пишувал код во VB али ако негде заглавиш пиши ќе ја наредиме.

Едит: Заборавив да ти кажам и дека за да ја користиш ArrayList треба да го додадеш и ова:

Код:
Imports System.Collections

Брат пак неможем да го најдем ова што го барам ако можеш да ми ги напишеш ти најдов за нешто рандом ама кога стискам ми излагаат рандом и букви и зборови.
Како бе неможиш да најдиш толку од цел гоогле.

Вака друже...

Декларирај една глобална променлива ArrayList:

Код:
Dim lstNumbers As ArrayList = New ArrayList

После тоа, во формата при лоадирање стави:

Код:
For i = 0 To 36
lstNumbers.Add(i.ToString())

После тоа за да ги генерираш рандом броевите 6 пати од 0 до 36 без ниедна да се повтори вака:

Код:
Dim number As Integer
Static RandomNumGen As New System.Random
number = lstNumbers[RandomNumGen.Next(0, lstNumbers.Count)]
lstNumbers.Remove(numbers) ' или lstNumbers.Remove(numbers.ToString())

Во lstNumber се запишани броевите од 0 до 36 и со рандом методот ти вадиш една бројка и ја запишуваш во number променливата и потоа извлечената бројка ја бришеш од листата.

Е сега може да има и синтаксички грешки дека одамна не сум пишувал код во VB али ако негде заглавиш пиши ќе ја наредиме.

Едит: Заборавив да ти кажам и дека за да ја користиш ArrayList треба да го додадеш и ова:

Код:
Фала брат само ова ArrayList не ми е јасно кај да го најдем ??

Фала брат само ова ArrayList не ми е јасно кај да го најдем ??

VB6 или VB.NET користиш ?

Ако користиш VB6 вака мислам дека ќе му дојде:

Код:
Dim lstNumbers As Object

Set lstNumbers = CreateObject("System.Collections.ArrayList")
lstNumbers.Add "Бла бла"
'Ваќа ќе ја полниш ArrayList
'Само место „бла бла“ ќе ставиш „i“ во for циклусот
'за да се наполни со броеви од 0 до 36

А ако користиш VB.NET мораш да импортираш референци, значи на почетокот на кодот пиши:

Код:

Е сега не сум сигурен дали ќе поминеш само така, можда и ќе треба во референците да го импортираш StoreItem.dll ама мислам дека ќе поминеш само со Imports System.Collections

Браво, добро е што има желба за учење:)
Само да те посочам да научиш C за стрингови и манипулации со нив, многу ќе ти помогне за понатаму. Така што времето кое ќе го внесеш во текст полето ќе го извлечеш како стринг, и ќе испрограмираш да во тоа време што си го пишал се активира одреден сигнал (песна, звук).

(моеш да го влечеш на секоја минута системското време и да ги споредуваш со тоа во текст полето, кога ќе се исти да се јавува звукот)

јас му препорацувам во исто време нека учи Visual Basic и алгоритми C, C++ итн.. сосема различни јазици само ке се збуни би ми препорачал наслови за Visual Basic WROX Beginning Visual Basic 2010 WROX Beginning Visual Basic 2008 Visual Basic 2008 Express Edition :zlo:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom