Туарезите прогласија независност од Мали

• Креатор на темата Креатор на темата Sagan
  • Време на започнување Време на започнување
S

Sagan

Гостин
Арапско-берберското племе Туарези (Нигер 1.790.000, Мали 1.450.000, Алжир 825.000, Либија 620.000, Буркина-Фасо 330.000) ја искористија анархијата предизвикана од државниот удар на војската на Мали врз претседателот Туре од 22 март и во североисточниот дел денес прогласија своја независна држава Азавад.
azawad+map+medium.jpg

azawad_rebellion_2012-4-6.png

http://www.france24.com/en/20120406...lare-independence-mlna-mali-ansar-dine-azawad

Епа што да кажам, ајде со среќа нека им е на Туарезите, конечно си добија своја национална држава Азавад !
Пред година дена Јужен Судан, сега Азавад, утре ............ како што тргнало меѓу-државните граници во Африка почнаа наголемо да се менуваат ........... по се изгледа дека и Либија(која моментално е во Анархија) ќе се расцепи на три делови т.е. на три одделни независни држави: Триполитанија, Сиринајка(Барка), Фезан, а ваквата судбина може утре да ја дочека и Анархичниот и безвластен Египет, а крај краева и во Јужната Афричка Република можеби некој ден ќе пукне и белците ќе си сакаат посебна независна држава, за во Нигерија па ич да не правиме муабет, таму по се изгледа во иднина ќе се оформат две независни држави: Северна(Муслиманска) и Јужна(Христијанска) Нигерија !

Арапско-берберското племе Туарези (Нигер 1.790.000, Мали 1.450.000, Алжир 825.000, Либија 620.000, Буркина-Фасо 330.000) ја искористија анархијата предизвикана од државниот удар на војската на Мали врз претседателот Туре од 22 март и во североисточниот дел денес прогласија своја независна држава Азавад.
azawad+map+medium.jpg

azawad_rebellion_2012-4-6.png

http://www.france24.com/en/20120406...lare-independence-mlna-mali-ansar-dine-azawad
Епа ете ти класичен случај за многу нестабилна земја ... оваквите држави треба да се држат или под протекторат или ако било како можат да најдат заеднички лидер, пошто има луѓе кој што живеат таму и не сакаат да умрат, не ги занима политиката и си го сакаат животот... а како и да е незнам колку долго ќе опстане оваа територија Азавад (како независна) ради тоа што Мали е држава со 14 500 000 народ од кој одметници се 2 000 000 да речеме, а и имало веќе еден таков случај каде што малиската и нигерската армија ги поразила герилците(1990-1995 ,северо-источен Мали и западен Нигер), е сеа тука проблемот е поголем ради тоа што е доста голема територија окупирана ... а ако овие туарези се решени да одат до крај ќе биде крваво ...:unsure:

P.S - А гледам и малиската војска доста западнала ... со 7 500 војска 4 800 паравоени сили и 3 000 полиција незнам како ќе се справат ... може и другиот дел да го изгубат, Нигер не се ништо поарни може имаат малку по организирана војска, а у такви случаи кога треба да му помогнеш на соседот, а имаш исти такви герилци и на твоја територија и плус немаш доволно војници за заштита на својата територија ... тешко дека ќе помогнеш, јас мислам дека ќе им требаат по 20 000 војници и на обете страни и Нигер и Мали да притиснат од двете страни па да ја стават ситуацијата по контрола, а и платеници(руски амерички, француски или било какви) се неопходни, овие држави од што се сиромашни речиси и да не обрнуваат внимание на војската ...

Може ќе никне некоа Македонија и у Африка :)
--- надополнето: 6 април 2012 во 21:01 ---

Нека почнат да се утврдуваат дека Французите нема шанси да им дадат да прогласат држава.Во регионот кој Туарезите гo држат спаѓа и рундик за ураниум кој франција нема шанси да им дадат они да го држат.

Аирлија нека е...па ќе ги признаваме ли или? Можда ќе ни вратат веднаш реванш... +1 ќе имаме :)

Само напред (y)конечно да си имаат и они своја држава само дај боже да издржат и да си имаат супер своја држава :love:

--- надополнето: 6 април 2012 во 21:01 ---
Неможе да биде иста со нашата зошто нашата е автохтона :) почната во VIIIвек а кај нив XXIвек:)))) не е исто...
--- надополнето: 7 април 2012 во 03:36 ---
Епа што да кажам, ајде со среќа нека им е на Туарезите, конечно си добија своја национална држава Азавад !
Пред година дена Јужен Судан, сега Азавад, утре ............ како што тргнало меѓу-државните граници во Африка почнаа наголемо да се менуваат ........... по се изгледа дека и Либија(која моментално е во Анархија) ќе се расцепи на три делови т.е. на три одделни независни држави: Триполитанија, Сиринајка(Барка), Фезан, а ваквата судбина може утре да ја дочека и Анархичниот и безвластен Египет, а крај краева и во Јужната Афричка Република можеби некој ден ќе пукне и белците ќе си сакаат посебна независна држава, за во Нигерија па ич да не правиме муабет, таму по се изгледа во иднина ќе се оформат две независни држави: Северна(Муслиманска) и Јужна(Христијанска) Нигерија !
Нај тапа ми е кога две држави од иста националност се тепаат за верата !?!?!!?? Неможе пример на бошњаците од Балканов браќа да им бидат арапите се знае кој може да им бидат срби или хрвати (најблиски) Неразбирливо е тоа за мене што е битна верата нацијата и државата се битни првиот степен за утврдување на националната припадност е јазикот после иде се друго. Исто како со торбешите(Македонци муслимани) да војуваме со нив нема смисла едно сме ...

Неможе да биде иста со нашата зошто нашата е автохтона :) почната во VIIIвек а кај нив XXIвек:)))) не е исто...
--- надополнето: 7 април 2012 во 03:36 ---

Нај тапа ми е кога две држави од иста националност се тепаат за верата !?!?!!?? Неможе пример на бошњаците од Балканов браќа да им бидат арапите се знае кој може да им бидат срби или хрвати (најблиски) Неразбирливо е тоа за мене што е битна верата нацијата и државата се битни првиот степен за утврдување на националната припадност е јазикот после иде се друго. Исто како со торбешите(Македонци муслимани) да војуваме со нив нема смисла едно сме ...

Да така е, но не секој го дели нашето мислење !
На некого му е битен јазикот ист/сличен, но на некого му е побитна истата/слична религија, на некого пак може сосема други работи кои ги вреднува му се побитни !
Јас на пр. на прво место го ставам јазикот, штом некој го зборува мојот јазик(го има како мајчин), нормално дека сме од иста нација, без разлика на верата и.т.н.
Торбешите и Бошњаците на пр. зборат наш Словенски јазик, но по религија се Муслимани и затоа секогаш гледаат повеќе кон Турците, Арапите и.т.н. а помалку кон нас, иако сме на некој начин исти(братски народи т.е. ист јазик) !
Според сите светски принципи и дефиниции: нација, религија и политичка-идеологија се три сосема спротивни поими, па и расата исто така е сосема четврт поим !
Само неуките луѓе мешаат поими како на пр. нација и религија(т.е. ги врзуваат), јазикот првенствено ти ја определува нацијата,
додека пак религиската и политичко-идеолошката припадност немаат никаква врска со твојата национална припадност, јас на пр. сум Македонец по нација и мајчин јазик ми е Македонскиот, но можам да зборам и Англиски, Француски, Германски... но пак ќе бидам Македонец, а пак на која религија или идеологија и припаѓам, каков начин на живот и какви сфаќања имам тоа па нема никаква врска со мојата национална припадност !
Пак ќе повторам: нација, религија, политичка-идеологија, раса и сл. се сосема различни поими кои нетреба да се поврзуваат заедно !

Да така е, но не секој го дели нашето мислење !
На некого му е битен јазикот ист/сличен, но на некого му е побитна истата/слична религија, на некого пак може сосема други работи кои ги вреднува му се побитни !
Јас на пр. на прво место го ставам јазикот, штом некој го зборува мојот јазик(го има како мајчин), нормално дека сме од иста нација, без разлика на верата и.т.н.
Торбешите и Бошњаците на пр. зборат наш Словенски јазик, но по религија се Муслимани и затоа секогаш гледаат повеќе кон Турците, Арапите и.т.н. а помалку кон нас, иако сме на некој начин исти(братски народи т.е. ист јазик) !
Според сите светски принципи и дефиниции: нација, религија и политичка-идеологија се три сосема спротивни поими, па и расата исто така е сосема четврт поим !
Само неуките луѓе мешаат поими како на пр. нација и религија(т.е. ги врзуваат), јазикот првенствено ти ја определува нацијата,
додека пак религиската и политичко-идеолошката припадност немаат никаква врска со твојата национална припадност, јас на пр. сум Македонец по нација и мајчин јазик ми е Македонскиот, но можам да зборам и Англиски, Француски, Германски... но пак ќе бидам Македонец, а пак на која религија или идеологија и припаѓам, каков начин на живот и какви сфаќања имам тоа па нема никаква врска со мојата национална припадност !
Пак ќе повторам: нација, религија, политичка-идеологија, раса и сл. се сосема различни поими кои нетреба да се поврзуваат заедно !
Се убаво ама тие словени не постојат Македонци се тие што за време на Македонската империја се ширеле голе-доле. Неможе некој си луди "словени" да дојдат милион на Балканот (не држи вода). Иначе убаво се согласуваме незнам која им е целта на (босанците и торбешите) што ги сакаат турците и арапите кога освен верата ништо друго не ги врзува :) Јас сум Православен Македонец и што сум сега Русин !?!?! Македонец сум а навистина верата и не е многу битна државата пред се :)

Се убаво ама тие словени не постојат Македонци се тие што за време на Македонската империја се ширеле голе-доле. Неможе некој си луди "словени" да дојдат милион на Балканот (не држи вода).

:vozbud:

А вода држи рашетувањето на... милион македонци „горе долу во време на империјата“?

*

Шта се тиче Туарезима. Со секоја новосоздадена држава, се создаваат и нови марионети на некој што сака to keep the Africa poor and rusty.
Независност барале. На им.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom