Училиштен предмет ''среќа''

• Креатор на темата Креатор на темата Lady
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
62
skolo.jpg
Гимназијата „Хајделберг“ е прво училиште кое воведе училиштен предмет под името ''среќа''. Директорот на економската гимназија, Ернeст Фрик Шуберт, им потврди на новинарите дека ''среќа'' и официјално станува редовен предмет во училиштниот распоред.

- Сакаме да ги научиме децата да бидат задоволни и да чувствуваат одговорност, вака директорот Шуберт ги објасни мотивите за воведувањето на овој предмет во гимназијата.

Околу 60 ученици ќе ја следат наставата со овој премет, кој меѓу останатото, опфаќа и тематски целини како што се ''Сопствената слика и идеалот'' и ''Душевно задоволство''.

Наставата по ''среќа'' покрај наставник ќе ја водат и педагог, глумец и терапевт.

Super idea:back:

убава замисла!незнам дали среќа е вистинското име за предметот!но во секој случај го оправдувам-затоа што на децата им е потребно душевното задоволство!а да не зборам за искривената слика за себе кај секој тинејџер!
не ми е јасно само-зошто глумец?

Земјите со развиео образовен систем можат да си дозволат да воведат ваков предмет,бидејќи тие не ги пренатрупуваат учениците со факти од типот колку гомна извезува Танзанија или како се викаше типот на кој му ги отсекле рацете у 502г.Кај нас уште ова фали и тоа у државна матура да го стават:)
Инаку за мене е ова интересен предмет!I Like It!:)

Добра идеја, стварно треба да се најде некој што ќе ги научи луѓето да бидат среќни.

Добра идеја, стварно треба да се најде некој што ќе ги научи луѓето да бидат среќни.
Ама не преку училишен предмет. Презентации и слично-да, може.

Ама малку ми е чудно да се има предмет во кој би те учеле да си среќен, а ако не знаеш лекција, ти ставаат кец.:)

сакам и јас да имав предмет СРЕЌА!можеби повеќе ќе се сакав и ценев себеси!или само ќе бев позадоволен со тоа што сум!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom