Тромбоцитопенија

• Креатор на темата Креатор на темата *Zbrkic*
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
26 јуни 2006
Мислења
288
Поени од реакции
24
Колку што знам оваа болест се јавува поради низок број на тромбоцити(крвни плочки) кои учествуваат во коагулацијата, односно засирувањето на крвта. Нормалниот број на тромбоцити е 150-400 милјарди на литро крв.
На кој начин би се покажиле тромбоцитите? Каква храна би требало да се јаде, кои состојки би требало да се внесуваат во организмот?

Еве нешто повеќе ама не пишува за исхраната.

Кога се намалени на помалку од 60 милиони на mm³ се појавува неконтролирано крварење низ телото што се појавува како подливи (црвени и модри точки и поголеми флеки под кожата), но многу често се јавува и крварење низ изметот, мокрачата или носот и многу тешко може да се сопре.

Исхраната слабо влијае на тромбоцитите. Тоа ти се чудни клетки врз кои, освен лекови и трансфузија на тромбоцити, не влијае исхраната, ниту начинот на живот. Би било добро да се зборува со хематолог за соодветна терапија на тромбоцитопенијата. Доколку е низот бројот, лесно се појавуваат модрици, изливи и постои опасност од внатрешно крварење. Зата треба што побрзо да се интервенира за да се среди тоа.

Zdravo mi treba vas sovet okolu mojata krvna slika....na krvnata slika sto ja pravev brojot na trombocitite mi e mnogu nizok 45 mi se....a pravev i biohemiski rezultati i pokaceno mi e nivoto na TIBC (ne znam sto e toa , vo proteoliticki status e smesteno...taka pisuva na rezultatite ) i imunoglobulin G......dali ova nekoj znae da mi go poobjasni malku zatoa sto ne znam od sto tocno da se plasam...mi e strav da ne e nesto seriozno :(( ....... hematologot mi veli uste ednas da se povtorat rezultatite i nisto ne mi spomnuva okolu terapijata.....a i mi kaza deka vo kraen slucaj ke mi vadaat koskena srz...( e toa me asocira na nesto veke strasna rabota ) .....koj znaeili koj imal iskustvo so vakvo nesto pisuvajte ...vi blagodaram .....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom