Википедија: Ajvar, or Serbian Caviar

  • Креатор на темата Креатор на темата шарко
  • Време на започнување Време на започнување
За некои ствари Се другите виновни, но за ајварот, мастиката, виното...спијат нашиве 20 години.
Еве како е објаснето потеклото на ајварот на википедија на македонски
Ајвар (од тур. havyar, „солена икра“) е специјален вид на салата, направена од црвени пиперки. Ајварот е еден од највкусните специјалитети и најголемите тајни на балканската кујна, и веројатно води потекло од Македонија.
срамежливо претставување...веројатно, најверојатно, можеби...инаку турците османлии правеле и јаделе кавијар? Интересни факти у википедија :)

Lurtz,сега приметив - исправена е грешката,нема повеќе веројатно (y)

Ајвар (од тур. havyar, „солена икра“) е специјален вид на салата, направена од црвени пиперки. Ајварот е еден од највкусните специјалитети и најголемите тајни на балканската кујна, и води потекло од Македонија.

инаку си сосема во право кога велиш срамежливо преставување- ( внимаваат да не повредат некој од соседите);)
 
инаку си сосема во право кога велиш срамежливо преставување- ( внимаваат да не повредат некој од соседите);)

Комплекс на пониска вредност, се ние нешто внимаваме друг да не се навреди ко мало детенце па му е страв да не му удрат заушка.
 
Едно време мислев дека википедија е неутрална, дека се е точно таму, а она само си противречи на различни јазици. Само немојте да споредувате бугарска и македонска википедија, озбилно :D
 
Ако се ослонуваме на податоците од Википедија, отиде светов, Парис ќе се наоѓа во Грција, Пиперките ќе бидат овојше и тако даље и тако даље...

Никогаш не сум се ни замарал со тоа што го пишува на википедија, дури ни сликите не им се веродостојни некогаш за некои ствари.
 
Ако се ослонуваме на податоците од Википедија, отиде светов, Парис ќе се наоѓа во Грција, Пиперките ќе бидат овојше и тако даље и тако даље...

Никогаш не сум се ни замарал со тоа што го пишува на википедија, дури ни сликите не им се веродостојни некогаш за некои ствари.

Студиите покажаа дека Википедија е онолку доверлива колку и Енциклопедија Британика, така да воглавно може да и' се верува, но сепак не е лошо да се проверат и други извори (доколку ги има).

Инаку, не сакам да одам оф-топик, ама пиперките (заедно со доматите и краставиците) се овошје, колку и да ни звучи чудно. :)
 
Од каде Словенците ајвар жити се? Па тие да можат и банани ќе регистрираат кај нив само за да биде нивно. Исто како што правеа овде кога беше СФРЈ купуваа Ресенски јаболка, во Словенија преработувај го и Фруктал сок после било Словенско...
Исто како Алпско Млеко демек од Словенија, а позади "Маде ин Босна анд Херзеговина". Балканска работа!!! :D

А за Србиве сега што го регистрирале, хмм па на WIKIPEDIA секој може да напише што сака... Не треба во се да се верува.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom